Sleekcast

Esko Mertsalmi - Unikie Oy

July 13, 2022 Jari Hietaniemi / Esko Mertsalmi / Jussi Riihelä Season 2 Episode 9
Sleekcast
Esko Mertsalmi - Unikie Oy
Show Notes

Sleekcast, 2 kausi, Suuret IT-johtajat ja ajattelijat, Esko Mertsalmi, Unikie Oy.

Esko on yksi 2015 perustetun Unikien perustajista. Aiemmin hän toimi toimitusjohtajana ja nyt hallituksen puheenjohtajana. Tämä oli Eskon 3. lähtö yrittäjänä. Vuosituhannen vaihteessa Esko kilpaili rallin MM-sarjassa Juuso Pykälistön kartanlukijana. Rallitaustasta on ollut hyötyä autoteollisuudessa verkostoituessa.

Unikie on ollut vakaalla kasvu-uralla heti sen alusta 2015 lähtien. Unikie tarjoaa poikkeuksellista deep tech -ohjelmistojen asiantuntemusta. Unikien arvot (asiakkaat ja tulokset ensin, rehellisyys, vastuun ottaminen, osaaminen ja yhdessä tekeminen) toimivat, mikä näkyy firman numeroissa. Deloitte nosti Unikien 2019 Suomen kolmanneksi nopeimmin kasvavaksi teknologiayritykseksi heti Small Giant Gamesin ja Woltin jälkeen, kasvuprosentin ollessa 5546%. Unikiella on laaja kansainvälinen asiakaskunta ja monia omia referenssiratkaisuja, joista tunnetuin itseajava auto. Heillä on monia muitakin koneäly-, industry 4.0 ja muita laitteistoläheisiä hankkeita suurille kansainvälisille yrityksille.

Esko kertoo, että Unikiella lähdettiin heti kansainvälistymään. Hän toteaa, että se ei ollut erityisen vaikeaa koska heillä oli osaava tiimi. Kansainvälinen myynti on taitolaji. Suomen näkökulmasta vienti on elinehto, joten Unikien voi sanoa olevan mukana Suomi-talkoissa. Unikiella on ollut lähes alusta asti 30% vaihdosta viennistä. Unikien visio on yhä sama viennin, teknologioiden ymmärtämisen ja kansainvälisten asiakkaiden suhteen. Kasvupolulla he ovat uudelleen organisoituneet, mihin littyy myös Seppo Kuulan tuleminen toimitusjohtajaksi luomaan isossa kokoluokassa vaadittavia yritysrakenteita.

IT-alan kysyntä tulee laajenemaan entisestään, koska teknologiaa hyödynnetään kaikessa nykypäivän teollisuuden tehostamisessa ja samalla lähes kaikki uudet murrokset nojaavat teknologiaan. Viime aikaiset mustat joutsenet kuten pandemia ja sota ovat myös korostaneet tietotekniikan merkitystä tilannekuvan, turvallisuuden, viestinnän ja päätöksenteon apuvälineenä.

Esko peräänkuuluttaa, että Suomessa olisi tilaa uusia ideoita ja teknologioita kehittäville yrityksille. Suomessa on osaamista ja resursseja, mutta tarvitaan uskallusta. Tietotyöläisenä ja yrittäjänä Esko korostaa itsetuntemusta ja vastuuta. Tulee tehdä itseä innostavia asioita ja ottaa vastuu itsensä ajantasaisena pitämisestä. Tämä mahdollistaa hyvinvoinnin ja menestyksen. Oma työelämäidentiteetti kannattaa rakentaa oman osaamisen ja tekemisen ympärille.

Sleek | Tehdään nykyhetkeen oikeasti hyvä työpaikka