Rafael Silva és graduat en Filosofia i Lletres a la Universitat de Girona, màster en Etnografia i Antropologia a la Universitat de Barcelona i doctorand en Antropologia a la Universidad Autónoma de Madrid. També és voluntari de l'institut Romanò, on desenvolupa una formació en història i cultura del poble gitano dirigida al personal docent interessat en millorar les competències interculturals.
Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, conversem amb Rafael sobre història, gitanitat, expropiació cultural i fracàs escolar, l'any que es celebra el sisè centenari de l'arribada del poble romaní a la Península Ibèrica.
Episodi enregistrat al pis de la Dra. Ilaria Bellati, docent i investigadora de la UB especialitzada en innovació de l'ensenyament i aprenentatge de la història, corporalitat i didàctica de la història de l'art, les dones com a subjectes històrics, ciutadania i gènere.
Pòdcast.cat de Núvol
El protagonista del Collita pròpia de març és Agus Izquierdo, crític de cinema de capçalera a Núvol i amb qui desgranem la seva trobada amb Ira Sachs, cineasta estatunidenc i icona del cinema independent LGTBIQ+ que ha visitat Barcelona com a convidat d'honor del Festival Americana.
Izquierdo explica on va ser la trobada, com la intimitat i l'homosexualitat han marcat la trajectòria cinematogràfica de l'autor i com ha evolucionat el cinema de Sachs des del seu debut a 'The Delta', el 1996. L'entrevista porta com a titular 'La masculinitat ja no s’amaga, però continua sent violenta'.
Entrem a la roda de recomanacions, ja que Izquierdo cita l’article 'La ‘femme fatale’ del segle XV', de Sofia Vilella, una crítica de 'La Belle Dame sans merci', un poema del segle XV d’Alain Chartier traduït al català per Francesc Oliver i que publica l’Editorial Barcino. L’autora ens fa cinc cèntims del llibre i, de passada obre, com diu ella, un meló que no menciona al text.
Vilella Pujol recomana l’entrevista que Berta Coll ha fet a Eulàlia Bosch, escriptora, professora i comissària que publica 'En terra de meravelles', un recull de textos a cavall de l’autobiografia i la crítica d’art. L'entrevista es titula 'Cal ser molt valenta per encarar la mort amb curiositat'. Coll també comenta la conversa amb l'escriptora al pòdcast.
A la secció de pòdcasts culturals ens transportem al 1938 per conèixer la història de Pere Esclar, un jove soldat anarquista de Sallent que va abandonar la seva unitat per emprendre el camí de l’exili. Ho fem gràcies al pòdcast 'Sentir l’arxiu', que publica l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Un dels articles més destacats del mes de març ha sigut 'Dret a emocionar-se', de Daniel Casanovas, escriptor teatral i fundador de la companyia Grop, que treballa a l'Empordà i Girona. L’autor planteja que hi ha una desigualtat geogràfica a Catalunya per accedir a la cultura i al Collita pròpia explica qui s’ha posat en contacte amb ell arran de la publicació.
Després, la indicatiu ens interpreta un fragment d’un capítol inèdit de la mítica sèrie 'Polseres vermelles'. El podeu recuperar a Núvol.
Finalment, tornem a la redacció amb el crític de cinema Agus Izquierdo amb el consultori podcaster per conèixer la dieta informativa cultural dels convidats que passen per aquest programa.
I ens acomiadem amb la lectura del conte 'Rosalia', de Xavier Padrissa, llegit per l’actriu Berta Giraut. Padrissa va ser cap de cultura de l’Ateneu Barcelonès i maluradament ens va deixar l’any passat. D’aquesta forma li rendim un merescut homenatge.
En aquesta entrega del Collita pròpia sonen les següents cançons:
· Pau Vallvé - Ens hem guanyat l'estiu
· Socunbohemio - Conte de primavera
· Mushka & Guillem Gisbert - CUMBIA AMB EL GUILLEM (1VS1)
· Pullen park - Sarah, the Illstrumentalist
· Millor - Rombo
Pòdcast.cat de Núvol
Comencem una nova temporada de Collita pròpia, on fem un resum del mes de febrer amb un format més dinàmic i participatiu. Obre aquest primer programa el cronista d'arts escèniques i cap de L'Apuntador Oriol Puig Taulé, que ens parla de 'Dramatúrgia catalana contemporània: entre la precarietat i la queixa'. Amb ell posem sobre la taula xifres com el fet que el 81% dels membres de l’Associació Catalana de Dramatúrgia no viu de la dramatúrgia.
També passa pel micròfon Jaume Forés per parlar del text 'Tot el que cal saber sobre ‘L’herència’'. La roda de recomanacions ens porta a escoltar les opinions de Mateu Sagarra, que ha entrevistat Enric Satué, un dels pares del disseny gràfic català, i també sentim Berta Coll, que publica 'Roger Mas abasta el món amb dues espardenyes'. També traiem el cap a Razzmatazz a la gran final de la primera temporada de Catalunya Freestyle per sentir João Borges que entrevista Good Jan.
A la recta final tornem a la redacció de Núvol amb Oriol Puig Taulé per fer-li el consultori podcaster i esbrinar com s'assabenta de tot el que es cou culturalment a Catalunya. Tanquem el programa amb la lectura del conte 'Serpents' d’Eva Arasa, guanyador de l’últim concurs de contes de Núvol, una meravella, que també podeu veure en vídeo a YouTube.
Pòdcast.cat de Núvol
Arrenquem amb la prèvia de L’aranya, l’estrena d’aquesta setmana al TNC que se suma a la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà. Jaume Forés explica què trobarem a la Sala Gran a l'article El Guimerà familiar de Prat i Coll i que podeu complementar amb Àngel Guimerà, avui. Postil·les al centenari on Enric Gallén fa balanç crític de la commemoració del centenari del dramaturg.
Encara amb teatre i els homenatges, passem a Oriol Puig Taulé que publica Els fantasmes de Joan Brossa. Avui destaca dues actuacions de totes que va veure a la Fundació Joan Brossa al cicle Exorcismes. Patrimoni i performativitat.
Un altre article que no hauríeu de deixar escapar és Elias Khoury o lluitar per un país on no has estat de Júlia Bacardit on parla de La porta del sol, la reedició que ha fet Club editor de La cova del sol d’Elias Khoury, considerada la gran novel·la de la catàstrofe palestina i de tot el Llevant. L’autora ens fa cinc cèntims d’aquesta novel·la:
Joan Burdeus aquesta setmana ha vist el primer capítol de la nova temporada de Crims i ha escrit Crims després de la mort de Twitter, que diu el següent:
I viatgem a Ucraïna de la mà de Fran Richart, que es troba al cor artístic d'Ucraïna, a Khàrkiv, on la cultura ha esdevingut un pilar per la moral del país. Fa dies va escriure una primera crònica on menciona a diversos artistes joves amb qui ha pogut parlar durant la seva estada. Encara des d’Ucraïna ens explica des d’on escriurà el seu text que tindrà la poesia com a protagonista.
Montserrat Dameson recita un fragment de Les ombres dels altres, escrit des d’una terrassa del barri de Gràcia on ha recordat les ombres dels homes del seu passat.
No deixeu escapar Deu vulgarismes molt selectes d'Enric Gomà. De tots ells li hem demanat que en trii dos.
Finalment, Bernat Puigtobella ha llegit l’última novel·la de Marta Orriols, A l’altra banda de la por (Proa). Escoltem un fragment de l'entrevista on l'autora explica com i quan va començar a escriure la novel·la.
Pòdcast.cat de Núvol
10 de gener de 2025. Obrim el Collita pròpia d'avui amb l'entrevista que Albert Gener ha fet al poeta i traductor Enric Casasses, que al desembre publicava Notícia de la poesia catalana. Dels orígens al segle vint. A l'episodi escoltem algunes de les respostes de Casasses.
Pel que fa al teatre, Martí Figueras ha fet una crítica d'El dia de la marmota, un musical que dirigeix Enric Cambray al Teatre Coliseum i que, com diu l’autor, "reivindica l’amor i l’alegria de viure".
Parlem d’Olympia, una obra de creació de Carlota Subirós que s’estrena aquesta setmana al Teatre Lliure de Gràcia. La directora ha parlat amb Emma Delon en una entrevista.
Fa dies Joan Burdeus publicava Facturar a la Corpo on parla de les dues darreres estrenes de 3Cat: Club Tàndem, de Juliana Canet i Marina Porras, i Tot torna, d’Òscar Andreu i Òscar Dalmau.
També recomanem llegir Fidias o el perill de les intuïcions polítiques de Pol Viñas, que a l'episodi ens explica per què s'ha fixat en aquest personatge.
Anna Carreras recomana Aquí no dorm ningú de Xavier Theros que torna a llibreries amb aquesta novel·la detectivesca que publica La Campana.
Aquesta setmana arrenquen dos festivals. Per una banda, des del 10 de gener i fins a l'11 d'abril se celebra la 38a edició del festival de música folk Tradicionàrius. Elsa Compte fa un repàs de la programació a Sense la Mediterrània no hi hauria música catalana.
I també, Berta Coll presenta Música Z, un cicle de música als centres civics de Barcelona protagonitzats per alumnes de diverses escoles superiors de música, com l’ESMUC o el Taller de Músics. Arrenca el 13 de gener i s’allarga 28 de març. Consulta la programació Música Z: qui diu que als joves només els agrada el trap?
Pòdcast.cat de Núvol
Irene Solà ha rebut el premi Lletra d'Or 2024 per la novel·la 'Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres' (Anagrama). Borja Bagunyà, membre del jurat, ha glossat l'obra premiada uns minuts abans que el joier Manel Capdevila investís l'aurora amb l'insígnia. Podeu llegir el discurs al digital de cultura Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Comencem l’episodi d’avui amb l’últim article que ha escrit la Indicatiu sobre l'habitatge, un tema que, com diu ella, ens afecta a tots.
Si us interessa el tema i voleu saber què en pensen altres articulistes també podeu recuperar Lloguers i democràcia de Joan Burdeus o Trump a la Barcelona del futur d’Arià Paco.
“Només té vint-i-cinc anys i ja fa temps que dirigeix reconegudes orquestres d’arreu del món”, així comença l’entrevista que Neila Franch ha fet a la britànica Stephanie Childress, que ha debutat aquest cap de setmana com a principal directora convidada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’OBC. Franch ens explica perquè s’ha convertit en el seu nou referent.
Agus Izquierdo ha parlat amb l’actriu i cineasta francesa Nicole Garcia, que ha visitat Barcelona per presentar un cicle que ha acollit la Filmoteca de Catalunya on ha programat tres dels seus films. Des d’un lloc molt especial de Barcelona la directora ha compartit reflexions sobre la cultura i el cinema d'autor.
Avui recomanem la crònica que Oriol Puig Taulé ha fet la crònica sobre tres espectacles que ha vist en una tarda al Temporada Alta.
Joan Burdeus ha parlat amb Maria Garganté, una de les nostres grans expertes en el barroc català i també és la comissària de Dones de paraula del Museu Frederic Marès, una mostra que explora l’ús de la paraula des d'un univers femení, fent dialogar el passat amb el present. A l'episodi ens en fa cinc cèntims de la mostra.
A més, aquesta setmana Santi Dommel ha publicat Una mostra plàstica de la «diferència» on parla de l’última exposició que podeu visitar al Disseny Hub Barcelona fins al 5 de gener. Ens ho explica al capítol.
Dommel proposa llegir l’article que Roger Canadell ha escrit i que està inclòs en la sèrie de Núvol dedicada al teatre líric català, on fins ara també hem pogut llegir textos d’Albert Guinovart o Maria Moreno i Domènech. Canadell ha publicat El «remei» del teatre líric, escoltem ara per què cal reclamar que hi hagi teatre líric català.
Destaquem una entrevista molt interessant que Rubén Nievas ha fet amb Marta Perxachs, qui ha publicat Allò que no t’expliquen a l’obligatori Màster de professorat (El Punt Volat).
Finalment, us anunciem que el 15 de desembre publiquem la revista de Nadal de Núvol amb el diari Ara on podrem trobar l’oferta cultural de les festes, amb recomanaciones de museus, teatres, llibres i música. I d'aquí a uns dies els subscriptors rebreu l’anuari.
Pòdcast.cat de Núvol
Els fotògrafs David Arquimbau i Ester Villaescusa se salten la migdiada per dialogar amb Joao Borges i Àlex Arroyo sobre l'assaig visual "Benvinguts estimats turistes". Una conversa distesa sobre com ambdós representes de manera personal i amb una vessant gairabé antropològica, el turisme a l'illa de Menorca.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
"Donar a llum en temps de pandèmia" és el nom de l’exposició fotogràfica d'Antònia Herèdia, present al Menorca Doc Fest 2024. ¿Quina va ser la motivació del projecte i com va anar l’experiència de fotografiar dones en part durant la pandèmia? Ho esbrinem amb ella a Gris Mig.
Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
El dilluns 25 de novembre és el dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, i per això a Núvol iniciem una sèrie d'articles sobre la violència exercida contra les dones. El primer article que recomanem llegir és el de Lara Bedmar, No són monstres, són persones. L'autora en fa referència al pòdcast.
Continuem parlant de violència amb l’article d’Elsa Compte on fa una reflexió a partir del nou recull de contes medievals que publica l'editorial Barcino: La comtessa fidel i altres amors tèrbols de l'edat mitjana. L’autora ens explica com faria ella la interpretació feminista del text.
Jaume Forés ha escrit Cap a un Pla Nacional de les Arts a l’Educació on resumeix el seu pas pel 2n Fòrum de les Arts a l’Educació organitzat pel CoNCA. Al Collita pròpia ens fa cinc cèntims de què es va dir sobre la introducció de les arts en l’educació.
Seguint la recomanació de Forés, passem al teatre amb Oriol Puig Taulé, que aquesta setmana ha escrit Les màquines de parlar, que ens recomana veure Verbagàlia a la Sala Atrium. Es tracta de dos monòlegs de Víctor Català que mai s’havien representat professionalment. A l'espisodi ens explica tres motius pels quals hem de veure-la i de pas ens recomana un article de Núvol.
També us recomanem llegir Les illes obstinades, un article de Bernat Puigtobella on repassa els millors viatges literaris del moment amb les illes com a protagonistes, com La ruta blava, de Sagarra, un llibre d’una gran sensualitat, com apunta Puigtobella, i que enguany ha recuperat Club Editor amb edició de Narcís Garolera.
També aquesta setmana Sofia Vilella ha parlat amb Maria Guasch, que publica Les petites vampires una novel·la amb clares traces gòtiques que explora l’estrany procés de fer-se gran. Hem preguntat a Guasch per què recomana aquesta novel·la, com diu ella, que és gòtica i tenyida de quotidianitat.
Seguint la recomanació de l’autora parlem de l’article de Jaume Salvanyà, tècnic lingüística de TV3. I Joan Burdeus ha escrit La promesa irresistible d’eficiència.
Recuperem la veu de Marta Pontnou i els seus articles d’opinió, ja que fa dies publicava L’11 de l’11: el Singles Day. El que pot semblar un dia de celebració per a tothom ella creu que es tracta d’una excusa que encara potencia més les desigualtats entre homes i dones solters. Ens ho explica.
Sabies que són deu les novel·les que opten a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2024? El premi disposa d’una dotació de 20.000 euros per a l’autor o autora guardonada. Al llarg del mes de desembre s'anunciarà la terna de finalistes. Les trobaràs a Les deu novel·les de l’any.
Pòdcast.cat de Núvol
Al llarg de la història, han estat tants els cossos que han trobat en el fons de la mar sa seva tomba. Cossos impossibles de localitzar i rescatar. O pot ser, sí seria possible recuperar, potser, si es fes un esforç? En aquesta ocasió Gris Mig compta amb la visita de la fotoperiodista Anna Surinyach, autora de l’obra Mar de Luto, el resultat d’anys de feina documentant les rutes migratòries cap a Europa a través de la mar. Rutes que de vegades acaben abans d’hora, amb naufragis invisibles i cadàvers no identificats.
Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
La recerca de Natxa Pomar durant la seva residència s’F/16 es titula Ecos de Pedra i Memoria i se centra en el patrimoni talaiòtic de Menorca i en l'obra de Margaret Murray, una figura clau i pionera en les excavacions arqueològiques a l'illa a principis del segle XX. Quina va ser la seva empremta i com la interpretem avui dia? Ens ho explica a Gris Mig. Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
El gallec Adra Pallón ens parla del seu projecte Demotanasia, sobre la despoblació a la franja oriental de Galícia. Amb molta sensibilitat en el tractament de la llum, el fotògraf planteja aquest treball com un homenatge als habitants de la zona, últims protectors d’una cultura minifundista, solidària i austera, avui en perill d’extinció. Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Comencem el programa d’avui amb la columna de Neus Penalba des de Filadèlfia on reflexiona sobre les tradwives, la idea conservadora que retorna les dones a les tasques de la llar. Al Collita pròpia ens explica d’on li surt la idea. Penalba recomana l’article de Joan Burdeus Madrid DF contra el País Valencià. No us el perdeu.
Passem al teatre perquè aquesta setmana Jaume Forés publica Doble ració de Lucia Calamaro on ens explica que la reconeguda dramaturga italiana Lucia Calamaro debuta a l’escena catalana amb dos nous muntatges: La vida suspesa que estarà al Teatre Tantarantana, del 6 de novembre a l’1 de desembre, i L’origen del món, a l’Akadèmia, del 13 de desembre al 12 de gener. Al Collita pròpia ens diu quin canal de Youtube hem de visitar si volem saber més de Calamaro abans de veure-la a l’escenari.
Passem al cinema perquè ens espera un novembre molt cinèfil. Avui destaquem l’article d'Agus Izquierdo Un cinema que alimenti l’ànima on fa una prèvia de la 21a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que se celebrarà del 15 del 30 de novembre i al pòcast ens explica quines altres cites tenim aquest mes.
Albert Pijuan aquesta setmana publica un nou article de la seva sèrie i que es titula Els gèneres són capitalisme. Pijuan recomanava l’últim article de la Indicatiu titulat Les tradwives tenen raó. La ironia de l'autora evidencia el perill d'aquest concepte tan estés a Tik Tok.
Pòdcast.cat de Núvol
El fotoperiodista sabadellenc Miquel Muñoz ens presenta el seu treball Barcelona, un parc temàtic, guanyador de la 22ª edició del premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Un reportatge sobre la massificació turística a Barcelona representada desde la mirada de l’absurd. Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Ens endinsem en l'obra de Samira Badran, artista visual palestina afincada a Barcelona. Titulada Memory of a Land (2017) es tracta d’una animació sensorial, no-narrativa i experimental sobre la identitat i l’aïllament del poble palestí. Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Arrenquem el programa d’aquesta setmana amb l'Ofèlia Carbonell, que ha vist pel·lícula The Substance i ara ens explica en què li ha fet pensar. De passada, recomana un article de Joan Burdeus que també destaquem al Collita pròpia, El que l’esquerra ha d’aprendre d’Elon Musk.
Aquesta setmana, Ferran Mestre debuta a Núvol amb un article que sona a ritme del nou disc del conjunt de Banyoles Germà Negre i que es titula Puja aquí dalt i balla. Mestre en fa la crítica a Germà Negre: engruixir el Cançoner.
També aquesta setmana, Josep Maria Cortina parla de l’exposició del Centre de Fotografia KBr de la Fundació MAPFRE sobre el fotògraf francès Cartier-Bresson. L'articulista comenta que els amants de la fotografia no se l'haurien de perdre.
La Indicatiu publica Les seqüeles més esperades del cinema català i a l'episodi confessa com s’ha inspirat per fer l’article.
Passem ara a la música clàssica, ja que Alexandre Nunes de Oliveira ha entrevistat la pianista empordanesa Emma Stratton, que ha debutat al Palau de la Música amb el seu primer disc, Syndesi. L’articulista confessa que aquesta entrevista primer no havia de ser una entrevista.
Avui ens acomiadem amb poesia: Bernat Puigtobella i Pol Vouillamoz han assistit a un vermut poètic amb els poetes Feliu Formosa i Jaume C. Pons Alorda en el marc del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat. Escoltem Formosa recitant el poema Faràs dos trucs i t’obriré la porta.
Pòdcast.cat de Núvol
Fa quatre anys, el 2020, en plena pandèmia, ens vam trobar amb Pau Vallvé en aquest mateix bar (La Rovira), en aquesta mateixa plaça (Plaça Rovira), en aquest mateix barri d'aquesta mateixa ciutat. Aquell dia d'aleshores vam parlar de La vida és ara, de Sigur Rós i de col·lapsologia; de naturalesa i paisatges (sonors i vivencials) i de la intensitat intrínseca i inherent de la música d'aquest artista multinstrumentalista, lletrista nostàlgic, compositor romàntic, gracienc migrant, viatger entusiasta i introspectiu.
Ara, gairebé un lustre després, ens retrobem per celebrar el naixement d’Agorafília (autoeditat, 2024), el seu 18è disc, 11 temes sobre el pas del temps, la felicitat, els alts i baixos, l’amor, el fer-se gran i un llarg etc. Amb portada de Laura Sisteró i que tu, estimat oient, ja podràs degustar quan escoltis aquest pòdcast. Benvingut a Gent a llocs, tu, qui siguis, a l’altra banda, i benvingudíssim.
Escrit per Agus Izquierdo. Gravat, produït i editat per Marina Miguel Pavia. Propietat de Pòdcast.cat.
Pòdcast.cat de Núvol
La fotògrafa Meri Santos ens visita per parlar sobre el seu projecte "Sarvisé", elaborat amb imatges íntimes i familiars que documenten la visita al poble natal de la seva mare, per acomiadar-se per últim cop del seu germà gran.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Dissabte 19 d'octubre de 2024, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat va convidar el poeta i traductor Feliu Formosa, que enguany ha fet 90 anys, per celebrar el seu aniversari. Acompanyat per Jaume Pons Alorda, gran coneixedor de l'obra de Formosa, tant de la seva poesia com de les traduccions de l'alemany, va llegir una tria de poemes de la seva Poesia completa, que l'any que ve es publicarà actualitzada a Viena mentre Pons Alorda llegia textos de Villon, Kafka, Celan, Ausländer i d'altres traduïts per Formosa. Us oferim una gravació casolana del recital que van oferir els dos poetes a El Siglo. Si escolteu atentament. sentireu que l'esperit de Gabriel Ferrater es manifesta de manera ostensible.
Pòdcast.cat de Núvol
La menorquina Anna Petrus (Menorca, 1978), directora artística del DocsBarcelona, ens atén a Gris Mig per xerrar sobre els processos interns que es porten a terme per seleccionar pel·lícules a un festival, una tasca que s’ha convertit en un art en aquest moment de ingent producció cinematogràfica a nivell internacional.
Pòdcast.cat de Núvol
Recentment nominada als premis Emmy, "Punt de no retorn" és l'obra que presenta el fotoperiodista Raül Gallego al Menorca Doc Fest. Es tracta d'una sèrie que oscil·la entre el documental i el reportatge, i en un format breu s'endinsa en temes d'actualitat i conflictes internacionals. Raül revela totes les anècdotes dels intrèpids rodatges amb Joao Borges i Àlex Arroyo.
Coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Pòdcast.cat de Núvol
Torna el Collita pròpia, el pòdcast de Núvol on amb 10 minuts et resumim l’actualitat cultural de la setmana. Aquesta temporada introduïm canvis i els articulistes ens explicaran la cara B del que han escrit. Els preguntem què ñés allò que no expliquen a l’article, què els va inspirar i també iniciem una roda de prescripcions, ja que cada un d’ells recomanarà un article publicat durant la setmana.
Comencem amb una estrena! Núvol ha publicat en exclusiva el videoclip oficial de la cançó Lo conte dels flamencs de la cantautora Lia Sampai. I pel que fa als articles més destacats de la setmana, la Indicatiu publica Tenint una conversa profunda al lavabo de la discoteca amb la teva amiga, on explica literalment això. Avui li preguntem si alguna vegada ha tingut una conversa d’aquest tipus i de passada, recomana un article.
Continuem amb l’Ofèlia Carbonell que ha escrit L’era dels possibles on diu que sent que va darrere de totes les tendències i al mateix temps de cap. Avui explica en quins possibles està encallada ara mateix.
L’estiu ha inspirat els articulistes de Núvol, com li ha passat a en Miquel Bonet, autor de la secció El que no hem menjat. Aquesta setmana ha escrit La samfaina com a mètode de control migratori. Al pòdcast diu com li va venir la inspiració i quins articles recomana.
Aquesta setmana s’ha celebrat la Biennal del Pensament i en Joan Burdeus ha assistit a una conversa centrada en el desig que agrupava Clara Serra, filòsofa i autora de El sentido de consentir i Elena Martín, cineasta i directora de Creatura. L’acte estava moderat per l’escriptora Anna Pazos. De cada una en podeu trobar una entrevista al digital de Cultura. I si no vau tenir ocasió d’assistir a l’acte, us recomanem llegir la crònica que Burdeus publica aquesta setmana i que es titula Cancel·lar el desig.
Algun cop heu anat a un hospital i us han proposat formar part d’un estudi d’investigació? Això és el que li va passar una vegada a la física i doctora en biomedicina Agnès Pérez-Millan, que també és investigadora a Neurones Fregides, i que ara explica a l’article Participo en un estudi d’investigació? Llegiu-lo si voleu saber què va fer i per què hauríem de fer o no aquest pas.
Aquesta setmana se celebren les Jornades Europees del Patrimoni i els museus i entitats culturals de Catalunya organitzen més de 500 activitats i experiències gratuïtes. Per conèixer-les totes, Núvol publica el dossier especial Quan érem romans. Al Collita pròpia en llegirem un fragment de l’entrevista que Enric Garcia Jardí i Fran Richart Barbeira han fet a Mònica Borrell, la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Borrell parla sobre el llegat romà de Tarragona i els reptes de la investigació i la divulgació en el camp de l’arqueologia.
Bernat Puigtobella fa dies deia en un article de Núvol que l’escriptor Albert Pijuan viu un moment dolç perquè fa mesos guanyava el premi Llibreter, a l’abril estrena una obra al TNC i ara, a més, obre una sèrie d’articles a Núvol dedicats als gèneres narratius. El primer és Literatura o ficcions populars: manualet per aprendre a distingir-les. Li hem preguntat d’on li surt l’interès per encetar aquesta publicació i de passada ha recomanat un parell d’articles del digital de cultura.
Començàvem l’episodi fent referència a l’estrena musical de Núvol d’aquesta setmana, però també estrenem pòdcast. Es diu Les tres gràcies i elles són la Pineda Vaquer, Txell Blay i l’Alba Camarasa. Fa uns dies, Joan Burdeus les va entrevistar. No deixeu escapar el pòdcast ni l’entrevista.
Per acabar, agafeu l'agenda perquè aquesta setmana arriba la 27a edició de la Fira Mediterrània, que se centra en les identitats dissidents. Del 10 al 13 d’octubre es presenten a Manresa un total de setanta-quatre peces, quaranta-dues de música i trenta-d
Pòdcast.cat de Núvol
Comencem amb la collita d’avui amb el darrer article de Montserrat Dameson, Per la finestra, on l’autora comparteix les seves experiències com a voyeur.
Sortim de casa i anem al Teatre Nacional ja que Jaume Forés ha escrit El Malson d’Aliança Catalana després d’haver visitat un assaig de What the Foc?! que el TNC estrena en el marc del Grec Festival. L’autor ens explica de què va l’espectacle i què el va impactar en aquest assaig.
També aquesta setmana, Joan Burdeus publica dos articles que no hauríeu de deixar escapar. Per una banda, ha escrit una columna sobre la manifestació en contra del turisme del passat dissabte i, per l'altra, recomanem El que crema dins de Maria Nicolau, que publica després de la seva visita a la casa que la cuinera s’acaba de comprar a Vilanova de Sau.
Passem ara a la Indicatiu, ja que ha publicat Un home gran et tira la canya, un retrat d'una situació de manipulació que viuen moltes noies.
També aquesta setmana el Centre Obert d’Arquitectura ha presentat 50 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic del país. De la mà dels arquitectes AMOO, Aureli Mora i Omar Ornaque, hem conegut els orígens del portal Arquitectura Catalana i el seu nou projecte DISSSSENY. Albert Nogueras ens explica què hi trobarem.
Anem a Vilanova i la Geltrú ara de la mà de la periodista i crítica d’art Montse Frisach que ens convida a visitar la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, que com diu ella ens permet fer "una passejada per la història de l’art".
I ja ho vam anunciar a finals de juny, però des del Collita Pròpia volem recordem que l’actriu Àgata Roca rebrà el pròxim 22 de juliol el Premi Memorial Margarida Xirgu que s’atorga a la millor interpretació femenina de la temporada. Recordeu però que no és un premi a la trajectòria, sinó un reconeixement a un treball en concret, que en aquest cas és per L’imperatiu categòric. Oriol Puig Taulé recorda així la seva interpretació a l’espectacle.
Aquesta setmana arriba una nova entrega d'El que no hem menjat, que aquesta setmana porta per títol El problema del pop i parla de com la cuina es relaciona amb la salut mental. Miquel Bonet ens diu quina és la seva recepta per superar la tristesa.
Per acabar, traieu l’agenda perquè per aquest cap de setmana teniu una cita al Liceu amb l’òpera Contradir la nit, que és la microòpera de nova creació que s’estrena del 12 al 14 de juliol al Gran Teatre del Liceu sota la direcció de l’artista resident Àlex Ollé. L’activitat s’emmarca dins de l’ÒH!PERA i el Festival Grec.
I també aquest divendres dia 12 torna al Park Güell Barcelona en moviment amb un nou cicle de cinema dedicat al director de cinema, guionista i productor barceloní Ventura Pons, que va morir a primers de gener d'aquest any.
Pòdcast.cat de Núvol
Hola, soc l'Agus Izquierdo. Com esteu. Us dono la benvinguda a Gent A Llocs, un pòdcast conversacional (sí, prego disculpes, un més) on visito espais, racons, ambients, indrets o bastions, que els personatges amb qui parlo en cada capítol consideren importants, significatius o, pel motiu que sigui, simplement, dignes de ser escollits.
Encetem l'assumpte amb David Moragas (Almoster, Baix Camp, 1993), director de cinema (A Stormy Night, Demà ho deixem, etc) i ara també narrador i escriptor. Acaba de publicar FERVOR, una novel·la-debut que edita La Magrana i on presenta un protagonista que dirigeix una missiva a un amor perdut, relatant a través d'una correspondència (una sort de missatge en una ampolla navegant en la immensitat oceànica que és aquesta vida moderna), la descomposició d'una persona i la deconstrucció d'un amor. Aquest protagonista, igual que els personatges que formen el seu ecosistema social, ens representen en petites però versemblants dosis de realitat exagerada. Éssers que ostenten les seves debilitats i no dissimulen una fragilitat que, en el fons, els enforteix.
Moragas ens brinda, doncs, una lectura estival constituïda de palles furtives, un erotisme autoconscient però incontrolable, incursions nocturnes en una ciutat latent; festes i ressaques, l'amor maternal, una família amb alts i baixos i el retrat tendre i honest de l'amistat exhibida com una erecció impertorbable. Un amalgama fresc que pot presumir d'unes persones que situa en una Barcelona viva, gai, acolorida, eclèctica i, sobretot, víctima directament política d'un món precaritzat i massificat que l'està desgastant i oprimint a poc a poc. Parlem amb ell de tot això.
Pòdcast.cat de Núvol