Podcast De Stiep Educatief

Dita de Wit, docent over hoe Sam tot stand is gekomen

September 08, 2023 Ria
Podcast De Stiep Educatief
Dita de Wit, docent over hoe Sam tot stand is gekomen
Show Notes

Ik ben docent op de Esborg en geef les aan de eindgroep. 
Twee jaar geleden hielden twee leerlingen een spreekbeurt in mijn klas. Het ging over de geschiedenis van lhbtiq+.  Deze spreekbeurt raakte me, het leven is niet zo vanzelfsprekend.  Terwijl ik naar de leerlingen luisterde, besefte ik dat ik altijd met de wind in de rug had gefietst en anderen tegen de wind in moesten fietsen. 
 
Veel films en boeken gaan over man-vrouw relaties. Niemand zegt: Ik ben hetero. Waarom moet dan.....
 Het was goed om door m'n leerlingen wakker geschud te worden. 
 
Het gaf me inspiratie om samen met uitgeverij De Stiep Educatief het verhaal 'Sam' van een andere leerling te bewerken. Het werd een onzijdig verhaal. Of de hoofdpersoon (ik) een hij of zij was, liet ik in het midden. Het verhaal werd ingesproken door twee leerlingen (jongen/meisje) en is op de website van De Stiep Educatief te beluisteren.
 
 En nu, heeft Kay door gefantaseerd. Hij toont daarmee lef. Hij heeft een vervolgverhaal geschreven over de verliefdheid tussen twee jongens. In samenwerking met De Stiep Educatief hebben we het verhaal Sam geredigeerd en er een boekje van gemaakt.
 
 Misschien wordt het verhaal volgend jaar verder geschreven of komt er een vervolg. We zullen zien.  Ik wens je veel leesplezier en ik hoop dat de wind is gedraaid.