En CO2-afgift på landbruget er et omdiskuteret emne. Men hvad er egentligt den samfundsøkonomiske mening med afgiften, og hvad har den af konsekvenser for kvægbruget? Og hvordan opgøres og omfordeles afgiften?
SEGES Kvæg Podcast var med på en lytter, da næstformand i klimarådet og professor fra KU Jette Bredahl Jacobsen holdt oplæg for et panel af yngre kvæglandmænd sammen med klimadirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. I denne podcast får du deres vigtigste pointer og fakta om CO2-afgiften.
Flere end 330 kalveentusiaster var i november 2022 samlet til Kalvens Dag. Hvis du gerne ville have været med – eller hvis du gerne vil genhøre nogle af budskaberne fra dagen og høre, hvad formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg tænker om kalvenes betydning – så lyt med her.
Du kan finde præsentationer fra dagen og læse mere om småkalve på www.landbrugsinfo.dk/smakalve.
På www.landbrugsinfo.dk/slagtekalve finder du materiale om slagtekalve.
Medvirkende:
Formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund
Praktiserende dyrlæge Tobias Volhøj, Vendsyssel Landdyrlæger
Agrobiolog Maja Bertelsen, Aarhus Universitet
Praktiserende dyrlæge Trine Fredslund Mathiesen, Ko-Vet.
Vært: Lone Sylvest Søgaard
Som kvægbruger har man valgt et erhverv, der ofte er prügelknabe i medierne, og som man jævnligt må forsvare overfor folk, man møder. Hvordan er det at være i sådan et erhverv – og hvad kan den enkelte kvægbruger gøre for at for at flytte folks opfattelse og opnå accept og respekt?
I denne podcast møder du mælkeproducenterne Torben Hansen og Jesper Arnth, som begge er stolte af deres erhverv – og som gør en indsats for at bidrage til en positiv opfattelse af det.
Hør hvad det er, som gør dem stolte, hør hvad det gør ved dem, at deres levebrød konstant er udsat for kritik, og hør hvad de gør for at vende kritikken til accept og respekt.
Arbejdsomkostninger er noget, alle landmænd forholder sig til. I denne podcast dykker vi lidt ned i, hvad arbejdsomkostninger dækker over – og hvordan man som kvægbruger kan optimere omkostningerne til arbejde på sin bedrift.
Med i studiet er specialkonsulenterne fra SEGES Erhvervsøkonomi, Morten Nyland Christensen og Birgitte Braae og kvægkonsulent fra VELAS Peter K. Møller.
Danske mælke- og slagtekalveproducenter er i gang med en omstilling. De har udviklet et tættere samarbejde og en mere holistisk tilgang til den værdi, som kalven skaber i hele dens levetid.
Bliv i denne podcast inspireret til, hvordan nogle af dine kolleger har udviklet deres tilgang til kalve, eksempelvis igennem genetik.
Og få tips fra branchens ledere om fremtidens efterspørgsel og best practise-principperne i Task Force Kalve.
I denne podcast får du viden om køernes produktion af klimagassen metan og bliver klædt på til debatten. Vi er rykket til Spjald og ind i mælkeproducent Torben Sønderbys stue, hvor han sammen med professor Mette Olaf Nielsen fra Aarhus Universitet og sektordirektør i L&F, Kvæg, Ida Storm, tager en snak om fakta, udfordringer og løsninger omkring koen og metan-problematikken.
Danske kød- og mælkeproducenter er blandt de landmænd i Europa, der producerer mest klimaeffektivt. Alligevel er der mange, som taler for at reducere produktionen på grund af køernes klimapåvirkning. Hvordan skal vi forholde os til det som kvæglandmænd i Danmark? Hør debatten fra Kvægkongres 2020. I debatpanelet møder du formand for Liberal alliance Alex Vanopslagh, Fødevare- og miljøpolitisk chef i Dyrenes Beskyttelse, Lena Rohn, Michael Minter fra Tænketanken Concito, Klima- og energiordfører for SF Signe Munk – og sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Ida Storm.
Er det ønsketænkning, når landbruget vil være klimaneutralt i 2050? Kan køerne blive en del af løsningen frem for problemet? Skal vi hoppe med på den teknologiske vogn, der kører med kunstigt kød?
Hvis du gik glip af sessionen 24 spørgsmål til klimaprofessorerne på Kvægkongres 2020, har du mulighed for at lytte med i denne podcast og få svarene – og mange andre. Videnskabsjournalist Lone Frank tager de to klimaprofessorer Peter Lund og Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet under kærlig behandling og udfordrer deres viden om kvægbrugets rolle og muligheder i klimakrisen.
Hvordan kan det lade sig gøre at skrue afregningsmodulet i DMS sammen, så både kalveleverandøren og slagtekalveproducenten er sikret en fair pris?
Aldrig har afregningsmodulet været forklaret mere klart og præcist end du vil opleve det i denne podcast.
Hvorfor arbejder medarbejderne på Revslundgaard ikke længere i højden? Hvordan sikrer man et godt arbejdsmiljø i malkestalden? Det er blandt emnerne i denne podcast, hvor SEGES er taget på besøg hos den økologiske mælkeproducent, Jens Peter Skovsgaard i Sønderjylland. Med til at give snakken om arbejdsmiljø substans og dybde er arbejdsmiljøchef hos SEGES, Helle Birk Domino og tilsynsførende […]
Indlægget Arbejdsmiljø på kvægbedriften del 2 blev først udgivet på SEGES Podcast.
Hvorfor er det vigtigt, at arbejde med arbejdsmiljø i landbruget? Hvad er de største udfordringer i forhold til at gøre landbruget til et mere sikkert sted at arbejde? Det er emnerne i denne podcast, hvor SEGES er taget på besøg hos den økologiske mælkeproducent, Jens Peter Skovsgaard i Sønderjylland. Med til at give snakken om arbejdsmiljø substans […]
Indlægget Arbejdsmiljø på kvægbedriften del 1 blev først udgivet på SEGES Podcast.
På alle bedrifter er der omkostninger ved at holde produktionsapparatet ved lige. Lige fra service på traktoren, vedligehold af malkeanlægget og hvad der ellers får bedriften til at fungere. Morten Aebeloe fra SEGES giver sit bud på, hvordan man sørger for at undgå store udgifter og nedbrud i produktionsapparatet.
Indlægget Sådan reducerer du dine vedligeholdelsesomkostninger blev først udgivet på SEGES Podcast.
Er der de fornødne personaleressourcer på bedriften? Og bliver de brugt fornuftigt? Kan man spare på lønomkostningerne ved at fordele arbejdsopgaverne anderledes mellem medarbejderne? Det kan du blive klogere på, hvis du lytter denne podcast igennem. Morten Aebeloe, konsulent i SEGES, gennemgår de vigtigste skridt i forhold til at optimere lønomkostningerne på din bedrift.
Indlægget Sådan reducerer du dine lønomkostninger blev først udgivet på SEGES Podcast.
Fremstillingsprisen er et af de vigtigste nøgletal for bedriften. Hvad koster det at producere en liter mælk? I denne podcast gennemgår Jan Erik Bottke fra SEGES de forskellige muligheder for at skærpe sin fremstillingspris, så man i sidste ende opnår en bedre bundlinje.
Indlægget Sådan forbedrer du din fremstillingspris blev først udgivet på SEGES Podcast.
Dødelighed i kvægbesætningen er emnet for denne podcast, hvor dyrlæge Peter Raundal fra SEGES gennemgår de vigtigste årsager til dødelighed og måder, man kan sørge for at nedbringe den i besætningen.
Indlægget Sådan reducerer du antallet af døde kalve og køer blev først udgivet på SEGES Podcast.