Veel mensen raken zichzelf en wat zij willen kwijt in hun relatie. Ze passen zich aan de ander aan, zijn voortdurend bezig met wat de ander wil, doet of verwacht. Bij anderen lijkt het alsof ze daar helemaal niet mee bezig zijn. Zij doen gewoon hun eigen ding, maar vaak is dat ook een reactie op de ander.
Hoe kun je nou op “eigen grond” gaan staan in een relatie? Waarbij je zorgdraagt voor zowel je behoefte om verbonden te zijn als je behoefte om zelf iemand te zijn.
Daarover praten we door in deze podcast.
https://relatie-herstel.nl
https://relatieherstelacademie.nl
In deze uitzending gaan we in gesprek met Paulien, onze nieuwe collega bij Relatie-Herstel. We hebben het over de uitdaging waar veel jonge stellen voor staan als ze in een relatie stappen. Hoe manage je carrière, je eigen behoeften, de behoeften van de ander en de uitdagingen van deze tijd. Voor veel stellen lang geen gemakkelijke opgave.
Paulien wil zich in haar werk onder andere gaan focussen op het begeleiden van jonge stellen. Dat roept natuurlijk de vraag op wanneer je een jong stel bent. Luister mee naar ons gesprek. En ontdek waarom ook Hans zich nog onder de categorie jonge stellen schaart.
Paulien heeft op dit moment nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen.
https://www.relatie-herstel.nl
Waarom ontwikkelt de een wel een trauma en de ander niet?
Hoe kan het dat twee mensen dezelfde gebeurtenis meemaken en dat de een er een trauma aan overhoudt en de ander niet? Die vraag kregen we van een luisteraar. In deze aflevering gaan we in op deze vraag.
Het heeft onder andere te maken met wat we eerder in ons leven hebben meegemaakt, met hoe we geleerd hebben om te gaan met emoties en of we steun in ons netwerk hebben.
Deze keer een kortere aflevering. We zijn benieuwd hoe dat bevalt. Laat het ons zeker weten.
https://relatie-herstel.nl
https://relatieherstelacademie.nl
Hoe ga je om met trauma bij je partner?
In de vorige aflevering hebben we stilgestaan bij de vraag wat een trauma is. In deze aflevering gaan we in op de vraag wat je kunt doen als je partner een trauma heeft. Want trauma heeft een grote invloed op de partnerrelatie. We gaan in op drie scenario’s:
1. Je partner maakt een trauma mee.
2. In de partnerrelatie komen jullie oude trauma’s boven.
3. Je bent vreemdgegaan en dat is de oorzaak van het trauma van je partner.
https://relatie-herstel.nl
https://brain-spotting.nl (voor als je deze oude overtuigingen wilt doorbreken)
In de afgelopen afleveringen zijn we ingegaan op vragen van luisteraars die graag de "relatie" met zichzelf willen verbeteren. Vaak is een negatieve manier van naar jezelf kijken een gevolg van trauma. Maar voor veel mensen heeft het woord "trauma" een zware lading. In deze aflevering staan we stil bij de vraag wanneer iets een trauma is. We benadrukken dat trauma met een wond te maken heeft. Een wond die niet goed heeft kunnen helen. En dat kunnen grote en kleine wonden zijn. Trauma is niet wat er met je gebeurt, maar of je datgene wat er gebeurt kunt verwerken.
www.relatie-herstel.nl
www.brain-spotting.nl (voor als je echt zelf met trauma's of blokkades worstelt)
Hoe ga je meer van jezelf houden? Naar aanleiding van onze vorige podcasts over een relatie 2.0 met jezelf, kregen we de vraag hoe je meer van jezelf kunt gaan houden. In deze podcast proberen we deze vraag te beantwoorden. We starten met de stelling dat een hekel aan jezelf hebben misschien wel een hele liefdevolle daad kan zijn. Luister hier naar het hele verhaal.
https://relatie-herstel.nl
https://brain-spotting.nl (voor als je deze oude overtuigingen wilt doorbreken)
De bekende onderzoeker en therapeut John Gottman heeft veel onderzoek gedaan naar succesvolle relaties en hij heeft onderscheid gemaakt tussen de “masters"en de “disasters” in relaties. Masters kunnen volgens hem hun eigen vecht- en vluchtreactie goed tot stilstand brengen. Als vervolg op onze vorige podcasts over een Relatie 2.0 met jezelf staan we stil bij hoe je dat in een relatie kunt doen.
https://relatie-herstel.nl
Naar aanleiding van de vorige podcast over het herstellen van de relatie met jezelf, staan we in deze podcast stil bij de vraag hoe je kunt stilstaan bij wat je nou eigenlijk zelf wilt. Voor veel mensen voelt dat egoïstisch. Maar stilstaan bij wat jij wilt en waar jij blij van wordt is fundamenteel voor het herstellen van de relatie met jezelf.
https://relatie-herstel.nl
Je kunt in je leven van alles hebben meegemaakt waardoor je in de overlevingsstand terecht bent gekomen. Je bent dan het contact met delen van jezelf kwijtgeraakt. Hoe herstel je die relatie met jezelf? In deze podcast staan we stil bij deze vraag van een luisteraar. We zien hoe contact met anderen ons soms in de overlevingsstand terecht doet komen, maar ook dat we om hiervan te herstellen anderen nodig hebben.
https://relatie-herstel.nl
https://relatieherstelacademie.nl
https://brain-spotting.nl (voor als je deze patronen wilt doorbreken)
Misschien herken je het wel. Je worstelt in je relatie en bent erg gefocust op wat je partner wel of niet doet. Het vastzitten en niet verder komen ligt volgens ons vaak aan de ander. Maar klopt dat wel? Of moet je zelf in beweging komen?
Mag je dan geen verwachtingen meer hebben van je partner? Ja natuurlijk wel! Maar wat nou als die ander niet de beweging maakt die jij graag zou willen?
We hebben het in deze podcast over deze vragen.
https://relatie-herstel.nl
https://relatieherstelacademie.nl
In gesprek met Lisette van der Heg, auteur van het boek Flirt
In deze aflevering gaan we in gesprek met Lisette van der Heg. Lisette is auteur van het boek Flirt, het boek waarbij wij beide de ogen niet droog hielden. Lisette beschrijft op een hele geloofwaardige manier het verhaal van een stel dat te maken krijgt met vreemdgaan.
Kort nadat Laura’s enige zoon op kamers is gegaan, overlijdt plotseling haar moeder. Het lege nest waar Laura al mee worstelde, voelt hierdoor nog leger. Het is niet haar man Johan die ziet hoe moeilijk ze het heeft, maar Jean Paul.
Wij praten met haar over het waarom van het boek, wat ze van haar research geleerd heeft en over hoe wij dit verhaal in de praktijk tegenkomen.
Kan een relatie herstellen na vreemdgaan?
“Dat pik je toch niet! Ik zou hem meteen op straat zetten.”
De praktijk is anders. Stellen die met vreemdgaan geconfronteerd worden zoeken vaak naar een weg van herstel. En herstel is mogelijk. In deze podcast van Relatie 2.0 spreken Hans en Ferdinand over het online-programma SAMEN dat door Ferdinand Bijzet is geschreven voor stellen die willen herstellen van vreemdgaan. Samen lopen ze door de verschillende fasen en illustreren ze de te zetten stappen en valkuilen met voorbeelden.
Luister ook ons gesprek met Lisette van der Heg naar aanleiding van haar boek Flirt.
Https://relatie-herstel.nl
Het programma SAMEN vind je op Https://relatieherstelacademie.nl
Wordt ook partner van SAMEN: https://relatieherstelacademie.nl/partner-worden/
Veel stellen maken in de loop van hun relatie een vertrouwensbreuk mee doordat een van beide vreemdgaat. Deze vertrouwensbreuk wordt vaak als heel heftig en pijnlijk ervaren. Door middel van therapie en ons online programma SAMEN (waarover meer in een volgende podcast) bieden wij hulp aan deze stellen.
Maar als een van beide blijft hangen in boosheid, pijn of herinneringen? Wat doe je dan? Met Jeanet van Ramshorst, een van onze partners bij www.relatieherstelacademie.nl, praten we door over deze vraag. Jeanet gebruikt al enkele jaren Brainspotting bij deze problematiek en deelt haar ervaringen. Voor meer informatie over Brainspotting verwijzen wij je naar onze website https://brain-spotting.nl
Jeanet van Ramshorst: Naar de website van Jeanet
Partner worden van SAMEN: Naar de website
Veel stellen komen in de loop van hun relatie vast te zitten in de volgende dynamiek. De ene partner wil praten, de ander trekt zich terug. Hoe meer de een zich terugtrekt, hoe meer de ander druk gaat zetten om te praten. In deze podcast bespreken we deze dynamiek vanuit de metafoor van de schildpad en de chimpansee. De schildpad probeert de relatie te redden door zich terug te trekken. De chimpansee door op het schild van de schildpad te kloppen. En ja. Zo ontstaat een dynamiek die niet werkt.
In deze aflevering gaan we uitgebreid in op deze wisselwerking en geven we tips hoe je deze kunt doorbreken. En je ontdekt dat Ferdinand wel vijf keer over chimpansees spreekt terwijl hij schildpadden bedoelt. Gelukkig dat Hans scherp blijft!
Wanneer praten niet meer helpt. Het doorbreken van problemen via Brainspotting
Ken je dat, dat je steeds weer tegen bepaalde patronen aanloopt? Je neemt je voor om dingen anders te doen, maar zodra de kans er is lukt het niet. Of je komt in bepaalde situaties steeds hetzelfde gevoel tegen. Je weet dat dit gevoel er niet hoeft zijn, je weet zelfs dat het gevoel ‘oud’ is, maar je reageert toch zo. Je baalt ervan, je neemt je voor het anders te doen, maar je komt er steeds weer in terecht.
In deze nieuwe podcast van Relatie 2.0 staan we stil bij de vraag hoe je deze patronen toch kunt doorbreken. Vaak is praten daarvoor niet voldoende. In deze podcast maak je kennis met een relatief nieuwe vorm van therapie, namelijk Brainspotting.
https://brain-spotting.nl
Verschillend zijn moet in een relatie. Maar dat accepteren is een hele kunst
“Wij zijn zo verschillend”, verzuchtte hij tijdens een gesprek. “Het zou fijn zijn als we wat meer overeenkomsten zouden hebben.”
Is het een probleem als je als stel heel verschillend bent? En hoe ga je eigenlijk om met die verschillen?
Over deze vragen denken we in deze nieuwe podcast van Relatie 2.0 na.
We zullen zien dat stellen in eerste instantie veel bezig zijn met de overeenkomsten die ze hebben, maar dat na verloop van tijd er steeds meer verschillen zichtbaar worden. En juist die verschillen zijn ook nodig in een relatie. Maar het is een hele klus die verschillen te accepteren.
Https://relatie-herstel.nl
Ongeveer 34% van alle relaties loopt uit op een scheiding.
In deze eerste podcast van Relatie 2.0 staan wij stil bij de vraag waardoor zoveel relaties in de problemen komen. We lanceren de stelling dat je in de ander vaak een deel ontmoet wat jezelf niet goed ontwikkeld hebt. En dat dat gaaf, maar ook ingewikkeld is.
De grote uitdaging waar ieder mens voor staat is het spanningsveld tussen “hoe kan ik zorgdragen voor mezelf en in contact blijven met jou & hoe kan ik in contact blijven met jou en mezelf niet vergeten?”
In dat spanningsveld raken veel stellen gevangen. Onze ervaring is dat als je je hier samen doorheen worstelt, er een Relatie 2.0 kan ontstaan.
Https://relatie-herstel.nl