Vrijmetselaars Podcast - podcast over de vrijmetselarij

35 - Roelf & Hans over de Hoge Graden

Sander Season 5 Episode 35

Stap met Roelf en Hans binnen in de mystieke wereld van de Hoge Graden, een vervolgpad dat vaak de 'liefdesgraad' wordt genoemd en draait om een diepgaande innerlijke transformatie.

Wat gebeurt er wanneer een vrijmetselaar besluit verder te gaan op dit bijzondere pad? In deze derde aflevering van de serie over vervolgpaden ontmoet Sander twee sleutelfiguren: Roelf (grootmeester) en Hans (generaal inspecteur) van het Hoofdkapitel der Hoge Graden in Nederland. Samen duiken ze diep in de betekenis van de graad 'Soeverein Prins van het Rozenkruis’.

Waar de basisgraden (leerling, gezel, meester) vooral werken met bouwsymboliek, verschuift in deze graad de focus naar de krachtige symboliek van licht en kleur. Het rozenkruis zelf representeert een fundamenteel idee: de verticale as staat voor spirituele ontwikkeling, de horizontale voor materialiteit. In dit kruispunt bloeit de roos - symbool van opofferende liefde.

Het gesprek onthult hoe deze graad, opgericht in 1803, niet alleen de oudste maar met 1400 leden ook de grootste vervolgorde in Nederland is. Roelf deelt zijn bijzondere reis - hoe hij als 14-jarige al werkzaam was in het ordegebouw maar pas op zijn 49e daadwerkelijk werd ingewijd. Hans beschrijft hoe een cassettebandje met het inwijdingsrituaal hem tot tranen toe bewoog en zijn leven veranderde.

Luister naar deze ontroerende en verhelderende aflevering waarin duidelijk wordt waarom broeders vaak emotioneel geraakt worden tijdens het rituaal en hoe de ervaringen binnen de kapitels direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Ontdek hoe deze eeuwenoude orde onder het motto "Perpetuum ad lucem" (Bij voortduring op weg naar het licht) werkt aan toekomstige relevantie in onze moderne samenleving.

Hoge Graden - https://www.hogegraden.nl/

Fluwelen Burgwal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluwelen_Burgwal  

Blauwe graden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Graad_(vrijmetselarij)

Christian Rosenkreuz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Rosenkreuz

Manifest van Andreae: Chymische Hochzeit - https://spiritueleteksten.nl/rozenkruisers/johann-valentin-andreae-de-auteur-van-de-manifesten-van-het-rozenkruis-inleiding-door-carlos-gilly/

Support the show

🙋‍♂️ Ik vind het leuk als je contact met me opneemt. Dat kan via:
📧 E-mail - vrijmetselaarspodcast@gmail.com
📸 Instagram - VrijmetselaarsPodcast
👍 Facebook - VrijmetselaarsPodcast

📰 Substack - VrijmetselaarsPodcast

🧑‍💻 Website - https://vrijmetselaarspodcast.buzzsprout.com

🫙Luister je graag naar de Vrijmetselaars Podcast en wil je een fooi geven? Dat kan! Ga naar Fooienpod en doneer vrijblijvend éénmalig of maandelijks een zelf te bepalen bedrag. Alvast bedankt!

Roelf:

Het indrukwekkende, echt indrukwekkende emotionele aspect van de graad van Soeverein, prins van het Rozenkruis is dat, op het moment, dat je aanklopt en de poort je eigen poort gaat, open, dan ontdek je, dat het gaat om de lichtsymboliek en de kleurensymboliek dat het gaat om de lichtsymboliek en de kleurensymboliek, dat kruis, waarin dus die verticaal staat voor je, laat ik zeggen spirituele ontwikkeling en die horizontaal staat voor die materialiteit.

Sander:

Welkom bij de 35e aflevering van de Vrijmetselaars podcast. In deze podcast interview ik elke aflevering een vrijmetselaar of een persoon gelinkt aan de vrijmetselarij, om samen met jou, de luisteraar, antwoorden te vinden op vragen over de vrijmetselarij. Op deze manier hoop ik, een helder beeld te scheppen, wat de vrijmetselarij nu werkelijk is en wat het niet is. Dit is het derde deel van de serie over de vervolgpaden van de vrijmetselarij, en in deze aflevering zijn Roelf en Hans de gast. Roelf vervult de rol van grootmeester En Hans heeft de functie van generaal inspecteur, en beide zijn van het hoofdkapitel der hoge graden in Nederland. En met Roelf en Hans gaan we de orde van hoge graden verkennen En bespreek ik, waarom de hoge graden ook wel de graad van soeverein, prins van het rozenkruis wordt genoemd, of ook wel eens de liefdesgraad wordt genoemd. Dat wordt genoemd. En dan nu de rubriek ingekomen stukken. Als eerste vind ik het altijd leuk, om even de nieuwe locaties te noemen, waar geluisterd is naar de Vrijmetselaars podcast. In de app krijg ik een overzichtje van welke locaties nieuw zijn, op welke locatie dus nog nooit eerder naar de Vrijmetselaars podcast geluisterd is. Ik krijg altijd een overzichtje van welke locaties nieuw zijn, op welke locatie je dus nog nooit eerder naar de Verduinmetselaars podcast geluisterd is. Ik krijg altijd een overzichtje van vier. Ik vond het leuk, om dat te zien, dus hopelijk vinden jullie het ook leuk, om dat te horen. De eerste locatie is Boekhout in de buurt van Antwerpen. Boekhout is met een C En dat Antwerpen aan de kant van de luchthaven, dus het is een beetje tussen Antwerpen en Lier. Tweede locatie is Dordrecht in Zuid-Holland. Derde locatie is Putten in Gelderland En de laatste nieuwe locatie waar is geluisterd naar de Vrijmaatschappij podcast, is Paramaribo in Suriname. Dan heb ik nog een mail van Ad gekregen. Ad was te horen in de vorige aflevering. Hij is de groot eerste princeps van het heilige koninklijk gewelf, dus hij was te gast, maar hij stuurde nog een mailtje achteraf. Beste Sander, wat een prachtig resultaat. Je vervult echt een ongelooflijk belangrijke functie met het op deze wijze bekend maken van de vrijmetselarij. Goed bezig dus. Nou, ad, ontzettend bedankt. Ik doe mijn best, zou ik maar zeggen. En dan nog een shout-out naar een luisteraar, shout-out naar Stefan. Stefan heeft voor het eerst contact met mij opgenomen in de zomer van 2023. Hij oriënteerde zich op de vrijmetselarij en was op die manier op de podcast gestuurd, en dat heeft hem, denk ik, hopelijk wel geholpen in zijn zoektocht, en hij heeft me steeds op de hoogte gehouden, als hij weer een gesprek had met vrijmetselaars of de commissie van onderzoek of wat dan ook. Dus dat vond ik altijd heel erg leuk Met vrijmetselaars of de commissie van onderzoek Of wat dan ook. Dus dat vond ik altijd heel erg leuk. En het is 14 januari, is het dan zover? Dan wordt hij ingewijd, en deze aflevering komt online na 14 januari.

Sander:

Dus op het moment, dat je dit hoort, is hij al vrijmetselaar, is hij leerling Stefan, welkom bij de orde der vrijmatissalaren. Z de orde der vrijmatissalaren, zullen we maar zeggen. En ik ga ook naar zijn inwijding toe. Dat weet hij niet, en ik hoop, dat hij het leuk vindt. Het is bij Loge, de Gelderse Broederschap in Arnhem, en ik zei net al welkom bij de orde. Maar daarbij wil ik ook nog een keer even extra zeggen En ik heb dit wel vaker genoemd, maar het zijn misschien wat nieuwe luisteraars, die dat niet weten. Dus geen kwaad, om het nog een keer extra duidelijk te zeggen Maar deze podcast is puur een podcast, die ik maak, op eigen initiatief.

Sander:

Dus het is niet een podcast vanuit het ordebestuur, vanuit het Groot-Oosten der Nederlanden Of welk hoofdbestuur dan ook, ook niet van de Gemengde Vrijmetselrij. Het is gewoon echt een eigen initiatief, en ik probeer, het massonieke landschap, om het maar even zo te noemen, een beetje helder te krijgen Voor iedereen, die denkt Goh, vreemdselerij, wat is dat nou, en wat hoort erbij En wat hoort er allemaal niet bij. Dus, dat is echt puur mijn intentie, en je ziet het als een naslagwerk of een audionaslagwerk, waar altijd nog door mensen naar geluisterd kan worden, die hierin geïnteresseerd zijn. Maar ik heb dus geen enkele ja, ik heb wel een relatie met het hoofdbestuur, dat ik zelf lid ben van de orde, maar ik doe dit niet uit naam van een hoofdbestuur, ook niet uit naam van onze loge, het is gewoon puur een persoonlijk initiatief. Mo, mochten jullie contact willen opnemen met de Vrijmetselaars podcast, dan lijkt me dat hartstikke leuk. Ik vind het altijd leuk, om mailtjes te krijgen Of berichtjes of wat dan ook. Als je me wil mailen, kan dat op vrijmetselaarspodcastgmailcom, en Vrijmetselaars podcast is gewoon aan elkaar, en je kan me ook een berichtje sturen via Instagram of via Facebook.

Sander:

Zoek dan ook op Vrijmetselaars podcast of op Broeder Sander, dan kom je er ook. Dan gaan we nu eigenlijk door met deel drie van mijn vermeende vierluik over de vervolgpaden, maar er gaat, weet ik eigenlijk, nu al stiekem toch een vijfde deel aan toegevoegd worden, want ik heb ook contact met de vervolgpaden van Le Drahume. Dus het is, denk ik, iets te veel van het goede, om ook bij hun alle vervolgpaden een aparte aflevering van te maken, want dan ben ik bekend acht maanden bezig met vervolgpaden. Dus bij Le Drahume gaan we alle vervolgpaden in één aflevering schuiven en kijken, hoe het eraan toe gaat. Maar in elk geval belangrijk voor de dames, die luisteren, te weten, dat het niet alleen een mannendingetje is, die vervolgpaden, dat het ook echt gewoon bij Le Drain Humain kan. Ik heb overigens, nu ik nog bezig ben, ook contact gehad met weefsters over vervolgpaden, maar voor zover ik begrepen heb, bestaat er in hun hoedanigheid niet zoiets als een vervolgpad. Dus dat was hem. Veel plezier met het luisteren naar deze aflevering over de Hoge Graaf. Rolf en Hans welkom.

Hans:

Dankjewel.

Sander:

Wat leuk, dat jullie er zijn, en ik had begrepen, dat jullie best een eindje hebben gereden. Dus dank daarvoor, dat jullie helemaal die moeite hebben genomen. Rolf, zullen we bij jou beginnen, is goed, met de klassieke vraag hoe ben jij bij de vrijmetselarij terecht gekomen?

Roelf:

Ja, daar moeten we lang terug. Ik had een grote slaapkamer vroeger in het ouderlijk huis, en daar stond een grote kast in, en die was altijd afgesloten, dus het voelde niet helemaal als zijnde mijn slaapkamer. Nee, er was een moment, dat mijn vader vergat, de sleutel uit het deurtje te halen. Dus, als een jongetje, die ondeugend is, heb ik de kast opengemaakt En daarin zag ik liggen een doodshoofd. Ik heb ik de kast opengemaakt, en daarin zag ik liggen een doodshoofd. Ik zag een kaars, ik zag een bijbel En nog een aantal van dat soort vreemde zaken.

Roelf:

O jee, en de kast ging daarna weer natuurlijk op slot, en ik kreeg op mijn donder, en toen ik een jaar of 13, 14 was, zei mijn vader, dat hij vrijmetselaar was. Ik was een jongen, die geïnteresseerd was in de politiek, die op dat moment hevig in ontwikkeling was, jaren 60, studentenopstanden en dergelijke. En mijn vader las vrij Nederland En dus ik ook. Dus ik was geïnteresseerd in Ho Chi Minh, ik was geïnteresseerd in Lenin, en mijn vader zei want op school ging het niet zo goed, rolf, ik ga een baantje voor je zoeken. En zo werd ik uitgenodigd, om te gaan werken in het oordengebouw van Fremetslaren in Nederland, aan de fluwele Burgwal in Den Haag.

Roelf:

Oh, je zat echt meteen met je neus in de boot, dus in die zin kan je zeggen, dat ik massoniek ben opgevoed, en toen ik 21 was, ben ik naar een open avond gegaan van alle Haagse loges. Maar ik studeerde, ik had een relatie, mijn werk, daar voelde ik mij thuis, en ik heb gekozen voor mijn gezin en de maatschappelijke ontwikkeling. En ruim 39 jaar later ben ik ingewijd, zo dat meen je niet In een loge, in.

Sander:

Rotterdam. Oh wat goed, Ruim.

Roelf:

39 jaar later ben ik ingewijd, Zo dat meen je niet In een loge in Rotterdam. Oh, wat goed.

Sander:

Dus duidelijk herkenbaar hoe ik vrij metselaar ben geworden. Ja, en wat deed je dan in?

Roelf:

dat ordegebouw.

Roelf:

Ik kwam daar als 14, 15-jarige, en toen werkte ik in de horeca. Toen werd ik gevraagd, om alle rotzooi van de broeders van de avond ervoor op te ruimen. Daarna ging ik in de keuken werken en stond ik aan de afwasmachine. Daarna ontwikkelde ik mij en mocht ik tafels dekken, tafels voor broedermalen, uiteindelijk voor Sint-Jan Vierdingen voor ruim 350 broeders, toen de zaal, die de kerkzaal werd, genoemd. Daarna ontwikkelde ik mij en mocht ik loges inrichten, ik mocht consistoriezalen inrichten, ik mocht kapitelzalen inrichten, dus ik werd alom bekend, en ik studeerde geschiedenis. En toen ben ik gaan werken in de bibliotheek Bij onze zeer dierbare broeder Kwasse van Uggelen. Daar heb ik vier jaar Voor vijf gulden per uur Niet veel gewerkt, maar heel veel gelezen.

Sander:

Ja, ja, ja, wat goed Dus eigenlijk begon jouw Jouw massenieke loopbaan, begon eigenlijk als betaalde, niet vrijmetslaar, maar wel betaald In, als betaalde, niet vrijmetslaar, maar wel betaald in het ordegebouw. Dus die omgeving, maar ook, hoe een tempel opgebouwd is of een werkplaats, dat had je dan, je deed het zelf. Laat maar zeggen Dus je had het niet alleen al gezien, maar je wist dan niet de betekenis laat maar zeggen.

Roelf:

Ik ken absoluut de betekenis niet, en ik kan me nog herinneren, dat mij in de vakantieperiode werd gevraagd, om op het gebouw te letten, kreeg ik ook vijf gulden per uur, en dan moest ik s'avonds door het hele gebouw lopen, van beneden naar boven, en wie het oude orde gebouw kent, die voelde de mystiek, en ik vond het spannend, om daar anderhalf uur achter de deurtjes te kijken en in kamertjes te kijken Geweldig.

Sander:

Wat goed, dat vind ik echt een fantastisch verhaal. Ja, want dan is het ook best wel bijzonder, dat je dan die layout van zo'n werkplaats die ken je waarschijnlijk als geen ander, misschien ja plaats, die nou ja, die ken je waarschijnlijk als geen ander, maar pas op latere leeftijd, veel latere leeftijd krijgt alles echt een plek.

Roelf:

Toen ik 49 was, ben ik ingewijd als leerling vrijmetselaar in de loge in Rotterdam, de loge De Drie Lichten, En ik moet eerlijk zeggen, als ik terugkijk, kon ik mij de inrichting, nee, heb ik mij niet bezig gehouden met de vraag is deze inrichting mij bekend? Nee Dan ben je toch alleen maar geconcentreerd op de woorden, die over jou worden uitgesproken. Ja, Achteraf realiseerde ik mij, dat ik voor mijn inwijding al 25 jaar massoniek ben, opgevoed A door mijn vader en B door mijn werkomgeving.

Sander:

Oh, wat een verhaal. Wat goed, leuk. Dank je wel, rolf, voor dit bijzondere verhaal. Hans, hoe is het bij jou gegaan?

Roelf:

Ja, anders natuurlijk Ja gelukkig.

Hans:

Maar mijn vader was journalist en kreeg in 1954 een uitnodiging, om op een voorlichtingsbijeenkomst te komen van de orde van Vreemdselaar aan dezelfde Vlewede Burgwal, en hij kreeg na afloop een boekje mee, het een en ander over de geestelijke ontwikkelingen van de Vreemdselaar. Dat ging bij ons thuis natuurlijk in de boekenkast, en als jongen van een jaar of tien of zo Las ik alles, wat groen en rijp was, om maar op die beroemde vragen te komen, waar je als jongetje van tien mee zit, natuurlijk, en toen kwam ik dat boekje tegen, en dat was voor het eerst de confrontatie met die wereld van de vreemd slagen. Ik ben uit een heel erg, heel erg, maar uit een a religieus gezin. De bijbel was in ons huis niet aanwezig, maar ik had wel steeds eigenlijk toch het gevoel, dat er iets mystieks, iets moest zijn, iets ontwikkeld moest zijn, en dat betekende, dat ik zowel bij de patisserie als eigenlijk ook in latere verbanden eigenlijk altijd wel mensen tegenkwam, die zeiden die metafysica, dat is het mooie, daar zou je meer van moeten weten, daar zou je meer van moeten vinden.

Hans:

Maar ja, ik vond het nooit, totdat een zeer bijzonder man eigenlijk tegen mij zei Zo rond mijn 37ste Heb je al zo'n vrijmiddagstrijd gehoord, dan zou jij daar lid van willen worden. Nou was hij ook mijn allerhoogste baas Van een hele grote overheidsorganisatie, en ik was niet eens zo ver daaronder. Dus ik dacht, dat kan alleen maar goed voor mijn carrière zijn, dat ik zo wat realistisch ben.

Sander:

Ja, ja, ja.

Hans:

Dus bij hem thuis met zijn vrouw En mijn vrouw erbij, en zo En gesprekken. Ik werd ingewijd, en die avond kreeg ik een cassette, de toenmalige gewone cassettes, en hij was mijn inwijder. De achtbare was even opzij geschoven, en hij deed die rol, om mij in te wijden, en hij had het hele rituaal Ingesproken, inclusief de rol van de opzieners, enzo Ingesproken op dat kassettenbandje Met de toenmalige technieken. Dus elke keer. Dan was hij weer een pagina verder, en dan hoorde je klik, klak, of je hoorde iets van verdomme Weer fout, ofzo. Maar dan was het toch ook weer de vraag En Hans, ben jij bereid, enzovoort, enzovoort.

Hans:

Nou goed, ik ging naar huis. Ik heb natuurlijk van die hele avond Niets ervaren. Wat Rolf net ook zegt, hoe dat precies ging, zijt, dat er een ontstellende hoop kerels waren. Maar die cassetteband, die douwde ik dus in mijn autoradio, en ik heb dus die hele week Eigenlijk met Tranen in mijn ogen Elke keer dat rituaal opnieuw doorleeft. Wauw, onvoorstelbaar, wat mij overkomen was, onvoorstelbaar. Die kerels gaan zo maar door, en dan toch eigenlijk, terwijl je best, ik dus een arrogant Haags jongetje ben, maar dat je dus op je 39ste met een aantal van die kerels, die zoveel meer weten En waar je je zo erg tegen opkijkt, daar tussen te mogen staan, dat vond ik eigenlijk ook doodeng. Dus het beste, wat ze wisten te doen, is, me zo snel mogelijk penningmeester te maken, want dan word je gedwongen, om met al die broertjes in contact te treden en gesprekken te hebben. Zo is het bij mij begonnen.

Sander:

Wat goed, ze dachten, hans heeft een functie nodig die maken we nu heeft hij handvatten, en vanuit daar kan je verder opereren.

Hans:

Ik ben nu 40 jaar vrijwetsenaar, en ik, ik heb in die 40 jaar Nooit niet een functie gehad. O serieus, nee, maar het komt er altijd van.

Sander:

Maar ik vind het ook leuk natuurlijk O wauw, dat vind ik helemaal benijdenswaardig, dat je echt En al zo lang vrijmetslaar bent En dan ook nog zo lang met een functie. Maar dan moet je het ook wel heel erg leuk vinden.

Hans:

Ja, maar steeds, natuurlijk in verschillende rollen.

Sander:

Ja, snap ik, en nu zat ik net in de intro. Nu ben, je Moet ik het wel even goed zeggen, generaal. Nu ben, je, moet ik het wel even goed zeggen, generaal inspecteur. Rolf is grootmeester, daar heb ik dan wel een beeld bij. Maar generaal inspecteur, wat is dat voor een functie, dat?

Hans:

is de rechterhand, hij is de waars natuurlijk. Zoals je dus een gedeputeerd meester in een loge hebt, zo heb je dus ook in al die andere geledingen van hoofdbesturen enzovoort Heb je ook een tweede man, en die moet in feite zijn kop houden. De baas doet het gewoon, maar natuurlijk moet je hem zo goed mogelijk faciliteren.

Sander:

Ja, precies, dat is een helder verhaal, dankjewel. Nou ja, dus dat is een beetje, hoe jullie allebei bij de vrijmenselarij gekomen zijn. Doorloop je de stadia, die iedereen daar over het algemeen doorloopt, dan ben je een jaar of misschien wel zoveel jaar meester, en dan ga je misschien verder kijken naar vervolgpaden. We hebben er al twee gehad. Weet je nog het moment, rolf, in jouw geval, dat je dacht, die hoge graden? dat lijkt me wel wat.

Roelf:

Ja, dat moment had ik wel. Maar ik had ook wel het moment, dat ik dacht, van de orde van het heilig koninklijk gewelf zou ook wel wat voor mij zijn, omdat ik daar wel in het verleden over gelezen had. En dat geldt ook voor de orde van de noem het maar even afgekort de Schotse rites. Maar ik ben na ruime jaren benaderd door een broeder van mijn loge, of ik belangstelling had, om toe te treden tot de orde van de hoge graden, en hij legde mij ook uit, waarom hij vond, dat ik daarvoor geschikt was. Ik kan heel duidelijk zijn, maar ik kan ook heel zachtmoedig zijn.

Roelf:

In dat gesprek is eigenlijk al heel snel duidelijk geworden van nou, het is goed, dat ik lid word van de Orde van de Hoge Grade, en dat is nu 19 jaar geleden. En een belangrijk aspect voor mij was, om toe te treden, dat de weg van de soeverein prins van het rozenkruis een innerlijke weg is, een hele nadrukkelijke innerlijke weg naar zelfinzicht. En enorm van toepassing is datgene, wat je meekrijgt in het ritueel, voor het dagelijks leven Ja precies, dat je het ook in de praktijk kan brengen.

Roelf:

Je kan het heel nadrukkelijk in de praktijk brengen. Als ik even terug mag naar de meestergraat De meestergraat maakt met de gezellig graat en de leerlingengraat Is onderdeel van de riet modern, de moderne rietes. En de graad van soeverein, prins van het rozenkruis Is de afsluiting van de riet modern, van de moderne rietes. Dus je hebt de leerlinggraad, de gezelligraad en de meestergraad, dan heb je drie tussengraden En graad, dan heb je drie tussengraden, en dan kom je uit tot de graad van Sovereign, prins van het Rozenkruis, en de eerste graden, die zijn gericht op de bouwsymboliek. We houden dus de meeste graad.

Sander:

Je bedoelt van de blauwe, van de blauwe graad.

Roelf:

En het indrukwekkende, echt indrukwekkende emotionele aspect van de graad van Soeverein, prins van het Rozenkruis is dat op het moment, dat je aanklopt en de poort, je eigen poort gaat, open, dan ontdek je, dat het gaat om de lichtssymboliek en de kleuren symboliek. Dus het is een hele andere symboliek, dan je daarvoor hebt meegemaakt.

Sander:

Ja, want de lichtssymboliek wordt in de basisvrijmetselrij wel enigszins aangestipt, natuurlijk, of wel meer dan enigszins, maar de kleuren symboliek voor zover? ik weet eigenlijk niet.

Roelf:

Nee, in de graad van Sovereign Prince valt het rozenkruis nadrukkelijk. Er wordt in twee kapitelzalen gewerkt. Daar zie je het heel nadrukkelijk. Je ziet het bijvoorbeeld ook aan de regalia. Zo zijn er nog meer onderwerpen te benoemen.

Sander:

Ja dus, licht en kleur symboliek is de basis of de kern van.

Roelf:

Is een heel belangrijk aspect binnen het ritueel van de soeverein prins van het rozenkruis.

Sander:

Ja, en je hebt de graad soeverein prins van het rozenkruis. Dat is dan de zevende graad, de zevende graad jaad. Dus, daartussen zitten ook nog Enkele graden.

Roelf:

Daar zitten drie graden tussen. Dus je hebt de graden de leerling, de gezel en de meester. Dat is de derde graad.

Sander:

Van de blauwe graden.

Roelf:

Als je aanklopt, dan worden Bij communicatie Worden drie graden verleend. Het zijn de graden van uitverkoren, meester, de schotsmeester, of ridder van Andries, of de ridder van de degen en van het oosten, en daarna gaat het rituaal verder, en dan ben je op dat moment de ridder van de degen, ridder van het oosten en ga je de inwijding ondergaan, om te komen tot de graad van souverein prins van het roze kruis.

Sander:

En die drie graden, die je dus per communicatie krijgt, worden die alle drie jouw kant op geschoven van lees dit, of hoe moet ik dit zien Op het moment?

Roelf:

dat je Ingewijd wordt In de graad van soeverein, prins Van het rozenkruis, en aanklopt aan de poort En je komt binnen, vindt Een rituele handeling plaats, die jou Die drie graden op dat moment geeft. O zo, je wordt ingewijd In de drie graden op dat moment geeft O zo, o dus Ja, ja.

Sander:

Dus, ze hebben niet. Je wordt ingewijd in de drie graden. Ja, dus, ze hebben niet alle drie hun eigen ritueel.

Roelf:

Maar ze zijn wel onderdeel van het totaal ritueel. Eigen ritueel. Eigen rituaal, maar er wordt niet meer ingewerkt. Ja, ja, eigen rituaal, maar er wordt niet meer in gewerkt. Ja, ja, dus er zijn kapittels in Nederland, die nog één graad per jaar opvoeren, maar dat is geen verplichting meer Wij als opperbestuur hebben gezegd, wij willen daar meer aandacht aan gaan schenken.

Roelf:

Wij moeten die kracht en waarde van die drie ritualen niet verliezen. Dus hebben wij de kapittels gevraagd, om daar meer aandacht aan te schenken, en het mooie is, dat op dit moment zes kapittels in Nederland weer gaan werken in tussengraad.

Sander:

O gaaf, Ja, maar dat is dan in principe met terugwerkende kracht, Want het is niet een graad, die je Je moet eerst ingewijd zijn. Laat maar zeggen Ja, de laatste graad, en dan kan je die andere graden nog herbeleven.

Roelf:

Dus, ingewijde soeverein prinsen van het rozenkruis, voeren nu binnen hun kapitel een graad op.

Sander:

Ja, precies, en even om een. Daar zit ik nu aan te denken. Misschien, hans, weet jij, kan jij de antwoord op geven? Gewoon puur in cijfers Hoeveel kapitels zijn er in Nederland? 29. Precies 29.

Hans:

Ja, en hoeveel prinsen van het rozenkruis zijn er? 1400. Dus ze zijn verreweg de grootste orde in Nederland, bovenop de blauwe graden ze zijn de grootste obedientie in Nederland en ook de oudste, oh ja ja, dat heeft.

Hans:

Eigenlijk is dat weer heel fascinerend. Je praat over 1803, zo in die grijze, maar een beetje woelige tijd. Maar dat was, omdat Napoleon die dreigde, de blauwe gladen, dus de gewone vrijmetselerij onder het oppergezag te brengen van het Groot-Oosten van Parijs In Jemineetje zeiden. Dus al die Hollandse burgers dus, die hier vrij met staan waren. Wij willen een, laat ik zeggen, back-up, hebben Een eigenstandige rol. Maar dus die graden, die Rolf net heeft uitgedeeld, die rit moderne zeg, maar die was ook in Frankrijk ontwikkeld Denk even aan 1740. Zo rond die tijd En was dus helemaal niet onbekend ofzo Bij de Fransen, was dus een goed argument, om te zeggen, van dat gaan we dus in Nederland ook doen, en zo werden wij dus Werd. Die orde Werd opgericht En heeft zijn eigen woelige bestaan gehad, maar is altijd toch heel belangrijk geweest als hogere graden binnen de Nederlandse vreemdheidsterrein.

Roelf:

Een hele kleine aanvulling erop. Het eerste rituaal van de Rozenkruisgraad is het rituaal Strasbourg, dus praten we over 1750. Er waren al loges in Nederland uiteraard, maar er waren ook loges, die werkten in de hoge graden, en die werden de Schotse loges genoemd, en dan moet je niet denken aan Schotland.

Sander:

Nee, nee, nee, net als de Schotse.

Roelf:

Bijvoorbeeld schiet me spontaan te binnen De loge La Bienne mee was een blauwe loge, maar werkte ook in de hoge graden, En zo waren er nog tien, vijftien.

Sander:

Dus, die deden dat dan niet onder een soort hoofdbestuur maar deden dat echt vanuit Die deden dat uit zichzelf.

Roelf:

En die loges, die wilden zich verbinden en wilden een soort van een ordebestuur oprichten, om die hoge graden te organiseren, en dat is niet gelukt. Dat is niet gelukt, en uiteindelijk zijn die hoge graden eruit gehaald.

Sander:

En die hebben in 1803 het hoofdkapitel van de orde van de hoge graden Gaan vormen. Oh kijk, oh, wat mooi. Dus eigenlijk is het onder andere vanuit de loges gekomen, dat het een hoofdbestuur überhaupt is geworden. Ja, natuurlijk.

Hans:

Maar altijd Conditio sine qua non Je moest meester vrijmetslaar zijn, en je moest Op zijn minst een jaar Vroeger god zelfs drie jaar, geloof ik Moest je dus meester van Metzla zijn. En er zijn ook broeders, tot op de dag van vandaag, die zeggen aan, die drie graden heb je genoeg. Maar als je zegt, ik zoek meer. En dan kom je weer op die mystiek En op die kleuren En op de hele andere uitdaging, waar we het, denk ik, zo over gaan hebben, op de hele andere uitdaging, waar we het, denk ik, zo over gaan hebben, en dan zeg je ja, nee, het kan een hele verrijking zijn Van je maastronieke leven, als je dus in een andere broederketen komt te staan, in andere condities, met een totaal ander rituaal.

Sander:

Ja, en je zegt het mooi, het is een andere broederketen. Je hebt natuurlijk ook, omdat mensen uit meerdere loges bij elkaar komen in zo'n kapitel heb je ook, misschien niet heel laat bekend is, maar je hebt wel een hele andere dynamiek.

Hans:

Absoluut. Maar wat Roel zei, die licht, thematiek, die kleuren, zeg maar wat er is, dat is absoluut waar. Maar wat voor mij werkelijk breathtaking was, dat was dus de teksten, zeg maar van het rituaal, de wijze, waarop die officieren zeg maar dat deden. En dat was dezelfde ervaring, als ik vertelde, met die cassette recorder en zo verder en dat je denkt jezus, wat is dit mooi. Dezelfde ervaring, als ik vertelde, met die cassette recorder Zet ik aan te denken.

Roelf:

En dat je denkt Jezus, wat is dit mooi, wat is dit eigenlijk hartstikke goed. Het rituaal is, zoals Hans net zei, meen ik daarvoor Heel ingrijpend. Het is heel ingrijpend, het levert zelfreflectie op En ook zelfkritiek. Het rituael zelf, al Het ritueel en het ritueel, dus Datgene, wat je overkomt door de lichtsymboliek, door de bouwsymboliek en de woorden, die uitgesproken worden. En ik twijfel, of ik het moet zeggen, maar ik ga toch zeggen, het komt heel regelmatig voor, dat broeders geëmotioneerd raken bij de uitvoering van het ritueel.

Roelf:

Dus, dan is het niet eens degene, die het ritueel ondergaat Kan, heb ik heel veel zin in, om het meemaken, maar ook op de kolommen, als het binnenkomt, dan ben je geraakt.

Sander:

Dan gaat er een enorme transitie plaatsvinden want je zou ook kunnen zeggen, even kort door de bocht die broeders op de kolommen of in functie doen dat misschien voor de tweede, derde, vierde, tiende keer, maar dan nog wordt constant geconfronteerd met je eigen geloofwaardigheid.

Roelf:

Zo interpreteer ik het. Het is een graad, die nogmaals enorm van toepassing is op datgene, wat dagelijks met jezelf gebeurt, wat je dagelijks ervaart in je dagelijkse contacten.

Sander:

Ja, en heeft dat ook te maken met wat ik in de intro zei, dat het ook wel de liefdesgraad wordt genoemd.

Roelf:

Is daar een soort relatie tussen, wat je nu vertelt en die Ja, een belangrijk aspect in de graad zijn de aspecten geloof, hoop en liefde, en dan niet alleen de liefde, zoals wij die vaak in het westen met elkaar ervaren, ook in gezinsverband en met de partner, maar met name de liefde, die onomkeerbaar is, die tot opoffering bereid is.

Sander:

Oké.

Roelf:

En dat gaat heel ver. De liefde, die tot opoffering bereid is, laat dat maar eens op je inwerken.

Sander:

Het eerste, wat me te binnen schiet, dat is dan misschien weer een plat symbool, maar is jullie symbool van de pelikaan? Dat is een verwijzing daar naartoe, neem ik aan, dat is een verwijzing, daar kan ik niet teveel over zeggen. Het zat een beetje tussen de lijntjes door fietsen.

Roelf:

Maar de pelikaan heeft hier een belangrijke betekenis.

Sander:

Ja, ja, wat mooi. En nu we het toch over symbolen hebben De symbolen, zoals ik ze op jullie site zie, en op regalia Is het kruis en de roos natuurlijk. Roos kruis, rozen kruises. Kan je daar wel iets meer?

Roelf:

over zeggen. Het kruis is natuurlijk een even oud symbool. Het is niet een christelijk symbool, het is natuurlijk een symbool, wat al misschien duizend jaar daarvoor door anderen werd gebruikt. Denk aan de Babyloniërs. Vrijmetselerij is natuurlijk. De huidige vrijmetselerij is ontstaan in een christelijke omgeving, en ieder was christen, zo niet. Dan was je een heiden en werd je vervolgd. Maar de vrijmetselerij heeft zich wel ontwikkeld, uiteraard, en aspecten van het christendom bewaard, maar ook losgelaten. Het kruis is dus in die zin niet het zinnenbeeld van het christelijke kruis, maar is het symbool van het levende kruis, de mens, de mens, die als kruis levende kruis niet alleen ontvangt, maar ook geeft. En de roos is het symbool van de liefde Vanuit de mystiek van de graat, de opofferende liefde, en in het levende kruis kan de roos ontbloeien, en u ziet, hoe ik er nu bij zit.

Sander:

Ik zal het even voor de luisteraar zeggen Rolf heeft de armen gestrekt, zijwaarts Het kruismodel. Ja, ik zal het even voor de luisteraar zeggen Rolf heeft de armen gestrekt, zijwaarts Het kruismodel. Ja, het kruismodel, ja. Dat kan iedereen zeggen, wel enigszins.

Roelf:

Ja, dat zeg je mooi, En daar zit een hele belangrijke kern in in het ritueel.

Sander:

Ja, oh, wauw, Even meer raakt het me. Ik weet niet waarom, maar zoals je dat nu zegt, doet dat wel iets. Ja, wauw, mooi. Ja, hans. Als we het dan hebben over kleuren symboliek, over licht symboliek We hebben net die andere symbolen genoemd Van de pelikanen, het kruis, de roos, is er nog meer, waarvan je zegt, dit maakt voor mij deze orde, want ik vind het zelf, toen ik me er een beetje in ben gaan verdiepen, vond ik het enigszins verwarrend, want we hebben het over de hoge graden. Dus dan denk ik, dat zijn meerdere graden. Ik begrijp nu, dat het ook meerdere graden zijn, maar dat er eigenlijk een soort hoofdgraad is, waar de rest onder hangt. Je hebt de graad soeverein, prins van het rozenkruis. Dan denk ik, ja, iemand, die soeverein is en misschien leg ik het nu verkeerd uit, hoor, maar is in mijn beeld iemand, die geen verantwoording af hoeft te leggen naar een ander of naar een, naar een andere hogere entiteit en je hebt de liefdesgraad.

Hans:

Dus dat komt op mij best wel verwarrend over ja, ik kan me dat voorstellen, als deze begrippen zeg maar zo achter elkaar worden gezet. Ik denk, dat los van die componenten, die je net noemde In het begin van je vraagstelling, het toch is die groepsgebondenheid, die er ontstaat op het moment, dat je met elkaar dat rituaal doorleeft, dus ook een nieuwe prins opneemt In je broederketen, zeg maar In deze blauwe gaat, en wat Rolf net al zei, het spirituele, wat je met elkaar doormaakt, die emotie, die er dan als zodanig gevolgd wordt, en ook na afloop het liefdesmaal, wat je met elkaar hebt, waarin je veel intenser bij elkaar bent, betrokken dan veelal in een loge verband gehouden wordt. Dat zou ik willen zeggen, maar ik zie, dat Roel hier graag op het ingaat.

Roelf:

Het is ook een aanvulling. Het is zeker het samenarbeiden, het gevoel krijgen, de verbondenheid met elkaar zoeken. Maar de weg van de soeverein prins van het rozenkruis, zoals ik in het begin zei, is ook een levensweg. Dus het is ook een strikt intrinsieke persoonlijke weg. En die innerlijke weg Is die weg van zelfinzicht, die nogmaals ook voor jezelf enorm van toepassing is in het dagelijks leven Individueel.

Sander:

Maar als ik zo hoor, wat jij zegt, dan koppel ik dat direct weer terug aan de leerlinggraad.

Roelf:

Het bijzondere is en ik vind het heel goed, dat je dat aangeeft Toen wij als kandidaat aan onze tempelpoort klopten, toen werd er gezegd wat brengt hij met zich? En toen werd er geantwoord liefde tot de medemens. En toen de leerling aanklopte aan zijn tempelpoort, de gezellenpoort, en er werd gevraagd wat brengt hij met zich? toen werd er geantwoord broederliefde. En daar begint het al. En dat kom je. Daar kunnen we niet teveel over zeggen. In de meesterverheffing kom je dat weer tegen, en toch val je weer terug in de duisternis En ga je er dal in. Maar je hebt het wel al ontvangen.

Sander:

Dus eigenlijk in de Het is een vervolg Ja, precies, in de leerlinggraad wordt er eigenlijk al op voor gesorteerd, juist?

Roelf:

Liefde tot de medemens.

Sander:

Ja, mooi Dus, om nog even terug te gaan, want ik wil Hans ook nog even zijn verhaal af laten maken. Die soevereiniteit, zoals ik hem vertaal, vertaal ik dus eigenlijk op een verkeerde manier.

Hans:

Ja, ja, het begrip soevereiniteit is volstrekt, zou je kunnen zeggen, in zichzelf gericht En niet, dat je tot een goge orde bent geplaatst Of iets in die geest. Dat speelt absoluut niet.

Sander:

Nee, precies, want het klinkt dan, als er niks boven je is. Ben jij het bovenste? Maar dat lijkt me niet. Je bent prins.

Hans:

Je bent toch welwezen. Het is een van de weinige kansen, die mensen in Nederland krijgen, om prins te worden.

Hans:

Je bent prins, maar prins van het rozenkruis, en dat zit hem natuurlijk in die essentie Van dat rozenkruis, waar Roelof natuurlijk net al Uitvoerig heeft gesproken. Overigens, ik zou nog even een klein losharrend puntje. Wij komen dus voort Uit die christelijke traditie, dat is als zodanig helder. Toch, onze orde Staat geheel open Voor, laat ik zo zeggen Alle mogelijke broeders Van welke geloofsachtergrond Dan ook. En er wordt vaak gezegd Ja, die rozenkruisersgraad, dat is een typisch christelijke graad. Dat is absoluut niet zo. Wat wel zo is, dat, als je je gaat verdiepen In de mysterieën Van deze graad, deze graden, zo je wilt, dan kom je inderdaad In de tijd van het rozenkruis. De rozenkruis gedachten, die er als zodanig leefden, die dus als zodanig Natuurlijk zijn wij daar in zekere zin een erfopvolger van Maar die ook op andere wijze Bij andere orders, vermetselaars, orders enzo Een hele grote impuls gegeven heeft.

Roelf:

Ja, De oude rozenkruis. Dat is natuurlijk een van de basisorganisaties geweest, hoewel we daar heel weinig van weten. Er is niks van bekend. Er zijn drie manifesten, geloof ik, en dat is het. Maar het is wel een van de basiselementen geweest voor de huidige vrijmetselrij in zijn algemeenheid.

Hans:

Praat je rond 1600?.

Sander:

Ja, want dat zijn natuurlijk meerdere groepen, die zich betitelen De rozenkruis, het gouden rozenkruis. Dus dat maakt het soms ook een soort weerwaar van wat is nou wat? Ik zal niet zeggen, wat is de waarde, want dat is er niet echt, maar wat is wat?

Roelf:

Als je de manifesten leest Van rozenkruis, niet alleen van rozenkruis, maar van Andrea, bijvoorbeeld Die chemische hoogtzeit, daar staan wij in wezen los van. Maar er zitten wel de alchemistische elementen, die pas in de 18e eeuw zijn ontstaan. Die vind je bij ons wel, want er vindt wel bij ons een transformatie plaats, en dat heeft weer te maken met die kleurige symboliek, en dat vind je ook in andere werkwijzen, in de vrijmetselerij. Maar zeg maar het authentieke gedachtegoed van de rozenkruis, dus anno 1600. Daar hebben wij de relatie, mijn mening, niet mee. Maar er zullen best broeders zijn. Dat is het mooie van onze broederschap in zijn algemeenheid, die dat wel vinden. Mijn gedachte niet, maar er zijn wel elementen uitgehaald.

Sander:

Want dat brengt me bij de volgende gedachte Want zijn jullie, heel praktisch gezien, een orde, die vooral rituelen heeft, of hebben jullie ook zoiets als bouwstukken of voordrachten? Je zegt, van, sommige broeders zullen dat er misschien wel in vinden. Zijn daar gesprekken over?

Roelf:

Hans gaf net aan 29 kapitels in Nederland, en overigens wil ik toch benoemen twee in Suriname, één in Curaçao en één op Aruba. Deze dierbare broeders wil ik ook graag noemen. Ik ben er pas geweest. Ja, de kapittels organiseren uiteraard hun inwijding, en als er geen inwijding is, of het wordt vastgepland, dan wordt er, zoals we dat in de blauwe graden noemen een bouwstuk Wordt bij ons genoemd, wordt een reden opgeleverd, een ander woord voor bouwstuk.

Sander:

Het onderwerp is aan de broeder Inderdaad, en dan is er daarna ook ruimte om elkaar, zeker om daarover van gedachten te wisselen.

Roelf:

Ja, gemiddeld, een kapitel heeft vier, vijf bijeenkomsten per jaar, inwijdingen. Het is een inwijdingsgenootschap, daar ligt de kern van de arbeid, maar ook het houden van een reden en de bekende jaarvergadering.

Sander:

Ja, en stel, er zijn nu meeste vrijmetselaars, die luisteren aan deze aflevering. Die zijn al ruim een jaar, of misschien wat langer, meester. Kan je en dat wordt misschien generaliserend, maar kan je zeggen, van Wat moet ik het omschrijven? Wat moet je in je hebben, waardoor je denkt, deze orde is een goede koppeling met mij, of dit is echt wat voor mij Is dat? Dat vind ik in zijn algemeenheid lastig, lastig te beschrijven. Want als je iemand beschrijft, sluit je ook weer iemand buiten.

Roelf:

Dat is één, en ik denk dat het Vind ik, maar ik weet niet, hoe Hans daarop reageert Dat het altijd fijn is, om de broeder ook te kennen. Ja, nee, zeker Te kennen en te zien. Noem het proeven.

Sander:

Ja ja.

Hans:

Hans, ja, te kennen en te zien, noem het proeven. Ja, ja, hans, ook altijd weer, als je met andere profanen praat over vreemdselerij, dan verdedig die vreemdselerij altijd in drie componenten een derde deel van de broeders, die is echt geïnteresseerd en op zoek, laat zich beïnvloeden door mystieke gedachten. Een derde, die is geïnteresseerd en op zoek, laat zich beïnvloeden door mystieke gedachten. Een derde, die is geïnteresseerd in geschiedenis en historie en dergelijke. En de derde is netwerker en is lekker bezig En vindt het eigenlijk wel goed zo in zijn eigen loge, zoals je dat ook in andere landen hun, hun vormen van vreemdselarijen ziet.

Hans:

En natuurlijk is de eerstgenoemde groep, waar je het hebt over die mystiek, dus die echte hele diepe zingeving. Als je je daar toe aangesproken voelt, dan zeg ik van nou, dat past één op één, dat past één op één, maar je moet nooit onderschatten, van wat er mensen, die tot die andere groepen behoren, nog kunnen, meepikken In hun verdere levensontwikkeling. Ja, zeker. Nogmaals, het staat voor iedereen open. Wij balloteren niet, of je wel of niet geschikt bent. Ook bij ons is het zo. Je klopt aan, je gaat naar een Of via de website van de orde Of via de contactpersoon Binnen je loge, en het wordt allemaal. In een paar maanden Wordt het geregeld, dan word je gepland. Dus Alom Acceptatie, ja, je voelt je echt Zeker op je plek. Toestand Dus alom acceptatie, ja, je voelt je echt zeker op je plek, als je gevoelig bent, zeg maar voor het rituaal, wat wij net beschreven hebben.

Sander:

Ja, voor zover mogelijk, inderdaad. Nee, dat kan ik ook me voorstellen, maar er is niet één type mens, die bij jullie in de kolommen zit. Dat zijn natuurlijk duizend typen. Maar soms is er iets.

Roelf:

De schoonheid van de vrijmetselerij Is ook, dat Ook andere verdiepingspaden Mystieke aspecten aanbieden. Laten we daar gewoon helder over zijn. We hebben hele goede verhoudingen met elkaar. We zijn ook geen concurrenten van elkaar.

Sander:

We werven geen leden. Er worden niet meesters weggekaapt.

Roelf:

Alsjeblieft niet. We zijn een broederschap.

Hans:

Laten we het toch nog even hebben over mijn eigen ontwikkelingsgang. Ik zei net al, ik kom uit een gezin, waar de Bijbel dus niet in huis aanwezig was, en in de loop van de jaren maak je een aantal ontwikkelingsgangen mee En is mijn eigen, laat ik zeggen, spirituele gevoel, en ook mijn religieuze gevoel, ja, is ontwikkeld, en ik ben nog steeds hartstikke jaloers op die kerels, die vrouwen, die uit gezinnen komen, waar elke dag de Bijbel gelezen werd, en teksten werden opgebracht, en die dat zomaar uit kunnen spuiten, en dat soort toestanden Kan dat niet, maar zo ontwikkel je je dus in de loop van je leven en wordt dus die verdieping, zeg maar, die deze orde je brengt, die ontwikkelt zich dus In de loop van de jaren.

Roelf:

Maar dat is toch heel mooi, wat Hans nu aangeeft. Hans zegt van Ik kom meer uit een Ik hoop, dat ik de termen gebruik Een meer atheïstisch gezin Leefmilieu. Ik kom uit een milieu, waar mijn vader nog voor dominee heeft gestudeerd, dus een meer christelijk leefmilieu, dat die twee milieus Zich omarmen, zeker In deze prachtige orde En diezelfde spiritualiteit Niet alleen ervaren, maar ook vinden En daarmee over van gedachten kunnen wisselen. Dat vind ik ontzettend mooi, wat we nu alweer uitspreken.

Sander:

Ja, dat is zeker waar, want jullie zitten hier toch echt wel gebroedelijk.

Hans:

Naast elkaar aan tafel.

Sander:

Ik ga het gesprek een beetje afronden. We zijn nu ongeveer drie kwartier bezig. Er kan waarschijnlijk nog heel veel gezegd worden. Ik denk, dat we hier nog wel drie afleveringen over kunnen maken, als het niet meer is. Rolf, zijn er nog dingen, waarvan je zegt, hier zijn we aan voorbij gegaan, en dit wil ik nog wel echt gemeld hebben? Of moet ik het eerst aan Hans vragen, dat ik zo bij je terugkom?

Roelf:

Ja, vraag eerst maar aan.

Hans:

Hans De grootmeester heeft mij de klus gegeven, om te werken aan het programma voor ons komende jubileum, dus dat is 225 jaar, bestaan Zo'n 2028. Waar het nou om gaat, is het thema, waarin we werken, en dat is dus Dat kruis, waarin die verticaal staat Voor je spirituele ontwikkeling En die horizontaal staat Voor die materialiteit. En hoe gaat het nou met onze orde In die ontwikkelingen? Hoe gaat het nou Als jede in die ontwikkelingen? Hoe gaat het nou, als je kijkt naar de algemene spirituele ontwikkelingen in Nederland, hoe spelen wij daar als orde op in?

Hans:

Hoe bieden wij een actueel en maatschappelijk relevant antwoord, zowel spiritualiteit als ook op die horizontaal? En daar zijn we stil naar op zoek. Wij nodigen de sprekers uit Nu in onze jaarlijks vergadering, om ons impulsen te geven, hoe wij Door moeten naar die toekomst, want we zijn een heel oud genootschap, maar er is Zo verschrikkelijk veel aan de hand, ook in de zingeving van jonge mensen en dat soort zaken, die verloren zijn, en de moderne media, die het antwoord niet geven. Maar hoe kunnen wij daar dan wel een antwoord op geven? Dat is het fascinerende, wat je nou wilde meegeven.

Roelf:

Dat ik er niet op gekomen ben, hans, want we zijn er als bestuur gezamenlijk op gekomen, maar ik geloof, dat ik daar zelf de voorzet voor heb gegeven, want het thema, wat Hans benoemd, is Perpetuum ad lucem.

Sander:

Dat moet je even voor mij vertalen. Dat ga ik ook direct doen. Fijn dankje.

Roelf:

Dat betekent bij voortduring op weg naar het licht. Dat betekent bij voortduring op weg naar het licht. We zijn er in 2023 mee begonnen, 2028 moet het afgerond worden. Jaarlijks, bij elk hoofdkapitel krijgt dat een specifieke aandacht In een programma, onderdeel zelfs, en wij hopen, daarmee ook niet alleen broeders te bereiken, maar ook eventuele belangstellenden. Niet alleen meester Vrijmetselaar, maar ook belangstellenden, zoals wij die noemen, mensen in onze maatschappij, die op dit moment Vrijmetselaar zijn, zonder schootvel.

Sander:

Ja mooi, heel mooi. We begonnen deze aflevering eigenlijk met een blik in het verleden, en dan eindigen we met een blik in de toekomst. Wij kijken vooruit, heer, dan mag ik jullie allebei ontzettend bedanken voor jullie komst En voor jullie ontzettend mooie verhalen, graag gedaan.

Sander:

Graag gedaan. Tv Gelderland 2021. En je kan me ook een mailtje sturen op vrijmetselaarspodcastgmailcom. Vanaf aflevering 30 is er van elke aflevering een transcriptie beschikbaar. Deze transcriptie is te vinden op de website van de podcast. Luister je graag naar de Vrijmetselaarspodcast en waardeer je de afleveringen. Dan kan je nu ook een fooi geven. Dit kan via fooiepotcom, en fooiepot is met de d van podcast Of klik op de support the show link onderaan de show notes. Tot de volgende aflevering TV Gelderland 2021.

People on this episode

Podcasts we love

Check out these other fine podcasts recommended by us, not an algorithm.

Astonishing Legends Artwork

Astonishing Legends

Astonishing Legends Productions
Richard Hatem's Paranormal Bookshelf Artwork

Richard Hatem's Paranormal Bookshelf

Astonishing Legends Productions
Craftcast: The Freemasons Podcast Artwork

Craftcast: The Freemasons Podcast

United Grand Lodge of England