OkosOtthon Guru Műhelye

Okosotthonok egy helyen - Kint voltunk a Construma-n

May 11, 2023 Zsák Péter & Fabó Gergő Season 4 Episode 21
Okosotthonok egy helyen - Kint voltunk a Construma-n
OkosOtthon Guru Műhelye
More Info
OkosOtthon Guru Műhelye
Okosotthonok egy helyen - Kint voltunk a Construma-n
May 11, 2023 Season 4 Episode 21
Zsák Péter & Fabó Gergő

Élőbn jelentkeztünk be a Construma kiállításról, ahol több okosotthon eszközzel foglalkozó kiállító is kint volt.

Ez a műsor a ShowCast műsorcsalád büszke tagja!

Itt kereshetsz minket: info@okosotthon.guru
Nézz be a közösségünkbe is:
Okosotthont telepítek!

Hosztok:

Zsák Péter & Zs. Szabó Kitti

Facebook
Web

OkosOtthon Guru Műhelye

Web
Facebook
Youtube
Instagram

Az adás leiratát és a shownotes-ot a CastMagic generálta.

Show Notes Transcript

Élőbn jelentkeztünk be a Construma kiállításról, ahol több okosotthon eszközzel foglalkozó kiállító is kint volt.

Ez a műsor a ShowCast műsorcsalád büszke tagja!

Itt kereshetsz minket: info@okosotthon.guru
Nézz be a közösségünkbe is:
Okosotthont telepítek!

Hosztok:

Zsák Péter & Zs. Szabó Kitti

Facebook
Web

OkosOtthon Guru Műhelye

Web
Facebook
Youtube
Instagram

Az adás leiratát és a shownotes-ot a CastMagic generálta.

Ez a műsor a ShowCast műsorcsalád büszke tagja.

- Műsor betöltve. Hoztok élesítve. A rendszer készen áll arra, hogy felkészítsen téged az okosotthonok legfrissebb trendjeire, az alapvető tudnivalókra. Kezdünk!


Sziasztok! Sziasztok! Kedves Tiktok nézők és kedves Podcast hallgatók! Itt az Okosotthon Klub élő jelentkezése a konstrumáról? Igen, ezért van ez a zaj. Nem tudom, hogy fogjam a kezembe a mikrofont? Még most így technikailag próbáljuk meg.

- Tök jó!

- Fogjuk!

- Nekem viszont vegyél már le!

- Igen.

- Igen, látod, Kálmán Geriék elcsavargatták, így jó?

- Így jó?

- Igen.

- És az ajtót se hallom annyira.

- Mennyivel jobb?

- Igen. Szóval, igen, itt vagyunk a Konstrumán. Sziasztok! Üdvözlünk mindenkit. Innen jelentkezünk rendkívüli Okosotthon Klub Podcast adással, és igazából nem beszéltük meg, hogy miről fogunk beszélni.

- Miről beszélünk?

- Miről beszélünk? Gondoltam, ez úgyis ki fog alakulni itt a Konstrumán. Ugye a konstrumáról beszéltek?

- Sok minden van itt a konstrumán, bármiről tudunk beszélni. Úgy gondolom, hogy erre gondolok.

- Igen, és hát itt kell, hogy a segítségedet kérjem, mert én körülbelül egy tíz perc múlva lelépsz. Nem, hanem egy 20 perce vagyok itt. Én azért még nem nagyon jártam be. A fő attrakciókat, vagy amit úgy már előre kinéztem, az gyorsan végigmentem, voltam a D pavilonban, ott futottam egy gyors kört.

- A D. Pavillon.

- A D. Pavillon.

- A kiállításnak. A Konstrumáról azt érdemes tudni, hogy ez igazából nem egy kiállítás, hanem több kiállítás, egy kiállítási csokornak hívják. És ebben a kiállítási csokorban én közben itt letekertem a mikrofon alját, hogy ilyen kis viccesen nézzek ki, de így könnyebb tartani.

- Igen.

- Egy idő után elfárad az ember keze. Szóval van-e a Hungarot term rész, ott általában rengeteg napelemes van, illetve ezen kívül van itt a másik oldal, amihez a hűha, nem tudnám megmondani, lehet, hogy mondjuk itt emlékszik rá, hogy milyen néven is futott pontosan, de a lényeg, hogy ilyen konyha, meg ilyen dizájn dizájn dizájn. Otthon design, igen. Köszönöm szépen, kit is súgott a háttérből. Úgyhogy otthon design része van a dolognak. Ez, ahol mi itt vagyunk, ez most az A pavilonban maga a konstruma rész. Elsősorban, ha valaki házat épít, vagy társasházat, vagy ilyesmi irodaházat, vagy hasonlót, akkor nekik szól ez a kiállítás, tehát nemzetközi szakmai kiállítás, ami magába foglalja a téglától, meg a betonöntéstől kezdve a napelemen keresztül mindent is. A fű, a házépítés. Ha úgy jönnék én ki, hogy éppen most akarnék házat építeni, akkor ki kell jönnöm.

- Akkor tulajdonképpen így fognám a kis kosaramat, a bevásárlókosarat, és így mindenhonnan tudnám belepakolni a dolgokat, merthogy itt tényleg minden van. Én mondom, voltam a D. Pavilonban, ott megnéztem a napelemes szekciót, hát durva.

- Nagyon-nagyon sokan vannak. Előharangoztuk itt, hogy húha, hát most a napelemeknek már vége van, meg hú, ennyi. Kapó, minden, senki nem akar napelemet telepíteni. Hát nem, hogy telepíteni nem akar, de telepíttetni is akarnak az emberek, mert nagyon sokan vannak, és sok embert érdekel ez a téma.

- Hát igen, meg azért mostanában egészen sok újítás is jött ki, és most pont a Solaredge-n láttam az egyik ilyen nem annyira új, de új inverterüket, amiről én már hallottam, és akkor most így láthattam élőben. Itt meg az ápavilonban végig rohantam gyorsan, de úgy nem nagyon volt időm mindent megfogdosni, megnézegetni, de hát eszméletlen milyen, tehát maguk az installációk, amiket a cégek felépítettek, és hogy ez tényleg, hát aki házépítésben gondolkozik, annak vagy már volt itt, vagy már itt kéne lennie.

- Hétvégén még van rá ideje, ugye vasárnapig tart maga a konstrum a kiállítás, de ha konkrét házakról beszélünk, akkor nagyon-nagyon sok kész házas van, úgyhogy konkrét kész házakat is láthatunk itt a kiállításon, amit itt építettek föl az egyes cégek. Behozták az anyagokat, és szépen itt gletteltek, gipszkartonoztak és mindent csináltak. Úgyhogy nemcsak ilyen hagyományos kiállítási, többemeletes szinteket látunk. Itt szembe velünk egy ilyen állványzat rendszer monstrum áll közvetlenül, hanem tényleg konkrét házak is vannak, a konténerházaktól kezdve tényleg a különböző szipes házaktól, MGO-s házaktól kezdve mindenféle meglássuk.

- Meg hát, ami most nagyon divat, hogy kint a pusztában vagy az erdőben valahol egy ilyen faház.

- Igen.

- Itt most pont láttam, nem olyan messziről.

- Igen, jól néz ki.

- Igen, nagyon jól néz ki. Na, de van itt sok ember, de hogy az okosotthon guru is kint van, ezt egy kicsit promózzuk be, vagy.

- Hangsúlyozzuk, igen.

- Igen. Hangsúlyozzuk. Kérdezek, ti már itt vagytok, ez a harmadik napotok.

- Igen.

- Milyen eddig a milyen tapasztalataitok vannak, mi iránt érdeklődnek, mi volt így a legtöbb kérdés.

- Azért érdekes a dolog. Voltunk tavaly is kint, akkor nem kiállítók voltunk, hanem akkor a Lögron standjánál voltunk kint és egy okos szabaduló sátrat üzemeltettünk, tehát ott egy kicsikét más szemmel néztük, akkor ugye a kiállítás felhozatalát, mennyien vannak, min érdekli az embereket. És azt kell mondjam, hogy sok mindenben változott. Az egyik az, hogy most nagyjából másfél-kétszer annyian voltak a kiállításon eddig, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Lényegesen nagyobb a pezsgés, persze nem hasonlíthatjuk össze az ezelőtt 5-6 évvel lévő kiállításokkal, tehát a Covid előtti időszakban is már volt kisebb lejtmenete ezeknek a globálisan bármilyen konferenciáról beszélünk. De most egy kicsikét úgy látom, hogy kezd visszatérni. Tehát, hogy az ember megnézegeti interneten, vagy elmegy éppen valamelyik kiállítóterembe, vagy kimegy egy tüzépre, az nem ugyanaz, mintha itt végigmész, és akkor 8-10 számodra fontos kiállítóbbtól látsz egy csomó mindent. Úgyhogy ez az egyik dolog a másik dolog okosotthon. Amíg korábbi években hóbortnak vagy gazdag emberek játékának tűnt, meg így is kezelték az emberek. Tavaly nyár óta az energiamérés, energiahatékonyság, fűtésvezérlés irányából való megközelítés nagyon fontos lett. És ezt látom itt egyébként, a táskahelytől vagyunk az okosotthonbolt.hu-nak. Egy strandon vagyunk velük, és akkor itt mellettünk vannak az eszközeik, és látom a forgalmukat. És azt kell mondjam, hogy az embereket most már nem csak úgy egyébként, mint hogyha kicsikét kütyümániás, akkor érdekli, hanem konkrét kérdésekkel jönnek ide. Tavaly a Legrandnál is azt látom, hogy a Legrandnak is van okosotthon megoldásai, hogy akkor arról beszélgettünk, hogy hú, hát a távirányítós kapcsoló, és hú, milyen jó, hogy felkapcsoljuk a lámpát. Nyilván ez még mindig megvan, de maga, és akkor ez ilyen kuriózum volt, és hogy jó ilyen is van a piacon kész. Most számos, akár szakmabeli villanyszerelők, generálkivitelező, napelemes cég képviselői is jöttek, és akkor beszéljünk, hol tudunk kapcsolódni, meg hogy akkor ők már szereltek egyébként kifejezetten árammérésre, amik néhány adással korábban is beszéltünk már számos megoldásról, hogy hogyan mérik az áramot. Úgyhogy ilyenekkel jöttek konkrétan, és ő is azt mondta, hogy ezt megvalósították, de ezen kívül ez kvázi bejött nekik, és rajta kívül szeretnének mást is.

- Hát, meg ugye én is itt körbenéztem az okosotthon volt standoknál, hát a kapudrogokat hozták el, amivel én is átléptem ezt a határt. A Shelley-nek a legegyszerűbb kis dugallyai, kis kapcsolói, meg szonoptermékek, és akkor meg tudod fogdosni, tudsz egy picit nyomogatni, és már-már, ha csak egy dugajt veszel, akkor onnantól kezdve.

- Elindulással együtt.

- Elbeszélni is tovább.

- Így van.

- De tényleg, tehát hogy nem a rohadt bonyolult, rohadtul nem elképzelhető rendszerek vannak itt, hanem a belépő szintnek az alapvető eszközei. Mondom, én nekem is az első általad belépő eszközöm és projektüzletnek adom.

- A Shelleynek a kis dugaja, amit mai napig nagyon jól tudok használni, és nagyon jól van használva. Ezt szerintem mondtam már adásban, de ez a nappalinkban van, a tévé melletti hosszabbítón, és a tévé mögött egy nem led, de ilyen kis világítás megy, és azt felfuttattuk egy ilyen benti szobanövényre. Rohadt, jól néz ki a hangulatvilágunk. De az nagyon messze van mindentől, és odáig nem megy el az ember, és én csak az ágyból fogom, és ott lekapcsolom, és erre nagyon-nagyon jó. Hát nyilván ezt meg lehetne mindenhol a házban csinálni. Te harmadik napja vagy itt. Neked melyik részleg vagy melyik kiállító volt az, ami így nagyon-nagyon tetszett, és mondjuk így ajánlanád, hogy érdemes megnézni?

- Én nézegettem egyébként itt a felhozatalt. Először tegyük hozzá, hogy ugye nemzetközi a kiállítás, és ez azt jelenti, hogy Szerbia, Románia, meg környező országok Németországból, meg ilyen helyekről jöttek emberek, de nem csak innen, Kínából. Kínából nagyon sokan vannak, főleg egyébként közvetlenül a napelemgyártókból van nagyon sok, de itt szemben van velünk egyébként egy Isoled nevezetű stand, ahol mindenféle videó technikai eszközöket gyártanak. Egyébként egy nagyobb kínai cégről beszélünk, és vannak egyébként európai disszibutoraik, német kollégák állnak kint a strandon, és hasonlók, és most itt kerestek disznóhúst, tehát úgy jönnek mindenféle irányból. Az energiatárolás egyébként nagyon erős. Számos cég az energiatárolás megoldásokkal, UPS megoldásokkal jönnek itt is, és mutogatják be. Úgyhogy ezek mind-mind itt vannak. Ami nekem nagyon tetszik, én megmondom őszintén, hogy nekem nagyon tetszenek ezek a kész házas történetek. Amit ott felhúztak a srácok, akár nézhetjük egyébként a konténer irányból, vagy nézhetjük a kész falmodulokból összeállított megoldások, azok nagyon jók. Okosotthonból most már lassan három nap alatt már majdnem minden standot meg tudtam látogatni. Szétnéztem, hogy ki mit hozott ki. Jellemző, hogy számos új eszközt bejelentettek, de még ott van a falon a képed, az eszköz még nincs ott. Ennek több oka is van, a szokásos chiphiány még mindig bejátszik, illetve az, hogy az eszközök most már motorkompatibilis megoldást kapnak, és majd akkor szállítják le, amikor valóban integrálható meder protokollon keresztül az eszköz, úgyhogy emiatt aztán vannak ilyenek, de például itt a Schneider Electric-nek most az a baj, hogy szezon után egy kicsikét, de ettől függetlenül még jó dolog. Van okos termosztát, fej, radiátor termofej, amit a radiátorra lehet rakni. Ezt megmondom őszintén, én személy szerint már régóta vártam, hogy megérkezzen. A Le Grandnak ilyen már van egy ideje, nagyon frankó kis eszköz van rajta, e-papír kijelző, tehát, hogy keveset fogyasszon. Nyilván ez egy fontos dolog ezeknél az eszközöknél, hogy mivel ezek minden esetben telepesek, mert nem szeretnénk madzagot húzni a radiátorig, hogy azzal működtessük a szerepet, ezért minél kevesebb energiát fogyasszon. Ugye az EP pörnek az egyik nagy előnye, hogy egyszer megváltozik a kijelzőnek a képe, amíg újabb energiát nem lökünk rá, addig úgy marad és nem kell energiát befektetnünk ehhez. Úgyhogy ez egy ilyen van. Egyébként itt mögöttünk most pont nem látszik szerintem a hátterünkben. A Shelleynek is a legújabb kijelzője, ami a hőmérséklet, páramérő szenzor, az szintén e-papír kijelzőt kapott.

- Amit amúgy bemutattál tegnap, vagy tegnap.

- Igen, valamelyik nap fent volt a Tiktokon, és én aztán is. Szerintem a Youtube-ra is felraktam, illetve a Facebookra is. Tehát, hogyha bármelyik szó se platón van, fönn vagytok, vagy Youtube-ot néztek, akkor megtaláljátok.

- Igen, meg azért te így bejelentkezel innen minden nap.

- Persze, ez ilyen mániám, hogy itt fertőzöm az embereket.

- Kevésbé vagyok benne.

- Én amúgy, amit láttam, és így nézegetem, a két pavilon között kint vannak az okos fűnyírók.

- Igen.

- És hát szerintem nagyon sokszor említettem én ezt adásban, meg amikor volt a kertről szó az egyik adásunkban, hát annál jobb találmány nincs a világon az okos fűnyírónál. Nekem ugye van okos porszívóm otthon, és az okos fűnyíró azért jobb, mert ugyanazt csinálja, mint az okos porszívó, megy, de nagyobb. És ami nagyobb, az jobb.

- Az jobb.

- Igen. Hát kétszer akkora, vagy majdnem háromszor, meg magasabb, meg minőségből megy így. Nem tudom melyik gyártótól van itt, de kimentem, megsimogattam őket, köszöntöm a srácoknak, akik felügyelték a kis okos fűnyírókat. Mit látsz? Mondjuk, ha a tavalyit nézed, a tavalyi kiállítást, meg az okosotthon eszközök hozzáállása a többi kiállítónál. Szóval, hogy így, amit mondtál, hogy jaj, ez a gazdag embereknek a kiváltsága, meg kicsit ez volt ríva. Tehát, hogy ez mennyire változik, mennyire kell, mert mi azért kicsit furcsa helyzetben vagyunk, mert általad kvázi tök természetes, hogy okos otthon. Nekem is most már tök természetes, hogy okos otthon, de így kijöttünk a mi buborékunkból, és így látjuk, hogy máshogy áll hozzá. Szóval, hogy mennyire látod azt, hogy így kacsingat mondjuk egy tök más szektorban lévő kiállító, így az okos megoldások. Mert amúgy, amit én vettem észre, hogy azért mindenhol megjelenik az automatizáció, a digitalizáció, a kis ez, meg az, ahol meg tud jelenni.

- Abszolút. Nem egy standról látogattak át, napelemes standról, például autótöltős standokról. Itt mindig az a kérdés, hogyan integráljuk ezeket a rendszereket, hogyan fogjuk megmondani a hűtőnek, meg a mosógépnek, hogy mikor, melyik működjön. A hűtő az jó lenne, ha mindig működne, a mosógép csak akkor működjön, amikor nagyon terhel mondjuk a napelem. Netalántán előre meg tudjuk állapítani, hogy holnap valószínűleg 80 százalék biztonsággal lesz annyi energiánk, hogy mehessen a mosógép, úgyhogy te előző nap este pakolt be, hogy akkor, amikor úgy van, akkor csak el ne kelljen indítani. Tehát, hogy ezek az irányvonalak, és például ez egy napelemes cégnek a fejlesztése. Az IT szolárnál van, homepro kis eszközből szedik az adatokat, és próbálnak olyan üzeneteket küldeni a felhasználónak, hogy hogyan készüljön elő. Ez ugye a visszaváltozik védelemmel, és már pletyka van, nem tudom, hogy amikor kikerül az adás a piacra, akkor lehet, hogy éppen ugyanúgy változik, mint a nyáron, amikor beszélgettünk róla, aztán mire kijött az adás közben, egy kicsikét megváltozott a helyzet. Szóval hivatalosan volt arról szó, hogy itt a visszavett védelem valamilyen módon opcionális lesz, tehát vissza lehet termelni a hálózatra, de szigetüzemben is nagyon-nagyon sokan gondolkodnak. És szigetüzemek esetében például a mérés az ilyen jellegű előre kalkulálás, hogy most akkor ebben az órában indítsuk el ezeket az eszközöket, és ekkor fogyasszunk, mert akkor megy a napelem, stb. Ez egy fontos paraméter, mert ugye tudjuk, hogy a tárolt energia esetében mind a tárolás, mind a kivétel esetében energiát veszítünk. Úgyhogy voltak érdeklődők, illetve a piacon is vannak most már olyan megoldások, amik keverik az egyik megoldást a másikkal, és akkor mindig a Terrannal példálózom, mert egy magyar gyártó is olyan okos cserepet gyárt, amelyik napelemmel kombinált, tehát egy napelemes megoldás. Tehát nem kell külön a tetőfelületre felrakni a panelt, hanem már maguk a tetőcserepek tudják ezt a megoldást. Úgyhogy folyamatosan mozog a piac. Nem tudom, hogy ez mennyire másabb, mint az Európában, tehát hogy Európában mennyire jobban jellemző az, hogy ezek integrálódnak, vagy jobban keresik egymást. Nagyon gyorsan fejlődnek a piacok, úgyhogy talán itt nem vagyunk annyira elmaradva. Hát igen, meg ugye mindenki megpróbálja a saját rendszerét kiépíteni, vagy már létező rendszert integrálni az ő dolgai közé, de amit mi már nagy, vagy hát ami nekem a fixa ideám, hogy valahol ez majd ott fog összeérni, amikor már mindenkinek a lehetősége ki van építve, hogy rá tud csatlakozni az okosotthon-rendszerre, és onnantól kezdve lesz egy fő system, nem tudjuk még, mi lesz ez majd valami a próbálkozások közül, és mivel egyénileg is megpróbálják kiépíteni a saját rendszerüket, amit majd már sokkal egyszerűbb integrálni egy másik rendszerbe, mint nulláról kiépíteni, és amikor ez megtörténik, akkor lesz egy ilyen pillanatok alatti váltás, és onnantól kezdve a konstruma az már nem a kiállítóké az eszközeikről fog szólni, de minden mindenkivel össze lesz kapcsolódva. Ahol most vagyunk, ez a stand, ez lesz majd az alfája stand.

- Igen, így van, persze.

- Igen, legyen így.

- Legyen így! Én mindenképpen bízom benne, hogy mindenhol átmegy az az üzenet, hogy ahhoz, hogy az otthonunkat egy egységként kezeljük, minden szakágnak együtt kell valamilyen módon működnie. Persze jól lefektetett határokkal, hogy tudjuk, hogy kinek meddig tart a felelőssége, de az, hogy itt mindenképpen működnek olyan szinten a szinergiák, hogy a három-négy rendszer külön-külön, annál sokkal többet ér, négyet-ötöt, hogyha egyben működik és egyben van integrálva. Mit látsz amúgy, hogy az érdeklődők, tehát a látogatók inkább a kivitelező oldalról jönnek, vagy a felhasználói construmer oldalról?

- Alapvetően ugye itt a szerda, csütörtök, pénteki nap alapból szakmai napokként van hirdetve. Ehhez képest itt nálunk legalábbis nagyon sokan végfelhasználóként is érdeklődnek. Itt most nagyjából eddig ilyen 40-60 százalék volt, tehát 40 volt a magánfelhasználó, 60 pedig a kivitelező. Ez hétvégén meg szokott fordulni. Tehát hétvégén során általában egy olyan, hát 80-90 százalékban magánszemélyek jönnek látogatóink itt Orsolyára. Tegyük hozzá, hogy a konstruma nagyon sok esetben is korábban arról szólt, hogy ilyenkor a gyártók, nagyobb gyártók olyan kedvezményeket adtak, de hogyha vettél 8 raklap téglát, meg valami mit tudom én mennyi cserepet, akkor kaptál 20% kedvezményt, nagy mennyiségben vásároltál nagy kedvezményt, nyilván egy házban sok tégla meg cserépkel. Ez még most is valamennyire megvan, de nem ez az elsődleges fókusz, amíg tavaly jellemzően minden második ember azt kérdezte tőlünk is, hogy milyen kedvezményt adunk mi most nekik a konstrumán. Eddig most már nem feltétlenül azért jönnek, hogy most az itteni kedvezményeket csípjék meg. Egyébként vannak bizonyos kedvezmények. Itt mögöttünk is van kifejezetten konstrumás kedvezmény, de néztem a gyártókat, meg a forgalmazókat. Számítottak rá, és hoztak némi különböző kedvezményt. Nem mondom, hogy ugyanaz a jellegű kedvezmény, mint korábbi években volt, de vannak kedvezmények, úgyhogy változott egy kicsikét a felhozatal. Talán egy kicsikét úgy érzem, hogy tudatosabban vannak kint az emberek. Kevesebb olyan prospektust gyűjtő embert látok, aki most csak úgy kijön, és úgy van vele, hogy összegyűjtöm a prospektust, és majd otthon megnézegetem, mert ezt megteheti otthon az interneten. Tehát, hogy azért már nem feltétlenül jönnek ki, hogy begyűjtsék az összes eszközt. Inkább azért jön ki, mert tudja, hogy most neki burkolólapból kellene, mit tudom én, mennyi fajta, vagy éppen kellene neki világítás, ami itt van szemben velünk, világítási megoldásból mit tudom én, és akkor itt nyilván egy négyzetméteres ilyen szolgáltatóból a legtöbb van jelenleg az országban, tehát nagyon hatékonyan körbe lehet menni, és végig lehet ezeket gondolni.

- Hát meg nagyon készségesen válaszolnak a kiállítók. Minden kérdésre, tehát azért ez egy.

- Abszolút.

- Ne féljünk kérdezni, tegyem hozzá, mert ez fontos.

- Igen, tehát hogy egy boltban kevés, tehát ahol a mindennapi forgalmukat bonyolítják, ott azért persze nyilván ott is válaszolnak, de itt akár még szakértővel is lehet beszélgetni, meg találkozni.

- És megkérdezni, ajándék, tollakat és cukorkát. Természetesen a legtöbb standon találunk, úgyhogy ezt ilyen bíztató ajándékként itt rá szoktuk helyezni. Jó, figyelj! Van-e még, amit egy dolgot meg akarok említeni.

- Na, az okos macska vagy kutya etetőkém.

- Itt mögöttünk láttam Zizivel van feltöltve.

- Tegnap nagyon furcsán néztek itt a sétálók, mert ugye ez az adagoló akkor éppen lups-pal volt megtöltve, tehát ez egy kis karikás cuccal. Ez potyogott ki, az pont úgy nézett ki, mint a kutya ellen. Egyébként színes volt az is, nyilván valamennyire, de ezt messziről nem látták. Csak a gép adagolta, én belenyúltam, és megettem, és tátott szájjal nézték, hogy én a macska kaját vagy a kutya kaját eszem. Nem, nem, nem, megnyugtatok mindenkit. Ennyire még nem mentem le, nem süllyedtem le. Ez valamilyen reggeliző pehely jellegű cuccal volt megtöltve. Nagyon jó, nagyon tetszik. Egy az, hogy távolról is lehet adagolni a kaját. Vannak rajta gombok, ami biztos vagyok benne, hogy a kutya és a macska két hét alatt megtanulja, hogy hol van az a gomb, amit meg kell nyomni, van gyerekzár emiatt a gombokhoz, és akkor beállítottuk, hogy mekkora egy adag, és hogyha ez az adagot leadagolta, akkor látjuk, hogy mennyit evett naponta. Ha két macskánk van, akkor nem tudjuk szétválogatni egyelőre ezzel az eszközzel, nincsen még macska és kutya arcfelismerés rajta. Van ilyen eszköz a piacon. Árkategóriában olyan tízes szorzóval följebb, de létezik, és akkor meg tudja mondani, hogy éppen a Nyüjüke, vagy a Nyunyuka evett többet, vagy melyiknek van milyen baja. Ez azért nem ennyire okos, viszont nagyon jól integrálható a rendszerekbe.

- Hát igen, meg csak kompakt. Szóval amiket én így láttam, ezek ilyen okosabb adagolók, azért ennél, ha nem azt mondom, hogy kétszer ekkorák, de hogy így az ürügy, ez meg olyan kis finom, ott simán el tudom képzelni egy sarokban. Ennek van, gondolom apja is, mert applikációja van.

- Így van, így van, így van. Ez itt egyébként azt hiszem, az akkorának az eszköze, tehát az akkora applikációból lehet vezérelni. Sick Beach, tehát a hagyományos megoldásainkban, az IGB HP-os megoldásokban.

- Jó, akkor ne ijedjetek meg, most úgy látatlanban beszélünk, Peti ma vagy holnap úgyis fog róla csinálni videót.

- Azonnal csináltam közben.

- Ja, már csak nem raktam ki.

- Így van, így van. Arra vártam, hogy kirakhassam. Így van, így van, így van. Jó, én még szét akarok nézni, és egyrészt mindenkinek ezt ajánljuk, hogy akinek nincs hétvégi programja és így a Hungexpo felé venni az irányt, akkor azt tegye meg. Gyertek, kilátogassatok, kinézzétek meg, keressétek Petit leginkább az okosotthonguru standnál, amit én most nem tudok fejből, hogy ez melyik stand, de áh, pavilon közepén találjátok.

- Mit kérdezhetek?

- Itt velünk szemben pont, ahol ülünk, itt egy rohadt nagy állvány van, tehát sárga színű.

- Tegyük hozzá, mert ott a horribilis, elnézelődött, pont van egy piros ugyanilyen.

- Igen, akkor a sárgát kell keresni, és akkor itt az okosotthon guru, gyertek, kérdezősködjetek, biztos fogtok valakit találni a standnál. Szóval én szét akarok még nézni, meg az előbb voltam kint, és 2000 forintért akarok enni egy sajtos-tejfölös lángost.

- Én az 5000 forintos sült kolbászt, a kifliben rakottat szeretném megenni.

- De azért ad arra, ha azt mondom, hogy abban hús van, de 2000 forintért sajtos tejfölös lett.

- Máshol nem jöhetsz ilyet.

- Igen, ezt fogom megnézni.

- Jó.

- Azért nem tudok kérdezni többet, mert nem nagyon láttam még így dolgokat.

- Jó, nézzél körbe!

- Én ezt el tudom mondani, hogy érdemes egyébként kijönni. Okosotthon, megoldásokból kevesebb van, mint tavaly, számszakilag, mármint hogy kevesebb kiállító van, viszont lényegesen több eszköz van itt a standjukon. Itt van mellettünk nem messze a Smart Pierre-nek a megoldása, amit én mindenképpen javaslok megnézni. Építettek egy hatalmas okos tornyot, úgyhogy mindenféle eszköz van rajta. Egyébként itt Tiktokon, aki titkokon követ most éppen minket, megnézheti ennek a működését is.

- Alexet is beindították végig.

- Így van.

- Jó, hát köszi, hogy aki Tiktokon nézett, annak nagyon-nagyon köszi, mert nem nagyon szoktunk ilyet csinálni. Aki meg a podcastet hallgatja majd vissza nyilván, mert ez akkor fog kimenni, amikor már nincs konstruma, annak köszi, hogy meghallgatta az élménybeszámolónkat. Lexellek a háttérben.

- Így van. Boldog flex hangos, jó reggelt kívánok mindenkinek! És további szép napot nektek! Köszönjük szépen, hogy velünk tartottatok! Sziasztok! 

Podcasts we love