Social practices

Een (extreme) oefening in empathie aflevering 1.

January 17, 2023 Toneelschuur Producties
Social practices
Een (extreme) oefening in empathie aflevering 1.
Show Notes

Kan je, terwijl iemand je geweld aandoet, terwijl je jezelf tegen iemand moet beschermen, ook nog empathie voor die persoon voelen? Is het motief om empathisch te zijn belangrijk? En hebben we meer empathie nodig in onze samenleving? 

 In het najaar van 2022 deed theater -en programmamaker Mara van Nes, in samenwerking met psycholoog Daan Blankenstijn, een sociaal-artistiek onderzoek in opdracht van theater de Schuur in Haarlem, in het kader van een zogenoemde ‘social practice’. 

 Deze social practice liep parallel aan het maakproces van de voorstelling Geschiedenis van Geweld van Toneelschuur Producties en Theater Oostpool. De voorstelling is een theaterbewerking van het gelijknamige boek van de Franse auteur Edouard Louis, in regie van Abdel Daoudi. 

 Het sociaal-artistiek onderzoek van Mara en Daan was een zoektocht in het omvangrijke begrip empathie. Hiervoor interviewde Mara bewoners uit Haarlem en omgeving over hun persoonlijke en beroepsmatige ervaringen en vond er een ontmoeting plaats tussen deze geïnterviewden en bezoekers van de Schuur. Vanuit de verschillende perspectieven gingen zij aan een speciaal vormgegeven ronde tafel in de foyer van de Schuur in gesprek over empathie. 

Deze podcast geeft een inkijkje in dit sociaal-artistiek onderzoek. We nemen je mee in empathie omdat iedereen hiermee te maken heeft, bewust of onbewust houd het ons voortdurend bezig. 

 Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds. 

Voor meer informatie over de voorstelling Geschiedenis van Geweld, ga naar www.toneelschuurproducties.nl. 

De social practice en  voorstelling zijn mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Haarlem, Ammodo, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Melanie, Provincie Noord-Holland, De Versterking, van Bijleveltstichting, onze Vrienden en Talentbegunstigers

toneelschuurproducties.nl