Sleekcast

Jouni Jaakkola - Mavericks Software Oy

June 05, 2022 Jari Hietaniemi / Jouni Jaakkola / Jussi Riihelä Season 2 Episode 5
Sleekcast
Jouni Jaakkola - Mavericks Software Oy
Show Notes

Tänään Sleekcastin "Suuret IT-alan ajattelijat ja johtajat" -kauden vieraana on Mavericks Software Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jouni Jaakkola.  Jounilla on kotona 5 ja 8 vuotiaat lapset, joiden hoidosta alkaa vähitellen nyt vapautumaan resursseja.  Mutta tilanteen tasoittamiseksi he ostivat omakotitalon, jota nyt rempataan. Jos aikaa olisi, niin Jouni harrastaisi golfia. Ehkä ensi kesänä sitten taas 😀

Mavericks on 2019 perustettu, helsinkiläislähtöinen kokeneiden IT-konsulttien provisiopalkkayritys. Mavericksin kasvu on ollut hyvää ja yrityksessä on jo lähes 100 työntekijää. Mavericksin mainetta kuvaa hyvin, että IT-alalla  provisiopalkkamallista käytetään usein nimitystä "Mavericks- malli". 2022 alussa Mavericks meni pörssiin osana Witted Megacorp Oyj:ta. 

Provisiopalkkamalli on äärimmäisen tasa-arvoinen, koska palkka määräytyy suoraan asiakastyön, ei työntekijän ominaisuuksien, perusteella. Tällä mallilla kyetään maksamaan selkeästi markkinatasoa korkeampaa palkkaa ja toisaalta käydään avointa keskustelua asiantuntijoiden kanssa seuraavasta asiakastoimeksiannosta. Palkkakeskustelu on suoraviivainen, koska palkka määrittyy suoraan asiakkaan maksaman tuntihinnan perusteella. Neuvottelu käydään siis suoraan asiakkaan kanssa. Provisiopalkka -skenessä Mavericks on tehnyt toiminnasta valtavirtaa ja he ovat markkinoineet mallia hyvin aktiivisesti. Mallia on ollut myös helppo markkinoida, koska mallilla on mahdollista maksaa tasa-arvoisesti todella kovaa palkkaa. Mavericks mallilla voi sanoa olevansa “IT-alan Robin Hood”. 

Mavericksin provisiomallista työntekijät eivät lähde enää toiseen konsultointiyritykseen. Malli on siis täydellinen konsultointimalli kokeneelle konsultoijalle. Konsultit kuitenkin toisinaan lähtevät tuoteyrityksiin ns. aidan toiselle puolelle.

Mavericksin idea lähti ajatuksesta, että Talentedin freelancer välityksen ja Reaktor, Vincit tai Gofore tyylisten Great Place to Work -työpaikkojen välissä ei ollut vaihtoehtoa. Korona nosti etätyön valtavirraksi, joka etäännytti ihmiset fyysisistä työpaikoista, jolloin Great Place to Work -tarjoomaa on ollut vaikea aidosti ylläpitää. Näin provisiopalkkaan keskittyvä malli on muodostunut konsulteille erityisen houkuttelevaksi.

IT-alalla on paljon muutoksia. Konsultin ja asiakkaan suhde on muuttunut. Konsulttitaloilla ei ole enää niin suuri rooli työnantajana ja inhouse tekeminen kiinnostaa konsultteja nykyään enemmän. Perinteisillä yrityksillä on ollut haasteita yrityskulttuurin kanssa verrattuna GPTW -yrityksiin, mutta opit ovat vähitellen menneet perille. Etätyö on lisääntynyt ja tämän myötä Europpalaiset, Aasialaiset ja Amerikkalaiset yritykset ovat myös tulleet Suomen markkinaan. Osaajasota on kuumaa IT-alalla. Talenttimarkkina ratkeaa siihen, missä IT-osaajat haluavat olla töissä. Tässä kuitenkin toistuu sama aaltoliike kuin yritystenkin kanssa, että vuorotellen inhouse tekemistä lisätään ja sitten taas outsourcetaan.

IT-alalla palkat suhteessa käytyyn koulun määrään ovat todella kovat. Kysyntä osaajista on yhä kovempaa. Ala tarjoaa jatkuvasti monipuolisempia työtehtäviä. Kyseessä on yhä tulevaisuuden ala!

Sleek | Tehdään nykyhetkeen oikeasti hyvä työpaikka