Compagnonne de route - ondernemende rolmodellen

Jenske van Velvet Store

June 20, 2022 Season 2 Episode 7
Compagnonne de route - ondernemende rolmodellen
Jenske van Velvet Store
Show Notes

Toen ik Jenske voor de eerste keer sprak, trof ze mij meteen op twee zwakke plekken: een groot warm hart en een retailzaak van jewelste onder haar hoede. Retail is mijn eigen introductie geweest in het ondernemerschap en levenslang zal ik opgescheept zitten met een bijzonder grote sympathie voor de sector. En voor de helden en heldinnen die hun weg banen in deze woelige sector.

Jenske is zo’n rasechte heldin. Ze leerde de klappen van de retailzweep bij een fiks groothandelbedrijf en dook zo in de kneepjes van het vak. Toen die kneepjes begonnen kriebelen, wist ze dat de tijd rijp was voor een eigen avontuur: ziedaar het ontstaan van Velvet Store. Velvet is – inmiddels enkele jaren later - niet zomaar een winkel van dameskleding, nee, Velvet is ronduit een begrip. Wat klein begon, als een bescheiden winkeltje in Hoogstraten, ontpopte (en zeg gerust ook ontplofte) op enkele jaren tijd uit tot een ultiem goed draaiend retail- en interieurconcept met die-hard fans ruim tot buiten de Kempense grenzen. Ik mocht er zelf al eens op mijn gemakje rond snuisteren en het moet gezegd: het plaatje klopt, volledig.

Dat kloppend plaatje, daar heeft Jenske (en ook Jan, haar eega die al snel in de zaak kwam) zich jaren voor uit de naad gewerkt. Opofferingen voor gemaakt. 7 op 7 gewerkt. Met de kindjes gecombineerd. Jan (haar man) in dienst genomen. En nog een heel team opgebouwd. Verhuisd naar een groter pand. Een webshop opgericht. Een gigantische groeistap genomen, elk jaar maar weer. Met altijd die eeuwige puntjes op de i. Jenske is voor mij het toppunt van een geslaagde onderneemster: pit, visie, empathie, werkijver, nuchterheid, charme, luisterbereidheid, bescheidenheid, leiderschap, actiegerichtheid, perfectionisme, klantgerichtheid en tonnen smaak en stijl in één vrouw – bestaat dat? Dat bestaat.

Ik weet hoe veeleisend dit type onderneming is, want snel groeien (zoals Jenske met Velvet doet), dat resoneert in een retailzaak, zeg maar, vierdubbel zo hard. Risico’s en stress zijn vaak torenhoog. Grote stock, grote marketinginspanningen en grote personeelsissues: deze groeipijnen zijn écht en ze komen aan, bij momenten. De stille kracht waarmee Jenske haar droom in werkelijkheid omzet, is ultiem inspirerend, als je het mij vraagt.

Loopt dat befaamde Kempisch ondernemersbloed ook door Jenske’s aderen? Uhuh, dat denk ik wel. Voeten op de grond, hard werken, klanten altijd tevreden stellen, luisteren, een goed product en blijven gaan. Niet klagen, maar voortdoen. Dat zijn woorden uit de hustle-cultuur die misschien niet meer zo populair zijn tegenwoordig, maar stilletjesweg toch nog al te vaak het succes uitmaken van menig ondernemer. En in de Kempen hebben ze dat nog altijd heel goed verstaan.

Een standbeeld voor Jenske, voor minder ga ik niet. Geniet van dit interview!