I et dyrereservert blev der fredag den 10. januar slået alarm. Det viste sig, at tre vandbøfler testede positiv for den smitsomme virus mund- og klovesyge i den tyske delstat Brandenburg. Dernæst gik der et stort inddæmningsforløb i gang. Landet har siden været fri for sygdommen siden 1988.
Podcasten er opdelt i tre, og kommer først ind på, hvilke symptomer dyr med mund og klovesyge har, og hvordan den smitter. Dernæst kan du høre, hvordan du undgår at få sygdommen ind i besætningen, samt hvorfor Landbrug & Fødevarer har valgt at øge karantænetiden til 48 timer for dem, der har været ude og rejse. Til sidst kan du få et historisk indblik i, hvordan virussen kom til Danmark i 1982.
Medvirkende:
Lisbeth Harm Nielsen, svinefagdyrlæge, Landbrug & Fødevarer
Kristian Møller, afdelingschef og dyrlæge, Landbrug & Fødevarer
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Sunde søer er vigtige byggesten til en god bedrift. Og der er altid gode råd at hente hos dem, der har en god so-overlevelse. Derfor har vi spurgt en driftsleder og hans rådgiver om, hvordan de er lykkes med at øge so-overlevelsen på bedriften.
Medvirkende:
Nikolaj Stidsen, rådgiver, Velas
Per Madsen, dirftsleder, Grubbe Landbrug.
Vært:
Søs Lindeborg Pedersen.
Produceret med støtte af Svineafgiftsfonden
Et specialeprojekt fra Københavns Universitet, udført i samarbejde med SEGES Innovation og Landbrug & Fødevarer, har vist, at der er en række fordele af hente ved at sanere mod PRRS i sobesætninger.
Landbrug & Fødevarer har efterfølgende holdt nogle af de resultater op mod gældende data ved blandt andet at se på betydningen af besætningers PRRS-status i forhold til antibiotikaforbruget. Det taler vi om i denne podcast.
Og så kommer vi også ind på, hvad der er på PRRS-tapetet for 2025.
Medvirkende:
Nicolai Rosager Weber, dyrlæge og projektleder, Landbrug & Fødevarer
Marie Fisker Kristensen, tidl. specialestuderende og nu dyrlæge ved SPF-Sund, Landbrug & Fødevarer.
Vært:
Søs Lindeborg Pedersen
Danmark har været førende på produktivitet, siden samarbejdet om de såkaldte Interpig-tal startede i slutningen af 2002. Og dansk griseproduktion har formået at holde kadencen.
Det fortæller chefkonsulent i SEGES Innovation Sisse Villumsen Schlægelberger om i denne podcast.
Her giver hun også et indblik i den seneste prognose fra SEGES Innovation, samt hvordan svinetællingen ser ud.
Medvirkende: Sisse Villumsen Schlægelberger, chefkonsulent, SEGES Innovation
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Produceret med støtte af Svineafgiftsfonden
I dette afsnit dykker vi ned i, hvor vigtigt det er at have karantænestald til dine polte, samt hvordan disse rum kan være en effektiv barriere mod PRRS-smitte.
Chefkonsulent Bjørn Lorenzen og Nicolai Rosager Weber fra Landbrug & Fødevarer giver deres konkrete anbefalinger til, hvordan en karantænestald bør indrettes, med fokus på adskilte ventilations- og gyllesystemer samt de vigtigste forholdsregler ved indkøb af polte.
Speaker: Søs Lindeborg Pedersen.
Langemyregaard fik i 2020 en helt ny besætning. Glæden var stor over at have en besætning fri for PRRS. De gode stunder varede dog kun et par år, da besætningen i 2023 bliver testet positiv for PRRS.
Ejerne Thorbjørn og Peter Brandt Koefoed fortæller i podcasten om deres erfaringer med at sanere for PRRS.
Deres dyrlæge Claus Heisel fra LVK fortæller også om hele forløbet fra konstatering til udryddelse af sygdommen.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen.
Podcasten er produceret i samarbejde med SEGES Innovation.
Har du smågrisene, vil det være en god idé at lytte med her. I vores tidligere afsnit talte vi nemlig om, hvordan griseproducenten hæver den interne smittebeskyttelse i farestalden, når der skal saneres mod PRRS.
Nu er vi kommet til smågrisestalden. I det her afsnit taler vi om, hvordan du sikre dig mod at de ældre grise smitter de yngre med PRRS, og hvordan du undgår at PRRS-smitte spreder sig fra en sti til flere stier.
Reglerne er også gode at bruge i hverdagen for at sikre sunde og raske grise i din besætning.
Medvirkende: Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge i SvineVet
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Kender du de gyldne regler til bedre smittebeskyttelse, når du skal sanere for PRRS? Hvis ikke, så får du et praktisk overblik i denne podcast fra Griseproduktion. Vi dykker i med SEGES Innovation og en dyrlæge fra SvineVet ned i de gyldne regler for at øge smittebeskyttelsen intern på besætningen.
Det her er det første afsnit, hvor vi kommer ind på smittebeskyttelsesreglerne i farestalden.
Alt sammen for at sikre mindre smitte med PRRS.
Medvirkende: Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge, SvineVet.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Denne podcast kommer til at handle om en god nyhed.
Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at pattegrisedødeligheden er reduceret med næsten 1 procentpoint i 2023 sammenlignet med året før.
Det kommer efter et par år, hvor pilen har peget i den forkerte retning. For at blive klogere på, hvad der er årsagen til at dødeligheden falder er følgende to personer inviteret i studiet:
Christian Fink Hansen, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Gris.
Tage Ostersen, afdelingsleder for Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer Gris.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Det er nu 2 år siden, at Landbrug & Fødevarer lancerede reduktionsplanen, der skal mindske forekomsten af PRRS. I denne podcast tager vi en status på, hvordan det går med reduktionsplanen, og hvordan de danske besætninger kommer helt i mål med reduktion af sygdommen.
Medvirkende: Nicolai Rosager Weber, projektleder og chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Læs mere på www.prrsreduktion.dk
Du ser dem i større grad i stierne. Hangrisene.
Danske slagterier har nemlig åbnet for at aftage flere hangrise. Derfor har flere danske griseproducenter tegnet en hangrisekontrakt, og er stoppet med at kastrere pattegrisene. Med produktion af hangrisene løftes dyrevelfærden i farestalden. Hos slagtegrisene er fordelen bedre fodereffektivitet og kødindhold i slagtekroppen hos hangrisene. Hangrisene har dog også en række udfordringer.
Medvirkende: Hanne Maribo, chefkonsulen, L&F
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
SEGES Innovation har for nylig fremlagt de foreløbige regnskabstal for de danske grisebedrifter. De viser, at der er stor forskel i driftsresultaterne, alt efter om man er producent af smågrise eller slagtegrise. Sisse Villumsen Schlægelberger, der er specialkonsulent i SEGES Innovation, tager os en tur gennem tallene for at blive klogere på sidste års økonomi på de danske grisebedrifter.
Medvirkende: Sisse Villumsen Schlægelberger
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Produceret med støtte af Svineafgiftsfonden.
Landbrug & Fødevarer og SEGES Innovation har stort fokus på at hæmme udbredelsen af PRRS og hjælpe griseproducenterne med at undgå reinficering. I denne podcast vil vi komme ind på, hvordan PRRS smitter imellem besætningerne, svare på nogle af de spørgsmål, der er til smitte. Og så kommer vi også med en såkaldt kort nyhed, som vil hjælpe dig med at kunne forudsige fremtiden for, om din bedrift bliver smittet.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Medvirkende:
Bjørn Lorenzen, chefkonsulent, L&F
Mette Fertner, Epidemiolog, SEGES Innovation
I denne podcast dykker vi ned i en stor afprøvning af d-vitamin og calciums effekt på polte, som SEGES Innovation har gennemført.
Lyt med og hør nærmere om de resultater, som projektleder Thomas Sønderby Bruun har opdaget.
Medvirkende:
Thomas Sønderby Bruun, chefkonsulent, Husdyr hos SEGES Innovation
Vært:
Erik Borup Suhr
I denne podcast dykker vi ned i en stor afprøvning af organiske mikromineralers effekt på polte, som SEGES Innovation har gennemført.
Lyt med og hør nærmere om de resultater, som projektleder Thomas Sønderby Bruun har opdaget.
Medvirkende:
Thomas Sønderby Bruun, chefkonsulent, Husdyr hos SEGES Innovation
Vært:
Erik Borup Suhr
Kom med ind bag facaden på Grønhøj forsøgsstation og bliv klogere på de fordøjelighedsforsøg, SEGES Innovation er i gang med.
Fordøjelighedsforsøgene vil forbedre grundlaget for optimering af grisenes foder og både bidrage til griseproducentens økonomiske bundlinje, men også den klima- og miljømæssige bundlinje.
Medvirkende:
Karoline Blaabjerg, Chefforsker, ph.d. , SEGES Innovation
Uffe Pinholt Krogh, Chefforsker, ph.d., SEGES Innovation
Vært:
Erik Borup Suhr
Du har sikkert allerede hørt om reduktionsstrategien for PRRS, og at samarbejdet med din nabo kan være med til at udrydde sygdommen. Men har du nogensinde undrede dig over, hvad PRRS-virus egentlig er? Det sætter denne podcast fokus på.
Medvirkende:
Elisabeth Okholm Nielsen, SEGES Innovation
Lars E. Larsen professor, Veterinærinstituttet, Københavns Universitet
Vært:
Søs L. Pedersen
Prøv Online Kurser fra SEGES Innovation
Onsdag den 6. september blev der konstateret et fund af Afrikansk Svinepest i et vildsvin i Sverige. Podcastkanalen Griseproduktion har inviteret to eksperter fra Landbrug & Fødevarer i studiet for at tale om situationen i både Sverige, men også i resten af Europa, samt hvad man kan gøre for at undgå smitten herhjemme.
Medvirkende:
Lisbeth Harm Nielsen, dyrlæge, L&F
Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør, L&F
Vært:
Søs Lindeborg Pedersen
Det seneste halve år har det været muligt at øge produktionen af hangrise. Flere slagterier har nemlig åbnet op for, at producenterne kan levere hangrise. Det betyder dermed, at man stopper med kastration af pattegrisene. Det vil vi komme nærmere ind på i denne podcast.
Medvirkende: Hanne Maribo, chefforsker, SEGES Innovation
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
I det fjerde og sidste afsnit af vores podcast-serie om influenza, vil Gerben Hoornenborg, dyrlæge fra Porcus, og Pia Ryth-Hansen, forsker fra Københavns Universitet, blandt andet komme ind på, hvordan man ved hjælp af vacciner til grise kan mindske symptomerne på Influenza infektionen.
Derudover vil de også fortælle mere om, hvilken diagnostik der skal til for at vælge vaccinetype, og hvilken vaccinationsstrategier der kan vælges.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Hvordan forbereder du dig bedst til influenza-sæsonen næste efterår? Det sætter Pia Ryt-Hansen, forsker fra Københavns Universitet, og Gerben Hoornenborg, dyrlæge ved Porcus, fokus på i de to sidste afsnit af miniserien, der er udarbejdet i samarbejde med SEGES Innovation.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
Reduktionsstrategien for PRRS runder snart 1 år. Derfor er chefkonsulent Nicolai Rosager Weber fra Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris inviteret i studiet for at tale om, hvordan de danske griseproducenter har taget imod strategien, og hvordan fremtiden ser ud for reduktionen af PRRS.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen
I en podcast-serie stiller forskeren Pia Ryt-Hansen fra Københavns Universitet og dyrlæge fra Porcus Gerben Hoornenborg skarpt på, hvad influenza-virus gør ved grisene, hvordan vi forebygger smitte, og hvilke udfordringer man kan møde ved cirkulation af influenza i besætningen.
Denne podcast handler om udfordringerne og konsekvenser af at have smitte med influenza i besætningen. Dette er afsnit 2 ud af 4 podcast-afsnit.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen.
I en podcast-serie stiller forskeren Pia Ryt-Hansen fra Københavns Universitet og dyrlæge fra Porcus Gerben Hoornenborg skarpt på, hvad influenza-virus gør ved grisene, hvordan vi forebygger smitte, og hvilke udfordringer man kan møde ved cirkulation af influenza i besætningen.
Denne podcast handler om influenza-virus generelt, og hvordan smitten historisk har udviklet sig. Der er i alt 4 afsnit i serien, og de kan lyttes uafhængigt af hinanden.
Vært: Søs Lindeborg Pedersen.
Der er en masse tanker og holdninger om den mulige CO2-afgift. Debatten har blandt andet kørt på, hvorfor landbruget overhovedet skal have en afgift, da nogen mener, at landbruget også optager store mængder CO2 gennem fotosyntesen.
Men er det sandheden? Og hvordan opgør man sådan en afgift?
SEGES Gris har inviteret to chefkonsulenter fra Landbrug & Fødevarer i studiet, der vil gøre dig klogere på, hvad en sådan afgift går ud på.
Medvirkende:
Marianne Lynghøj, chefkonsulent fra Landbrug & Fødevarer
Bent Ib Hansen, chefkonsulent fra Landbrug & Fødevarer.
Vært:
Søs Lindeborg, kommunikationskonsulent, SEGES Innovation