Työtä näkyvissä - Uudenmaan TE-toimiston podcast

Käännä kurssi Ohjaamossa!

January 05, 2023 Uudenmaan TE-toimisto Season 2 Episode 3
Käännä kurssi Ohjaamossa!
Työtä näkyvissä - Uudenmaan TE-toimiston podcast
More Info
Työtä näkyvissä - Uudenmaan TE-toimiston podcast
Käännä kurssi Ohjaamossa!
Jan 05, 2023 Season 2 Episode 3
Uudenmaan TE-toimisto

Oletko alle 30-vuotias? Onko suunta hieman hakusessa?
tutustumaan Ohjaamoiden toimintaan ja palveluihin.

Viestintäasiantuntija Janica Grönqvistin haastateltavina ovat Tuusulan ohjaamon kävijät Janette, Elina ja Jimi, Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mika Salo, Tuusulan ohjaamon TE-asiantuntija Kalle-Aleksi Nissinen sekä työvalmentaja Antti Peltola. 

Show Notes Transcript

Oletko alle 30-vuotias? Onko suunta hieman hakusessa?
tutustumaan Ohjaamoiden toimintaan ja palveluihin.

Viestintäasiantuntija Janica Grönqvistin haastateltavina ovat Tuusulan ohjaamon kävijät Janette, Elina ja Jimi, Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mika Salo, Tuusulan ohjaamon TE-asiantuntija Kalle-Aleksi Nissinen sekä työvalmentaja Antti Peltola. 

Äänitteen nimi: KaannaKurssiOhjaamossa.mp3

Äänitteen kesto: 00:32:28

 

Merkkien selitykset:

 

[?] =  sanan kirjoitusasusta ei voi olla täysin varma, mutta merkitys on ainakin sinne päin. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [sana? 00:15:44]

[??] =  sanasta ei voinut saada selvää, joten se on täysin epävarma tai sitä ei voitu kirjata ylös lainkaan. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [?? 00:15:44]

[tekstiä] =  äänet tai litteroimatta jätetyt kohdat merkitään tekstiin hakasulkeisiin, esim. [naurahtaa] tai [haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun haastateltava vastaa puhelimeen]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[äänite alkaa]

 

 

 

Puhuja 1 [00:00:00]: Mulla itellä tää Ohjaamo on vähän auttanu siinä, että on saanu vähän avoimemman mielen siinä, kun mulla on ollu vähän negatiivinen kuva ehkä tulevaisuudesta ja yleisesti työelämästä, mutta et se on otettu sit taas niin rennosti nää kaikki asiat puheeks ja pystytty sit jotenkin miettimään et miten jatkossa. Se vähän antaa mulle sitä toivoo tähän hommaan.

 

Puhuja 2 [00:00:21]: Kyl tää on auttanu löytämään elämänrytmiä, pohtimaan omaa elämäänsä ja löytämään voimavaroja.

 

Puhuja 3 [00:00:28]: Tää on ollu just semmonen paikka mistä on saanu ajatuksii asioihin mistä ei ehkä ennen ollut kiinnostunut. Niinkin helppo homma, kun jos miettii uni tai joku liikunta tai joku niinkin simppeli asia. Ja ruoka. Ja sitten ennen ei ollut hirveesti mitään kiinnostusta, mutta täällä on vähän niinkun silmät avautunut, että tää on ehkä vähän syvempää kun mitä on ennen ajatellutkaan. Täältä on saanut hyviä ajatuksia.

 

Haastattelija 1 [00:01:04]: Heippa. Kuulit tuossa äsken Tuusulan Ohjaamon kävijöiden, Janetten, Elinan ja Jimin ajatuksia. Minä puolestani olen viestintäasiantuntija [Janika Gröhnqvist? 00:01:13] ja tämä on Työtä näkyvissä -podcast. Tänään keskitymme kertomaan Ohjaamoiden toiminnasta. Ohjaamoiden konseptia lähdettiin suunnittelemaan jo vuonna 2014. Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mika Salo oli mukana projektissa jo suunnitteluvaiheessa. Ohjaamoiden tavoitteena oli alusta lähtien rakentaa nuorille matalan kynnyksen palvelua missä kaiken tiedon saa yhden luukun takaa. Mikan mukaan ajatus lähti virkamiesten halusta asettua nuorten ihmisten saappaisiin ja löytää paras tapa tarjota kattavat palvelut itsenäistä elämää aloittelevalle nuorelle.

 

Puhuja 4 [00:01:50]: Perusajatus kyllä varmasti oli kerta kaikkiaan se, että me asettauduimme sen nuoren ihmisen saappaisiin, kuvittelimme miten hän haluaisi että hän saisi näitä palveluita. Kyllä meillä kaikilla varmasti oli ajatus, että mitä jos me saamme koottua nämä kaikki hyvät palvelut sinne yhteen paikkaan, sinne yhdelle luukulle ja jossa se nuori voi ilman tällaisia rekisteröitymisiä sun muita kirjautumisia saada ainakin sitä infoa siitä palvelusta, että mitä kaikkea hänelle on... Eli kerta kaikkiaan kiteyttäisin kyllä näin, että asettautuminen sen nuoren asemaan, että miten hän saa palveluita matalalla kynnyksellä.

 

Haastattelija 1 [00:02:29]: Haluutteks te kertoo, että mistä te haaveilette? Vai onko liian henkilökohtainen kysymys?

 

Puhuja 1 [00:02:34]: Niin, siis ihan perusjuttuna, et mä ehkä haaveilen siitä et mä saan omat asiat niin järjestykseen, että saa tästä normaalista elämästä kiinni. Se on se kaikista isoin perusasia.

 

Puhuja 2 [00:02:45]: Mullakin loppujen lopuks aika tavallisia asioita kuten opiskelu, työ, oma koti.

 

Puhuja 3 [00:02:50]: Niinkin simppeli asia kun joku mielenkiintoinen työ olis ihan kiva. Ei siitä nyt sinänsä niin hirveitä palkkoja tartte edes saada, kunhan on mukavaa hommaa tehtävänä ja sitten sillä pystyy sitä vapaa-aikaa viettää. Että aika simppelillä mennään.

 

Haastattelija 1 [00:03:13]: Eri kuntien ja viranomaisorganisaatioiden yhteistyö nuorten hyväksi osoittautui erittäin toimivaksi ja Ohjaamoiden toiminta vakinaistettiin vuonna 2018.

 

Puhuja 4 [00:03:26]: Nuoret jos ketkä on kuitenkin sellainen joukko ihmisiä, et heissähän on tulevaisuus ja jokainen nuori joka saadaan sieltä nostettua työelämään ja koulutukseen on valtava voitto yhteiskunnallisesti ja inhimillisesti, niin kyllä mä nyt sillä lailla vähän niinkun pitkällä kaavalla sanon, että on tässä luotu jotakin aivan uutta. Ehkä kaikkein kuvaavinta tässä kaikessa uudessa on minusta se, että tää ei oo vaatinut erityisiä lainsäädännöllisiä muutoksia, vaan että virastot ja organisaatiot, ihmiset niissä organisaatioissa on kokenut tän tärkeäksi ja he on pystynyt tämmösen yhteenliittymän tekemään ilman että on tarvittu pitkiä lainsäädännöllisiä muutoksia sun muita. Mä koen sen vaan, että sillon on oivallettu että nuoret on todella tärkeitä.

 

Haastattelija 1 [00:04:15]: Saako kysyä tämmösen henkilökohtaisen kysymyksen, että onko sulla ollut elämässä koskaan tämmöstä Ohjaamon mentävää aukkoa?

 

Puhuja 4 [00:04:25]: Varmaan olisi ollut sillon nuoruudessa. Kyllä kai se varmasti näin on, että sellanen varmasti olis ollut. Ehkä se maailma oli vielä sillä lailla, ei ihan näin monimuotoinen, kompleksinen kuin nykyään, että tietoa on vaikka miten paljon mutta tulis osata niitä väyliä löytää. Ehkä suhteutan sen sillä lailla, että minulla on myöskin jälkikasvua jotka on sitten olleet tässä iässä ja pohtineet niitä asioita. Voisin kuvitella hyvinkin, et täntyyppinen olis ollut heillekin varmasti sitten jossakin vaiheessa kenties mahdollisuus. Kyllä mä näen, että se asia että nuori on oman elämänsä asiantuntija, mutta hän ei voi olla kaikkien näiden palveluiden asiantuntija. Siinä on meidän tehtävä sitten helpottaa sitä palvelua.

 

Haastattelija 1 [00:05:15]: Hörpätäänkö kahvikupit tyhjiks ja lähdetään tonne Tuusulan Ohjaamoon ihan katsomaan käsien jälkiä konkreettisesti?

 

Puhuja 4 [00:05:23]: Tehdään näin. Jänskää nähdä, et miten siellä hommat menee nykyään.

 

[musiikkia 00:05:29]

 

 

 

Juontaja [00:05:29]: Työtä näkyvissä ja kuultavissa. Uudenmaan TE-toimiston blogi ja podcastit - Tyotanakyvissa.fi.

 

Haastattelija 1 [00:05:41]: Olen saanut tänne kaverikseni Kalle-Aleksi Nissisen.

 

Puhuja 5 [00:05:45]: Joo. Tervetuloa Tuusulan Ohjaamoon.

 

Haastattelija 1 [00:05:50]: Kiitos oikein paljon. Haluaisitko kertoa, että mitä sä teet täällä Tuusulan Ohjaamossa työksesi?

 

Puhuja 5 [00:05:55]: Joo. Mä oon TE-asiantuntijana täällä, eli käytännössä oon koulutukseen ja työnhakuun liittyvissä asioissa asiantuntijana ja sen lisäks vastaan toki meidän Ohjaamo-asiakkaiden lakisääteisistä TE-palveluprosesseista ja muista. Ja sitten osallistun toki tähän meidän kehittämistyöhön mitä Ohjaamolla tehdään.

 

Haastattelija 1 [00:06:19]: Mikä oikeastaan on Ohjaamo?

 

Puhuja 5 [00:06:24]: Ohjaamo on tämmönen alle kolmekymppiselle tarkoitettu matalan kynnyksen palvelupiste. Ohjaamon ideana on se, että tänne voi tulla oikeestaan asialla kuin asialla, jos ei tiedä oikein mistä lähtee liikenteeseen. Ohjaamo on aina hyvä paikka aloittaa. Ei luvata että tiedetään kaikesta kaikkea, mutta jos ei muuta niin ollaan siinä ainakin rinnallakulkijana etsimässä sitä seuraavaa steppiä tai ratkaisua asiaan.

 

Haastattelija 1 [00:06:55]: Minkälaisia kaikkia eri ammattilaisia täällä Ohjaamossa työskentelee?

 

Puhuja 5 [00:07:01]: Täällä Tuusulan Ohjaamossa meillä työskentelee aika suurikin porukka. Meille on tullut mukavasti lisäresurssia ja välillä tuntuu että on vaikeuksia muistaakin ihan koko porukka. Meillä on tosiaan... Mä oon täällä TE-asiantuntijana. Sitten meillä ammatinvalinnan psykologi työskentelee täällä kerran viikossa. Sit meillä on oma psykologi vielä sen lisäks, mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Meillä on kolme etsivää nuorisotyöntekijää ja sit meillä on kolme pajavalmentajaa ja yksi yksilövalmentaja vielä sen lisäks. Ja sitten asumisneuvojaa ja Ohjaamo-työntekijää. Porukka on suuri ja siitä ollaan kyllä ylpeitä, että pystytään näin hyvää palvelua täällä Tuusulassa tarjoamaan.

 

Haastattelija 1 [00:07:46]: Sä kerroit jo ton että täällä on tää ikähaarukka että pitää olla alle 30-vuotias, mutta onko mitään muita rajoitteita että kuka saa tulla Ohjaamon asiakkaaks.

 

Puhuja 5 [00:07:54]: Muita rajoitteita ei oikeastaan oo. Se ikä on se ainut rajaava tekijä Ohjaamossa. Tänne saa tulla asialla kuin asialla, että ei oo niin pientä eikä niin suurta asiaa, ettei Ohjaamoon vois tulla. Tarvittaessa Ohjaamossa voi asioida myös anonyymisti, eli välttämättä sitä omaa nimeä ei tarvii sanoa.

 

Puhuja 2 [00:08:15]: Nyt mä oon käynyt tässä Starttipajalla työkokeilussa ja oon keskustellut myös psykologin kanssa sillon, kun sille on ollut tarvetta.

 

Puhuja 3 [00:08:26]: Täällä on just näitä oppitunnin tapaisia, aiheesta aiheeseen. Ihan simppeleistä asioista kuten ruoka tai jotain työhakuvinkkejä tai jotain tämmösiä. Sitten on niitä yksilövalmennuksia, joissa pystyy katsomaan vähän tarkemmin niitä omia esimerkiks justiinsa työnhakupapereita. Kaikkia tämmösiä.

 

Puhuja 1 [00:08:50]: Ite oon noita työkkäri- ja Kela-palveluita täällä käyttänyt ja nyt oon täällä Starttipajalla hakemassa vähän suuntaa elämälle.

 

Haastattelija 1 [00:09:01]: Sä kerroitkin jo että mikä sun ammattinimike täällä on, eli TE-asiantuntija. Vähän kerroit noista sun työtehtävistä, mutta osaatko sanoa minkälainen vaikka sun normityöpäivä on.

 

Puhuja 5 [00:09:12]: Normityöpäivänä täällä Ohjaamolla mä tapaan nuoria työnhakukeskusteluihin liittyen, yleensä. Sen vois sanoa, että se on siinä ytimessä, et se nuorten kohtaaminen ja tapaaminen. Sitten et mitä ne keskustelut sisältää, niin se sitten riippuu toki aina siitä nuoresta ja nuorten tilanteet vaihtelee tosi paljon. Se lähtee monesti sit siitä lakisääteisestä kutsusta tänne Ohjaamolle. Samalla pystytään hyödyntämään kuitenkin tää koko meidän Ohjaamon kaikki ammattilaiset mitä täällä on käytettävissä ja kattoo miten saatais niistä mahdollisimman paljon tukea nuorelle kuka tänne sitten tulee. Mutta tilanteet vaihtelee tosi paljon ja tapaamisia tosiaan nuorten kanssa, mutta sit tää on tosi vahvasti kans sitä verkostotyötä. Monesti siinä tapaamisessa on minun ja nuoren lisäks myös joku verkostotoimija. Esimerkiks täältä meidän saattaa olla etsivää nuorisotyöntekijää tai sitten tuolta sosiaalihuollon puolelta ihmistä, tai... Mikä oikeestaan on semmonen oikeestaan mikä vaan taho mikä on sitä nuorta lähellä, niin voi olla siinä keskusteluissa sitten mukana.

 

Haastattelija 1 [00:10:21]: Joo. Toihan on ihan mahtavaa, että saadaan yhteen keskusteluun useampi, että ei tarvii käydä tosi monella luukulla tai tosi monessa paikassa käymässä erikseen näitä keskusteluja, että oikeesti sitten yhdellä kertaa saadaan ihmiset siitä tilanteesta tietoisiks.

 

Puhuja 5 [00:10:38]: Joo. Oikeestaan hyvä kun nostit ton esille, koska sehän on kanssa yks Ohjaamon ideoista, että saatais samalla kertaa mahdollisimman paljon palveluita nuoren käyttöön ja sitä kautta nopeutettua kans sit palveluihin ohjautumista ja ylipäätään sen oman tilanteen eteenpäinviemistä.

 

Haastattelija 1 [00:10:55]: Joo ja monestihan ärsyttävintä näissä palveluissa on se, et joutuu asioimaan tosi monen ihmisen kanssa ja kertoo asiat tosi, tosi monta kertaa.

 

Puhuja 5 [00:11:05]: Kyllä.

 

Haastattelija 1 [00:11:06]: Tää varmasti pienentää sitä kynnystä myöskin tulla Ohjaamoon.

 

Puhuja 5 [00:11:11]: Joo ja siihen pyritään että se kynnys käydä täällä ois mahdollisimman pieni.

 

Haastattelija 1 [00:11:17]: Joo. Osaatko kertoa, että minkälaisia asiakkaita teillä käy, tai onko jotain tyypillistä asiakasta, vai onko ihan, ihan...

 

Puhuja 5 [00:11:28]: Toi on kyllä paha kysymys, että onko tyypillistä asiakasta. Ei varmaan oo mitään tyypillistä asiakasta, et pystyis sanomaan että Ohjaamon asiakas on tämmönen. Ihan laidasta laitaan nuoria meillä käy. Elämäntilanteet vaihtelee tosi paljon. Jollakin saattaa olla just siihen työnhakuun liittyvää asiaa, jollakin saattaa olla opintoasiaa ja jollakin sitten vaikka elämänhallintaan liittyviä kysymyksiä tai tämmösiä. Ja jollain vaikka ne kaikki kolme samaan aikaan, tai...

 

Puhuja 1 [00:12:09]: Mä seuraan tosi paljon sosiaalista mediaa ja uutisia ylipäänsä ja mun mielestä kyllä nuorista on uutisoitu yleisesti aika negatiiviseen sävyyn. Ja toi, et mä väitän että melkein toi korona tossa välissä, niin se kanssa huononsi ihmisten elämänlaatua kun oli kaikki niin pitkään kiinni. Mulla itelläkin mun 18-vuotissyntymäpäivät ja nää vietettiin sit terassilta, et kymmeneltä meni terassit kiinni ja siitä oli suoraan sit kaks vuotta kaikki ihan ettei päässyt yhtään mihinkään. Se sit taas teki oman osansa siinä, et jengi jäi tosi yksin omien asioidensa kanssa, kun ei vaan päässyt enää niihin normaaleihin harrastuksiin tai mihinkään muuhunkaan viettämään kavereiden kanssa aikaa. Mulla itelläkin se vaikutti vahvasti.

 

Puhuja 2 [00:12:52]: Joo. Mulla tuli se sama mieleen, että kun on ollut vähän niinkun kriisiä toisen perään, koronan ja sotien ja kaikenlaisen takia, niin...

 

Puhuja 3 [00:13:04]: Pitää vaan toivoa, että siellä tunnelissa on se valo siellä toisella puolella.

 

Haastattelija 1 [00:13:10]: Osaatko sanoa, että löytääkö nuoret tän palvelun helposti?

 

Puhuja 5 [00:13:13]: Ei ainakaan liian helposti. Mä sillä tarkotan sitä, että pyritään koko ajan siihen et me oltais paljon paremmin saavutettavissa ja helposti löydettävissä. Ihan hyvin meidät löydetään kyllä, mutta koko ajan tehdään työtä sen eteen että löydettäis vielä paremmin.

 

Haastattelija 1 [00:13:34]: Missä kaikissa kanavissa te esimerkiks ootte, somessa tai?

 

Puhuja 5 [00:13:39]: Somessa me ollaan tällä hetkellä Facebookissa ja Instagramissa.

 

Haastattelija 1 [00:13:45]: Joo, eli sitäkin kautta voi teihin ottaa yhteyttä.

 

Puhuja 5 [00:13:48]: Voi. Mitä tahansa kautta, just somen kautta tai nettisivujen kautta yhteydenottolomakkeella tai tulemalla paikan päälle, soittamalla. Kaikki kanavat käy.

 

Haastattelija 1 [00:14:00]: Kiva. Onko nää käytössä virka-aikana, vai?

 

Puhuja 5 [00:14:06]: Pääsääntöisesti virka-aikana, kyllä. Toki viestin voi jättää viikonloppuisin ja virka-ajan ulkopuolella ja näin, mutta pääsääntöisesti vastataan virka-aikana. Ohjaamon aukioloaikoina, kasista neljään, maanantaista perjantaihin.

 

Haastattelija 1 [00:14:19]: Onko tää palvelu ihan ilmaista?

 

Puhuja 5 [00:14:21]: Joo. Tääkin on semmonen joka itselle tuntuu ihan itsestäänselvyydeltä että joo, totta kai on ilmaista, täysin ilmaista palvelua, mut tää tulee yllättävän usein eteen ja tosi hyvä kun kysyit tätä. Elikkä täysin ilmainen palvelu kyseessä, kyllä.

 

Haastattelija 1 [00:14:39]: Onks sulla jäänyt sun Ohjaamo-työuran ajalta jotain sellasta tavallaan jännää päivää tai jotain yksittäistä tapahtumaa joka nousis ylitse muiden? Jotain hauskaa tarinaa? Onko jäänyt takataskuun Ohjaamo-ajalta jotain tällasta?

 

Puhuja 5 [00:14:57]: On varmaan reppukaupalla tarinoita ja asiakastarinoita ja toki ne aina semmoset onnistumiset nuorilla jää tosi hyvin mieleen, et jos löytyy se unelmien duunipaikka tai pääsee sinne unelmien kouluun tai tämmöset, niin ne on aina semmosia mitkä lämmittää omaa sydäntä. Yleensä kans semmoset tarinat, että on sitä matkaa kuljettu aika pitkään ja välillä kivistäkin tietä, niin semmoset ehkä asiakastarinat jää sitten itelle hyvin mieleen. Tosta varmaan tuorein oli kun oltiin tossa Rekrymessuilla Järvenpäässä viime kuun puolella, niin se oli jotenkin tosi semmonen voimaannuttava kokemus päästä tommosille isoille messuille pitkästä aikaa ton koronakurimuksen jälkeen. Siellä oli jotenkin hyvä fiilis, kun oli paljon toimijoita ja semmosta ihmiskuhinaa ja muuta.

 

Haastattelija 1 [00:16:07]: Kyllä.

 

Puhuja 5 [00:16:08]: Se on ehkä semmonen tuorein.

 

Haastattelija 1 [00:16:10]: Mä oon tässä vähän lukenut kaikenlaista uutisointia mitä nuorista on ollut mediassa. Jotenkin tuntuu, että tää kaikki on sellasta kauheen negatiivissävytteistä. Siellä oli tää yks tämmönen yleisrajoite, et tämä Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimus, jonka mukaan 15-29 -vuotiaat nuoret on tosi tyytymättömiä elämäänsä, tai se elämän tyytyväisyys on laskussa. Ja sitten kaikista tyytymättömimpiä oikeastaan on tää teidän asiakasryhmä, eli koululaiset, opiskelijat, työttömät. Sit sen lisäks nuorten aikuisten mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairaspoissaolomäärät on ollut koko ajan tosi räjähdysmäisessä kasvussa.

 

Puhuja 5 [00:16:54]: Joo.

 

Haastattelija 1 [00:16:54]: Miltä tää uutisointi sun mielestä näyttäytyy, tai et onko tää todellisuutta täällä Ohjaamossa?

 

Puhuja 5 [00:17:03]: Tietysti tommoseen tilastolliseen asiaan ehkä vähän silleen vaikee kommentoida.

 

Haastattelija 1 [00:17:09]: Totta kai. Semmonen fiilispohja?

 

Puhuja 5 [00:17:11]: Mutta kyllä se fiilispohja on ehkä valitettavasti noiden uutisten mukainen. Aika paljon sitä pahoinvointia näkyy ja yksinäisyys on esimerkiks yks semmonen teema mitä ollaan täällä pohdittu paljon. Et varmaan ton toki koronan seurausta myös, mutta myös jotenkin se... Mä en tiedä, että onks tää meidän yhteiskunta semmonen mikä sitten saattaa helposti ajaa nuoren semmoseen yksinäisyyteen. En tiedä, mutta mun mielestä on hyvä että niitä välillä synkkiäkin puolia sitten tuodaan mediassa esille, mutta mukavahan niitä on kans niitä mukavia uutisia lukea, tai olis mukava lukea.

 

Haastattelija 1 [00:17:57]: Juuri näin. Niin.

 

Puhuja 5 [00:17:58]: Koska niin paljon kuitenkin myös semmosta positiivisuutta ja ainakin ite pidän että tää meidän asiakasryhmä on ihan se paras asiakasryhmä kenen kanssa voi tehdä työtä. Siellä on se vahvasti eteenpäinkatsova ajatus nuorilla ja näin. Nytkin tossa syksyllä oltiin kutsunnoissa mukana Ohjaamon kanssa. Siellä oli mukava huomata se, että kuitenkin suurimmalla... Kun päästiin kohtaamaan tavallaan se koko ikäryhmä. Mukava oli haastatella siellä, about kaikki nuoret käytiin läpi ketä ovista lähti, niin tosi mukava kuulla että suurimmalla osalla nuorista on kaikki hyvin.

 

Haastattelija 1 [00:18:43]: Juuri näin.

 

Puhuja 5 [00:18:43]: Ja suunnitelmat on selkeinä ja on valoinen huominen edessäpäin ja näin.

 

Haastattelija 1 [00:18:50]: Ihana kuulla. Onko sulla ollut elämässä semmosta Ohjaamon mentävää aukkoa koskaan?

 

Puhuja 5 [00:18:56]: Itse asiassa varmaan on. Ennen opiskeluita ois ollut hyvä käydä Ohjaamossa parin välivuoden aikana. Varmasti ois tullut itelle tarpeeseen.

 

[musiikkia 00:19:08] 

 

Haastattelija 1 [00:19:11]: Apua ammatinvalintaan ja uutta suuntaa uralle.

 

Juontaja [00:19:13]: Uudenmaan TE-toimiston psykologit tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista ohjauspalvelua.

 

Haastattelija 1 [00:19:19]: Toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa.

 

[musiikkia 00:19:25] 

 

Haastattelija 1 [00:19:31]: Paljon ainakin mun just feediin ja uutisvirtaani tulee tarinoita siitä et me ollaan kaikki kauheen yksinäisiä. Auttaaks Ohjaamo siihen?

 

Puhuja 2 [00:19:42]: Kyllä tää saat tavata ihmisiä ihan kasvokkain, että sitä ongelmaa ei oo.

 

Puhuja 3 [00:19:50]: Kyllä täältä saa sitä apua siihen hommaan.

 

Puhuja 1 [00:19:53]: Mä oon ite ollut innoissani siitä, että kun mä en oo just viimeiseen kahteen vuoteen tehnyt mitään sellasta että näkis ns. ylimääräisiä ihmisiä, niin täällä on tosiaan nyt, et tulee kaks kertaa viikossa käymään jossain missä näkee vähän eri ihmisiä kun normaalisti arkielämässä, niin se on mulle tosi kiva juttu.

 

Haastattelija 1 [00:20:17]: Joo. Tosiaan jatketaan täältä Tuusulan Ohjaamosta. Nyt mulla on täällä seuranani meidän palvelujohtaja Mika Salo, jota haastattelin tossa aikasemmin. Terve.

 

Puhuja 4 [00:20:27]: Tervehdys.

 

Haastattelija 1 [00:20:28]: Ihanaa, kun olet tullut tänne. Sen lisäks täällä on Kalle-Aleksi, jonka kanssa jo aikasemmin juteltiin.

 

Puhuja 5 [00:20:34]: Morjensta.

 

Haastattelija 1 [00:20:34]: Moi. Ja sitten ollaan saatu työvalmentaja Antti Peltola vielä paikalle.

 

Puhuja 6 [00:20:39]: Morjens vaan.

 

Haastattelija 1 [00:20:40]: Kiva, kun ootte täällä. Ihan eka kysymys Mikalle, että miltäs nyt tuntuu olla täällä katselemassa käsiensä jälkiä näin monen vuoden päästä tämän hankkeen aloituksesta. Tietysti oot aikaisemminkin täällä Ohjaamoissa vieraillut, mutta miltä tuntuu.

 

Puhuja 4 [00:21:00]: Kiitos, hyvältähän sillä lailla. Tekis mieli jotenkin kai sanoa näin, että kun aikoinaan tätäkin harjoitelmaa sellasena hankkeena vietiin ja sit vakinaistettiin, niin tekis mieli sanoa näin päin että kai siinä sitten osuttiin oikeeseen kun tätä tarvitaan edelleenkin. Tää on vähän kehno vitsi siihen, mutta sillä että täällä on nuoria, se että täällä on toimintaa, niin kertoo sitä että kyllä tällä konseptilla on ollut sitten tarve. Ja taitaa olla edelleen ja taitaa tulla olemaankin. Eli siinä mielessä kyllä ihan tavallaan tietyllä lailla hyvä mieli, että on pystytty rakentamaan jotain semmosta mikä on tehty nuoria varten. Musta tuntuu, että tässä ollaan onnistuttu jossakin sellasessa mikä ei ehkä Suomessa aina oo kovin helppoa. Jotenkin muistan kun tätä Ohjaamoa lähdettiin rakentamaan ja nytkin, niin täähän on kokoelma palveluita ja toimijoita. Ja yleensähän Suomessa ollaan sillä lailla kuitenkin organisaatiokeskeisiä, että ensin pitää miettiä että kenen vastuulla ja mikä on organisaatio ja näin, niin sen jotenkin muistan että näitä kun lähdettiin rakentamaan, niin tää ei ollut keskiössä missään vaiheessa, vaan kaikki nää toimijat joita oli mukana, kunnat, valtiot, Kela ja muut toimijat, niin musta tuntuu että siinä ei käyty semmosta keskustelua siitä että kenen vastuulla ja kenen ei vastuulla ja siinä, eli mä koen et siinä oli semmonen tosi hyvä onnistuminen. Että kyllä Suomessa asioita voi kehittää ja muuttaa ilman isoja lainsäädännöllisiä muutoksia tai tämmösiä massiivisia juttuja, joita seuraa ehkä laajemmin julkisuudessa mitä kaikkea kehitetään, niin aina ensimmäisenä mietitään lainsäädäntöä ja organisointia ja kaikkea tämmöstä, niin tää on mulle ainakin merkki siitä että sitä voi tehdä toisinkin ja onnistuneesti.

 

Haastattelija 1 [00:22:38]: Mites Kalle-Aleksi ja Antti? Puuttuuko ohjaamosta jotain?

 

Puhuja 6 [00:22:41]: Miten ainakin ite täältä Ohjaamo-työn kannalta nään, niin hyvä on ollut ainakin se, että just mitä Mikakin tossa sano, että on päässyt kehittämään ja sit tavallaan ne toimintamallit. Vaikka tavallaan se perusidea on sama, niin vähän kuitenkin kunnittain, kaupungeittain pystyy aika paljon sitä toimintaa kehittämään siihen malliin mikä siellä kunnassa on tarve ja miten se rakentuu sinne. Se on ollut ainakin tosi hyvä.

 

Puhuja 5 [00:23:08]: Joo ja tossa tuli aika hyvin just se, et se Ohjaamo-konseptihan on aika joustava ja varmaan yks menestyksen salaisuuksia on siinä kans se, että sitä pystytään niissä kunnissa toteuttaa niillä resursseilla mitä missäkin kunnassa sit on. Jos jotain Ohjaamoon kaipaa, niin mielenterveys- ja päihdepalvelut on semmosia mitkä tulee ensimmäisinä mieleen.

 

Haastattelija 1 [00:23:34]: Joo. Haluaisitteko lähettää jotain terveisiä nuorille, että miks Ohjaamoon kannattaa tulla? Haluaisko Mika alottaa?

 

Puhuja 4 [00:23:48]: Nuoret, uskokaa tai älkää, mekin jotka tässä puhumme olemme joskus olleet nuoria. Myöskään me varmaankaan emme ole aina tienneet miksi isona, ikään katsomatta. Tää Ohjaamo on nimenomaan se matalan kynnyksen palvelu nuorille. Täällä ei kysytä nimiä eikä henkilötunnuksia, eikä mitään. Jos haluat vain yleisneuvontaa, pääset sillä alkuun. Pääset alkuun polulla. Tukea, neuvoja, näkökulmia. Täältä niitä saa, eikä tarvii todellakaan miettiä että sitoudutko heti johonkin. Se ei oo se juttu täällä, vaan se että sinut kohdataan ihmisenä, sinun omine juttuineen. Niin, sinulla, jokainen nuori, on valtavasti omia vahvuuksia, et ehkä ei vaan nuorena osaa tunnistaa ja tiedostaa ja ymmärtää niitä. Meidän ajatus on täällä et me tuetaan niitä sun vahvuuksia ja sua elämässä eteenpäin. Se keskeinen juttu on täällä auttaa sua, nuori ihminen, ikääsi katsomatta eteenpäin. Sitä varten täällä ollaan, teitä nuoria varten. Jotenkin haluaisin ajatella että se kynnys tulla tänne on tosi matala. Täällä ei kysellä eikä tiedustella eikä niin edelleen, jos haluat vaikka ihan vaan keskusteluapua.

 

Haastattelija 1 [00:24:55]: Entäs Kalle-Aleksi? Mitä terveisiä nuorille? Miksi tulla Ohjaamoon?

 

Puhuja 5 [00:25:02]: Jos haluaa matalan kynnyksen apua, niin Ohjaamo on tosi hyvä paikka aloittaa. Täällä ollaan, tehdään se nuori edellä töitä aina. Se on mun mielestä mikä on aina itseäni vetänyt Ohjaamoihin päin töihin, että täällä mennään tosi vahvasti se nuori edellä ja ne nuoren asiat edellä.

 

Haastattelija 1 [00:25:25]: Entäs Antti? Mitä terveisiä?

 

Puhuja 6 [00:25:27]: Ohjaamon idea on kuitenkin se, että ei tarvii välttämättä jäädä yksin pohtimaan. Ja ongelman ei tarvii olla iso - voi olla ihan pieni. Voi olla vaan joku semmonen asia, että mitähän tässä seuraavaks lähtis tekee, tai mitenköhän sen lähtis toteuttaa, niin ihan jo sillä että tulee käymään voi saada sen ajatuksen siitä että hei, tässä ois nyt ehkä seuraava steppi. Ja sitten taas sitä kautta, niin ihan jo pelkästään semmonen ajatusten pallottelukin voi joskus olla tosi hyvä. Ja sit monta kertaa ehkä sanoisin näin, että monelta nuorelta on tullut myös se kokemus että on tullut ihan eri asian takia. Alunperin on saattanut tulla vaikka hakemaan jotain toimeentulotukea tai muuta ja sit kun on ruvennut miettimään, niin tavallaan se ei ookaan ollut se juttu mitä lähdetään tekemään, vaan et sit lähdetään rakentamaan sitä pohjaa ja mietitään niitä ratkaisuja yhdessä ja tulee paljon sellasia mitä ei oo ite ehkä ajatellutkaan, et hetkinen, niin, näinhän mä voisin tehdä - ja sit tavallaan sitä kautta. Ja kuitenkin ideana on se, että kun tuut Ohjaamoon, niin pyritään hakee ne palvelut siihen ja yhdessä, et ei tarvii sit yksin lähteä miettimään niitä. Se on ehkä semmonen terveinen, minkä haluaisin kertoa nuorille.

 

Puhuja 1 [00:26:31]: Mun mielestä vanhempien ihmisten pitäis kyllä kohdata näitä nuoria ilman niitä ennakkoluuloja mitä normaalisti ehkä vähän vanhemmillakin ihmisillä vois olla. Auttais paljon.

 

Haastattelija 1 [00:26:44]: Mikä on semmonen yleisin ennakkoluulo, johon sä oot törmänny?

 

Puhuja 1 [00:26:45]: Se on vähän... Musta tuntuu, että vanhemmilta ihmisiltä saattaa tulla ulkonäköönkin perustuen vähän sellasta, että jos joku näyttää vähän laitapuolen kulkijalta, niin siihen suhtaudutaan sit helposti sillä asenteella et sillä ei oo kaikki ihan OK ja että on kaikkien omaa syytä että ollaan siinä pisteessä missä ollaan. Musta se pitäis saada vähän avattua, että ei kohdattais ihmisiä silleen.

 

Puhuja 2 [00:27:09]: No, ennakkoluulottomuutta. Kannattaa kuunnella, että vaikka ei ehkä ois niin paljon elämänkokemusta, niin kannattaa ainakin kuunnella.

 

Puhuja 1 [00:27:16]: Se on just sitä, kun on ne vanhat asiat tavallaan päässä ja siitä on sit vaikee lähtee vanhempien ihmisten ehkä oppiakin uutta, niin eletään helposti sen mukaan mitä on nuorempana opittu. Sitä ei kukaan sitten enää pääse pään sisään vaihtamaan.

 

Haastattelija 1 [00:27:35]: Niin. Miten vois säilyttää semmosen avoimuuden?

 

Puhuja 1 [00:27:38]: Se on hankala sanoa. Itellä tulee aika luonnostaan, että ei kato ulkonäköön ja jokaikiselle puhuu kuin omalle kaverille.

 

Puhuja 3 [00:27:43]: Siinä pitää vaan pysyä avoimena, että ei... Sitä on ainakin omasta mielestä tosi vaikea opettaa. Se pitää jotenkin sisältä löytää se halu tajuta mitä toinen ihminen haluaa, tai pitää isossa arvossa esimerkiks. Jotkut ihmiset on vaan erilaisia. Ei sille oikein mitään voi. Turha sitä nyt on nyrkkitappelemaan jonkun toisen mielipiteen takia. Se on vaan pakko opetella muiden ihmisten kanssa olemaan.

 

Haastattelija 1 [00:28:25]: Tässä nuorten kanssa kun keskusteltiin, niin sieltä tuli esiin tämmönen heidän ajatuksensa, että aikuisilta vähän niinkun puuttuu semmosta avoimuutta siitä nuorten kohtaamisesta. Mitä terveisiä aikuisille me halutaan lähettää?

 

Puhuja 4 [00:28:43]: Varmasti on juuri näin. En halua sanoa, että kun vanhenee niin kyynistyy. En ehkä sitä, mutta tietyllä lailla semmonen, miten nyt sanois, hetkessä eläminen varmaan ei oo niin helppoo. Itse ajattelen näin, että jokaisen meistähän kuuluu työssä, elämässä ja joka paikassa jotenkin katsoa aina peiliin, että käyttäydynkö siten kuin haluaisin että minua kohdellaan, tai jotenkin näin. Voi olla että jos ei pysähdy, niin voi olla että ei ole aavistanut että hetkinen, se mitä minä tarkoitin mielestäni hyvää, niin se ei näyttäytynytkään sitten kauheen hyvänä. Eli se pysähtyminen ja oman tekemisen tarkastelu. Ja sitten se erityisen tärkeä taito, jota vaan oppii toivottavasti enemmän ja enemmän - kuunteleminen.

 

Puhuja 6 [00:29:26]: Mä voisin ehkä... Mä vastaan tähän kysymykseen enemmän niin että vanhemmille ihmisille, niin kaikille ihmisille jotenkin semmonen että sen sijaan että vaan kerrotaan mitä tehdään, niin ehkä kuunnellaan mitä toiset haluais tehdä ja tavallaan mitä itse haluaa tehdä ja menis sen mukaan ja tukis tavallaan sillä polulla. Ei niinkään se että on valmiit ratkaisut, vaan ehkä enemmän kohdataan, keskustellaan ja mietitään yhdessä. Ja sit nuorilähtöisyys on meillä aika iso juttu tässä Ohjaamossa. Se on se tärkein asia ja pyritään siihen että löydetään semmoset ratkaisut mitkä on miellyttäviä sitten.

 

Puhuja 5 [00:30:02]: Mun täytyy sanoa, että se kuuntelu oli itelläkin yhtenä mielessä ja oon kovasti koittanut tehdä töitä siihen, kun mulla on itellä ehkä vähän semmonen että koitan täyttää välillä puheella tilaa sitten jos tulee hiljaisia hetkiä tai muuta. Se on mun mielestä tosi hyvä viesti entisille nuorille, mitä välittää. Ja sit kans se yhdessä tekeminen.

 

Haastattelija 1 [00:30:29]: Ja lyhyesti, miksi nuoren pitäis tulla Ohjaamoon.

 

Puhuja 1 [00:30:37]: Siis jos on mitään ongelmaa tai mitään kysyttävää mihin haluaa jonkun vastauksen, niin täältä kyllä löytyy ihan kaikennäköistä. Otetaan aina ilomielin vastaan jokaikinen ja pystytään vastaamaan myös kysymyksiin. Jos ei pystytä, niin se vastaus etitään.

 

Puhuja 2 [00:30:52]: Jos on joku pulma, niin kyllä siihen löytyy ratkaisu. Ei ehkä nopeesti, mutta jossain vaiheessa.

 

Puhuja 3 [00:30:59]: Täältä pystyy löytämään itsensä aika hyvin. Se on itselleni silleen ihan mukava.

 

Haastattelija 1 [00:31:11]: Erityiskiitokset täältä Pasilan virastotalolta rohkeille ja viisaille nuorille Janettelle, Elinalle ja Jimille Tuusulaan. Kiitos myös Niklakselle, että sain nauhoittaa kitaransoittoasi. Ja onneksi olkoon, kuulija. Olet selvästi hyvä kuuntelija. Pääsit nimittäin tämän podcastin loppuun. Minä olen viestintäasiantuntija [Janika Gröhnqvist? 00:31:35] ja haluan muistuttaa sinua että vaikka välillä tulevaisuus on sumuinen ja elämän aallokko hurja, horisontissa on aina toivoa. Niin ja tietysti myös työtä näkyvissä.

 

[musiikkia 00:31:49] 

 

 

[äänite päättyy]