ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου και το Μεγάλο Σχίσμα της Δύσης

October 16, 2020 Δρ Αποστολος Κουρουπακης Season 1 Episode 18
ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου και το Μεγάλο Σχίσμα της Δύσης
Show Notes

Η ομιλία θα εστιάσει στην περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378-1417) –περίοδος που χαρακτηρίστηκε από ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στο νησί– και στο πώς αυτό επηρέασε τη Λατινική Εκκλησία της Κύπρου, σκιαγραφώντας τη γενικότερη κατάσταση στο Βασίλειο της Κύπρου τη συγκεκριμένη περίοδο από την εσωτερική αυτή διαμάχη της Δυτικής Εκκλησίας. Βασικοί πυλώνες της εισήγησης είναι οι επιστολές και άλλα έγγραφα από τα παπικά κατάστιχα που απόκεινται στο Αρχείο του Βατικανού. 


Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία και ακολούθως παρακολούθησε και εξετάστηκε επιτυχώς σε μαθήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την αντιστοίχιση του ιταλικού πτυχίου. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το ΠΜΣ «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών» από το ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα της μεταπτυχιακής εργασίας «Σύμμικτος Ζακυνθινός Κώδικας του 17ου αιώνα. Έκδοση και σχολιασμός». Είναι διδάκτορας μεσαιωνικής ιστορίας από το Τμήμα Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητικό θέμα διατριβής: Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου την περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378-1417), την οποία προετοιμάζει για έκδοση. Είναι υπεύθυνος ύλης της Εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου και αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ενθέτου «Ζωή». 

Μερικές από τις δημοσιεύσεις του είναι οι: «King Janus of Cyprus and the Great Schism», «Bishop Benedetto of Cephalonia, 1207 – post 1239», (μαζί με τον καθηγητή Chris Schabel), «Η Μονή της Παναγίας των Χαριτων (Santa Maria delle Grazie) στη Ζάκυνθο (16ος-18ος αιώνας)», «Η μονή της Παναγίας των Χαρίτων (Santa Maria delle Grazie) στη Ζάκυνθο τον 19ο αι.», «Συμβολή στην ιστορία των Λατίνων επισκόπων Κεφαλληνίας Ζακύνθου», «Αφιέρωση λειψάνου αφιέρωση ιερού λειψάνου από τον Ροβέρτο Σολωμό».

Email: [email protected]
https://ucy.academia.edu/ApostolosKouroupakis