ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας

March 31, 2021 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας
Show Notes

Ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος Άγγελος Συρίγος, είναι ο ομιλητής στο νέο επεισόδιο-διάλεξη, με τίτλο «Τα 200 χρόνια από το 1821 και η αυτοσυνειδησία μας».

Στην εισήγησή του ο κ. Συρίγος αναφέρεται στη σημασία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία συνδέει με βασικά σημεία αυτοσυνειδησίας όπως λ.χ. ότι, επρόκειτο για τη δική μας επανάσταση ή γιατί "ποτέ ξένος δεν βοηθεί ξένον, χωρίς μεγαλώτατα κέρδη" .  οι Έλληνες πολεμήσαμε για τη συγκρότηση ενός κράτους που θα ήταν ο πολιτειακός φορέας ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, του ελληνικού, υπό συνθήκες ελευθερίας.  επετεύχθη μερική πραγμάτωση ενός ονείρου ελευθερίας, που ήταν να περιλάβειτο νέο κράτος στα όριά του και σε καθεστώς ελευθερίας, όλους τους Έλληνες.

 Σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι  μέσα σε διάστημα 200 ετών, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει με μεγάλη διαφορά το πιο πλούσιο από τα κράτη που δημιουργήθηκαν στα εδάφη που κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι το νόημα του 1821 εντοπίζεται σε μια λέξη, την ελευθερία.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

 Ο Άγγελος Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος.