Ongehoord

Aflevering 10 - Anne van Campenhout en Daphne van der Putten over pijn bij het vrijen, accepteren van jezelf en vaginisme

February 21, 2019 Platform voor Seksualiteit
Ongehoord
Aflevering 10 - Anne van Campenhout en Daphne van der Putten over pijn bij het vrijen, accepteren van jezelf en vaginisme
Show Notes

De 10e aflevering van Ongehoord! Gaat over pijn bij het vrijen, vaginisme en een pleidooi voor vrouwelijke seksualiteit. Ik spreek met Anne van Campenhout, maker van de documentaire ‘My Fucking Problem’ en Daphne van de Putten, vroedvrouw en begeleid daarnaast in haar praktijk Birth and Body veel vrouwen met o.a. Pijn bij het vrijen door middel van ‘integral pelvic therapy’.

In de voorbereiding ben ik uitgebreid op zoek gegaan naar meer bronnen omtrent dit onderwerp dan alleen vanuit een cis gender vrouwelijk focus. Ik heb een aantal artikelen kunnen vinden die ik graag met jullie deel.

In dit artikel schrijft Sebastian Zulch over zijn ervaring met gender dysforie, vaginisme en de manier waarop de maatschappij zijn identiteit vereenzelvigt met zijn vulva

De queer vlogger Rowan Ellis vertelt over haar ervaringen met vaginisme en de positieve invloed van een queer focus op seks die zich niet richt op penetratie.

Nog een queer focus op vaginisme vanuit een persoonlijk perspectief

En nog eentje: How I learned to navigate vaginismus as a lesbian.

In de aflevering bespreken we het onderwerp tevens grotendeels vanuit een heteroseksueel perspectief.. We hebben het onder andere over het heteroseksuele script en hoe sterk dat is. Dat doen we mede naar aanleiding van het gesprek met o.a. seksuologe Ellen Laan over het boek ‘Van Vulva to Vagina’, dat te zien was bij Jinek op 18 februari 2019.

We hebben het over heling, wat tevens in dit artikel besproken wordt.

Evenals de relatie met de vulva en de moeite die veel mensen nog met hun eigen lichaam hebben. Aanleiding is het recentelijke project van de Engelse kunstenaar Laura Dodsworth die 100 vulva’s fotografeerde en mensen sprak over hun relatie met hun vulva. Link is NSFW.

Op een bepaald moment haal ik een artikel aan waarin besproken wordt hoe vrouwelijke pijnklachten minder serieus worden genomen door medici. Dat is dit artikel

Uitgebreide Nederlandse website over vaginisme.

Omdat je nooit genoeg vulva's kunt zien en omdat het een geweldig project is, een link naar The Vulva Gallery. Supermooie en ook toegankelijke illustratie van vulva's door Hilde Atalanta.

Laat ons weten wat je vond van deze aflevering van Ongehoord! Facebook, mail, message, bel, postduif of geef ons lief een recensie en rating in iTunes! Je kan ons ook steunen via Patreon, jouw bijdrage helpt in het verder verbeteren van Ongehoord!