Sleekcast

Vesa-Matti "Vesku" Paananen, Microsoft Oy / Ekosysteemit IT-alalla

February 05, 2023 Jari Hietaniemi / Vesku Paananen / Jussi Riihelä Season 3 Episode 3
Sleekcast
Vesa-Matti "Vesku" Paananen, Microsoft Oy / Ekosysteemit IT-alalla
Show Notes

Vesa-Matti Vesku Paananen on Microsoft evangelista. Hän on ollut 18 vuotta firmassa, 12 eri roolissa ja oikeastaan kaikissa liiketoimintayksiköissä. Tällä hetkellä Vesku on kumppaniyksikössä teknologiajohtajana. Vesku on Kotkasta kotoisin, opiskeli Jyväskylän yliopistossa ja perusti uransa alussa menestyneen startupin Yomi media. Vapaa-aikana Vesku on intohimoinen lautailija. Leijalautailu on suurin rakkaus, mutta hän viihtyy niin lumi-, surffi- kuin skeittilaudallakin.

Microsoftilla on noin 500 henkeä Suomessa. Sekä Rnd että myynti. Hololens on kuuluisin Suomessa tehtävä tuote. Microsoftila on 6 ratkaisualuetta: Data Core, Data & Ai, kehittäjä- ja modernisointityökalut, end-to-end security, liiketoimintasovellukset (dynamix365, powerplatform), moderni työ aka Microsoft365. Kuluttajapuolella pelaaminen on iso juttu. Kuumin hype-sana on metaversumi, josta tulee internetin tasoinen iso juttu tulevaisuudessa.

Microsoft rakentaa Suomeen datakeskuksen, joka on suurin teollinen investointi OL3:n jälkeen. Käytännössä datakeskus koostuu kolmesta itsenäisestä keskuksesta Espoo, Kirkkonummi ja Vihti. IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.  

Pandemia korosti resilienssin merkitystä, jonka lupaus on lunastettavissa pilviteknologioilla. Venäjän agressiivinen käyttäytyminen korostaa tietoturvan merkitystä, jonka lupaus on taas lunastettavissa pilviteknologioilla. “Suomi nousee esille Microsoftin Digital Defence Report -tietoturvaraportissa. Maininta liittyy Venäjän valtiolliseen vakoiluun. Microsoftin mukaan yhtiö tunnisti helmikuun lopun ja heinäkuun välillä 42 maata ja 128 organisaatiota, jotka joutuivat Venäjän tunkeutumisyrityksen kohteiksi. Huhti–toukokuussa yrityksiä tehtiin Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.”

Microsoftilla on +2000 kumppani Suomessa tällä hetkellä ja mukaan mahtuu. Partnerit hoitavat suurimman osan Microsoft asiakkuuksien työstä. Partneruus toimii myös niinpäin, että Microsoftin myyjä saa bonusta kun hän myy Microsoft Marketplacesta löytyviä partnereiden ratkaisuja https://partner.microsoft.com/

Vesku kokee oman teknologiakyvykkyyden kehittämisen olevan tärkeää niin C-portaassa kuin myynnissä puhumattakaan tekijöistä. Yritykset jotka panostavat teknisen ymmärryksen kehittämisen kasvavat verrokkeja nopeammin. Learn Microsoft alustalta löytyy https://learn.microsoft.com/

No-code / low-code alustat kuten PowerPlatform mahdollistavat liiketoimintaprosesien mallintamisen ilman koodausta, mikä mahdollistaa toimialaosaajien mallintaa omaa osaamistaan IT-järjestelmiin ilman koodareita. Tällä nopealla IT-osaamisen haltuun otolla Microsoftilla on Suomen maajohtaja Mervi Airaksisen mukaan tavoitteena saada 100 000 uutta osaajaa IT-alalla Suomessa seuraavan 5 vuoden aikana.

Toinen tapa tuoda uusia osaajia alalle on kisälli-järjestelmä, missä projekteihin otetaan nuoria osaajia. Tässä vastuu on ei vain konsulttitaloilla, vaan ostajilla. Jos julkiseen hankkeeseen ostetaan pelkkiä yksisarvisia, niin ei junioreita silloin palkata.

Microsoft pyrkii siihen cost optimization ja well-architected malleilla, että asiakkaat käyttäisivät mahdollisimman vähän pilviresursseja. Tämä ei ole vain raha-asia, vaan kestävän kehityksen näkökulma. https://www.microsoft.com/en-us/sustainability/cloud




Sleek | Tehdään nykyhetkeen oikeasti hyvä työpaikka