Hoe doe jij dat nou? Over de man die mens wordt

32. Waarom wil hij geen waterpomptang lenen en hoe moet een vrouw een zoon opvoeden?

March 12, 2022 Nathan Vos
Hoe doe jij dat nou? Over de man die mens wordt
32. Waarom wil hij geen waterpomptang lenen en hoe moet een vrouw een zoon opvoeden?
Show Notes

Is het logisch dat een man nog liever een nacht wacht om naar de bricolage te rijden, om een waterpomptang te lenen, nodig omdat hij zijn lens in de gootsteen had laten vallen, in plaats het te lenen van de buren van hun Franse vakantiewoning?

Pieter snapt het wel, want hij voelt zich als introvert snel te veel en is bang dat hij anderen tot last is. Iets van vroeger, waar hij steeds beter om kan gaan. Nathan is als extrovert juist bang dat hij teveel aanwezig is, en krijgt het advies om expliciet te vragen of het okay is. De kwestie draait ook om in de schuld staan, in dit geval bij  de Franse buurman, wat voor Nathan geen ding is, want die schuld zorgt weer voor een wederprestatie, wat de relatie weer bestendigt. Een introvert ziet dat wellicht heel anders. Of de buurman is te knap, en de man wil een ontmoeting met hem uit alle macht vermijden. Dat kan ook

Pieter was bij opleidingsdagen over schuld, schaamte en jaloezie bij Piet Weisfelt. Het verschil tussen valse schaamte – ik bedek me – en echte schaamte – ik laat me juist zien – als richting voor echte intimiteit. En zo kan schuld zowel verlammend werken (bijvoorbeeld naar je ouders, of een slachtoffer) als energie geven (iets goeds willen doen). En als jaloezie als motor van ambities, als aanjager van verlangen. En Nathan was geraakt door een tweetje van @tweetjesvanmax, die mooi vertelde over de onmacht van de vriend die troost zou willen bieden.

We vervolgen ons gesprek over het opvoeden van zonen. Want hoe doe je dat als alleenstaande ouder. En zeker als moeder, vraagt Astrid zich af. Als eerste: dat weet je zelf altijd het beste. Jij kent je kind. Volg je gevoel, laat je niet te veel leiden door angst. We bespreken mogelijkheden om steun te organiseren zowel bij mannen als vrouwen. Niet alles willen oplossen, omdat je nou eenmaal niet alles kan compenseren.

Verder bespreken we vervolgvragen over de verschillen tussen moeders en vaders. Is dat niet te veel gedacht vanuit antieke genderpatronen? Wat maakt een vader anders dan een moeder. Goede vragen, waar we ook geen zwart-wit opmerkingen over hebben, maar wel het belang van het vrouwelijke en het mannelijke geschetst wordt.

Heb je ook een vraag? Spreek ‘m in op 0682348074 (Whatsapp-audio) of mail naar: hoedoejijdatnou@gmail.com.  (liefst als audio-bestand). Ook mannen kunnen vragen stellen over mannen!

Eindredactie: David Verschoor

Meer Pieter?
Meer Nathan?

Check manoman.nl