Jord i Hovedet

What can we learn from peasants in Zimbabwe?

April 12, 2022 Miljøorganisationen NOAH Episode 22
Jord i Hovedet
What can we learn from peasants in Zimbabwe?
Show Notes

Hvordan kunne vores madsystem have set ud, hvis det var baseret på småbønders løsninger? For at finde svaret snakker vi i dagens episode med Elizabeth Mpofu, som er småbonde, aktivist, feminist og tidligere forperson for småbondebevægelsen La Via Campesina. Elizabeth fortæller om hvordan småbønder i hendes landsby, Shashe i det sydlige Zimbabwe, har organiseret sig for at dyrke agroøkologisk og for at kæmpe for småbønders ret til at selv bestemme hvad de skal dyrke og hvordan. Elizabeth forklarer hvorfor det er så vigtigt at have en diversitet i afgrøder og sædekorn, når klimaforandringerne gør vejr og årstider mere uforudsigelige. Hun fortæller også om La Via Campesinas arbejde for, at få regeringer verden over til at respektere småbønders rettigheder. Samt om betydningen af FNs deklaration for småbønder og andre der arbejder i landlige områder, UNDROP, der blev vedtaget i 2018. 


Hvis du vil lære mere om La Via Campesina, og småbønders rettigheder, kan du læse deres illustrerede hæfte, der forklarer UNDROP her: https://viacampesina.org/en/undrop-illustrations/ 


Dagens episode er produceret af Ingvild Haukeland med hjælp fra Emil Brix og Ida Breddam og redigeret at Chloé Trieu fra Slow Bee Studio.


Tak til Elizabeth Mpofu.

Tak til CISU for økonomisk støtte.