ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης

June 11, 2020 Δρ Γιωργος Παπαντωνιου, Dr Christine E. Morris Season 1 Episode 3
ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Από το παρελθόν στο παρόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης
Show Notes

Η εικόνα της Κύπριδας Αφροδίτης εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, στα πλαίσια ενός πολύπλοκου και δυναμικού διαλόγου με σημείο αναφοράς τις διάφορες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο νησί. Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlocking the Sacred Landscapes of Cyprus (UnSaLa-CY, http://www.ucy.ac.cy/unsala/), αρχικά, συνοψίζονται τα σχετικά ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, επισημαίνοντας βασικά ερευνητικά ζητήματα γύρω από τη μορφή της θεάς. Στη συνέχεια, δίδεται έμφαση στην πρόσληψη της θεάς, την πρόσφατη ιστορία του νησιού και τον σύγχρονο κόσμο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Αφροδίτη έτυχε προσεταιρισμού και εμπορευματοποίησης στο πλαίσιο διαμόρφωσης αποικιοκρατικών και μετα-αποικιοκρατικών αφηγημάτων και ταυτοτήτων.


Σύντομα βιογραφικά ομιλητών:

Ο Γιώργος Παπαντωνίου ([email protected]) είναι ερευνητής στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεργαζόμενο προσωπικό στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, TrinityCollege.  Έχει εργαστεί ως αρχαιολογικός λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, και ως επισκέπτης λέκτορας και ερευνητής στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College Dublin, και Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Από το 2015 διευθύνει το διεθνές δίκτυο συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa) (http://www.ucy.ac.cy/unsala/).

Η Christine E. Morris είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College. Έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα Μινωικά ιερά κορυφής και τα πήλινα ειδώλια, και που επιχορηγήθηκαν από την Ιρλανδική Κυβέρνηση (Irish Research Council). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa)