Fiscale actualiteit aan het eind van 2024. Dat is waar deze aflevering van Bijzondere Business in de Betuwe over gaat! Boordevol praktische informatie en meteen toepasbare tips. Uit de mond van twee top-fislisten van Kreston Van Herwijnen uit Tiel: David Tamonob en Cor van Gessel. Hoe zit het met de schijnzelfstandigheid, de bedrijfsopvolgingsregeling, de wijzigingen in de overdrachtsbelasting, de fiscale eenheid vennootschapsbelasting en het Schenkplan 2024-2025. Luister naar deze podcast en je bent weer helemaal bij.
Welkom bij een special van Bijzondere Business in de Betuwe, de podcast van Kreston Van Herwijnen uit Tiel, over de fiscaliteit voor het MKB. Met vandaag centraal wat we in fiscale zin in 2025 kunnen verwachten. Want de ontwikkelingen op fiscaal gebied gaan razendsnel en hebben grote impact op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Hoe kun je als MKB-ondernemer proactief inspelen op die veranderingen? Welke lessen kunnen we trekken uit de ontwikkelingen in 2024? En wat betekent het beleid van het nieuwe kabinet voor uw bedrijf in 2025? Hoor hoe specialist en partner van Kreston Van Herwijnen Martin Hommersom zijn uitgebreide expertise combineert met een praktische blik om ondernemers handvatten te bieden in een complex fiscaal landschap.
Ook de financiële dienstverlening heeft moeite om goeie mensen te vinden. Binnen de krappe arbeidsmarkt van dit moment is dat ook niet verbazingwekkend. Maar toch is er een ontwikkeling gaande die het vak van financial naadloos laat aansluiten op wat jonge mensen zoeken in een professionele loopbaan: purpose, afwisseling, persoonlijke ontwikkeling, balans tussen werk en privé. Want moderne financials zijn toekomstgericht, staan midden in de samenleving, voelen betrokkenheid bij MKB-ondernemers en -ondernemingen en denken graag proactief met hen mee.
In deze Bijzondere Business in de Betuwe een tweede van drie afleveringen naar aanleiding van de Kreston NL dag, onlangs bij Nyenrode in Breukelen. Kreston Nederland omvat negen accountants- en advieskantoren verdeeld over het hele land, gezamenlijk optredend onder de naam Kreston Netherlands. Met Kreston Van Herwijnen in Tiel als een van hen. Als onderdeel van een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren.
In deze Bijzondere Business in de Betuwe gaan we dus nader in op de aantrekkelijkheid van het vak voor jonge mensen. En we doen dit met mensen uit te praktijk: Richard Nijholt, Audit partner bij Bentacera met zeven vestigingen in het noorden van Nederland, en Kenny van Oort, partner bij Kreston Van Herwijnen in Tiel. Over wat zij tegenkomen, over de geweldige kansen die het vak biedt en over hoe het verhaal het beste kan worden verteld.
Er wordt gezegd dat er twee manieren zijn om naar de toekomst van het vak van financiële dienstverlener te kijken. Enerzijds de kundige vakman en -vrouw die tijdig, altijd accuraat, helder, op maat en boordevol dynamiek de klanten bedient binnen een uitstekende werk-privé balans. Op hun plek, in hun kracht, met plezier en altijd in (persoonlijke) ontwikkeling. Daarnaast zijn er de financials die – bóvenop de duiding hiervoor - als toekomstgerichte adviseurs midden in de samenleving staan, betrokkenheid voelen bij MKB-ondernemers en -ondernemingen, proactief en breed met hen meedenken om daar een merkbaar verschil te maken.
Vandaag hoor in deze Bijzondere Business in de Betuwe Niels van Nieuw Amerongen, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, en Martin Hommersom, Partner bij Kreston Van Herwijnen in Tiel, over dit beeld én over tal van andere ontwikkelingen die de financiële dienstverlening zo bijzonder maken, ook richting de toekomst. In de derde van drie afleveringen naar aanleiding van de Kreston NL dag, onlangs bij Nyenrode in Breukelen. Kreston Nederland omvat negen accountants- en advieskantoren verdeeld over het hele land, gezamenlijk optredend onder de naam Kreston Netherlands. Met Kreston Van Herwijnen in Tiel als een van hen. Als onderdeel van een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren.
In deze Bijzondere Business in de Betuwe een eerste van drie afleveringen naar aanleiding van de Kreston NL dag, onlangs bij Nyenrode in Breukelen. Kreston Nederland omvat negen accountants- en advieskantoren verdeeld over het hele land, gezamenlijk optredend onder de naam Kreston Netherlands. Met Kreston Van Herwijnen in Tiel als een van hen. Als onderdeel van een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren.
Kreston claimt altijd en overal de juiste mensen met de juiste kennis en expertise op de juiste plaats te hebben. Met maar één doel: MKB-ondernemers op basis van een sterke en duurzame relatie helpen hun doelen te bereiken. Binnen de hectiek en dynamiek van alledag die ondernemers vraagt om tegelijk meer ballen in de lucht te houden dan ooit tevoren. Hoor van de voorzitter van Kreston Netherlands, Ronald de Jong, Steffan Wentink, registeraccountant bij Lentink Accountants en Belastingadviseurs en van Marco van Ackooij, partner bij Kreston Van Herwijnen in Tiel, hoe Kreston dat in Nederland doet en waarom het Kreston netwerk meer is dan de som der delen.
Dinsdag 3 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid. Vernieuwende, duurzame ideeën en initiatieven uit de samenleving worden op deze dag onder de aandacht gebracht van politiek Den Haag. Duidelijk daarbij is dat ook MKB-ondernemers niet meer om duurzaamheid heen kunnen. Maar: binnen het MKB gaat duurzaamheid niet alleen over groene initiatieven, maar ook over continuïteit en de levensvatbaarheid van het bedrijf. Beluister in deze Bijzondere Business in de Betuwe hoe dat zit. En hoe je daar als MKB-ondernemer mee aan de slag kunt. Uit de mond van Kreston Van Herwijnen partners Marco van Ackooij en Kenny van Oort.
Voor de provincie Gelderland is het een nieuwe ontwikkeling: een financiële dienstverlener - Kreston Van Herwijnen Business Consultancy - die de krachten bundelt met de Nederlandse duurzaamheidsexperts van Zero CO2 om MKB-ondernemers en ondernemingen in de provincie te ondersteunen bij de verduurzaming van hun bedrijven. Door samen te werken, kennis te delen en samen alle vraagstukken van ondernemers te beantwoorden. Of het nu gaat over het realiseren van duurzame bedrijfsprocessen, het verduurzamen van bedrijfspanden en mobiliteit, het creëren van circulariteit: dit initiatief heeft alle antwoorden in huis. Hoe dat werkt, hoor je in deze Bijzondere Business in de Betuwe. Uit de mond van Marco van Ackooij, partner bij Kreston Van Herwijnen, en Harry Marissen, expert in duurzaamheid en founder van Zero CO2.
Nooit eerder hebben MKB-ondernemers meer ballen tegelijk in de lucht te houden dan vandaag de dag. En die omstandigheid zal de komende jaren alleen maar gecompliceerder worden. Vanwege de concurrentie, de regeldruk, de arbeidsmarkt, de grondstoffen, de geopolitiek en ga zo maar door. Van MKB-ondernemers kan en mag echter niet worden verwacht dat zij ‘van alle markten thuis zijn’. Dus is er een groeiende behoefte aan ondersteuning. Liefst door zo min mogelijk mensen, op en zo efficiënt mogelijke manier en tegen zo laag mogelijke kosten.
Maar: wie is optimaal voorgesorteerd om de ‘vertrouwde adviseur’ van de MKB-ondernemer te zijn? Is dat de Accountant, de fiscalist of een breeddenkende consultant? In deze Bijzondere Business in de Betuwe praten we over alle drie. Over de toegevoegde waarde die moet worden geleverd, maar vooral ook over de relatie tussen de financiële dienstverlener en de MKB-ondernemer. In gesprek met Kenny van Oort en Martin Hommersom, beiden Partner bij Kreston van Herwijnen in Tiel.
Verduurzamen en verdienen. Inmiddels zijn het elkaars vrienden. Met een positief resultaat voor bedrijven, mensen, natuur, dier en planeet. Maar ook voor de noodzakelijke winstgevendheid en waarde van je bedrijf. Door dit op de juiste manier aan te vliegen, verandert duurzaamheid in een paspoort richting structureel MKB-bedrijfssucces. En zijn het niet de groeiende regels en verplichtingen die centraal staan, maar de kansen dit biedt richting je klanten én je eigen bedrijfsontwikkeling.
Maar: hoe geef je dit op een verstandige manier vorm? In deze Bijzondere Business in de Betuwe zoomen we in op de aanschaf van Duurzame Bedrijfsmiddelen. Denk aan elektrische auto’s, maar ook aan machines die niet langer afhankelijk zijn van gas of olie. Dit domein staat bol van de mogelijkheden en subsidies. Alle reden dus voor een gesprek met Marco van Ackooij - partner van Kreston Van Herwijnen Business Consultants en specialist op het gebied van MKB-verduurzaming. Over wat er speelt, wat de mogelijkheden zijn en hoe je als MKB-onderneming snel betekenisvolle stappen kunt zetten.
In het hart van de Nederlandse economie vinden we een krachtige kern: het midden- en kleinbedrijf. Meer dan 90% van de 2,3 miljoen ondernemingen valt onder deze noemer en een overweldigende 70% van onze werkgelegenheid rust op hun schouders. Dit illustreert het cruciale belang van het MKB, niet alleen voor de huidige professionals maar ook voor de aanstormende generatie: want 70 van alle 100 leerlingen in het voortgezet onderwijs gaat uiteindelijk werken binnen het MKB. Met recht dus de ruggengraat van de Nederlandse economie.
Maar achter deze voorgevel van dynamische bedrijven gaat ook een uitdaging schuil. Want hoewel ondernemerschap gedreven wordt door ambitie en het streven naar waarde creatie, blijkt dat maar liefst driekwart van hen geen uitgekristalliseerde strategie heeft. Menigeen opereert op gevoel, beweegt binnen de ‘waan van de dag’ of reageert op de dag-, week- en maandkoersen binnen het betreffende marktsegment. Daarom duiken we vandaag, samen met Marco van Ackooij en Gerard Janssen, adviseurs van Kreston Van Herwijnen Business Consultants, in het diepe van ambitie en strategie. Een goed gesprek over hoe een duidelijke koers bedrijven niet alleen kan laten overleven, maar juist kan laten floreren.
Om als bedrijf te groeien, omdat de leeftijd of gezondheid gaat opspelen of omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je een ander bedrijf wilt overnemen of juist besluit je huidige bedrijf te verkopen. Maar zo’n besluit nemen is nog wat anders dan daadwerkelijke actie. Want hoe vlieg je zoiets aan? Waarmee moet je rekening houden? Gerard Janssen van Kreston Van Herwijnen kun je – met meer dan twintig jaar ervaring – op dit vlak rustig ‘gepokt en gemazeld noemen’. Dus is hij ook de man binnen Kreston Van Herwijnen Business Consultancy om dit proces in Bijzondere Business in de Betuwe stap voor stap door te lopen. Zodat je als MKB-ondernemer weet wat je te wachten staat en – belangrijk (!) – geen stappen overslaat. Want zoveel is zeker: een bedrijfsovername vraagt om een stappenplan dat systematisch moet worden afgelopen.
Het belang van duurzaam ondernemen heeft de laatste jaren een steeds bredere betekenis binnen het MKB in Nederland gekregen. Waar het begon vanuit een intrinsieke motivatie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, groeit het nu door naar enerzijds wettelijke regelgeving en anderzijds strategische kansen in de markt. In een eerdere Bijzondere Business in de Betuwe benadrukten Marco van Ackooij en Tom Romein al het belang van duurzaamheid voor elke MKB-ondernemer. Vandaag komt het ‘Hoe’ aan bod. Hoe pak je zoiets aan? Waar begin je? En welke stappen moet je doorlopen? Beluister deze Bijzondere Business in de Betuwe en je bent helemaal bij.
Mensen zijn je belangrijkste kapitaal, verduurzaming is de toekomst en effectief besturen de sleutel naar bedrijfssucces. Drie aparte dimensies die tezamen staan voor enorme kansen. Op de arbeidsmarkt, bij je klanten, in je organisatie en qua bedrijfsrendement. De enige vraag is: hoe ga je ermee om. Wacht je af of geef je gas. Voldoe je aan de regelgeving, of creëer je een eigen standaard. Word je volger, of word je trendsetter. Hoor uit de mond van Marco van Ackooij en Tom Romein van Kreston Van Herwijnen waarom het keuzes zijn waar elke MKB-ondernemer voor staat. En hoe zij klaar staan om ondernemers daarbij van maatwerk oplossingen te voorzien!
Ondernemen is uitdagender dan ooit tevoren. Nooit eerder moesten MKB-ondernemers tegelijk meer ballen in de lucht houden om hun bedrijf succesvol te maken en te houden. Dus hebben zij dienstverleners nodig die hen én werk uit handen kennen nemen, maar hen vooral ook in de breedte kunnen adviseren en ondersteunen. Zodat de MKB-ondernemers vooral hun energie kunnen steken in waar zij warm van worden: ondernemen.
Kreston Van Herwijnen is al jaren bezig de draai te maken van een puur financiële dienstverlener naar een brede ondersteuner van het MKB in Rivierenland. En in die beweging hebben zij kortgeleden de volgende stap gezet: door hun dienstverlening uit te breiden met Business Consultancy. Gericht op het stimuleren van vooruitstrevend, inspirerend en duurzaam ondernemerschap. Naast en achter de ondernemer. Vandaag in Bijzondere Business in de Betuwe maken we kennis met de mensen én de visie achter Kreston Van Herwijnen Business Consultancy. En horen we waarom MKB-ondernemers in Rivierenland hier de komende jaren veel baat bij gaan hebben.
De verduurzaming is in Nederland volop onderweg. Dus denken ook MKB-ondernemers na over de te nemen maatregelen. Maar: van welke subsidiemogelijkheden kunnen zij gebruikmaken? In Bijzondere Business in de Betuwe zetten we ze op een rijtje. In twee afleveringen. Vandaag deel 2: de niet-fiscale subsidies. Toegelicht door een drietal specialisten: fiscalist Bas Bijkerk, accountant Ingmar Rensen - beiden van Kreston van Herwijnen - en Koen Lammers van het gespecialiseerde Vindsubsidies. En beluister vooral ook deel 1, waarin de fiscale subsidies worden toegelicht!
De verduurzaming is in Nederland volop onderweg. Dus denken ook MKB-ondernemers na over de te nemen maatregelen. Maar: van welke subsidiemogelijkheden kunnen zij gebruikmaken? In Bijzondere Business in de Betuwe zetten we ze op een rijtje. In twee afleveringen. Vandaag de fiscale subsidies. Gevolgd door de niet-fiscale subsidies op dinsdag 29 november. In beide afleveringen toegelicht door een drietal specialisten: fiscalist Bas Bijkerk, accountant Ingmar Rensen - beiden van Kreston van Herwijnen - en Koen Lammers van het gespecialiseerde Vindsubsidies.
Je bedrijf groeit, niet alleen qua omzet en rendement, maar ook qua mensen. Voor je het weet ga je over de 50 medewerkers heen en ben je wettelijk verplicht een Ondernemingsraad te hebben. Menige MKB-ondernemer ziet hier tegenop. Maar: er is een strategie denkbaar die van je OR een versneller maakt in je bedrijfsontwikkeling! Daar hoor je alles over in deze Bijzondere Business in de Betuwe. Met de OR-leden Bas Bijkerk en Hannieke Blom-van Ooijen en BBiB host Koos Woltjes dit keer in de rol van bedrijfsadviseur.
Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Maar wist jij wat de aangekondigde plannen en maatregelen voor jou als ondernemer betekenen? Bijzondere Business in de Betuwe dacht van niet. En dus namen de fiscalisten Bas Bijkerk en Cor van Gessel van Kreston Van Herwijnen in Tiel de afgelopen twee weken de belangrijkste maatregelen voor MKB-ondernemers nader onder de loep. Vandaag de laatste aflevering, waarin Cor van Gessel ons meeneemt naar de wereld ‘Schenken op papier’. Omdat er het nodige verandert én omdat meer MKB-ondernemers dan je denkt hiermee te maken hebben.
Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Maar weet jij wat de aangekondigde plannen en maatregelen voor jou als ondernemer betekenen? Bijzondere Business in de Betuwe heeft het voor je op een rijtje gezet. In deze weken presenteren we een serie podcasts waarin de maatregelen voor MKB-ondernemers worden besproken en betekenen. Fiscalisten Bas Bijkerk en Cor van Gessel van Kreston Van Herwijnen in Tiel praten je hierover bij. In deze vierde aflevering neemt Bas Bijkerk de maatregelen rondom de DGA's en ZZP'ers onder de loep.
Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Maar weet jij wat de aangekondigde plannen en maatregelen voor jou als ondernemer betekenen? Bijzondere Business in de Betuwe heeft het voor je op een rijtje gezet. In deze weken presenteren we een serie podcasts waarin de maatregelen voor MKB-ondernemers worden besproken en betekenen. Fiscalisten Bas Bijkerk en Cor van Gessel van Kreston Van Herwijnen in Tiel praten je hierover bij. In deze derde aflevering neemt Cor van Gessel de laatste ontwikkelingen onder de loep rondom de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de Jubelton.
Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Maar weet jij wat de aangekondigde plannen en maatregelen voor jou als ondernemer betekenen? Bijzondere Business in de Betuwe heeft het voor je op een rijtje gezet. In deze weken presenteren we een serie podcasts waarin de maatregelen voor MKB-ondernemers worden besproken en betekenen. Fiscalisten Bas Bijkerk en Cor van Gessel van Kreston Van Herwijnen in Tiel praten je hierover bij. In deze tweede aflevering zoomt Bas Bijkerk in op de aangekondigde wijzigingen in de belastingtarieven.
Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Maar weten we precies wat de daar aangekondigde maatregelen voor MKB-ondernemers betekenen? Bijzondere Business in de Betuwe denkt van niet. En dus presenteren we deze weken een serie podcasts waarin de maatregelen van duiding worden voorzien door de fiscalisten Bas Bijkerk en Cor van Gessel van Kreston van Herwijnen Accountants uit Tiel. Vandaag de eerste aflevering, waarin Cor van Gessel ons meeneemt langs de maatregelen met directe effecten voor werkgevers en werknemers.
Heb als accountant oprechte belangstelling voor de persoon achter de client en investeer in een goeie werkrelatie. Dat creëert niet alleen onderling vertrouwen, het stimuleert ook het inzicht in de onderneming en de toegevoegde waarde van de accountant als betrouwbaar professioneel ijkpunt.
De stelling is afkomstig van prof. Dr. Niels van Nieuw Amerongen, die sinds kort de leerstoel Kreston Netherlands MBK Accountancy bezet aan de Nyenrode Business Universiteit. En is een opmerkelijke visie in de discussie in Nederlandse over de noodzaak om advies en controle door accountants verplicht uit elkaar te trekken.
In deze eerste Bijzondere Business in de Betuwe van het tweede seizoen een gesprek met Prof. van Nieuw Amerongen. Een bijzondere gast ter gelegenheid van een bijzondere gelegenheid: het 40-jarig jubileum van accountantskantoor Kreston van Herwijnen in Tiel.
Elk jaar komt hij terug: de Voorjaarsnota. Een momentopname van het Kabinet ten aanzien van de overheidsfinanciën. En sinds jaar en dag ook een soort financieel-economische barometer voor Nederland. Bovendien: vaak aanleiding voor het maken van ingrijpende keuzen. En dat is dit jaar zéker niet anders. Met effecten voor gewone mensen, maar ook voor MKB-ondernemers. Reden genoeg om erover in gesprek te gaan met Martin Hommersom en Kenny van Oort. Ze leggen uit wat deze effecten betekenen voor jou als ondernemer.
Een startup in de bouw die in 27 maanden meer dan 30 miljoen omzet draait. En intern een echte familiecultuur heeft weten te creëren. We hebben het over CMI-Nederland uit Boven-Leeuwen. Zij noemen zichzelf - heel bescheiden – een ‘dozenschuiver’, maar hebben in de praktijk als team een uitzonderlijke prestatie neergezet. In deze Bijzondere Business in de Betuwe ondernemer en oprichter Bert Dekker aan het woord. Over de uitdagingen en waarom 'samen' de cruciale sleutel bleek richting succes.