OkosOtthon Guru Műhelye

Meghekkeltük Rudolfot - Mit vegyél karácsonyra?

December 20, 2022 Season 4 Episode 14
Meghekkeltük Rudolfot - Mit vegyél karácsonyra?
OkosOtthon Guru Műhelye
More Info
OkosOtthon Guru Műhelye
Meghekkeltük Rudolfot - Mit vegyél karácsonyra?
Dec 20, 2022 Season 4 Episode 14

Ebben az adásban megtudhatod, mit érdemes venni karácsonyra 2022. telén. Naná, hogy okos eszközt!

Ez a műsor a ShowCast műsorcsalád büszke tagja!

Itt kereshetsz minket: info@okosotthon.guru
Nézz be a közösségünkbe is:
Okosotthont telepítek!

Hosztok:

Zsák Péter & Zs. Szabó Kitti

Facebook
Web

OkosOtthon Guru Műhelye

Web
Facebook
Youtube
Instagram

Az adás leiratát és a shownotes-ot a CastMagic generálta.

Show Notes Transcript

Ebben az adásban megtudhatod, mit érdemes venni karácsonyra 2022. telén. Naná, hogy okos eszközt!

Ez a műsor a ShowCast műsorcsalád büszke tagja!

Itt kereshetsz minket: info@okosotthon.guru
Nézz be a közösségünkbe is:
Okosotthont telepítek!

Hosztok:

Zsák Péter & Zs. Szabó Kitti

Facebook
Web

OkosOtthon Guru Műhelye

Web
Facebook
Youtube
Instagram

Az adás leiratát és a shownotes-ot a CastMagic generálta.

Showcast. Műsorok, szívvel, lélekkel.

- Műsor betöltve. Hoztok élesítve. A rendszer készen áll arra, hogy felkészítsen téged az okosotthonok legfrissebb trendjeire, az alapvető tudnivalókra. Kezdünk!

- Szevasztok, kedves hallgatók! Itt vagyunk ismét az Okosotthon Klub Podcast új epizódjával és hát most kicsit így a karácsonyra hangolódván. Ajánlani fogunk nektek, hát nem is én, hanem inkább.

- Dehogynem!

- Állandó hoszttársam, Zsák Peti fog ajánlani. Bár mondjuk nekem is vannak most már tapasztalataim, szóval ajánlani fogunk nektek ajándék ötleteket, ami egy kicsit így az okos meg smart piacról érkezik, hogy mi az, ami így belépő szint lehet, és mi az, ami zokni helyett jó ajándék lehet, vagy a 150. zokni után egy jobb, hasznosabb és királyabb ajándék lehet, úgyhogy erről fogunk ma beszélni. És én máris elkezdem, de erről már beszéltünk, hogy én ugye tavaly karácsonyra kaptam egy. Ahogy te hívtad akkor pattogós, okos porszívót. A mai napig nagyon jól szuperál Vilmos, nagyon-nagyon szeretjük, de az én kedves öcsémnek van egy hiperszuper, tartályos, felmosós, mindent felismerős porszívója, és azt hiszem, Xiao Mi, talán brutál, és múltkor kölcsönkaptam. Tehát ezt tudod, amikor a Porschéból visszajössz a Trabantba, szindróma, és hát Vilmos most már egy év használat után is szinte minden nap majdnem minden nap végigmegy a lakáson, a kis sörtéi már azért elvesztették egykori fényüket, és én is nagy váltásba akarok kezdeni, hogy akkor most már legyen legalább egy applikációm, mert még azom sincs, mert csak pattog szegény. Na, de kezdjünk is bele, és szerintem így az okos porszívóktól induljunk, mert az most nagyon megy. Én most bármelyik, nem nagyon szeretek ilyenkor karácsonyi időszakban volt a környékére se menni, de sajnos muszáj menni. És hát most ez az okos porszívó láz, ez most nagyon mindenhol mindenki azt akar. Nem tudom, tavaly valahogy egy ó-minek okos porszívó, ezt hallgattam a környezetemben. Most meg tényleg azt látom, hogy minden második szatyorban okos porszívók vannak. Valószínűleg elérkeztünk arra a pontra, hogy most már megfizethető áron vannak nagyon-nagyon jó készülékek, úgyhogy van annyira kényelmes a társadalmunk, hogy jóval jobb lesz ez nekünk.

- Sziasztok! Igen, egy érdekes irányvonal ez. A COVID nagyon segített a robotporszívóknak. Otthon volt az ember, és hát takarítani kellett, közben meg dolgozni, és hát miért ne tette volna a robotporszívó a másik szobában a dolgát, amíg te dolgoztál. Úgyhogy ez olyan irányban meglökte a dolgot, és most jutottunk el a kritikus tömegig. Érdekes módon a visszajelzések, például a feleségem az anyukás fórumokban már látja egy ideje folyamatosan, hogy jaj, hát a robot, az csodálatos, az csodálatos. Tehát kedves hallgatótársaim férfiak, illetve azok a hölgyek, akiknek a párja szokott otthon porszívózni egyébként, ez egy zseniális ajándék. Tehát egy zseniális ajándék, nem feltétlenül kell mindig telefonról nyomkodni. A jó dolog az, hogy a kütyümániások tudják telefonról is finomítgatni és mindenfélét csinálni. De aki csak fel akar vele porszívózni, az elég, ha megnyomja a gombot rajta és elindul. Telefon jó szolgálatot tesz, hogyha elmentünk otthonról és elfelejtettük elindítani, akkor távolról is el tudjuk indítani, meg mindenféle finomságot lehet rajtuk művelni. Volt ezelőtt egy - talán fél évvel egy - adásunk, amikor a porszívókról beszéltünk, ez egy érdekes adás volt, a Podcast nyílt napon csináltuk, úgyhogy akár videón is visszanézhetitek, bár robotporszívókat nem mutogattunk. És ott nagyjából el is mondtuk a robotporszívókkal kapcsolatos dolgokat, amiket tudni kell, amire figyeljetek, és amit érdemes ilyenkor szem előtt tartani, hogy itt is igaz, mint mindenhol máshol, hogy a nagyon jól felszerelt, de nagyon olcsó eszközöknek van Bibije. Tehát hogyha van egy limit, egy keretetek, és abból szeretnétek kihozni a legjobbat, akkor nem feltétlenül az a legjobb vásárlás, ami mindent is tud olcsó pénzért, mert általában ilyenkor tényleg az olcsó húsnak híg a leve. Viszont ahogy Gergő is mondta, például egy pattogós robotporszívó is nagyon jó választás lehet a semmihez képest, hogyha ekkora a költségvetésünk. Úgyhogy jó nézelődést kívánunk a robotporszívókkal kapcsolatban, ha érdekel benneteket, akkor nézzétek vissza ezt a korábbi adást, és ott találtok jó sok ötletet ezzel kapcsolatban.

- És én mindenkinek ajánlom, hogy nem kell a telefonos. Most én váltok, hát az egy dolog, de hogy eddig, mondom, egy évig nagyon-nagyon tökéletes szolgálatot tett Vilmos.

- Bemelegítőleg tökéletes.

- Igen. Amit kellett, azt megcsináltam. Jó, mondjuk néha felment a bárszéknek az oldalát, azt nem nagyon szerette, meg néha felcsúszott a szőnyegre, de ettől függetlenül nagyon patikán kitakarított mindig mindent.

- Ha már robotporszívókról beszéltünk, akkor nézzük, hogy mi lesz az idei év slágere az utóbbi időt visszatekintve természetesen az okos termosztát, mint lehetőség. Erről is elég sokat beszéltünk, hogy mikor, milyen termosztátot és hogyan érdemes használni, vagy milyen megoldások vannak. Ezt most nem ismételnénk ilyen szinten el, viszont azt mindenképpen elmondanám az okostermosztátokkal kapcsolatban, hogy itt is rengeteg lehetőség van, és én felhívom a figyelmet az okos termosztátok esetében is, hogy nagyon jó az a termosztát is egyébként, a semmihez képest, amelyik nem túlságosan okos, értsd nem lehet távolról mindenfélét csinálni vele, de a szobahőmérsékletét lehet vele normálisan szabályozni, kézre esik, nagymama tudja kezelni, akkor az is egy nagyon tökéletes megoldás.

- Hát meg főleg most ebben az időszakban. Beszéltünk erről, szóval nem akarunk belemenni megint egy nagy energiaválság időszakában ebben, de ha csak egy picit javítasz az energiafelhasználásodon, és mondjuk, vissza is tudod nézni. Bár mondjuk, ahogy így most elgondolkozok, szerintem azért ma sokan váltottak vagy korszerűsítettek az elmúlt időszakban, de a karácsony az mindig egy jó lehetőség arra, hogy akkor úgyis költesz, akkor már költsél valami értelmesre és ne a zoknira, meg a nem tudom 150. tányérkészletre, hanem akkor ebbe tessék beinvesztálni és egy picit nőni fog az életminősége.

- Az biztos. Egyébként, ha a téma már egyáltalán ez a fűtés, hogyan csináljunk dolgokat, érdekel, akkor hamarosan érkezik. Itt az adás megérkezte után egy-két héttel a Bosch podcastnak az adott része, amelyik pont a fűtésautomatizálásról beszél, és voltak olyan kedves, Bosch-os kollégák, hogy bevontak ebbe a beszélgetésbe, ahol a saját kollégájuk is ad tippeket. Ugye a Boschnak elég nagy rálátása van erre a piacra, mert rengeteg olyan megoldást csinálnak, ami egyébként a fűtéshez kapcsolódik. Úgyhogy azt az adást mindenképpen érdemes meghallgatni, mert nagyon jó kis tippek vannak benne. Ha még a termosztátra egy fél mondatot visszatérnék, akkor annyit szeretnék megjegyezni, hogy panellakástól a nagy méretű családi házakig végig mindenhol van megoldás, pénztárcabarát megoldás is van mindenhol. Úgyhogy tessék körülnézni, tessék meghallgatni ezeket a podcasteket, mert ezek segíteni fognak.

- Hát, meg milyen menő, amikor így állsz a karácsonyfa alatt, kibontasz egy kis dalt. Ez micsoda? Tudod, azt hiszed, előbb egy termosztát.

- Ó, én mindig erre vágytam.

- Közben lobog a tévén a kandalló.

- Igen, igen. Jaj, nálunk már megy, nem tudom, két hete.

- És milyen jó meleg van?

- Hát amúgy jó meleg van, de nem adta oda az érzethez hozzáteszem.

- Abszolút. Amúgy én most érkeztem haza külföldről nemrég, pár nappal ezelőtt, és hát engem úgy vártak otthon, hogy  profin ment a tűz a tévén. Fel volt díszítve karácsonyilag a lakásunk, ami nagyon minimál, de fel volt díszítve, és van egy fánk, nem karácsonyfa, de egy sima fa, ilyen szobanövény a lakásban, és mi karácsonykor arra szoktunk felaggatni ilyen izzókat. És amikor megérkeztem, akkor sötét volt.

- Ühüm.

- És van egy tőled kapott Shelly-m otthon, egy dugalj, és a kedves párom úgy köszöntött, hogy amikor beléptem, akkor összekapcsolódott ő is a Shelly-vel, és úgy nyomta be, hogy hú, és úgy világított föl. Úgyhogy nagyon ilyen kis. Nem azt mondom, hogy ünnepi hangulatba kerültem tizenhárom óra vonat után, de.

- Jól esett.

- Jól esett, igen, igen, igen, igen. Úgyhogy nálunk már ilyen a lakás. Nagyon örültem neki.

- Nagyon helyes, hangolódjatok is. Termosztát után szerintem az egyértelműen slágerhez tartozik, ugye az okos világítás, és nemcsak az izzóban merülnék ki, mert nem biztos, hogy mindenki rögtön annak örül, hogy kap egy izzót, de rengeteg fajta ilyen jellegű világítás, asztali világítás, háttérvilágítás, mindenféle világítás van, ami szintén slágertermék a termosztát mellett. Merthogy általában ezeket egyszerű bedugom a konnektorba, arról van szó, és működik megoldásnak tekinthetjük. Nálatok van valami okos világítás otthon?

- Nekem nincsen, vagy hát így nem, nekem dugalyom van és kábé annyi. Ami viszont környezetemben van, ugye eddig a karácsonyi sláger az az volt, hogy így mindenki gamer szobát, vagy nem tudom mit takar, tehát hogy így gameres dolgokat otthonra. És több ismerősöm is van, meg a családban is vannak olyanok, akiknek ez most már így megvan. De hát azt azért most már pimpelni kell.

- Igen.

- És a falra rakható ilyen, vagy kis csempe.

- Igen, csempe, ez a mély sejtrács kinézetű, vagy különb.

- Na most ez a dolog.

- Igen, most ezek kezdenek el nagyon.

- Na, ez egy nagyon jó ajándék, még látod?

- Igen. Most ez mindenhova megy, hogy hát van egy olyan bika gamer pc, amit csak látni nem lát, meg hát legyen minden RGB-s, meg csillogjon, villogjon, meg minden színben játsszon. Úgyhogy én például most ezt környezetemben, meg így a családban is vannak kisgyerekek, hát úgy kisgyerekek, hogy ilyen tinédzser sem még, hanem ilyen 10-12 évesek, és akkor ők most Ú, most RGB ilyen LED szalag kell, meg ez, meg az, meg amaz, mert hogy van mindenem, már megvan minden, az összes játék, és akkor most ő ezt szeretné. Hát, mondom, nagyon örülök neki.

- Az egy feneketlen kút egyébként a gamer irányvonal. Nem véletlenül ül fel rá egyébként mind a Nano Leaf, mind pedig a Twinkley-sek is csináltak olyan világítást, ami kifejezetten gamer PC. Mondjuk úgy, hogy kapcsolható, attól függően monitor, satöbbi, állapotok visszajelzése éppen milyen szín, satöbbi.

- Meg nálunk nincs, amit én szeretnék nagyon, csak nem nagyon megoldható ez a tévé, mögé berakható. Erről már beszéltünk, szerintem pár hónappal.

- Majd megoldjuk.

- Előző adással ezelőtt, hogy kivetíti fénybe a tévének a világát.

- Igen, igen, igen. Na, egy olyat nagyon-nagyon szeretnék, de nálunk nem nagyon megoldható sajnos. A tévé elrendezése miatt, meg a háttérfal az nem lesz jó. Ezt már nézegettük, átrendezni a lakást, meg nem szeretném, de egy olyannak nagyon örülnék én most karácsonyra.

- Ugye az Ambilight-nál vannak olyan tévékalapból, amelyek tudják, illetve lehet többfajta megoldás. Ugye a Phillipsnek a megoldása, így a Phillips Hue-nál is van egy ilyen HDMI sync box nevezetű cucc, amit hogyha hozzákötsz a tévéhez, a tévé kilövi a jelet, és hozzá lehet a Phillips Hue-s eszközöket szinkronizálni. Tehát, hogy attól függően, hogy milyen távolságra van a Phillips Hue lámpád, az alapján fog világítani. Illetve lehet egyébként rengeteg ilyen megoldást találni a piacon, valamelyik nem is a HDMI-t, hanem konkrétan egy kamerát tartalmaz, és a kamera tévé képe alapján számolja ki, hogy a háttérben lévő LED hova, mit világítson. Itt is rengeteg megoldás van, egyszerűbb, bonyolultabb, kábé a csillagos ég.

- Ja, hát persze, meg hát erről is beszéltünk már elég sokat, hogy azért mennyi megoldás van, hogy onnantól kezdve, hogy okosizzó, innen indulunk kábé, és akkor elmegyünk odáig, hogy minden összekötve és úgy villan föl, hogy akár még érzékeli is, hogy te ott vagy, és akkor csak akkor világít, ha elmész, akkor lekapcsol, meg itt is aztán az RGB-nek a minden pompájában. Mondjuk azt nem nagyon értem, bár el tudok képzelni olyan szituációt, amikor egy piros fényű izzó jól jön. Tehát azt úgy el tudom képzelni, de mondjuk egy zöldet, azt úgy nagyon kevésbé.

- Nagyon jó visszaélezni vele az életpontokat.

- Jaj, jaj, jaj!

- Például. De egyébként én például havária jelzésre szoktam javasolni ezeket. Tehát, hogy különböző havária, különböző jelzés, például víz, katasztrófa, az kék, tűz, katasztrófa, az piros, és persze villogjon, tehát hogy ne csak piros legyen.

- Igen.

- Tehát, hogy ez a hanghatás mellé még képhatás. Egyébként az RGB különböző színeit, meg azt is el tudom képzelni egyébként, hogy egy színt használsz, mert az passzol be a lakásodba, és azzal megvilágítod. Phillipsnek is vannak ilyen kis padlón álló cuccai. Én a Tóth Czere Petinek, én láttam egyébként a hátterében, ő szokott mindenféle izét tartani, és ő használ ilyet, de van egyébként ennek ilyen lett bárja, amit a földre lehet rakni, meg a legújabb, ami nagyon népszerű mostanában, az a sarokba állítható, nem tudom, láttad-e. Sarokba állítod, egy kis pálcika, és akkor a sarkot világítja meg, és akkor onnan megy szét.

- Igen, igen.

- De ugye itt is az, hogy általában egy szintet, az, hogy most ott folyamatosan változik, a disco feelingben biztosan jó, de egyébként otthon lakni nem feltétlenül az az irányvonal.

- Meg is bolondulnék. Én Németországban voltam, és ott voltunk egy házibuliban magyaroknál, ahol egyrészt akkora tévé volt a falra felrakva, hogy így atyám, és úgy volt megoldva egy nagyon hosszú kanapé volt, és a kanapé oldalán volt ilyen ikeás ez a kockaszekrény, és mindegyik szekrénynél volt egy fényár valahogy beállítva, ez a házibuli miatt volt így csinálva, meg volt különböző. Hát ez a forgó diszkófény, igen. És tökre meglepődtem, hogy ott is, amikor szólt a zene a tévéről, ritmusra villogtak.

- Nagyon jól nézett ki. Egyrészt mi nagyon későn érkeztünk, és nagyon sokszínű volt a társaság. Úgyhogy nem azt kezdtem el egyből a házigazdánk, hogy figyelj már, mutasd már meg, hanem így konstatáltam, hogy jó, ez nagyon menő dolog, majd egyszer, ha újra találkozunk, akkor beszélgetünk erről, de most én ezt nem fogom bedobni témának, de nagyon jól nézett ki, hogy így ritmusra villogott. Ezeket úgy el tudom képzelni magamnál is, hogy én nagyon sok zenét, tehát nekem mindig kell valami hanghatás mögé, ha dolgozok, vagy bármit csinálok, azt el tudom képzelni, hogy legyen olyan, hogy valami plusz fényt adjon, de úgy, hogy valamivel együtt. Tehát az, hogy nekem most ott villogjon a sarokban valami fölöslegesen, attól rosszul lennék, de ilyen helyzetekben el tudom képzelni.

- Érdekes egyébként a Phillipsnek van ilyen megoldása, és ott például be tudod állítani, hogy mennyire változzon a fény. Tehát, hogyha éppen dolgozol, jó esne valami izé, akkor szépen finoman vált, vagy éppen most kövesse tényleg a zene ütemét, mert most éppen parti van. Tehát, hogy ezeket lehet állítani. És ha már a villogásról beszélünk, bár kicsikét később a karácsonyfára rakjuk a karácsonyfa izzókat, de hát abból is rengeteg van egyébként a piacon. Nem csak a korábban említett előző adásokban a Twinkley megoldásai, hanem például ott van tuja alapú, ilyen megoldásokat találhatunk, csomó hasonló verziót, ahol lehet állítani a fényeket, kapcsolni távolról, nem csak okos dugaljról, hanem akár a fénynek a színmintázatát is. Úgyhogy azt is be lehet préselni. Egyébként, ha már említetted, hogy nálatok nincsen karácsonyfa, most láttam szintén azt hiszem a twinkley-nél azt a megoldást, amelyik egy ilyen hajlítható LED-csík, nem tudom minek nevezzem. Tehát amelyiknek a fénye egyébként folyamatos, és akkor abból szépen ilyen fenyőfa volt hajtogatva, azt rakták fel a falra, és akkor az egy nagyon kis kellemes háttért ad.

- Hát ilyen nem lesz nálunk, az biztos. Az a baj, de most nem akarom senkinek a kedvét elvenni, de én nagyon nem csípem a karácsonyt, de ez én vagyok, tehát mindenki amúgy viszont nyugodtan díszítse fel a dolgait. Igen, meg volt valami az eszemben, de menjünk tovább, és akkor hátha még eszembe jut, hogy mi az, amit még itt összeszedtünk, és királyi ajándék tud lenni.

- Ha már a fényről beszéltünk, akkor behozom a hangot is, jó? Mert ez megint az az irányvonal, amelyik működik. Gondolhatunk a Hangasszisztensekre is természetesen. Ugye annak függvényében, hogy ők nem beszélnek magyarul, tehát ez mindenképpen, hogyha spanyolul, németül, franciául, angolul beszélsz, akkor jól működik, tehát akkor lehet használni. De gondolok itt olyan rendszerekre is egyébként, ami okosotthonba köthető egyébként, párosítható mindenféle egyébbel, például a Sonos-nak a megoldásai, amik vezeték nélküli hangszórókban például nagyon jó megoldást tudnak kínálni. És itt például megoldható az, hogy figyelembe veszi maga a hangrendszer is, amikor elindítod, kipakolod a mindenféle sugárzókat, azt mondod, hogy ez egy helyiségben van, akkor ő csinál egy ilyen tesztet. Szépen és annak a teszt alapján állítja be a megfelelő hangmélységet, magassághoz kapcsolódó hangerőt, tehát hogy minél szépen, tisztán szóljon, nagyon menő. De ha nem a Sonoff-nak a közvetlen eszközeit nézitek meg, akkor megnézhetitek például az IKEA-nak, aki szintén a Sonos-sal közösen csinálta. Ugye az ikeánál az a különlegesség, hogy ezek bútorba öltött eszközök. Tehát lámpa, polc, képkeret, tehát hogy ilyeneket találtok ott. Egyébként csináltunk belőle tesztet, és nagyon jól működnek. Érdekes elképzelés egyébként az IKEA-nál, hogy nekem nagyon tetszenek ezek a légtisztítóból csináltak például asztalt. Ez is egy nagyon jó ajándék. Például veszel egy asztalt, ami légtisztító.

- Igen, amúgy, hogyha ezt figyeljük, akkor szerintem, mert mindig az a probléma egy okos eszközzel, hogy az a lakásodban van. Tehát annak valamilyen dekoratív elemnek lennie, vagy hát valahogy ki kell néznie. És ugye például, ha nézünk egy légtisztítót, vannak szépek, 

- De csak akkor is, ha egy hasábot látok.

- Igen. Tehát, hogy ott van valami, vagy fehér, vagy valamilyen színű, vagy egy henger. Tudod, az úgy egyrészt hova rakod, mert ha berendezted a lakást, akkor annak helyet találni. Ugye azt valami falhoz közeli részre kell rakni, nyilván a delej miatt, meg az, hogy ottok és. De hogy nem biztos, hogy ezek a megoldások, amúgy ezek szerintem nagyon gyorsan el fognak terjedni, hogy mindig valamilyen, tehát van egy funkcióval rendelkező tárgy, amibe beépítjük a smart eszközt, hiszen a lakásban használjuk, és hát nyilván ebben az IKA lesz úgyis az egyik.

- Egyébként sajnos én nagyon csípem ezt az irányvonalat, mert ugye ők alapból azzal kezdték, hogy filozofálgassuk, tehát nálunk nem smart home, hanem home smart van, mert a home-on van elől, ugye magyarázzák. Alapvetően onnan is indultak ki, és azért is a világítással indultak, merthogy az ő bútoraikhoz a világítás tud még valamit hozzátenni minden esetben, és így nőtte ki magát ez az okosotthonos irányvonal az IKEA-nál. És ha megnézzük, hogy milyen eszközeik vannak, vagy milyen eszközeik vannak egyébként a skandináv piacon, ami nálunk nincsen, tehát náluk például van mosogató, alá helyezhető dugaljas megoldás, meg most már itthon is kapható például az összelegózható dugalj, ez zseniális egyébként.

- Az annál királyabb dolog nincs, egy sín van, és odadug.

- Egy pipit, igen.

- Úgyhogy vannak ilyen megoldásaik. Ezt a sínes megoldást egyébként lehet látni, ez is egy nagyon jó megoldás. Egyébként a Magyarosi Csabi csinált erről egyébként egy nagyon jó videót. Ugye ott a szmartzillás megoldás van, amikor egy falon van egy sín, és akkor eldöntötte, hogy hát most éppen egy dugaljat szeretnék ide felrakni, akkor egy csavarintással felraksz oda egy dugaljat, vagy többet, USB csatlakozót, éjjeli fényt például hasonlók. Az IKEA még pluszban egy olyan hosszabbító elosztót csinált, amely úgy néz ki, hogy van egy vezeték véged, arra van egy adapter, amivel kvázi távirányítani tudod ezt a cuccot, és akkor eldöntheted, hogy most hú, és akkor ilyen lego, hozzátoldós megoldással tudod építgetni a hosszabbítót. Tehát ezek nagyon hasznos és okos, ezek is például nagyon a karácsonyfa alatt szerintem zseniális megoldásként mehetnek. Merthogy ez olyan, egyébként még magaddal is viheted, ha szeretnéd, de hogy ez ilyen élethelyzetet tudott szabni. Eggyel kevesebb dugalj van ebbe az elosztóba, de jó lenne még egy. Nyilván nem nagyteljesítményű fogyasztókat kell róla üzemeltetni, egyszerűen mosógép, mosogatógép, meg vasaló, hanem mit tudom én, telefont szeretnék tölteni, és táblagép, hoppá, ennek is kéne egy USB.

- Igen, és amikor egy kicsit elkezdesz ebbe az irányba menni, mert amúgy lehet, hogy furcsán hangozhat, hogy hosszabbítót adsz karácsonyra, de nekem is, amikor először kezembe vettem a Shellynek az okos dugalját, és oké, hogy az egy kicsivel másabb, de hogy csak egy dugalj. Kaptam egy plusz funkciót, és egyből azon kezdtem el gondolkozni, hogy ezt hogyan tudom a saját kényelmemre használni, és nyilván, hogyha ebből van több, hát most ha belegondolsz, hogy egyrészt az, hogy tudod figyelni, hogy mi történik az áramfelhasználással, meg az, hogy mobilissá válsz, én meg tudok attól őrülni, hogyha nem akkora a vezeték és nem ér el, vagy hova dugom és Anna, szóval ettől meg tudok őrülni. Zárójel, nagyon örülnék neki, ha minden vezeték nélküli lenne, zárójel bezárva, de hogy egy teljesen más felfogásban tudsz otthon létezni. Tudom, hogy ezek ilyen nagyon apró, meg nem ez a legnagyobb problémája az embernek, de hogy amúgy ezt gyorsan le lehet tenni.

- Ettől lesz egyébként otthon az otthon, amikor már ezen gondolkozol, hogy a saját otthonodban az hogyan tud úgy beépülni, hogy annak szerves része legyen. De nemcsak odaverünk valamit az izé közepébe, a hú de frankón nézett, mert van ilyen.

- Hát, meg azért lehet parasztvakítani, hogyha jönnek a vendégek, azért lehet ócska trükköket, igen, igen. Én ezt sűrűn szoktam is csinálni.

- Na jó, nézzük a dugaljat, ezt szerintem így lefedtük. Van egy olyan dolog, amelyik nem közvetlenül okos eszköz, viszont minden otthonnak, amelyik valamilyen szinten szeretne okos lenni, nagyon fontos része ez a Wi-fi router. Ami egyébként örök sláger, hozzáteszem most már. Tehát, hogy nagyon jó, hogy a szolgáltató ad egy eszközt. Én mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ne a szolgáltató által telepített eszközt használja nagyüzembe, főleg azon ne hajtson végre változtatásokat, bár nála van és megteheti, de egy jól irányzott szoftver visszaállítással bármikor el lehet tüntetni az összes ilyen beállítást, amit az ember ott végzett, és nem neki kell ezt a szoftver visszaállítást végezni, hanem távolról, mondjuk egy rendszerfrissítés során simán a szolgáltató megteszi. Tehát, hogyha van rá lehetőségetek és szükség van arra, mert nem csak egy darab telefon van a végén a madzagnak, hanem több olyan dolog is, ami a wifi működik, akkor mindenképpen fontos, hogy legyen egy jól működő wifi routerek. Arról nem beszélve, hogy ha egy panelban laktok, az egy külön kihívás, hogy ott hogy oldod meg ezt a történetet. A másik meg, ha nagy kiterjedésű lakásod van, vagy olyan lakás van, ahol vastag falak vannak, hasonlók, ott azért azt végig kell gondolni, és ott akár több eszközt is kell alkalmazni ehhez. Itt az eszközök garmadáját meglelhetjük. Egyébként Kálmán Gerit érdemes ezzel kapcsolatban zörgetni az Access Point-ról. Nekik nagyon jó videóik vannak egyébként a Youtube-on erről, nekik profilba is vág, úgyhogy érdemes megnézni, hogy miket javasolgatnak. Ők ugye nagyüzemi megoldásokat tesztelnek elsősorban, tehát olyat, amit mondjuk egy Tescóban vagy hasonló helyen a több száz felhasználóval fel lehet használni. Viszont az ottani ötleteket nagyon jól lehet egyébként alkalmazni az otthoni megoldások között, és egyébként néha el lehet csípni olyan mash technológiákat és hasonlókat is, amikről egyébként érdemes tudni saját otthonunkba, hiszen mostanában a szolgáltatók is előszeretettel adnak el okos wifit, vagy valami hasonló néven fut. Ugye ez igazából egy mash technológiára épülő megoldás, aminek egyébként nem mindegy, hogy hogyan üzemeljük be, meg vannak olyan dolgai is, amiről tudnunk érdemes. Tehát, hogyha bejön a gigabites net, az nem biztos, hogy a mash router végén ki fog jönni a gigabites net, merthogy az eszközünk lehet, hogy nem képes fogni azt a gigabites sebességet, és akkor lassabb lesz. Tehát, hogy ilyenekről lehetne beszélgetni. Tehát a Wi-fi router szintén egy olyan irányvonal, ami érdekes és hasznos. És még egy dolog, ami megint, hogy most mennyire szexi, vagy nem szexi, ez az otthonunk megközelítése, az okos videókaputelefon, illetve az okos zár irányvonala.

- Na, szerintem ennél jobb karácsonyi ajándék nincsen. De most ez viccen kívül. Annyira menő. És ez is megint az, hogy egy nagyon apró problémát old meg, tehát nem az van, hogy egy lépcsőfokot lépsz, hanem egy totálisan új univerzum nyílik meg számodra, és egy hatalmas nagy váltás. Na, amikor itt adás előtt beszéltünk, na, ez az, ami nincs olyan ember, aki ennek ne örülne.

- Miről is szól egyébként ez az okos videó kaputelefon, ami egyébként nem szükséges, hogy családi ház előtt legyen. Tehát, hogy ez egy társasházi lakásban vannak ilyen kukucskáló lyukak is egyébként. Okos kukucskálójuk, milyen jól hangzik. Tehát, hogy vissza tudod nézni, hogy ki van az ajtó előtt. Ugye egy, általában ezeknek a videók a kaputelefonoknak a nagy előnye. Egyébként ugyanúgy az ajtóra is fel lehet rögzíteni a bejárati ajtóra. Nagy előnye, hogy vissza is tud szólni neki, hogy hány hónapot kívánok, de éppen nem vagyok itthon. Tehát, hogy le lehet rendezni a futárral például a dolgokat. Vagy ha olyan családi házban, vagy ahogy beszéltük korábban, és van olyan rész, ahova be tudja rakni a csomagot, akkor oda akár be is lehet engedni. Tehát, hogy ilyen lehetőségek mind-mind vannak, de mégis egy kicsikét úgy az otthonod biztonsága ilyen szempontból kontroll fölötte megvan.

- Hát meg egyrészt, hogyha a sajátot otthondba, de hogyha mondjuk idősebb embernek adod.

- Így van.

- Hát az meg tényleg egy annyival, nem tudom, egy megnyugtatóbb sztori. Nekem csak azért mondom, mert pont most volt ebből para, vagy hát így probléma, hogy egy nagyon kedves barátomnak a nagymamája, hogy nagyon egyedül van, meg messzi is van, és hogy nem tudják. És most azt csinálták, hogy egyrészt bekamerázták a házat, meg hogy a kapujára csináltak egy ilyet, és akkor a nagymama is látja, hogy mi van, de nyilván ő nem fog semmit csinálni, de hogy egy ilyen biztonságot ad neki, és nagyon jól működik. Tehát, hogy az lett a visszajelzés, hogy eszméletlen jól működik ez a rednszer.

- Egyébként, hogyha ezt itt összekapcsoljuk a kijelzővel rendelkező hangasszisztensekkel, tehát mondjuk egy amazon show-ról, vagy egy Google Hub-ról, amelyik kijelzős beszélünk, akkor pluszban még tud egy olyan funkciót adni, hogy nálunk megint csak a nyelvi nehézségek miatt nehézkesebb a dolog, de egyébként ezeknek a felületéről például nagyon jó videóhívást lehet kezdeményezni, akár a nagymamának is. És hogyha a nagymama otthonában van egy ilyen, nyilván felveszi, vagy nem veszi fel a nagymama, azt beállíthatja ő is. De hogy sokkal egyszerűbb, akár a gyerekek is tudnak vele kapcsolatot tartani, be lehet jobban vonni a családi életbe, nincsen annyira elszigetelődve, vagy kívül, mert ő most a saját házában lakik. Tehát, hogy ez ilyenkor, főleg ünnepek környékén egy nagyon nagy pluszt tud adni.

- Ja! És hát hogyha ezen a vonalon megyünk tovább, akkor azok kos otthoni videókamerák, vagy hát a kamerák azok, amik nekem ebből is most van egy tapasztalatom, egy kedves barátomnak lett kutyája.

- Ühüm.

- És picike, négy hónapos, vagy nem tudom. És akkor beszerzett egy wifis kamerát, hogy tudja figyelni, mert ugye négy hónapos pici a kutya, hogy mit csinál napközben, és van rajta hangszóró.

- Hangszóró, igen, és tud neki szólni. És most együtt voltunk, és néztük a telefonon, hogy a kutya mit csinál, és én elkezdtem szívatni szegény kutyát, és így nézett, hogy jaj, mi történik, mi van. Úgyhogy ez ilyenre nagyon-nagyon jó tud lenni, merthogy próbálgattuk, meg hogy ha elindult, akkor követtük, hogy merre megy. Azt hiszem, két kavics volt a konyhában, meg volt egy abban a szobában, ahol alszik a kutya, és akkor tudtuk követni, hogy mit csinál a kutya. Úgyhogy az, így mondtam is, hogy ennél jobb megoldás nem is található arra, hogy a kis négyhónapos tacsidat hogyan kövesd le.

- Abszolút. Itt arra figyeljünk, hogy ezeket a kamerákat úgy helyezzük el, hogy ne legyen belőle big brother, tehát hogy egy az, hogy a kameráknál be lehet állítani, hogyha mondjuk hazaértél, te személy szerint, vagy a párod, vagy valami, akkor ezek lekapcsolnak. Tehát, hogy a másik meg, hogy hát nem javaslom hálószobába elhelyezni. Tehát, hogy nemcsak te fogod nézni egy idő után, hanem elképzelhető, hogy kínai kollégák is nézelődnek majd arrafelé. Nyilván egy az, hogy a hálózatbiztonságra gondolni kell, meg arra is gondolni kell, hogy ahol kamera van, azt, ha nagyon akarják, ahhoz hozzá tudnak férni.

- Jó, igen. Tehát a nappali konyha az egy oké, csak azért mondom, hogy az ember ne essen olyan nagy lelkes dolgokba.

- Soha nem kameráznám be a hálószobáma.

- Pedig vannak ilyenek.

- Jó, de hát ők meg nyilván ezt árulják a végterméket.

- Hát azt nem tudom, de hogy nagyon sok beltéri lakásban láttam olyan, vagy gyerekszobára ugyanez igaz, tehát, hogy mindig csak okosan. A lényeg az, hogy gondolkozzunk közben. Nagyjából ezeket mondanék, ilyeneket nem mondanék, hogy ajtónyitás érzékelőt vegyél a párodnak. Nagyon hasznos, de nem biztos, hogy karácsonyi ajándék.

- Nem látjátok, de Petinek még föl van írva egy csomó minden, csak ezek tényleg ilyen nagyon réteg dolgok, és hát te biztos örülnél ilyennek.

- Én minden ilyennek örülnék. Engem nagyon könnyű lenne meglepni, mert bármilyen eszközt hozol, azt mindegyiket nagy örömmel fogadom, mert szeretem ezeket mindig kipróbálni, megnézni, melyiknek hol, milyen előnye van, meg milyen hátránya. Úgyhogy tényleg rengeteg mindent felírtunk, de nagyjából összeszedtük szerintem azokat, amikkel örömet is tudunk szerezni a családnak. Tehát, hogy ne a zoknifeelingje legyen a dolognak. Úgyhogy válogassatok, kellemes ünnepeket kívánunk így távolból is, aztán majd.

- Okosítsátok fel a karácsonyt.

- Így van, és ne gyújtsátok fel a házat.

- Igen.

- Úgyhogy, hát köszönjük szépen, hogy itt voltatok! Tényleg mindenkinek kellemes és meghitt ünnepeket kívánunk. Pihenjetek, ne stresszeljetek, legyetek együtt a családdal, és hát jövünk úgyis legközelebb is, úgyhogy kellemes ünnepeket.

- Sziasztok!

Podcasts we love