Sleekcast

Ilkka Niemi - Software Sauna Croatia

July 11, 2022 Jari Hietaniemi / Ilkka Niemi / Jussi Riihelä Season 2 Episode 2
Sleekcast
Ilkka Niemi - Software Sauna Croatia
Show Notes

Sleekcast, 2 kausi, Suuret IT-johtajat ja ajattelijat, Ilkka Niemi, Software Sauna Croatia & Macedonia. Ilkka vetää ohjelmistokonsultointifirmaa nimeltä Software Sauna Kroatiassa.  Siviilissä Ilkka harrastaa voimailua, golfia ja yleisesti liikuntaa, sekä penkkiurheilua. Purjehduskärpänen on iskenyt Adrianmeren rannalla. Aiemmin Ilkka veti Solteqin bisneskehitystä Puolassa ja lomareissulla Kroatiassa ihastui ja tutustui maahan.

Yrityksen +30 tekijää ovat lähes 10 eri kaupungissa. Asiakkuuksia on esim. Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa. Ilkka kokee pohjoismaiden olevan kotimarkkinaa. Suomalaisen silmin Software Sauna on suomalaisjohtoinen it-konsultointifirma, joka tekee englanniksi ja etänä. Ajatuksena oli jalkauttaa suomalainen työntekijä- ja johtamiskulttuuri Kroatiaan ja palaute tästä on ollut hyvin positiivista. Läpinäkyvyys, matala hierarkia, työntekijöistä välittäminen ja rakentava palaute ovat tekijämarkkinassa selkeä kilpailuvaltti. Asiakkuuspuolella myyntivaltit riippuvat täysin asiakkaan tarpeista. Suomeen päin Kroatiasta saa kustannusvivun ja Keski-Eurooppaan päin skandinavinen laatu sekä kulttuuri ovat valtteja.

Nyt 4v myöhemmin Ilkka on yhä tyytyväinen Software Saunan perustamiseen. Korona toi oman kriisinsä, mutta lopulta pandemia helpotti etätyön myymistä. Asiakkaiden silmät aukesivat, ettei työtä tarvitse tehdä 5pv/viikko Pasilasta. Ukrainan kriisi taas katkaisi koodin tuonnin Venäjältä ja Valko-Venäjältä, mikä muuttaa osaltaan Euroopan ja koko maailmankin IT-skeneä. IT-alan kova kysyntä rohkaisee tekijöitä siirtymään freelanceriksi, mikä taas kasvattaa tarvetta friikkuvälittäjille. Markkinan kehittyessä firmojen pitää siis kehittyä mukana. Ilkan kokemus friikuista on että hekään eivät ole pelkän rahan perässä vaan etsivät juuri itselleen hyvää projektia, asiakkuutta ja työnantajaa.

Yrityksen perustamiseen Ilkka sai paljon neuvoja muilta startup-yrittäjiltä. Erityisesti rohkeus yrittää on välittynyt koska “tuokin pystyy”. Ilkka tuntee ylpeyttä niin jokaisesta uudesta työntekijästä kuin asiakkaastakin. Kasvu ei ole helppoa eikä itsestään selvyys. Myös maantieteellinen laajentuminen niin Suomeen kuin Makedoniaan tuntuu hyvältä.

Podcastissa vihjaillaan Saunalla aloittavan myyjä myös Suomessa. Tämä realisoitui elokuun 2022 alusta kun Joona Komulainen aloitti Suomen liiketoimintajohtajana. Paikalliseen front-officeen siis panostetaan, vaikka koodi onkin kansainvälistä. Tämä auttaa myös asiakkaita, jotka kasvattavat omaa IT-kyvykkyyttä, kun heitä voidaan konsultoida läheltä.

IT-alan Ilkka näkee yhä isona juttuna. Pandemia pakotti joka yrityksen panostamaan digitaaliseen läsnäoloon ja tämä kasvattaa alaa entisestään.

Sleek | Tehdään nykyhetkeen oikeasti hyvä työpaikka