Hvad er op og ned, når man sammenligner udvaskningen fra vintersæd kontra efterafgrøder?
Det har vi ny viden om, og det debatterer vi i denne podcast. I studiet er:
- Elly Møller Hansen, seniorforsker ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet
- Gitte Blicher Mathiesen, seniorrådgiver ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
- Nanna Hellum Kristiansen, afdelingsleder, gødning og produktion, SEGES Innovation
- Leif Knudsen, chefkonsulent, gødskning, SEGES Innovation
Krav om efterafgrøder kan blokere for dyrkning af vintersæd, og der er løbende diskussion om, hvorvidt vintersæd i nogle egne kan reducere udvaskningen til samme niveau som efterafgrøder kan.
En ny vidensyntese samler ny og eksisterende viden på området. Hør de vigtigste pointer diskuteret af forfatterne i denne podcast. Du kan også læse artiklen om emnet her på landbrugsinfo.dk
Podcasten er produceret i projektet ”Er kvælstofudvaskningen fra vintersæd større end fra efterafgrøder?” og er støttet af Promilleafgiftsfonden.”
Etablering af frø er et stykke præcisionsarbejde, som skaber grundlaget for det gode udlæg og den efterfølgende frømark - med det bedst mulige udbyttepotentiale.
I denne podcast tager vi en snak om, hvad der er vigtigt i forbindelse med etablering af udlæg af frø, hvilke maskinløsninger der er optimale samt forsøgsarbejdet med etablering af frø.
Den grønne omstilling i dansk landbrug er i fuld gang, og disruptive samarbejder og datadeling vil de kommende år sætte turbo på udviklingen.
Fordi data øger sporbarheden og dokumentationen over for detailledet og forbrugerne.
I denne podcast gennemgår vi eksempler på, hvordan det skal ske, og du kan møde virksomhedere fra hele fødevareklyngen. Fra gødningsproducenten Yara til Valsemøllen og Naturli, som arbejder med dokumentation på klimaaftrykket direkte på emballagen.
I studiet er Mette Kramer Langgaard fra SEGES Innovation og Nicolai Fog Hansen fra Teknologisk Institut.
Podcasten er produceret i projektet Lær af Danmarks største forsøgsareal og er støttet af Promilleafgiftsfonden.
Oplands-/udtagningskonsulenter har god indsigt i landbrug, udtagning og jordfordeling.
Derfor kan et tæt samarbejde mellem lodsejere, oplands-/udtagningskonsulenter, kommuner og Naturstyrelsen være afgørende for at nå i mål med klimaindsatsen.
Det debatterer SEGES Innovation i denne podcast, hvor vi har deltagelse af tre landbrugsrådgivere med stor erfaring på dette område.
- Eja Lund, chefkonsulent, Velas
- Karen C. Thomasen, miljørådgiver, Sagro
- Camilla Lerbjerg Thomsen, miljøchef, LandboNord
SEGES Innovation mener, at det er vigtigt - i samarbejde - at finde de rigtige steder til udtagning af den kulstofrige landbrugsjord som kan bidrage med en reel reduktion af klimaeffekten. Og at alt er baseret på frivillighed.
Kun ejendomsmæssige- og tekniske forundersøgelser af udvalgte områder kan afgøre, om der er et reelt ønske om at deltage samt om der vil være en klimaeffekt. Her kan lodsejere og oplands-/udtagningskonsulenter bidrage med lokal kendskab og viden. Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.
Læs mere i brochuren: Fakta og gode råd om udtagningen af landbrugsjorder
Lyt denne podcast, hvor vi debatterer, om vi i Danmark kan udvikle en produktion af nødder og kastanjer i stor skala. Hvad skal der egentlig til?
Med i studiet er Mette Damborg Hansen, specialist i plantebaserede fødevarer, og Susi Lyngholm, konsulent i gødning/produktion - begge fra SEGES Innovation.
Vi besøger også Pometet, en genbank for frugt og bær under Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.
Her fortæller Pomet-mester Lasse Lose, hvad der i hans øjne skal til for, at Danmark kan tage konkurrencen op med USA, Tyrkiet og Italien, som store nøddeproducerende lande.
Du kan læse mere om Pometet her
Podcasten indeholder emner som frøpuljemanagement, mekanisk ukrudtsbekæmpelse, sprøjtevinduer til evaluering og andre IPM-tiltag.
Vi evaluerer og perspektiverer over frøspil, anvending af jordbearbejdning og målrettet brug af præcisionsværktøjer som IPM.
I podcasten deltager Jens Erik Jensen, Poul Henning Petersen og Carsten Fabricius, SEGES Innovation samt IPM-innovationsvært Rune Gjengedal, Laue Skau og rådgiver David Hans Dreesen.
Lyt også en podcast om det gode før-høst-besøg her
Podcasten er støttet af Miljøstyrelsen.
Podcasten omhandler de mange skadestærskler og varslingssystemer, du kan anvende.
Vi taler om, hvordan de er udarbejdet, og hvordan vi sikrer tilliden til dem – og ikke mindst anvender dem i praksis. I denne podcast deltager Ghita C. Nielsen, Rasmus Emil Jensen og Carsten Fabricius fra SEGES Innovation samt planteavlskonsulent Annemette Pagter fra Velas.
Du kan lytte andre podcast om IPM her på siden, og du kan læse mere om at udvikle den rigtige IPM-strategi på Landbrugsinfo
Podcasten er støttet af Miljøstyrelsen.
I denne IPM-podcast har vi en gennemgang af de vigtigste faktorer ved sortsvalget med inddragelse af IPM-score og andre gode forudsætninger for et sundt sortsvalg.
Podcasten sætter fokus på sortinfo, baggrundsviden i sortsvalg, vigtigste parametre, sortsblandinger og praksisnær beslutning om sortsvalg. I studiet er Ghita C. Nielsen, Leif Hagelskjær og Carsten Fabricius fra SEGES Innovation samt planteavlskonsulent Annemette Pagter fra Velas.
Du finder masser af relevant info for de forskellige sorter på www.sortinfo.dk
Podcasten er støttet af Miljøstyrelsen.
For danske landmænd bliver det stadig vigtigere at arbejde målrettet med at undgå spredning af ukrudt. Og inddrage sædskifte for at undgå græsukrudt og resistens.
Podcasten her indeholder en samtale om spredning af ukrudt med deltagelse af Jens Erik Jensen, Poul Henning Petersen og Carsten Fabricius alle fra SEGES Innovation. Og vi besøger IPM-innovationsværten Laue Skau. Hele historien om hans tilgang til IPM kan du også lytte i denne podcast
Podcasten er støttet af Miljøstyrelsen.
Læs også meget mere om at udvikle den rigtige IPM-strategi her på Landbrugsinfo, og lyt en podcast om det gode før-høst-besøg her
IWMPRAISE is an EU Horizon 2020 project about integrated weed management (IWM) in European cropping systems.
The project started in 2017 and ended on 30 November 2022.
In this podcast, project coordinator Per Kudsk and Mette Sønderskov, both from Aarhus University, speak about the highlights of the IWMPRAISE project with Jens Erik Jensen and Carsten Fabricius from SEGES Innovation.
Much more information about IWMPRAISE can be found at the project website https://iwmpraise.eu/
Du kender prosulfocarb som Boxer, Roxy, Fidox og Adimax, men du skal tænke dig godt om, inden du kører ud med midlet her i efteråret.
Du skal for eksempel være opmærksom på, at der ikke sker afdrift nærliggende frugt- og grøntdyrkere. Dem kan du se, om du har som nabo på www.landmand.dk
I podcasten får du konkrete anbefalinger til at gøre det korrekt med din sprøjteteknik. Vi kommer ind på alt fra bomhøjde til dyser.
Og du kan læse mere om anbefalinger i faktaarket og artikel på Landbrugsinfo.
Laue Skau er udfordret af resistent italiensk rajgræs på markerne ved Haderslev.
Samtidig har han i flere år arbejdet strategisk med integreret plantebeskyttelse (IPM).
I denne podcast fortæller Laue os om sin værktøjskasse, og vi kommer blandt ind på sædskifte, sortsvalg, såtidspunkt, konkurrenceevne og samarbejdet med maskinstationen, som også er vigtigt i forhold til at undgå yderligere spredning.
Husk at dele podcasten med din markmand eller din maskinstation.
Hvis du ejer jord, hvor et BNBO udpeges, så skal du som udgangspunkt lave en aftale omkring landbrugsdriften med det lokale forsyningsselskab. Og du har faktisk travlt, hvis du vil indgå en frivillig aftale, da fristen for frivillige aftaler udløber i 2022.
Lyt i denne podcast til, hvordan lodsejer Thomas Antoni greb sagen an. Du kan også høre, hvordan SEGES Innovation, Danva og Danske Vandværker har samarbejdet om at facilitere den frivillige proces.
Læs mere, og hent aftale- og deklarationsteksterne her:
Grundvand (landbrugsinfo.dk)
Det er tid at lægge strategien for en god etablering af vinterrapsen, og i denne podcast kommer vi godt rundt om det, du skal overveje.
- Sædskifte
- Etablering
- Sorter og såtidspunkt
- Gødskning ved såning eller i løbet af efteråret?
- Ukrudtsbekæmpelse i efteråret
- Skadedyrsbekæmpelse i efteråret
- Vækstregulering efterår
Husk at dele linket med din markmand eller maskinstationen.
Du kan finde mere info her:
Dyrkningsvejledning for vinterraps (landbrugsinfo.dk)
Gødskning af vinterraps i foråret 2022 (landbrugsinfo.dk)
og huske, at du på sortinfo kan få en masse inspiration til at finde den rigtige sort:
SortInfo
I denne podcast taler vi om, hvordan du optimalt bekæmper rodukrudt med glyphosat.
Målet er at anvende så lidt glyphosat som muligt men samtidig få den bedste effekt.
Vi taler også om, hvordan du husker din markmand eller maskinstationen på ikke at sprede græsukrudt mellem markerne under høst.
Du kan læse en artikel om bekæmpelse af kvik og rodukrudt med glyphosat her:
https://www.landbrugsinfo.dk/public/c/6/9/plantebeskyttelse_bekaempelse_af_kvik_og_rodukrudt_med_glyphosat_foer_hoest
Du kan læse mere om glyphosat-handlingsplanen her:
Glyphosathandlingsplan (landbrugsinfo.dk)
Og du kan se en explainer-video om glyphosat-handlingsplanen her:
Glyphosathandlingsplan: Lad os sammen sænke glyphosatforbruget - SEGES TV
Har du endnu ikke foretaget et før-høst-besøg, så lyt podcasten om det her:
http://podcast.seges.dk/2022/06/03/din-mark-lige-nu-faa-det-maksimale-ud-af-dit-foerhoest-besoeg/
I denne special-udgave af podcasten Din Mark Lige Nu fokuserer vi på etablering af efterafgrøder før høst.
Vi besøger Klitgaard Agro ved Hals og hører om deres erfaringer med at etablere før høst. Vores maskinekspert Henning Sjørslev fortæller om de tekniske begrænsninger og muligheder, der er ved spredning af efterafgrødefrø.
Og vært Nanna Hellum Kristensen sørger for, at vi også kommer ind på økonomien i kvælstoffikserende arter.
Husk, at dele linket til podcasten med din maskinstation eller din markmand.
Vil du læse manualen om etablering af efterafgrøder, så klik på linket herunder
https://www.landbrugsinfo.dk/basis/e/5/9/afgroder_etablere_efterafgroder_for_host
Vil du læse om Farmtest på teknik af etablering af efterafgrøder før høst, så klik herunder:
Fra midten af juni er det oplagt at lave dit før høst-besøg i marken, hvor du skal evaluere på behandlingerne, men også gennemgå marken for græsukrudt og tokimbladet ukrudt – så du kan reagere, før de smider frø.
Du får i denne podcast alle de gode råd til det optimale førhøst-besøg med din lokale konsulent.
Du får også at vide, hvordan du kan gøre brug af droneoverflyvning og andre digitale værktøjer. Og hvorfor du kan få en unik viden ud af at lave gode sprøjtevinduer
En god etablering af efterafgrøder er vigtig, og det samme er en effektiv ukrudtsbekæmpelse – særligt, hvis du har hanespore i din majs ☠️
I denne podcast gennemgår vi, hvordan du bedst etablerer efterafgrøder og bekæmper ukrudt.
Når du har lyttet, kan du gå videre til denne artikel om efterafgrøde i majs:
Etablering af efterafgrøde i majs (landbrugsinfo.dk)
Og du kan tjekke de videoer, vi har om hanespore på seges.tv:
Selv om vejret er meget tørt nu, så kan der stadig nå at komme så meget regn, at der skal svampebekæmpes i korn og frø.
Men hvilke stadier bør du time svampebekæmpelsen til for at få det højeste udbytte? Og hvilke sorter er det nu, der er de mest resistente?
I denne udgave af Din Mark Lige Nu dykker vi ned i landsforsøgene og gennemgår fakta på særligt vinterhvede og frø, men vi kommer også ind på vårbyg og havre.
Så lyt med her, så du er klar til en svampebekæmpelse, hvis det bliver nødvendigt. Eller del linket med din markmand eller maskinstationen.
Podcasten er produceret med støtte fra Frøafgiftsfonden.
Maj måned byder for mange på gødningstildeling i eksempelvis vinterhvede og vårbyg.
Men hvordan forholder du dig til det tørre vejr, vi oplever i dette forår.
Og hvordan kan det nye værktøj N-Tool-Precise hjælpe dig til at tildele den rigtige mængde?
Det diskuterer vi i podcasten Din Mark Lige Nu, som du kan høre ì linket herunder.
Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.
I dette afsnit af podcasten Din Mark Lige Nu taler vi vækstregulering i korn og frø.
Vores eksperter Marian og Kristian gør dig klogere på, hvornår du bør vækstregulere.
Og vi gør opmærksom på de digitale værktøjer, der hjælper dig til at beslutte, om du bør vækstregulere.
Podcasten er støttet af Frøafgiftsfonden.
Vi taler i denne udgave af podcasten Din Mark Lige Nu om de ukrudtsarter, vi er oppe imod i vårsæden, og hvordan vi skal behandle dem.
Og hvorfor eksempelvis hestebønner og ærter kan være gode afgrøder i din IPM-strategi.
Du får også at vide, hvornår på dagen, du skal køre for at få en optimal bekæmpelse.
Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.
Der sker hvert år alvorlige ulykker med maskiner i landbruget. Og i modsætning til andre brancher er statistikken over alvorlige ulykker ikke entydigt faldende.
Karsten Zacho fra Arbejdstilsynet har mange års erfaring med at forebygge og undersøge ulykker i landbruget. I denne podcast fortæller han om de mest almindelige ulykker, og hvordan vi kan undgå dem.
Klik dig også videre til podcasten herunder, hvor familien Skau ved Haderslev fortæller om den ulykke, de var ude for, hvor en teleskoplæsser væltede ned over dem:
Ulykken på Fuglsøgaard: Familien Skaus fortælling – SEGES Podcast
Og du kan læse mere at skabe en sikker arbejdsplads seges.dk/arbejdsmiljo og på www.arbejdstilsynet.dk
Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.
En teleskoplæsser vælter ned over Rasmus Skau, da han arbejder på en mark tæt på hjemmet ved Haderslev.
Han er overbevist om, at han er ved at dø, fordi læsseren ligger oven på ham og trykker hans maveregion med stor kraft.
Skal han ringe og sige farvel til sin kone Mette eller ringe efter hjælp?
I denne podcast fortæller både Rasmus og Mette, hvad ulykken har betydet for dem.
Du kan også klikke dig videre til et interview med Karsten Zacho fra arbejdstilsynet, som fortæller om de mest almindelige grunde til, at der sker ulykker med maskiner.
Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.
Græsukrudt skal bekæmpes nu, og i denne podcast ser vi på, hvordan du lægger den rigtige strategi. Du får også tips til at spotte de forskellige ukrudtsarter i markerne.
Kombinér IPM og kemi
Hvordan kommer vi langt uden brug af kemi? Og hvordan vi anvender midlerne bedst, når det er nødvendigt? SEGES Innovations landskonsulenter i planteværn har stor erfaring med at balancere IPM-strategien med brug af midler for at få den mest effektive bekæmpelse.
Hvad gør vi ved resistensen
Vi ser et stigende antal tilfælde med resistens hos græsukrudt, og vi taler i denne podcast også om, hvad vi kan gøre ved udfordringen.
Del linket med maskinstationen og dine medarbejdere
Du kan altid finde podcasten “Din Mark Lige Nu” i den app, du normalt lytter til podcast igennem. Det kan være Apple Podcast, Spotify eller Google Podcast.
Husk at trykke ”følg” eller ”abonner”, så du aldrig går glip af de nye afsnit. Hvis du ikke selv skal i marken, så del linket med dine medarbejdere eller din maskinstation.
I podcasten nævner vi forskellige digitale værktøjer, og dem kan du komme direkte til her:
Tjek dine midler og blandingseffekt her:
Planteværn Online > Hovedmenu - Alle afgrøder (dlbr.dk)
Pjecer om maksimal effekt og minimal afdrift:
Ny vejledning om Maksimal effekt og minimal afdrift med luftsprøjter (landbrugsinfo.dk)
Appen IPM tjek finder du, hvor du henter dine apps, og du kan læse mere her
Gratis IPM app om ukrudt og skadevoldere i marken (landbrugsinfo.dk)
Beyers oversigt over Cossack-vejret finder du her:
Cossack Vejret - NYHED - Bayer Crop Science Danmark
Podcasten er støttet af Promilleafgiftsfonden.