Lange lijnen 2: met Tessa Leuwsha

Fixdit

Fixdit
Lange lijnen 2: met Tessa Leuwsha
Jul 16, 2025 Season 1 Episode 20
Fixdit

In het baanbrekende Fansi’s stilte (2015) trekt Tessa Leuwsha een monument op voor haar zwijgende Surinaamse oma Fansi. In de podcast vertelt Leuwsha over de gesprekken met haar vader en zeven ooms en tantes, die vrijwel allemaal voor de onafhankelijkheid van Suriname (in 1975) al naar Nederland emigreerden. Ze schetst een fascinerend portret van hun levens en dat van haar oma, wier moeder de slavernij meemaakte.  Met Fansi’s stilte leverde Leuwsha een belangrijke bijdrage aan de Surinaamse en Nederlandse (literatuur)geschiedenis. Een lijn die ze voortzet met haar nieuwe boek Boni, in het spoor van de Surinaamse vrijheidsstrijder (2025).  Als auteur is Leuwsha geïnspireerd door tante Jo, bijnaam van Johanna Schouten-Elsenhout (1910-1992), eerste vrouwelijke dichter van Suriname. Van haar leest Leuwsha in de podcast twee krachtige gedichten. Ook eert ze denker en activist Audre Lorde, godmother van het Zwarte feminisme in het Amerika van de jaren zeventig, die ze bewondert om haar scherpe analyses van racisme, discriminatie en homofobie.

 

Boekenlijstje

Tessa Leuwsha, Fansi’s stilte (literaire non fictie, Atlas Contact, 2015)

Tessa Leuwsha, Boni, in het spoor van de Surinaamse vrijheidsstrijder (literaire non fictie, Atlas Contact, 2025)

Johanna Schouten-Elsenhout, ‘Kodyo’ en ‘Uma’, vertaling Tessa Leuwsha en Jan Voorhoeve

‘Je taal is je cultuur’ essay van Tessa Leuwhsa in Dat wij zongen, twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (Das mag, 2022)

Fragment uit ‘Fourth of July’, in: The Selected Works of Audre Lorde, edited and with an introduction by Roxane Gay, (W.W. Norton & Co, 2020) vertaling fragment: Iris Kater Mirsalari

 

Lange lijnen is een Fixditpodcast i.s.m. literair tijdschrift De Gids, ge-cofinancierd door het Cultuurfonds, Stichting Lezen, Literatuur Vlaanderen, de Carla Atzema Soroptimistprijs en partners als Passaporta, ILFU en Writers Unlimited. De podcast wordt gemaakt door Maria van Dordrecht en Iris Kater Mirsalari (script en gesprek), Sanneke van Hassel en Jannah Loontjens (productie, regie en redactie), Annelore van Gool (montage), Idriss Rouchiche (muziek en afmixen) en Gijs Müller (logo).