Sleekcast

Marko Mustanoja - Bradleys Digital Oy

September 11, 2022 Jari Hietaniemi / Jussi Riihelä / Marko Mustanoja Season 2 Episode 7
Sleekcast
Marko Mustanoja - Bradleys Digital Oy
Show Notes

Marko Mustanoja on yksi Bradleys Digital Oy:n perustajista. 

Markon vapaa-aika on viime aikoina mennyt mökkiä rakentaessa. Muuten hän hän harrastaa polkujuoksua ja Wim Hof -menetelmää. “Hofissa” hengitysharjoitusten ja kylmäaltistuksen avulla tavoitellaan parempi fyysistä ja henkistä fiilistä. Marko on se talvella ilman paitaa Nokian Harjuniityn polkuja juokseva kaveri.

Bradleys Digital sai alkunsa kun neljä kaverusta ja ex-kollegaa kokoontuivat 2018 keväällä Paraisten saaristoon Bradleys Point nimiselle mökkitontille paljuilemaan. Porukasta Marko hyppäsi ensimmäisenä perustamaan firmaa ja muut seurasivat sitten nopeasti perässä. Bradleysin kantava teema on ollut “eroon keskinkertaisuudesta”, eli firman työntekijät nostavat asiakasprojektin tasoa. Tämä on asiantuntijan, asiakkaan ja yrityksen etu.

Marko kokee, että lukuihin perustuvan liiketoimintasuunnitelman rinnalle tarvitaan tunnetta. Lukujen avulla ei ole mahdollista tehdä rohkeita päätöksiä, koska luvut ovat aina vähän epävarmoja ja kysymyksiä herättäviä. Liiketoiminnassa pitää tehdä pohjatyöt, mutta sen jälkeen “tunnetta peliin!”. Loputtomalla etukäteen suunnittelulla eivät asiat lähde liikkeelle, vaan pitää kääriä hiat ja laittaa asiat liikkeelle. Neuvoina yrittäjyyden alkuajoille Marko sanoo, että asiasta kannattaa keskustella luottokavereiden kanssa rohkeasti hyvissä ajoin, ympärilleen kannattaa kerätä itseään fiksumpia ja osaavampia tyyppejä ja sitten pistää homma liikkeelle.

IT-alan monimuotoistuminen tulee jatkumaan. Erilaisia pieniä ja pörröisiä yrityksiä tulee eri tulokulmista yhä enemmän ja ne tulevat viemään työntekijämarkkinaa isoilta korporaatioilta. Silti asiantuntijat voivat yhä tehdä asiakasprojekteja suurille korporaatioille erilaisten alihankintaekosysteemien yhä yleistyessä. Samalla Marko kokee, että kasvu on pienellekin yritykselle hyvä asia, kasvun tuodessa yritykseen uudenlaisia haasteita, rooleja ja vastuita. Samanlailla kuin ihmisenä kasvaminen on itseisarvona suuri, niin on yrityksenäkin kasvaminen.

Bradleys Digital kuuntelee tarkasti työntekijöitään. Yksi kiinnostava esimerkki on toimitilojen puuttuminen. Työntekijät eivät ole kokeneen tiloja tarvittavan, joten niitä ei ole hankittu. Ihmiset kaipaavat mielekästä tekemistä ja mielekkäitä projekteja. Tilat eivät ole itseisarvo. Projektityön rinnalla oman firman väkeä tavataan viikottain yhteisillä lounailla ja kvartaaleittain illanvietoissa. Työn tekemisen malleista kannattaa aktiivisesti kysellä työntekijöiltä. Heissä viisaus säilyy.

Suomen IT-tekemisessä Marko nostaa hyvinvointialueisiin liittyvän työn, jota on nyt aloitettu ja jota tulee olemaan paljon tarjolla lähivuosina. Hyvinvointialueet eivät kilpaile, joten siellä myös jaetaan aktiivisesti hyviä oppeja. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siunsote on ollut uranuurtaja. Tätä Marko toivoisi enemmän myös yksityiselle sektorille jossain muodossa. Noh, aivan kuten siis tässä podcastissa tehdäänkin!

Isossa kuvassa IT-ala on yhä tulevaisuuden ala. Työtä riittää enemmän kuin on tekijöitä. Kaikki tulee digitalisoitumaan ja vanhaa uudistetaan jatkuvasti. Samoin Marko korostaa, että vaikka et olisikaan tietokonenörtti, niin IT-alalla riittää paljon teknisen työn ulkopuolella tehtävää.

Sleek | Tehdään nykyhetkeen oikeasti hyvä työpaikka