Compagnonne de route - ondernemende rolmodellen

Karolien van Karola's Kitchen

June 07, 2022 Season 2 Episode 6
Compagnonne de route - ondernemende rolmodellen
Karolien van Karola's Kitchen
Show Notes
Over de meest echte, fijne vrouw die ik heb leren kennen.

Een jaar geleden. Kwam ik mijn vriendinnen tegen, pakte één ervan mijn schouders vast en riep uit: ‘omg, neel, jij hebt karola’s kitchen tussen je mentees.’ Want Karolien Olaerts, die naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Karola’s Kitchen, dat is een instant stopper.

Terecht, want Karolien is met intussen bijna vier boeken, een veelbezochte blog, een programma op Njam TV en een populair instagramkanaal resoluut aan een missie bezig: iedereen aan de lekkere (!) gezonde voeding. En weg met de scheefgetrokken gedachten over wat dat nu juist is, gezond eten. Missie, ja, want Karolien is veel meer dan enkel een onderneemster: ze ziet haar taak als veel groter, veel omvangrijker en veel onbaatzuchtiger. Werk aan de winkel, denkt ze, en iedereen verdient een betaalbare sterk onderbouwde kijk op gezonde voeding. ‘En het moet ook altijd echt lekker zijn, he Nele’. En dat is het, aan de vuile vlekken in haar kookboek op mijn schap te zien.

Karola’s Kitchen is een begrip en dat heeft het helemaal aan de persoon van Karolien te danken. Ik heb de eer om persoonlijk met haar te mogen meelopen en al van bij het eerste knetterende gesprek, daagde het mij: ik denk niet dat ik een persoon zo echt, zo authentiek ken als Karolien (en mijn vrienden kunnen er nochtans ook wat van 😉). En ik ken niet veel mensen die mij zo kunnen ontroeren.

Een vrouw met pit, met passie, een onderbouwde mening, een duidelijke lijn over waar ze voor staat en waar juist helemaal niet. Met durf om haar mond open te trekken. Met de eerlijke houding van een harde werker, ten aanzien van wat het van haar vraagt. Met een grote droom, om stenen te verleggen. Met de drive, het perfectionisme én de actiegerichtheid die net het vaak stilzwijgende recept van succes uitmaken: grote droom, hoge lat en ze dan altijd maar weer gaan halen. Karolien ontroert mij mateloos. Zo’n schoon mens.

Loopt alles van een leien dakje? Tuurlijk niet. Heeft ook zij fikse katjes te geselen? Absoluut. Vraagt het wat van een mens om een bloeiend bedrijf op te bouwen, vier boeken te schrijven, de lat hoog te leggen én dit alles nog te combineren met een gezin? Om naast een Pascale Naessens en een Sandra Bekkari te komen staan? Wat dacht je? Groeipijnen zijn haar niet vreemd. En zo gaat het in het ondernemersleven. Maar ik zie een vrouw die ook altijd haar volledige verantwoordelijkheid neemt. Die leergierig is. En die altijd terug uitkomt bij die grote missie. Whatever it takes. Als een boer, die voortploegt.

Ik zat onlangs bij een workshop, naast haar. We zaten op de eerste rij en ze had me al verteld dat ze heel graag leerstof opneemt. Ik zag haar gaan: vinger in de lucht en maar absorberen. Ik keek eens om, kreeg een lach op mijn gezicht en dacht: ‘geen greintje toeval, jouw succes’. En vervolgens kreeg ik weer die krop. Van ontroering, uhuh.

We zouden vriendinnen kunnen zijn, zei ze mij laatst. Ik zou het een eer vinden, Karolien. Vul mijn whatsapp nog maar lang met je ongezouten mening en diepe vragen. Blijf mij tips geven, omdat je het niet kan laten. Blijf vechten for the greater cause. Want de wereld heeft dat heel hard nodig, zo van die echte mensen zoals jij. Ploeg nog maar wat voort, en zorg onderweg toch ook goed voor jezelf.

Geniet van Karolien in je oren. Dat ga ik ook nog maar eens doen.