Utstyret har stor påvirkning på hvordan vi ferdes til fjells. Tor Olav Naalsund er både guide og jobber med å utdanne nye IFMGA guider i Nortind. Han har også vært med på telemarksbølga og reflekterer over hvordan utstyr påvirker valgene vi tar i skredterreng.
Medvirkende: Tor Olav Naalsund
Programleder: Tarjei Skille
www.carepanel.no
Det er alltid en risiko med å bevege seg i skredterreng sier Andreas Haslestad, og han vet hva han snakker om. Han er både guide, jobber i skredvarslingen og er en av de som lærer opp de som skal bevege seg i den skarpe enden.
Medvirkende:
Gjest: Andreas Haslestad
Programleder: Tarjei Skille
www.carepanel.no
Skifilmen Odyssey of Loppa brakte et eventyr til lerretene under Fri Flyt Film tour, og har siden turnert store scener og festivaler. Lisen Strøm forteller om hvordan prosjektet kom til og hva som tiltrekker henne med lange eventyr på ski. Hun forteller også om hvordan hun reagerte på en FriFlyt-spalte og hvordan vi bør stå opp for alle former for ambassadørskap for skredkunnskap. Det synes vi er flott.
Programleder: Tarjei Skille
Gjest: Lisen Strøm
www.carepanel.no
www.carepanel.no
Hvor farlig er det å gå på topptur? Og hvordan kan man finne det ut?
For å finne det ut må vi vite hvor mange som går på topptur, hvor og når. Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på, og få har brukt mer tid på det enn Håvard Botera Toft.
Er det farligere å sitte i sofaen eller gå på topptur? Hva med å kjøre bil, hoppe fallskjerm?
Om du har lyst å lese den akademiske artikkelen så finn du den her
www.carepanel.no
Norge har uhorvelig mange meter med vei som går igjennom skredterreng. Mange steder finnes det bare en vei inn, og stenger den så er bygda isolert. Andreas Persson jobber hos Tromsø fylkeskommune og kjenner på problematikken hele vinteren. Når skal man stenge veien, og hvordan vet man det?
Gjest: Andreas Persson
Programleder: Tarjei Skille
www.carepanel.no
Dette er den første episoden i skredpoddens Snøskred forklart serie hvor vi snakker med ulike eksperter for å forstå skredfaget. I dag snakker vi om skred mot begbyggelse
Programleder: Tarjei Skille
Medvirkende: Odd Arne Jensen
www.carepanel.no
Vetle Dirdal har satt seg som mål at de som ferdes til fjells skal være bedre forberedt og forstå hvordan forholdene er og hva de skal se etter. Som både skiveileder med master i beslutningstaking i skredterreng og observatør for skredvarslingen har han mye å by på. Og det er bra, for det er mange som lytter. Sognasnoen oppdatering på instagram har nådd 50 000 mennesker og arrangementene har vært stappfulle.
Programleder: Audun Hetland
Gjest: Vetle Dirdal
www.carepanel.no
Kjetil Brattlien har vært tett på tragediene. I mange år var det hans oppgave å skrive rapporter etter fatale skredulykker, eller være fagleder i alvorlige ulykker. Møte med de som står igjen har gjort inntrykk og troen på at kunnskap alene fører til gode beslutninger er borte. Hvorfor skal du på tur, spør han. Og må det på død og liv være så bratt?
Kjetil har jobbet med snøskred en liten mannsalder, holdt utallige skredseminar og skrevet flere skredbøker. Du finner bøkene her
Programleder: Audun Hetland
Gjest: Kjetil Brattlien
www.carepanel.no
I dag sitter Audun alene i studio. Denne sesongen skulle vi snakke mye om skredulykker og læring, men etter den tragiske skredulykken i Frankrike ble det vanskelig for flere av oss. Likevel tenker vi å gjøre et forsøk.
For å vite hva vi kan lære av en skredulykke så har vi snakket med 28 overlevende fra alvorlige ulykker. I denne podkasten løfter vi frem hva de vil at vi andre skal ta med oss, slik at ikke også vi blir tatt.
Vi tenker på alle de som sitter igjen etter ulykken i Alpene og etter alle andre ulykker.
Om du vil lese studien vi snakker om så finner du en foreløpig versjon av den her
www.carepanel.no
DEL 2: Snøskredene på Vinnubreen
10 februar legger Trygve Sande, Joakim Eide og Emil Bråten ut på det som i utgangspunktet skal være en lang og flott tur over Dronningenskrona på Sunndalsøra. Planen er å rappelere ned fra Dronningskrona og kjøre en av rennene på baksiden. Det er usedvanlig kaldt og det blåser, men det er ikke det som kommer til å gjøre dagen krevende. Etter å ha vurdert forholdene velger de å ikke kjøre rennene, men heller ta den ofte brukte nedkjøringen over Vinnubreen.
Det begynner å bli seint på dagen, og vinden har flyttet mye snø inn på Vinnubreen, men på grunn av rapellen er veien tilbake over Dronningenskrone uaktuell. Halveis ned på Vinnubreen løsner det første skredet. Det er ikke dekning, og det er heller ikke flyvær. Joakim og Emil blir tatt, men er heldige og overlever. Men Emil har ødelagt et kne - og det er langt tilbake til folk. De vet de må fortsette - og fortsettelsen går igjennom skredfarlig terreng under veldig krevende forhold. De
www.carepanel.no
10 februar legger Trygve Sande, Joakim Eide og Emil Bråten ut på det som i utgangspunktet skal være en lang og flott tur over Dronningenskrona på Sunndalsøra. Planen er å rappelere ned fra Dronningskrona og kjøre en av rennene på baksiden. Det er usedvanlig kaldt og det blåser, men det er ikke det som kommer til å gjøre dagen krevende. Etter å ha vurdert forholdene velger de å ikke kjøre rennene, men heller ta den ofte brukte nedkjøringen over Vinnubreen.
Det begynner å bli seint på dagen, og vinden har flyttet mye snø inn på Vinnubreen, men på grunn av rapellen er veien tilbake over Dronningenskrone uaktuell. Halveis ned på Vinnubreen løsner det første skredet. Det er ikke dekning, og det er heller ikke flyvær.
www.carepanel.no
Da er vi i gang med nok en sesong med skredpodden. Neste uke arrangeres det skredseminarer fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør. Her kan du blant annet se filmen Remote lines 2.0.
I denne episoden diskuterer vi filmen og beslutningstaking i skredterreng med filmskaper og skredinstruktør Markus Aase.
Filmen har premiere på skredkveldene. Og her finner du et skredkveld nær deg
Om du vil se trailer av filmen så finner du den her
Medvirkende: Markus Aase
Programleder: Audun Hetland
www.carepanel.no
Communicating avalanche risk is sentral to keep people well informed and out of harms way. But it is by no means easy.
How can we do that effectively and where does the future lead with all the new technology which is developed.
In this final episode on the ISSW special edition podcast we discuss this with Scott Savage director for the Sawtooth Avalanche Center, Andrea Mannberg, professor and co-leader of CARE (Center for Avalanche Research and Education) at UiT The Arctic University of Norway and Eva Latsuo Eeva, Associate Professor of Outdoor Studies, Alaska Pacific University & Senior Avalanche Educator, Alaska Avalanche School
Participating: Scott Savage, Andrea Mannberg and Eva Latsuo
Host: Audun Hetland.
www.carepanel.no
ISSW is a melting pot and a meeting place where scientist and practitioners meet. In this talk we discuss how science transform into practise. Grant Statham works for parks Canada and is in may ways the founding father of the modern avalanche warning service. In the studio we also have HP Marshall from Boisie state university. He is an associate professor and use a range of methods to try to understand the physics of snow. This include methods like microwave radar, remote sensing of snow and ice, glaciology, snow stability modeling, avalanche detection, spatial variability of snow, calibration and validation of remote sensing of snow, high-resolution snow measurement techniques.
So how does all of what we learn in science transfer into practise that is usefull for practitioners to fundamentally keep us all safe.
Participating: Grant Statham and Hans-Petter Marshall
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no
In this episode we discuss what we have learned on the second day at the ISSW. We discuss avalanche dynamics, remote sensing and snow science.
Participating: Jan-Thomas Fischer, Ingrid Reiweger and Yves Buhler
www.carepanel.no
ISSW - the worlds larges conference on snow and avalanche was hosted in Tromsø 23-27th of September. Every afternoon we sat down with senior figures to discuss what we have learned and what that means for us.
Monday the 23rd Jürg schweizer, Doug Chabot and Christoph Mitterer.
We discussed how the avalanche field has changed, what has had the largest impact, the role of technology and why avalanche accidents receive so much attention - and a lot of other things.
Host: Audun Hetland
Guests: Jürg schweizer, Doug Chabot and Christoph Mitterer.
www.carepanel.no
9 out of 10 fatal avalanche accidents are triggered by the victim or someone in their party. This means, like Roger Atkins pointed out more than 20 years ago, that avalanche is a human problem, not a snow problem.
One of the ways to remedy this is by education. But does it work?
Kelly McNeal is a professor in community health and also an avalanche instructor.
She presents insights from a survey study on avalnche education and an trend study of avalanche accidents.
www.carepanel.no
Our climate is changing, that we know. What we do not fully know is how that will impact avalanche hazards around the world - and how the hazard may increase the avalanche risk.
Guest: Nicolas Eckert
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no
We are delighted to welcome everyone to Tromsø.
In this podcast we go through the program of the conference, what you can expect and what we recommend while you are here.
You find weather forecast at
www.yr.no
Guest: Chair of the conference Rune Engeset
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no
How has technology changed the way we mitigate avalanche risk? A talk with Wyssen avalanche control and Cautus geo, the two main sponsors for the ISSW2024.
27% of Norwegian roads go through avalanche terrain. Previously the norwegian solution was to build tunnels. But you can only build so many. The past decade a leap in technology and also prevention systems often used in other contries has become popular in Norway.
In this podcast we talk with Wyssen avalanche control and cautusgeo, the two main sponsors for the ISSW. We ask them what the future looks like in avalanche prevention terms.
www.carepanel.no
Our climate is changing and this means that the avalanches will change. Many of our models are built around cold snow avalanches, but in a warming climate we need to update our understanding of how warmer and wetter avalanches will change the avalanche risk.
Michael Kohler is a PhD Student at SLF Davos/EPFL studying avalanche-obstacle interaction. While others rely on explosives, he trigger avalanches with just a few lines of code using a numerical simulations But he is not always just behind the screen. Sometimes you can also find him at the full-scale avalanche test site at Vallée de la Sionne.
www.carepanel.no
Being able to detect if an avalanche has released and its path is obviously important for avalanche warning and mitigation efforts. But how do you detect an avalanche? They often happen at night, in poor visibility hopefully far enough away from people.
One way to do that is by using infrasound, the low frequency sound that our human ear can not hear.
In this podcast we talk with Jeffrey B. Johnsen, a professor and infra sound specialist from Boise state university (USA).
If you would like to hear what the avalanches sound like you find the link to the sound from an intense avalanche cycle in Little Cottonwood Canyon (LCC) in Utah, U.S. here
(website credit: Skyler Chase, student, Boise State University)
Guest: Jeffrey B. Johnson
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no
Avalanches is a danger to people and infrastructure. But unlike people, houses can't move when the avalanche danger is high. So how to you protect a settlement against avalanches?
In this podcast we talk with Priska Hiller and the case Mosjøen - a small town in Nortern-Norway.
Guest: Priska Hiller (NVE)
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no
Creating an accurate avalanche forecast is by no means an easy task. Snow conditions change from hour to hour and meter to meter. Forecasters often har few observations and weather stations, and large regions to forecast.
One approach to improve to help the forecasters is to create a weather and snow pack models - and not only one, but a chain of models.
In this podcast we talk wit Florian Herla which has been working on such model chains together with the Norwegian Avalanche Warning Service and Simon Fraser University.
In the podcast we discuss the open source models AWSOME, which can be found at: https://gitlab.com/avalanche-warning
And the international working group AvaCollabra focusing on snow cover modeling in support of avalanche forecasting: https://gitlab.com/avacollabra
Florian Herlas contact information https://avalancheresearch.ca/team/herla/
And a link to a paper that validates the snowpack simulations in Canada, where many concepts from this podcast conversation can be found.
https://nhess.copernicus.org/articles/24/2727/2024/nhess-24-2727-2024.html
www.carepanel.no
Stability tests are widely used and an important source of information when trying to evaluate snow stability. In this podcast we take a deep dive into the snow mechanics within the compression tests to understand what happens in an compression test and an extended column test.
You can find the scientific paper here.
Guest: Samuel Verplanck
Host: Audun Hetland
www.carepanel.no