
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
In deze podcast verken ik de wereld van de vrijmetselarij. Mijn gasten vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrijmetselarij en hoe zij tot de beslissing zijn gekomen om lid te worden. Tevens probeer ik inzichtelijk te maken hoe het maçonnieke landschap er in Nederland momenteel uit ziet.
Door middel van deze gesprekken hoop ik een veelzijdig en genuanceerd beeld te geven van de vrijmetselarij en haar betekenis in de huidige samenleving.
Of je nu zelf lid bent van de vrijmetselarij, geïnteresseerd bent in het onderwerp of gewoon meer wilt weten over deze broederschap, de Vrijmetselaars Podcast biedt een kijkje achter de schermen van de vrijmetselarij in Nederland. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online.
Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij
34 - Ad & Martijn over het Heilig Koninklijk Gewelf
De zoektocht naar het verloren meesterwoord vormt het kloppende hart van het Heilig Koninklijk Gewelf. Maar wat gebeurt er als je dat meesterwoord daadwerkelijk vindt? In deze fascinerende aflevering duiken we diep in het Heilig Koninklijk Gewelf, een graad die door velen wordt beschouwd als de natuurlijke afronding van de symbolische vrijmetselarij.
Ad (Groot Eerste Princeps) en Martijn (lid) nemen ons mee op een reis door deze bijzondere graad die in Nederland als vervolgpad geldt, maar in Angelsaksische landen als integraal onderdeel van de vrijmetselarij wordt gezien. Ze delen openhartig hun ervaringen met het overweldigende ritueel dat zelfs na tientallen deelnames nog steeds nieuwe inzichten blijft bieden.
We ontdekken hoe de symboliek van de herbouw van Salomo's tempel na de Babylonische ballingschap verweven is met de persoonlijke zoektocht die elke vrijmetselaar onderneemt. De unieke driemanstructuur van het kapitelsbestuur, de kleurrijke regalia met hun diepere betekenissen, en het relatief nieuwe voorportaal 'Door de Sluiers' komen allemaal aan bod in dit boeiende gesprek.
Wat deze graad zo bijzonder maakt? Waar andere vervolgpaden de symboliek verdelen over meerdere graden, concentreert het Heilig Koninklijk Gewelf alles in één krachtige ervaring. Zoals Martijn het treffend verwoordt: "Stel je voor dat je alle graden moet opgeven. Welke zou je dan niet opgeven? Voor mij de Royal Arch - het maakt het verhaal compleet.”
Luister naar deze aflevering en ontdek waarom het Heilig Koninklijk Gewelf voor veel vrijmetselaars de kroon op hun maçonnieke reis vormt. Ben je zelf meester-vrijmetselaar en nieuwsgierig geworden? Neem contact op met ervaren broeders om meer te leren over deze verdiepende graad..
Heilig Koninklijk Gewelf - https://www.hkgnederland.nl/
Royal Arch - https://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Royal_Arch
Vereniging van studerende kinderen van vrijmetselaren- https://nl.wikipedia.org/wiki/Vereniging_van_Studerende_Kinderen_van_Vrijmetselaren
Film: The man who would be king
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Man_Who_Would_Be_King_(film)
Prince Hall Lodge - https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Hall_Freemasonry
Kanaal van Björn - https://www.youtube.com/@Bj%C3%B6rnMeuris
🙋♂️ Ik vind het leuk als je contact met me opneemt. Dat kan via:
📧 E-mail - vrijmetselaarspodcast@gmail.com
📸 Instagram - VrijmetselaarsPodcast
👍 Facebook - VrijmetselaarsPodcast
📰 Substack - VrijmetselaarsPodcast
🧑💻 Website - https://vrijmetselaarspodcast.buzzsprout.com
🫙Luister je graag naar de Vrijmetselaars Podcast en wil je een fooi geven? Dat kan! Ga naar Fooienpod en doneer vrijblijvend éénmalig of maandelijks een zelf te bepalen bedrag. Alvast bedankt!
Maar je staat nu aan het begin van een eindeloze zoektocht, waarbij je steeds dieper in jezelf, in je eigen gewelf, je eigen koninklijke gewelf, je eigen heilig koninklijke gewelf moet afdalen.
Martijn:Stel je voor, dat je alle graden, die je doet, moet opgeven. Welke zou je dan niet opgeven? En dat zou toch voor mij de Royal Arts zijn. Het maakt het verhaal compleet.
Sander:Welkom bij de 34e aflevering van de Vrijmetselaarspodcast. In deze podcast interview ik elke aflevering een vrijmetselaar of een persoon gelinkt aan de vrijmetselarij, om samen met jou, de luisteraar, antwoorden te vinden op vragen over de vrijmetselarij. Op deze manier hoop ik, een helder beeld te scheppen, wat de vrijmetselarij nu werkelijk is en wat het niet is. Nou, beste luisteraars, en dan nu de rubriek ingekomen stukken TV Gelderland 2021 Berichten gekregen. Die zal ik even voorlezen. De eerste is van Bjorn Bjorn. Dankjewel voor je berichtje, waarde broeder. Ik ben zelf vrijmetselaar en volg jullie podcast al geruime tijd. Mijn complimenten. De podcast is vaak een metgezel bij autoritten. Ik heb zelf een kanaal opgezet, niet speciaal voor de massonnerie over symbolen, rituelen en mythe in het algemeen, over symbolen, rituelen en mythe in het algemeen. Mocht je nog iemand zoeken voor een podcast, ben ik graag een keer kandidaat, broederlijke groeten.
Sander:Bjorn. Bjorn, dankjewel. Dankjewel voor het aanbod. Symbolen, rituelen en mythes Dat is natuurlijk een perfect onderwerp voor de vrijmetselarij. Ik zal ook zeker aan je denken, als ik die onderwerpen een keer ga behandelen. Ja, en heel mooi. Mooi, dat je daar zelf een kanaal over bent begonnen. Ik heb op YouTube al even gekeken naar je kanaal, en ik zou je kanaal ook in de show notes toevoegen voor mensen, die daarin geïnteresseerd zijn.
Sander:Volgende bericht is van Koen. Koen, ook jij bedankt voor je berichtje. Mijn naam is Koen, ik ben 26 jaar en ben altijd aan het zoeken en geïnteresseerd in een heel breed scala aan onderwerpen, en ik spreek hier graag over. Ik merk, dat er in de huidige maatschappij steeds minder ruimte is voor een goed gesprek, waarin vrijblijvend verschillende standpunten besproken kunnen worden. Zo stuit ik op de vrijmetselerij, en ik weet niet helemaal zeker, waar ik de podcast in gekwam. Ik vind de verschillende perspectieven van je gasten op het leven en de vrijmetselarij erg interessant. Zou je er voor openstaan, om een kopje koffie te drinken, om eens te verkennen, of de vrijmetselarij iets voor mij is, voor nu of misschien voor een later moment in mijn leven?
Sander:Koen, nogmaals dank je wel. Erg leuk bericht. Ik ben altijd blij, als ik dit soort berichten krijg, dat mensen, die gewoon geïnteresseerd zijn Of denken van een goed gesprek, waarin vrijblijvend verschillende standpunten besproken kunnen worden, zoals hij dat dan noemt, dat je dan uiteindelijk toch bij de vrijmetselarij terecht komt, wat naar mijn mening de perfecte plek is, waar dit kan. Maar je moet het wel kunnen vinden. Dus ik ben heel blij, dat je via, via toch bij de vrijmetselarij terecht bent gekomen Qua informatie en dus ook bij de Vrijmetselaars podcast. En ja, ik heb met Koen al afgesproken, dat we inderdaad een keer koffie gaan drinken. Dat zal in het nieuwe jaar worden, maar dat gaat gebeuren. En dan heb ik nog een bericht van Bob.
Sander:Bob, jij ook onwijs bedankt voor je leuke berichtje. Zojuist een tussen haakjes fooi overgemaakt. Ik heb veel gehad aan uw podcast. De uitzendingen hebben mij goed geïnformeerd, waren zeer waardevol en een fijne aanvulling in mijn kweeste naar de broederschap. Inmiddels ben ik een jaar verder en al enige tijd kandidaat.
Sander:Zojuist de officiële bevestiging ont, mijn inwijding, en die inwijding is op het moment van uitkomen van de podcast al achter de rug. Dus ik ben heel erg benieuwd, bob, hoe je het allemaal ervaren hebt En hoe het geweest is. Ik weet, dat ik de nacht erna eigenlijk niet kon slapen, dus ik hoop, dat jij wel hebt kunnen slapen, maar fijn. Dus, op het moment van schrijven was je dus nog geen vrijmetslaar, en als het allemaal gewoon goed is gegaan en door is gegaan, dan ben je wel vrijmetslaar. Dus, welkom bij de orde. Dat waren de berichten voor nu.
Sander:En dan is het als laatste misschien ook wel leuk, om even te noemen, waar de nieuwe luisteraars vandaan komen, of nieuwe locaties, waar voor het eerst geluisterd is. Dat is Drune, noord-brabant, drune, noord-brabant, ooi, in Gelderland, middelharnis, zuid-holland, lent in Gelderland en Athene, griekenland. Nou, dat is een mooi rijtje Drune, ooi, middelharnis, lent en Athene. Nogmaals mocht je het leuk vinden, om ktak met me op te nemen vrijmetselaarspodcastgmailcom. Alles aan elkaar. Ik lees ze altijd, en ik reageer ook altijd, en ik vind het ook leuk, om het in de podcast nog even voor te lezen, voor mensen, die zich hierin herkennen.
Sander:En dan gaan we nu door naar het tweede deel van het vierluik van de vervolgpaden, en we gaan het dan nu hebben over het heilig koninklijk gewelf. Het was weer een bijzonder leuk gesprek, dus ik hoop, dat jullie er ook heel veel plezier aan beleven, aan het beluisteren ervan. Deze aflevering is het tweede deel van de serie over de vervolgpaden, en in deze aflevering heb ik Ad en Martijn te gast. Ad is de groot eerste princeps en Martijn is lid van de orde van het heilig koninklijk gewelf in de Nederlanden. Met Ad en Martijn bespreek ik, wat de graad van het heilig koninklijk gewelf is en wat het zo bijzonder maakt. Ad en Martijn, welkom allebei, dankjewel, wat ontzettend fijn, dat jullie hier zijn. Dit is de tweede aflevering van de Vervolgpaden, alhoewel ik op jullie site ergens las, volgens mij, dat het Heilige Koninklijke Gewelf geen vervolgpad is, maar daar kunnen we het misschien later over hebben. Ik zal eerst met de vraag beginnen, waar ik eigenlijk altijd wil mee beginnen Ad, kan jij vertellen, hoe jij met de vreemdmetselerij in aanraking bent gekomen?
Ad:Nou, dat is een beetje moeilijk, want ik ben in 1973 ingewerkt, dus ik ben al meer dan 50 jaar lid, en ik ben een langer lid van de vreemdmetselerij, dan dat ik geen lid was. Ik ben nu 75. En ik weet eigenlijk helemaal niet meer precies, van wat er 50 jaar geleden gebeurd is.
Ad:Wat ik wel weet, is, mijn vader was vrijmetselaar, dus het begrip vrijmetselaar. Hij was mij vrij vroeg bekend, en mijn toenmalige schoonvader Was ook vrijmetselaar. Ik had dus ook wel contacten met vrijmetselaren Tijdens mijn studietijd. We waren lid van een gezelligheidsvereniging, de vereniging van studerende kinderen van vrijmetselaren. Dan mochten we altijd gebruik maken van het logegebouw in Groningen, waar ik toen studeerde. Ik kende dus wel wat vrijmetselaren. Dat maakte waarschijnlijk de stap wat makkelijker. Maar wat nou precies? mijn overwegingen waren Bealve dat? ik dacht van nou, dat zijn wel hardige mensen, en daar wil ik eigenlijk ook wel bij horen. Ja, ik weet het niet meer precies.
Sander:Nee, maar je zat dus eigenlijk al helemaal in die wereld, ondergedompeld bijna van vrijmetselaren om je heen In je kringen. O wat leuk, wat bijzonder. Maar wat zei je nou, jullie mochten als welke groep gebruik maken van?
Ad:Vereniging van studerende kinderen van vrijmetselaren, en dat was een gezelligheidsvereniging met een vrij hoog hoe moet je dat zeggen? Vrij hoog huwelijksgehalte. Het was niet de vooropgezette bedoeling, maar daar kwam het wel neer. Het was gewoon heel erg gezellig.
Sander:In jouw geval ook Of is dat wel heel anders. Nou k, leuk, bestaat die vereniging nog. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord.
Ad:Volgens mij bestaat die niet meer.
Sander:Nee, alle huwelijken zijn gesloten. Het is wel klaar. Nu, zo is het Hé. Dankjewel, martijn, weet jij het nog wel, hoe je bij de vrijmetselarij terecht bent gekomen?
Martijn:Ja, ik weet het zeker, hoe ik erbij ben gekomen. De eerste keer, dat ik iets van de vrijmetallarij waarnam, was, toen ik met mijn grootvader een film keek. Dat heette The Man Who Would Be King, en dat is een soort van avontureren film, en ik vond het geweldig. En er zitten bepaalde mazzunieke passages, in die ik totaal niet herkende als mazzuniek zijnde. Het hoorde bij het verhaal. Het was geweldig. Dat was ergens begin de jaren. Het filmpje is van 1975. En op een gegeven moment was ik op de Amerikaanse luchtmachtbasis Mijn toenmalige erggenote, die werkte als Amerikaans militair, en er was de 4e juli, en dan heb je een soort van kermis Voor leden van het leger en hun dependents, en ik was daar, en op een gegeven moment zie ik daar Dat bekende oog, dat ik in die film had gezien, zoals een alsziend oog Met Lodge Blazing Star, dacht ik hé, ik ken dit, dit is cool. Dus ik ben met die mannen gaan praten. Dat waren mannen, die hamburgers aan het flippen waren. En waar zag je dat? Zag je dat op een gebouw?
Sander:Nee, het was gewoon een stand.
Martijn:Het is gewoon echt, zoals Nederlandse kerm Met allemaal attracties, die allemaal waren ingevlogen, en daar stond dan Masonic Lodge, Blazing Star. Die komen overigens volgens mij nog steeds bijeen in Amersfoort. Het is een Prince Hall Lodge. Dus ik had gezegd jongens, wat is dit? Nou, en het waren nog geen broeders, die begonnen, uit te leggen over Freemasonry. Ik zeg oh, dat vind ik wel interessant, ja, maar je kan geen lid worden. Dat wist ik natuurlijk ook niet. Het Groot-Oosten, je bent Nederlander, dan word je lid van het Groot-Oosten, en de Blazing Star Lodge was eigenlijk alleen maar voor Amerikanen, die dan in Nederland gelegerd waren.
Martijn:Dus in mijn tijd, toen ik erbij kwam, 30 jaar geleden dit jaar, telefoonboeken opgeslagen, gekeken naar loges in Utrecht, en toen ben ik bij Loge Ultrajectina terecht gekomen, en toen ben ik ingewijd. Ik zocht niks. Maar aan de ene kant ook denk ik, wel Interessiek, wel iets. Dus iets sprak me aan. Aan die vrijmiddelaar dacht ik van, hier wil ik deel van uitmaken. Maar dat was niet, dat ik op zoek was naar iets dergelijks. Maar ik heb het toch gevonden, want 30 jaar later ben ik er nog steeds.
Sander:Je zei, dat je een soort van thuis bijvoelde. Was dat bij die Amerikaanse club al, of was dat pas, toen je in Utrecht terecht kwam?
Martijn:Nou ja, kijk, als je ingewijd wordt zoals de meeste mensen, denk ik, in de vrijmetselarij, dan word je opgenomen door een groep mensen, en dat word je thuis. Alleen de harmonie en de liefdadigheid van de Amerikaanse broeders, toen de tijd, die sprak me heel erg aan. Het waren ander soort mensen, waar je dan kennis mee maakte. Het was een soort van heel erg herkenbaar voor mij. Maar ook iets, dacht ik, van wauw, dit aspireer ik, om ook te worden. Het is heel moeilijk, om uit te leggen, het is echt een gevoel Wat gaaf, dankjewel, een mooi verhaal, wat leuk.
Sander:Nu zijn jullie dus allebei lid van het Heilige Koninklijk Gewelf. Ik moet even op mijn speakbriefje kijken. Martijn, jij bent gewoon lid. Ad, je bent natuurlijk ook gewoon lid, maar je bent de groot eerste princeps. Kan je aan de luisteraars uitleggen, wat dat is?
Ad:Eigenlijk is dat vergelijkbaar met de grootmeester, maar wij kennen binnen het heilig koninklijk gewelf een leiding, die bestaat uit drie personen. Dus je hebt een eerste princeps, tweede princeps en onwonder ook nog een derde princeps, en die drieën, die zijn het hoofd van de orde, en dat geldt dus ook eigenlijk voor de kapittels, waarin we dus werken. Je hebt dus een eerste, tweede en een derde princeps, en die drie tezamen zijn het hoofd van het kapittel, en dat betekent dus, dat eigenlijk de macht, als je dat zo wil uitdrukken, of het bestuur, verdeeld is over die drie personen, en ze zijn dus alle drie wat dat betreft gelijk in functie.
Sander:Ja, dus je kan de lasten verdelen onder drieën.
Ad:Ja, zeg je dan, dat dus de eerste princeps in het algemeen de woordvoerder is. Ja, dus, daarom zit je ook hier. En de andere?
Sander:doen het werk, je hebt weer de betere baan te pakken, hoor ik alweer. Het is natuurlijk een hele brede vraag, maar als we het over het heilig koninklijke gewelf hebben, waar hebben we het dan over? Wat is het? Want? ik zei net in de intro al een beetje gekscherend Ik heb het nu over vervolgpaden. Ik las op jullie site, dat het eigenlijk geen vervolgpad is. Klopt dat?
Ad:Of heb ik het fout? In Nederland is het een vervolgpad. Elke meester vrijmetselaar kan zelf beslissen, of hij lid wil worden van het heiligkronendak geweld, zoals hij ook kan besluiten, om lid te worden van een andere vervolgpad En zoals hij ook kan besluiten, om geen lid te worden van een vervolgbank en, zoals u kan, besluiten, om geen lid te worden van een vervolgbank?
Ad:Ja, zeker In anglo-saxische landen Engeland, schotland en Ierland ligt dat een beetje anders, want daar wordt de raad van het heilig koninklijk geweld eigenlijk als de afsluitende graad van de binnen, de normale vrijmetselrijke zin. Je hebt dus wel drie graden Van leerling, gezellig en meester. Maar daarnaast is er dus nog een Andere graad, die in vroege tijden ook wel De vierde graad zelfs werd genoemd, en dat is eigenlijk de graad van De Royal Arch, want dat is dan de Engelse benaming, maar die er eigenlijk Je zou kunnen zeggen, die er eigenlijk bij hoort, de afsluiting is van het masfernieke gebeuren.
Sander:Dus, als ik het goed begrijp, zoals wij dan hier leerling, gezel, meester hebben, dat is een beetje onze standaard drie begingraden Heb je in die landen, ook nog de Royal Arch erbij Als logisch vervolg. Dus, die doe je automatisch dan.
Ad:Er zijn geen verplichtingen. En er zijn ook heel veel boerders, die het niet doen, maar de meeste vrijmetslaren in de Anglo-Saxonische landen, die komen uiteindelijk wel bij de Royal Arch ook terecht. Het is ook zelfs zo. je hebt dus ook een juweel als kenteken van het witmaatschap. In die landen is het gebruikelijk, om dat Royal Arts juweel ook te dragen, in de gewone loge. Wat?
Sander:in.
Ad:Nederland niet de bedoeling is.
Sander:Oké, oh ja, nee, precies, want in Nederland valt het niet onder de. We hebben die term al een keer eerder genoemd de blauwe graden. Martijn, weet jij, waarom dit is?
Martijn:Kijk, in de anglo-saxonische landen is het natuurlijk, wat Ad zegt. In de constitutie staat al Freemasonry consists of three degrees The entered apprentice, the fellow craft, the master mason and the holy royal arch. En als je dus gaat kijken, naar die hele Holy Royal Arch Ik denk, dat we dat al hebben gezegd Het is eigenlijk alsof je Deelneemt aan een toneelstuk, maar wat er gebeurt in Nederland, en dan kom ik zo even terug, waarom Dan is het eigenlijk bij. Het is een geweldig toneelstuk, maar ik ga niet naar acte 4. Want dan loop ik eigenlijk al weg. En Want dan loop ik eigenlijk al weg.
Martijn:En als je gaat kijken naar het heilige koning gewelf Zitten de opdrachten in die meestergraad, waar expliciet naar wordt verwezen, maar daar wordt niet op geïnvesteerd, maar nog gecontinueerd. In Engeland is dat dus net wat anders. In de Anglo-Saxons land is het wat land in Nederland. Want dat maakt het verhaal af, en dat maakt natuurlijk ook de hele, waar we het over hebben in de derde graad, maakt het compleet, waarom dat in Nederland niet zo gegaan is. Want wij zijn pas naar 1948, zijn wij opgeruimd 1950.
Ad:In dat jaar bestaan we 75 jaar Ja.
Sander:Mooi.
Martijn:Alvast gefeliciteerd. Ja, en wat ik heb begrepen vanuit schrijven van broeders, die zich bezig hebben met onderzoek, is, dat heilig koninklijk gewelf niet werd gedaan in Nederland, wat je natuurlijk had, hogere graden, en men keek niet zo naar die Engelse graden, en pas tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er de vrijmetslaren, die in Londen woonden, en die hadden zoiets van hey, de Holy Royal Arch, want daar is het al sinds 1720, misschien nog langer, wezenlijk onderdeel van de vrijmetselarij, en toen is het dan inderdaad uiteindelijk gekomen, dat het in 1950 geïntroduceerd is in de Nederlanden. Dus wij waren er niet zo mee bezig. Het was eigenlijk voor wat ik heb begrepen maar misschien kan Atta wat meer over zeggen Dat het ook nog niet helemaal zo bekend was Bij de Nederlandse verbroeders In het land. Dus we hadden die connectie eigenlijk.
Sander:Maar hoe zit het dan in ons omringende landen Zoals België en Duitsland? Frankrijk Weet jullie, dat Is daar, royal Arch wordt dat wel.
Ad:Ja, royal Arch wordt eigenlijk in alle landen, die ik ken In de wereld, daar is, landen, die ik ken in de wereld, daar is ook een Royal Arch. België, is het bijvoorbeeld een vervolgpad? in Duitsland is het zo, denemarken, frankrijk? ja, wat je wel vaak ziet, is dat, net zoals in Engeland, dat de grootmeester van de symbolieke graden ook groot eerste prinseps is. Dus dat is een Durfing. Dat hadden wij in Nederland ook Tot aan het jaar 2000. En toen is dat eigenlijk losgekomen.
Sander:Dat is redelijk recent, dus nog.
Ad:Het probleem in Nederland was dus, dat je soms een grootmeester kreeg, die geen lid was van de Royal Arts, en dat leverde dan allerlei problemen op. Die moesten als de donder worden ingewijd, terwijl hij dat misschien helemaal niet wilde, want dat was geen innerlijke drang, maar het was gewoon, omdat dat nou eenmaal Ja, of kan je je functie niet uitoefenen? Dus, daarom is op een gegeven moment gezegd, misschien moeten we dat toch maar loskoppelen. En dat is nu ook het geval.
Sander:Ja, en in de vorige aflevering ging het over de Schotse Rites. Daar is dan bekend, dat het 33 graden zijn. Dan heb je een heel traject. Niet alle graden worden uitgevoerd. Hoe is dat bij jullie, martijn?
Martijn:Nou, er staat een tijds quota voor Wat deel uitmaakt van het ritueel. Ik zal het niet zeggen, maar waar het om neerkomt, is, dat je meester vrijmesterlaar moet zijn voor een enige tijd, en dan, wat er gebeurt, is, dat je zelf aanmeldt voor het HKG, en dan word je dus opgenomen in een kapitel. Dus dan is dat een soort van inwijding En een kapitel even voor de luisteraars is En een kapitel even voor de luisteraars is.
Martijn:een Is hetzelfde wat een loge is Net als bij de aanzetselen consisterij, maar net iets anders, omdat er ook een hele symbolische waarde aan vast zit. Dus we komen bij een kapitel, maar je hebt ook kapitels, bijvoorbeeld bij de hogere graden, heb ik begrepen. Dus we komen bij een kapitel Alleen. Wat we tegenwoordig gaan doen en daar kan Adveld beter over vertellen is, dat je nog een voorstap hebt voor de Heilige Koninklijke Gewelf, en dat werd eigenlijk niet traditioneel gedaan in Nederland, in Engeland wordt dat nog steeds niet gedaan, maar bijvoorbeeld in Ierland en Schotland wel, en dat hebben we geïntroduceerd, en dat heet door de sluiers gaan. Dus dat is eigenlijk het voorportaal van het HKG, dus het Heilige Koninklijk Gewelf.
Martijn:Dus daar zijn we nu als Heilige Koninklijk Gewelf enorm mee bezig, om de boeddhisten door de sluis te laten gaan. Want dat is geweldig, echt een van de mooiste ritualen is in de vrijmetsslarij, en dat meen ik echt serieus. Het is kleurlijk, het is symbolisch, het heeft echt alle facetten. Het mooie eraan is op het moment, dat je door die sluizen bent gegaan en dan toetreedt tot het HKG. Dan denk je oké, ik heb nu acte 1, 2, 3 gedaan.
Martijn:Ja, dus de blauwe garen Dan doe ik nog even een tussenstap, een soort opmaat, een soort opmaat, en dan ga je naar acte 4. Ja, en weet je? ik bedoel, ik krijg kippenvel voor De luisteraar kan dat niet zien. Nou ja, ik zie het aan je. En daarom weet je, het is ook echt, het is gewoon onbeschrijfbaar, hoe mooi dat is, omdat het allemaal dan opeens denkt, samenvalt als een mooie puzzel. Ja, maar goed over.
Sander:Kan je daar iets over zeggen? voor zover je. Nou, ja, ik weet niet, of je hier nog iets op aan kan vullen.
Ad:Ja, ik ben het daar uiteraard helemaal mee eens. Die graad, we noemen die graad Verhevenmeester Eigenlijk een beetje een rare naam.
Sander:Welke graad hebben we het nu over? Over die sluiergraad?
Ad:Dat noemen we Verhevenmeester. Dat is eigenlijk de vertaling van Excellent Master, maar het is een inwijding. Je wordt dus ingewijd als verheven meester. Maar we kennen natuurlijk ook de gewone meestergraad, en dat is ook weer een verheving, om het even ingewikkeld te maken. Maar goed, dat was in een een Die graad. Die werd in de 18e eeuw in Engeland inderdaad als een voorloper voor de Royal Arch gezien, maar ik weet niet, of dat in een vorige podcast wel eens naar voren gekomen is. In de hele 18e eeuw was er in Engeland een schisma tussen verschillende groepen vrijmetsselaren, die we noemden de moderns en de ancients.
Sander:Ik weet, dat het bestaat, tot nu toe is het nog niet voorgekomen. Precies voor een andere podcast Ja, maar het is nieuw, laat ik het zo zeggen het nog niet voorgekomen.
Martijn:Het is nieuw.
Ad:laat ik het zo zeggen Het is niet nieuw, maar Eén van de discussiepunten daar was de positionering van de Royal Art. Want die ancients, die zeiden ja, wij kennen eigenlijk de leringraad, we kennen de gezelligraad, die meestergraad, dat was een graad, die door de Morlandse's geïnthodiseerd. Maar zij zeiden van ja, wat ons betreft is dus de graad van de Royal Art, dat is de eindgraad, zo gezegd. Dus ja, ongeveer een eeuw lang is daar dus over gesteggeld, en toen zijn ze dus in 1813 in Engeland inderdaad tot die polveroplossing gekomen van de Fremense Verrijderstaat. Dus, er zijn drie graden leerling, gezel en meester, inclusief de Royal Arch Alleen.
Ad:De Royal Arch is daar wel een supreme order, dus hij hoort niet bij de leerling, gezel en meester. En toen is eigenlijk die graad van excellent master verheven, meester. Die is een beetje buiten de boot gekomen, en omdat wij in 1950 uit Engeland kwamen, waar dus die graad niet meer bestond, hebben wij hem de eerste jaren ook niet gekend. En dat is een jaar of tien geleden zijn we ermee begonnen, omdat die in Ierland en in Schotland, die die hele Engelse discussie niet hebben meegemaakt, daar bestond de schaak nog wel, ja, tuurlijk. Dus, we hebben toen van Ierland en Schotland de toestemming gekregen, om hun ritualen te gebruiken en daar een eigen Nederlandse draai aan te geven, een eigen Nederlandse verhaal. Maar op dit moment is het nog zo, dat je eerst lid wordt van de Royal Art en daarna pas die gaat, als je een van vreven Meester, excellent Master, als je dat wil krijgen. Maar het is uiteindelijk onze bedoeling, om dat ook weer zoals het vroeger was, vooraf te gaan doen.
Sander:Ja, precies. Dus nu kan het eigenlijk in omgekeerde volgorde dan.
Ad:Ja, het is op dit moment in omgekeerde volgorde. Ja, en dat heeft eigenlijk praktische redenen. De kapittels waren daar nog niet naartoe.
Sander:Nee, dat kan ik me voorstellen. En hebben jullie al een idee, vanaf wanneer Of nu iedereen zijn inschrijfformulieren nog even bij zich moet houden En wachten, totdat het?
Ad:Het is nu zo, dat wij als ordebestuur Landelijk die graad van verheven meester uitvoeren, en dat vind ik dus hartstikke leuk, want ik mag dan dus de voorzitter zijn, en ja, het liefste zou ik dat gewoon willen blijven. Maar wij hebben dus wel gezegd, van als er dus kapitels zijn, die het zelf willen gaan doen, dan kunnen ze dat dus aanvragen, en dan krijgen ze toestemming, krijgen ze een constitutie, en dan mogen ze het vervolgens zelf doen. Dus het is een soort van uiteindelijk, dan hebben wij als ordebestuur niks meer te doen, en dan doen de kapitels het zelf. En dan is het moment, waarop we dan zeggen en dan willen we het gaan ronddraaien, zodat dan die excellent master vooraf gaat aan de inwijding of de verheffing van Royal Arch.
Sander:Dus, als jullie nu een lid hebben, die zegt, ik wil dat graag doen, dan gebeurt het alleen door het hoofdbestuur. Jij hebt het meegemaakt, ik heb het zeker meegemaakt Door het hoofdbestuur. Want ik kan me voorstellen, dat op een gegeven moment steeds meer mensen dat meegemaakt hebben En denken hopelijk net als jij wow, dit moeten wij. Dan kan je dat dus als kapitel zelf ook initiëren.
Martijn:Dat is natuurlijk het idee. In het eerste moet je natuurlijk mensen die graad laten doen, dat je dus een body hebt, waar je dus zo'n extra graad voor even meester mee kan doen. En ik ben dan in Rotterdam. Die hebben hun eigen twee kapitels. Daar hebben we hun eigen constitutiebrief gekregen, eén Nederlands werkende en één Engels werkende. En ik heb het bij de Engels werkende Op de dag, dat ze hun constitutiebrief kregen, heb ik de degree of excellent master Mogen doen, dus in het Engels. Dus voor de broers, die in het Engels graag werken, of dat ze geen Nederlands spreken, die kunnen dus ook dat ritueel doen.
Sander:En kan je uitleggen, waar de Heilige Koninklijke Geweld gaat, over? Waarom zou een, als nu iemand luistert, die meester vrijmetselaar is, denkt ja, weet je, als ik dat hoor van die verheven meester, vind ik dat heel mooi klinken. Maar waarom zou ik voor jullie kiezen?
Ad:Kijk ik zie het in de algemeen zo De vrijmetselerij is. Als vrijmetseler ben je op zoek naar iets, wat je zou kunnen noemen, het hogere, wat je zou kunnen noemen van zelfbewustzijn, een antwoord op de vraag van waarom leef ik eigenlijk? En dat zoeken is, denk ik, typisch. Iets, wat in de vrijmetselerij naar voren komt, dat is het zoeken, het vinden, en dat doe je door middel van reizen. Vervolgens blijkt dan dat, als je iets gevonden hebt, dat dat niet volledig is, dat het ook kan verdwijnen, dat dat kapot gemaakt kan worden, en dan ga je dus weer zoeken. Dan vind je het weer, maar nu op een hoger plan. En dat komt ook steeds in die reizen, in de vrijwetserij naar voren. En dat kan dus inderdaad het hogere zijn, maar het kan ook het diepere in jezelf zijn.
Ad:Bijvoorbeeld En sommigen noemen dat gewoon het zoeken naar het godsbegrip Opperbouwmeester des Heerlands. En de vrijwetserij heeft er allerlei uitdrukkingen voor. Je kunt zeggen, dat is de tempel, de bijbelse tempel van levende bouwstenen, de tempel van Salomo, die een belangrijke rol speelt binnen de symbolische vrijmesserij. Maar we weten uit de bijbel, dat de tempel van Salomo op een gegeven moment door Nebuchadnezzar, door de Babyloniërs is verwoest. Hij was er wel, maar hij is er nog niet 70 jaar?
Ad:ballingschap in Babylon, dan zijn de Babyloniërs die zijn verslagen. Sidrus van Persië neemt het hoer over, en die geeft aan de Joden de mogelijkheid, om terug te keren naar Jeruzalem En met de bedoeling om de tempel te gaan herbouwen.
Ad:Je zou kunnen zeggen, het is het licht, het licht, dat je moet zoeken, maar dat op een gegeven ogenblik weer dreigt te verdwijnen, en dan ga je dus weer verder zoeken, en dan vind je een licht, dat nog intenser, nog dieper, nog groter is dan het licht, dat je daarvoor dacht te hebben. Je ziet het van één kant, en er komen nog meerdere facetten aan. In de vrijmesterderij wordt ook Behalve die bouwsymboliek van de tempel Of de lichtsymboliek Wordt er ook nog eens een keer de woordsymboliek gebruikt, want je zoekt in wezen ook naar het woord. De joden, die hebben een omschrijving Van hun godheid. Dat is een woord, maar dat woord bestaat uit letters.
Ad:In de symbolieke vrijmetselerij komt ook dat element van het zoeken naar het woord en het verliezen van het woord heel duidelijk naar voren. En als meestervrijmetselaar moet je accepteren, dat het woord er wel is, maar dat je het op dat moment nog niet hebt, want het is ook weer weg. En je zegt als meestervrij metselaar Ik wil gaan zoeken naar dat meesterwoord. En het vinden van het meesterwoord, dat is wat de kern van Royal Arts, waarbij er meteen wordt gezegd Je vindt het meesterwoord in zijn meest uiterlijke vorm, en het is dus meteen een opdracht, om te gaan zoeken naar de diepere betekenis achter dat woord, dus er wordt in het rituaal ook gezegd. Je hebt het wel gevonden, maar je staat nu aan het begin van een eindeloze zoektocht, waarbij je steeds dieper in jezelf, in je eigen gewelf, je eigen koninklijke geweld Je eigen gewelf, je eigen koninklijke gewelf, je eigen heilig koninklijke gewelf, moet afdalen, om de kern van dat meesterwoord terug te vinden.
Ad:Dus dat is eigenlijk de focus van de Royal Arts. Dat is dus niet makkelijk. Heel veel moeders zeggen ook van, het is best een moeilijke graad. Dat is ook zo, maar het is wel een graad, die het totaalbeeld geeft. Het is een integrale graad. In de 33ste podcast ging het over de Schotse rites, en daar heb je dus al die elementen, maar opgesplitst in verschillende graden. Zo kom je dus aan 33 graden.
Ad:En bij ons zit het allemaal in één keer Krijgt allemaal in één keer voor je kiezen, daarin Ja. Dus, het is ook een graad, die, als je hem voor de eerste keer meemaakt, dan komt hij echt over je heen. Maar wil je hem echt snappen En wil je tot de ontdekking komen, dat het hele rituaal, dat er heel veel elementen in zitten, die je in eerste instantie gewoon niet doorhebt, dan zul je het heel vaak moeten doen. Dus er wordt niet meteen gezegd van je kunt deze graad alleen maar gaan waarderen door heel vaak aanwezigheid.
Sander:En Martijn, hoe was dat voor jou? Je had net al heel mooi beschreven, hoe het door de sluis gegaan was. Ervaar je het ook zoals altijd? omschreven, hoe het door de sluiers gegaan was? Ervaar je het ook zoals altijd, omschreven, of wat maakt het bij jou los?
Martijn:Het is overweldigend, en dat is alleen maar al door de rieten, de aankleding, wat je meemaakt, het is overweldigend. Ik zal je eerlijk zeggen, toen ik werd ingewijd daar kan je me over vragen bij de leerlingengraad, en daar kan ik je over vertellen Maar je bent er eigenlijk geen eens op voorbereid, wat er gebeurt in het HKG, want dat is zoveel. Alles wordt aangeraakt, je perceptie van dingen, je geur, je voelen de dingen, die er gebeuren. Weet je je? Of je voelen de dingen, die er gebeuren. Je bent zelf natuurlijk ook vrij metselaar, je weet, hoe je door allerlei ritualen heen gaat. En dit is het dan in het kwadraat.
Martijn:Het is echt, dat je denkt van oké, wow, en dan ben je er, en dan ben je deelgenoten. We noemen elkaar broeders, maar we zijn deelgenoten van het licht, zeg maar. En eigenlijk had ik zoiets van de enige, wat ik nog kan herinneren, toen ik werd opgenomen bij het HKG, dat ik zat van oké, wow, wat is er gebeurd? en het duurt lang, misschien lang is het misschien het verkeerde woord hoeveel effort, hoeveel zelf, hoeveel tijd je eraan besteed. Maar het is niet zo, dat het in een keer duidelijk is, dus als mensen het zeggen, van ja, nee, maar het is gewoon zo, dat het in één keer duidelijk is. Dus, als mensen het zeggen, van Ja, nee, maar het is gewoon zo'n rituaal inwijdingsclubje, die zichzelf in stand houdt, dan zeg ik van nee, want elke keer, dat je het doet, bekijk een bepaald aspect. Gisteren hebben we het gevolg kapitel gehad In Zwolle, en Ad zegt ook Als eerste grootprinceps Het principe is, als je aanwezig bent, leg je boekje aan de zijkant.
Martijn:Over welk boekje hebben we het dan. We hebben een rituale boekje.
Sander:De tekst van het rituale, dat kan je meelezen.
Martijn:Maar als je meeleest, dan lees je, wat de woorden zeggen.
Sander:Ja, dan zit je er niet in.
Martijn:Dus, ad zegt ook altijd leg het boekje neer, als je niet deelneemt, of iets der, dat je een taak hebt. Laat het over je heen komen. Want elke keer weer Oh wacht even, en dat heb ik nog steeds, dat heb ik de vorige keer niet gezien, en ik heb het rituel aardig vaak al meegemaakt, en dat is dus het mooie. Het is dus een gaten, waar je elke keer blijft faneren. Elke keer is het weer een verrassing.
Sander:Elke keer, alsof ik opnieuw word ingewijd. Ik vergelijk het even met mijn eigen, mijn inwijding gewoon in de reguliere vreemdste rij. Dat vond ik al heel intensief. Dat is ook zo, dat je die nacht heb ik ook geen ogen dicht gedaan, want het blijft zeg maar Ja, herkenbaar, maar doorgaan. Ik bedoel, ik kan me voorstellen, dat je, dat hier misschien helemaal mee had, iets wil voorbij is en dat je thuis in je bed ligt en dat je denkt wow, wat was dit?
Martijn:Ja, waar ik me heel goed kan voorstellen, dat je als leerling wordt, ingewijd, als profaan, dat je denkt, van, je ligt de nacht er wakker van ervoor, en dan gebeurt er, als je dus de meeste gaten hebt gekregen, en dan doe je die Royal Arts wel even erbij, en dan kom je er, waar je dus dagen inderdaad van wakker ligt. Hoe zit dit dan? Wat bedoelt hij ermee? Waarom ligt dit er nou, en hoe kan ik dit relateren naar de blauwe graden? Dat inzicht krijg je dus alleen maar door te participeren, te ervaren En aan deel te nemen.
Martijn:Je bent ook een deelgenoot, je deelt het. Het is niet in één keer vatbaar, voor wat het precies is.
Sander:Dus, ik kan me voorstellen, dat je, als je het eenmaal hebt meegemaakt Of dat je het ondergaan hebt, dat je het dan heel graag nog een keer wil zien, misschien niet als leidend voorwerp.
Martijn:Maar meer vanuit. De.
Sander:Ik weet niet, of jullie kolommen hebben, maar vanuit het publiek. Om het maar even zo te zeggen En door dat te herhalen. Is dat de manier, waarop je leert, of is er ook iemand, die jouw duiding kan geven? Want ik kan me ook voorstellen, dat je thuis in je bed ligt En dat je daarna ook wel misschien enige duiding zoekt Van goh, heb jij dat beleefd, of hoe zie jij dit? Of moet je het in je eentje opknappen?
Martijn:Ik denk, dat ik het meest altijd daar antwoord op kan laten geven, want ik heb heel veel van mijn Royal Arch gedaan in Engeland, en daar werkt het net wel weer anders, omdat je daar het heet Lodge of Instructions, of Chapters of Instructions hebt met de perceptor waar je dus veel meer aan de hand wordt genomen van oké, wat gebeurt er dan? Maar daar is het hele Engelse systeem op ingericht. Dus ik denk, dat het altijd beter kan aangeven, hoe we daar in Nederland mee omgaan.
Sander:Hoe leer je, wat er te leren valt?
Ad:We hebben dus een website, waarbij het besloten gedeelte uitsluitend toegankelijk is Voor leden van onze orde, en als je daarop inlogt, dan staat van van ons onderdeel, en als je daarop in inlog, dan staat er een vrij heel veel informatie over de diverse onderdelen van het, van het rituaal. De staat ook heel veel bouwstukken van, van boekers, die dus hun mening over het rituaal en over de betekenis voor hunzelf gegeven hebben. Dus die kun je allemaal lezen. Er zijn ook wel wat boekjes en dergelijke ter beschikking, maar het belangrijkste is, dat je inderdaad regelmatig komt, dat je het zelf ook ervaart En dat, als je iets niet weet, dat je gewoon ook de vraag stelt aan een ander.
Sander:Want jouzelf komt het aan.
Ad:Dat geldt natuurlijk hier ook met name. En dan zul je merken, dat elke keer een broer, net zoals dat hij bij de andere graden in de vreemdmetsen bereikt, zijn eigen kijk heeft op dingen, zijn eigen mening heeft over, wat iets betekent.
Sander:Ja, waar je dan weer aan kan reflecteren van lesioneerde dingen bij mij. En hebben jullie Jullie bijeenkomsten? Hoe vaak is dat?
Ad:Een keer per Er zijn in Nederland, inclusief dan Paramaribo, 22 kapittels, en de meeste komen tussen de 3. En 6 keer per jaar bij elkaar. Oké, dat zijn dan in principe verheffingen, dus echt het houden van bouwstukken, zoals dat in de symbolieke vrijmetselarij wel traditie is, dat kennen wij eigenlijk niet. Het zijn altijd verheffingen, zoals we dat noemen, dus een kandidaat, die dan wordt ingewijd, en daarnaast is er ook één keer per jaar een officiële bijeenkomst met een installatieritueel. Want we kennen dus een beetje het Engelse systeem, dat zegt, dat iemand, die begint als dekker dat is dus degene, die bij de poort staat dat die uiteindelijk gewoon door alle functies heen gaat en op een gegeven moment eerste principes wordt. Je weet dat, als je als dekker begint, dat je dan na een jaar of zes of zo, dat je dan ook eerste principes bent. Dus je gaat gewoon steeds door, en die principes rangen, die gaan gepaard met een officieel installatierituaal, waarbij ook een aantal geheimen, die specifiek voor die functie zijn, ook worden medegedeeld En waarbij dus op dat moment uitsluitend die personen aanwezig zijn, die die rang ook al hebben.
Sander:Ik zit me te denken, want als je daar met z'n allen in de zaal zit, dan gaat het niet werken, dan gaat het weer zo. O ja.
Ad:Ja, o wauw. Dus dat is maar een kort moment. Maar je wordt dus eerst derde princeps, en daarna een jaar word je tweede princeps, en daarna weer een jaar word je eerste princeps. Nou, we beginnen dus met de derde princeps, vervolgens gaat die er ook uit, en dan krijgen we de tweede princeps, dan worden er geheimen daarvan, die gaat er dan ook uit, en dan hou je dus alleen de eerste princeps, en degene, die eerste princeps heeft geweest, die hou je erover, en dan komt de rest ook weer terug.
Sander:En dat is elk jaar. Dat is elk jaar, maar wisselt een eerste princeps dan elk jaar.
Ad:Ja, in het algemeen is het één jaar, dus vrij kort.
Martijn:Ja, dat is best wel kort, en er zijn natuurlijk ook voordelen aan, want, wat ik al gezegd heb, het is natuurlijk een heel mooi uitgebreid rituaal, en op het moment, dat je dus van de positie verandert, leer je ook het verhaal beter kennen. Dus we hebben een bepaalde positie, waar je dus als participant heel veel teksten hebt, maar op het moment, dat je dat goed kan uitleggen En goed kan doen En dat gaat natuurlijk ook voor het principaat, dus 1, 2 en 3. Dan maakt de belevenis voor de kandidaat mooier, want je gaat door al die dingen heen, dus je weet zelf meer van Oh wacht even, zo zit het in elkaar, en dat geeft dus eigenlijk, als het goed gebeurt, een heel mooi voelend iets, waar de kandidaat uiteindelijk het meeste profijt van heeft. Dus het doorschuiven vanaf dekker, dan duurt zes jaar, voordat je op positie één komt, theoretisch, maar dat is natuurlijk ook een leermodus, dat je zegt oh wacht even, nu ben ik met deze functie, en deze functie heeft dit, en deze functie heeft dat, en dat kan je weer meenemen in de functie, dan niet hoger, maar een andere inkijk heeft Of een andere verantwoordelijkheid heeft, en dat maakt dus het geheel mooier.
Martijn:Dus naast de kandidaat ervan beter wordt, dat je dus dit systeem hebt, word je dus ook, zoals ik het zie, maar een betere deelgenoot van het heilig koninklijk geweld, want je maakt alles echt intrinsiek mee. Het is dus niet zo van oh wacht even, wie wil er de voorzitter worden van een kapitel? Nou, ik doe het mij, maar Nee, nee, want er zit dus ervaring aan vast. Ja, zeker, en dat vind ik dus een heel mooi systeem. Ja, oké mooi.
Sander:En hoeveel kapitels zijn er nu 22? En hoeveel leden heeft het heilige koninklijk?
Ad:geweld Ongeveer 600 in Nederland.
Sander:Zit daar verschil tussen, hoe kapitels het ritueel opvoeren, of is het eigenlijk redelijk eenduidig?
Ad:We hebben één standaard ritueel, dus dat is het zogenaamde rode boekje. De kleur van de vermetserij, van het heilige koninklijk geweld is rood, net zoals de blauw, de kleur van de vrijmesterdrijf, wat heilig koninklijk geweld staat, is rood, blauw. De kleur is van de symbolieke graden, de kleuren symboliek, die zitten ook in het rituaal verweven. De principes, die dragen ook mantels, en de derde principe, die draagt een lichtblauwe mantel. Dus dat is de kleur van de symbolieke vreemdheden. De eerste prins heeft daar dus een rode mantel, dat is de kleur van de Royal Arts, van het AKV, en de tweede prins heeft daar een paarse mantel. Dus dat is de combinatie van blauw en rood. Mooi, en het mooie is, dat, als je die drie kleuren mengt, in principe, dan krijg je dus wit, en de nieuwe kandidaat D En de nieuwe kandidaat, degene, die net is verheven, die krijgt een witte mantel. Oké, mooi, en dat is dus de kleur van zuiverheid, puurheid, en bij de principes zijn die kleuren dus eigenlijk uit elkaar getrokken.
Sander:Ja dus dat. Als we het dan over regalia hebben, dan zijn die mantels dus een onderdeel van de regalia, en dat gaat dan specifiek, als ik het zo begrijp, over mensen in een uitvoerende rol, inclusief de kandidaat. Dan Hebben jullie nog meer regalia, waarvan je zegt nou, dit is specifiek, we dragen een scherp.
Ad:We dragen een scherp, en de kleuren van die scherp, het zijn rood en blauw. Dat zijn toevallig nou niet toevallig, dat zijn ook toevallig de kleuren van die sluiers, het zijn blauw, paars, rood en wit. Dat zijn de kleuren van die sluiers, waar je dus doorheen moet gaan, en er wordt dan bij elke sluier gezegd, dat je daarmee de beperkingen van je bewustzijn eigenlijk probeert te overwinnen. Want als je uitsluitend rationeel gaat zoeken naar dat verloren meesterbord, dan zul je tot ontdekken komen, dat je het niet vindt. Je zult het overgevenlijk ook moeten accepteren, dat er dingen zijn buiten je om, die niet verstandelijk verklaarbaar zijn, maar die je wel nodig hebt, om weer een trede verder te komen, de weg naar het licht.
Sander:Ja, dus, ik kan me voorstellen, dat mensen daar ook wel tegenaan kunnen lopen, dat dat Ja Ook want, als ik er al zo hoor, van Wat er allemaal gebeurt tijdens het ritueel, dat je het wil gaan duiden, en dat je dan heel erg misschien op het verstandelijke gaat zitten, en dat je denkt, van ik wil het tenminste, ik denk even, hoe ik zelf zou denken, ik wil het soort van uitleggen, maar dat je, dat dat op een gegeven moment ook een soort blokkade kan zijn, om verder te komen.
Ad:Ja, inderdaad. Overigens nog even terugkomend op je vraag Je vroeg dus van hoe zit het dan met die ritualen? Ja, we hebben dus één standaardrituaal, en dat is het rituaal, dat in alle kapittels op dezelfde wijze wordt uitgevoerd. Dus, er is één boekje, en daar staat het hele rituaal in uitgeschreven, en de kapittels hebben zich ook verplicht, om daar niet vanaf te wijken. In de symbolieke vrijmetselarij zijn een aantal onderdelen van het rituaal verplicht gesteld, bijvoorbeeld de belofte, die je moet afleggen. Maar er zijn ook dingen, waar je bij iedere loge gewoon zijn eigen invulling kan geven, en dan staat het ook als je die ritualen van de symbolieke vrijwetselerij leed, dan staat er ook de voorzitter en meester ligt een en ander toe, voor zover hij dat wenselijk acht, hoe je dat dan doet Dat is bij de Royal Arts niet het geval.
Sander:Zo is het.
Ad:En zo moet het gedaan worden. Sorry, zeg, maar Dat vind ik heel erg fijn. Juist, omdat het zo'n moeilijk rituaal is, is het gewoon prettig, dat er geen afwijkingen zijn. Het is in principe steeds hetzelfde. Het is natuurlijk wel kleiner, want je kunt natuurlijk met intonaties En dat soort dingen kun je best wel het een en ander doen, zodat er toch nog altijd wel wat verschillen zijn. Maar in principe ligt het hele rituaal dus vast.
Martijn:Wat ik trouwens ook nog even wil zeggen, want je vroeg net al over de regalia, die we hebben. Nou goed, ad heeft gezegd, we hebben een Sherp, we hebben ook een Schootsvel.
Sander:Oké specifiek HKG Een specifiek.
Martijn:Schootsvel En een bosjuwel, zeg maar Een draagjuwel, kijk, en dat verandert qua kleur. Dus je hebt een witte voor de deelgenoten. Uiteindelijk kom je in de drie Principaat te zitten. Dan krijg je dus een crimson Ik weet niet, hoe dat heet in Nederland En dan uiteindelijk, als je nog verder gaat Dat zijn meer bestuurlijke functies Dan krijg je een donkerblauwe kleur.
Martijn:Dus, die regalia draag je, en dat is dus wat aangaat de regalia, die mantels en dergelijke, die hoef je niet zelf aan te schaffen, die zijn dus eigendom van het kapitel. Ja, precies. Dus, je hebt de regalia van het kapitel, waar je mee werkt, en je hebt je eigen regalia voor, als je dus lid wordt van het kapitel. Wat we bij ons kapitel bijvoorbeeld doen. Stel je voor, als je zegt, ik wil het helemaal nieuw hebben, kan je het nieuw aanschaffen. Maar je kan ook tweedehands aanschaffen, want je moet bedenken, dat op het moment, dat je dus door het principaat gaat, dus de eerste drie, dan heb je dus die ene regalia niet nodig, dan ruil je het gewoon om, en het rode boekje, en dan ben je er eigenlijk wel, zit je goed?
Sander:ja, ja, precies dan ben je goed. Ja, en dan schootsvel en juweel, dat is dan wel eigendom van van het lid zelf. Ja, precies in het echte prinshefswoord.
Ad:Dan krijg je dus een andere kleur schootsvel en ook een andere kleur juweel, dus dan kun je dus die diegene, die je gehad hebt, die kun je eigenlijk inleveren en dan niet meer voor in de plaats.
Sander:En kan ik dan in zo'n kapitel zien van oh ja, die is eerst de prins hebt geschreven, en die en die Want, die houden hun eigen schootsvel.
Martijn:Dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als achtbare meester, tenminste, ik denk wel, de meeste loges hebbenpaat gezeten En dan voor de gewezen meester Die heeft een andere titel bij ons, die krijgt dan vaak een herinneringsjuweel Van dat jaar heb je eruit gezeten, dat klinkt natuurlijk zwaar.
Sander:Je hebt het uitgezet. Ik snap, wat je bedoelt, hoor Nee, maar gewoon.
Martijn:Je hebt het gedaan. Je, ik snap, wat je bedoelt hoor. Nee, maar gewoon, je hebt het gedaan. Je hebt in ieder geval één deelgenoot, een meestervrouw, een messelaar deel tot deelgenoot gemaakt, en daar krijg je een herkenning voor, want het is wel een hele Tekst en uitleg en allemaal. Dus we zijn dankbaar voor dat. Iemand zegt weet je wat, dat je het wilt doen.
Sander:Ja, het is niet licht, laat maar zeggen, het is niet niks.
Martijn:Nee kijk, en dat is natuurlijk ook anders, dat je vaak ziet, van veel mensen, die hebben ze misschien Nou niet veel mensen, maar het zou zo'n mensen kunnen zijn, die voelden zich niet zelfverzekerd, om zo'n functie uit te voeren. Dan werk je er naartoe, en dan uiteindelijk is het zo van Nou, wat ik dan hoor, van broeders, die het gedaan hebben, ik heb het nog niet gedaan. Natuurlijk, het is echt een overwinning. Ze hebben iets neergezet, ze hebben iets gedaan, en ze zeggen, ik had het nooit verwacht, dat ik het had gedaan. En dan krijg ik nog zo'n mooie penning aan het einde ook. Ik denk bij mezelf Oké, geweldig, en dat is het mooie, want als je dus meegaat in de reis tot voorzitter.
Sander:Ja, dat is toch wel hartstikke mooi. Dat is een soort van een mooie loopbaan, denk ik, in zo'n kapitel. Nee, zeker. Daarom vind ik dat systeem ook zo mooi, want niet iedereen is, zou in eerste instantie iemand zichzelf rijp kunnen vinden, om zo'n eerste prinseps te zijn of wat ook. Maar dan kan ik me juist voorstellen, dat je, als je daar, wat je al aangeeft, daar een beetje onzeker over bent Of je denkt, ik ben niet zo'n prater.
Sander:Of laat mij maar in de coulissen zitten, en je begint dan klein met een ik wil de rol van Dekker ziek, en dat kun je niet onderwaarderen, maar qua rol is het misschien wat eenvoudiger. Ik denk, even de symbolieke vreemdstaan, maar dat je dan daardoor wel kan groeien. Dus, je kan ook als mens groeien.
Martijn:Ook als rol. En wat ik ook denk, als je gaat kijken naar de drieën binnen de symbolieke graden tweede, eerste opziener en de achtbare meester, die vormen drieënheid, maar eigenlijk maar dat is, hoe ik het persoonlijk zie is van, eigenlijk sta je dus met z'n drieën, maar je bent eigenlijk een soort van alleen. En wat mooi is aan de HKG is dat je dus We hebben het even gezegd over de eerste bijwoner maar je bent ook nog een tweede en een derde, dus je zit met drie, en in het oosten zit je met drie. Dus, wat je ook doet binnen de graad van het Heilig Koning Gewelf, ben je eigenlijk nooit alleen, want je bent altijd met drie. Ja, dat Ben je eigenlijk nooit alleen, want je bent altijd met drie. Ja, dat is wel mooi.
Martijn:Dus de achtbare meester, die leidt de loge, maar hé, hier Ben je met z'n drieën, je bent altijd met z'n drieën. Daarom zeg ik nogmaals Ik kan het jou helaas niet uitleggen, maar als je dat ervaart, denk je bij zo wow, het is warm, de inrichting is warm, de graad is warm, de mensen zijn warm, de mensen zijn warm. Ik wou net zeggen, dat kan haast niet anders, maar de mensen komen overal tijd. Nee, maar de mensen zijn natuurlijk vrijwesterlaars, dus ze zijn per definitie vaak gewoon warm, mooi uitgelegd.
Sander:Ik ga een beetje afrollen, maar ik heb nog wel een korte vraag, atte, misschien voor jou. Ik las dat als dan ook toegang krijgen tot andere graden. Ik heb hier een lijstje staan, maar ik weet niet, of die in Nederland gebezigd worden. Ik noem ze even op hoor Royal Enselected Masters, de cryptic graden, knights Templar, holy Royal Arts, knights Templar Priest En de Red Cross of Constantine, allied Masonic Degrees Een beetje steenkool in het Engels. Zijn dat dan een soort vervolgpaden op de vervolgpaden?
Ad:Ja, je moet daar inderdaad lid van Royal Arts voor zijn, anders kun je nooit lid worden van de KT bijvoorbeeld.
Sander:Die.
Ad:Knight Templars. Vaak is het ook nog zo, dat je ook nog lid moet zijn van de Merkgraat, ah, zo Dus de Markmaster bij Meissen. Dat geldt bijvoorbeeld in ieder geval voor Zwijgmeester Voor de Royal Select Masters. Ik ben van die KT Ben ik zelf geen lid, maar als je lid wil worden, dan moet je dus ook lid zijn van de Royal.
Sander:Arts. Kan je zeggen, je bent er geen lid van. Dus ik weet niet, of je dit kan beantwoorden, maar kan je zeggen, waarom dat dan is? Waarom moet je eerst lid zijn? Is het, omdat dat het verhaal van de merkmesters en heilig koninklijk gewelf dan in die graden wordt doorgezet?
Ad:Ja, ik kan dat uit eigen ervaring alleen van Royalist Select Masters zeggen. Daar ben ik wel lid van, en dat is inderdaad een graad, die je eigenlijk alleen maar kan begrijpen, als je ook de achtergrond van de Royal Archie en van de merk hebt Ja.
Sander:dus het is niet een soort elitaire van ons Je mag alleen maar erbij, als we dit Gewoon. Omdat het verhaal doorgaat, moet je eerst Je kan niet een hoofdstuk overslaan en dan bij het volgende hoofdstuk weer verder.
Ad:Nee, zo zijn de regels.
Martijn:Ja dat is logisch, want ik hoor je zeggen, op het laatst de EMD, de Allied Masonic Degree, die wordt overigens niet gedaan in Nederland. Ik ben wel lid, en ik weet, dat er Nederlandse boerders ook lid zijn van deze orde, die voornamelijk in Engeland wordt gedaan, in Amerika ook, en volgens mij zit er ook een council in Duitsland. Maar wat inderdaad wel belangrijk is Die graden, dat zijn dus echt wel vervolggraden Of verdiepende graden. Dus, waar je dus in een EMD geval, moet je dus lid zijn van de merk En van de chapter, om dan die symboliek te begrijpen. Ja, want dan worden dus dingen gecombineerd. Ah, zo, binnenkort zal je waarschijnlijk een podcast hebben Over de merkmeesters. Dat gaat natuurlijk over die sluitsteen, en dat heeft natuurlijk te maken met het HHKG, en als je die dingen combineert, dan kom je weer bij andere graden uit, en dat zijn dus echt wel verdiepende dingen.
Ad:Ja, net zoals je dus ook meestal vrij met z'n allen die graad moet hebben gehad, voordat je überhaupt de Royal Arts lid kan worden.
Sander:Ja, dan slaat het gewoon ergens op, dan ga je aan de slag met dingen, waar je nog niet mee aan de slag kan gaan. Is er nog iets, waarvan je zegt, nou, dit hebben we gemist, of dit wil ik graag nog kwijt?
Ad:of zeggen, Nou, ja, er valt nog veel meer over te vertellen.
Martijn:Heb je nog een paar dagen.
Ad:Wat ik eigenlijk alleen maar kwijt wil, is, dat ik, zoals ik in het begin vertelde, heel lang vrij met z'n vrouwen. Ik ben ook heel blij, dat ik vrij met z'n vrouwen ben, maar ik ben zeker ook heel blij, dat ik lid mag zijn van de Royal Arts, Want dat is voor mij toch de meest verdiepende graad, voor mij persoonlijk, die er bij is.
Sander:Mooi, Ja duidelijk, Martijn, is er nog? Martijn? ik zie je denken.
Martijn:Er is nog iets, waarvan jij zegt Ik kan me totaal bij Ad aansluiten. Je kan er echt dagenlang over praten, over de Holy Royal Arts en de geschiedenis en dergelijke. Maar ik had het gisteren over met een broeder Stel je voor, dat je alle granen, die je doet, moet opgeven. Welke zou je dan niet opgeven? En dat zou toch voor mij de Royal Arch zijn. Het maakt het verhaal compleet. De rest zijn allemaal mooie dingen, die erna komen, maar ik denk, dat is het echt zoiets van yes.
Sander:Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Martijn:Ander bloeders voelt dat dus heel anders tegenaan. Dus ik zeg voor degene, die luisteren van, als je meester vrijmaatschappij bent, praat er met mensen over, informeer daarna, want ik denk, dat het echt een verrijking is. Op je massanieke carrière wil ik het niet noemen, maar je massanieke pad, denk ik bij mezelf, dit geeft echt wel extra licht en dimensie.
Sander:Wauw, nou, dat vond ik een hele mooie afsluiter. Ad en Martijn, allebei ontz. Heel erg bedankt, dat jullie hier naartoe wilden komen En uitleg wilden geven over het heilig koninklijke gewelf. Dank je wel. Dank je wel, podcast. Ik vind het leuk, als je contact met me opneemt. Dit kan via Instagram of Facebook. Zoek in beide gevallen op Vrijmetselaars podcast, en je kan me ook een mailtje sturen op vrijmetselaarspodcast at gmailcom. Vanaf aflevering 30 is er van elke aflevering een transcriptie beschikbaar. Deze transcriptie is te vinden op de website van de podcast. Luister je graag naar de Vrijmetslers podcast en waardeer je de afleveringen. Dan kan je nu ook een fooi geven. Dit kan via fooiepotcom, en fooiepot is met de d van podcast Of klik op de support the show link onderaan de show notes. Tot de volgende aflevering TV Gelderland 2021.