
En Arbejdsplads På Landet
'En Arbejdsplads På Landet' henvender sig til alle, der bor eller arbejder på landet - landmænd, medhjælpere, ansatte hos virksomheder i landbrugsbranchen og lokale på landet.
'En Arbejdsplads På Landet' handler hvordan det er at arbejde på landet – det kan være som landmand eller eksempler på hvad de ansatte laver i de virksomheder, der arbejder med landbruget, som leverandører eller som producenter, der forarbejder de råvarer videre, som landmanden har leveret til dem.
Journalist Frederik Thalbitzer tager landet rundt og besøger blandt andet en landmand, der fortæller om bevaring af gamle racer, er med på en spændende høst og på besøg hos en virksomhed og ser, hvordan de laver grubeost, avler køer og meget andet.
En Arbejdsplads På Landet
De glædede sig til ny sø, men så gik det op for dem, hvad de havde skrevet under på
Liselotte og Mogens Pedersen var positivt stemt, da lodsejerne i Søborg Sø gik med i et projekt, hvor deres jorde skal oversvømmes.
Parret holdt møder med blandt andet Landbrugsstyrelsens jordfordelingskontor og Naturstyrelsen og troede, alt var i skønneste orden, da de skrev under på papirerne.
Men da de fik læst det med småt i det digre værk af en aftale, der skulle underskrives inden for få dage, følte de sig snydt.
Selv om Søborg Sø for mange er et succesprojekt, står der også skuffede lodsejere tilbage, når markerne igen bliver våde og tagrør og fugle vender tilbage i takt med at den jord, der blev indvundet igen, bliver til sø.
Mange står over for samme udfordring
Med den grønne trepart skal der tages mange hundrede tusinde hektar ud af dyrkning, ligesom det er sket i forbindelse med Søborg Sø i Nordsjælland. Det vil berøre mange tusinde landmænd.
Liselotte og Mogens Pedersen fortæller hvad der skete for dem og har en håndfuld gode råd til, hvordan man undgår at komme i samme situation, som de nu sidder i.
Lyt til podcasten om Søborg Sø, hvor 63 lodsejere har byttet og solgt jord, så et lavbundsområde på 300 hektar kunne blive sø ligesom den var indtil for et par hundrede år siden.
Dette er podcastens andet afsnit.
I første afsnit kunne du især høre om, hvordan projektet blev til, og hvordan man samlede lodsejerne om at afgive jorden.
I andet afsnit, møder du lodsejerne Liselotte og Mogens Pedersen, som fortæller om deres skuffelse. For det, de skrev under på, viste sig at være noget helt andet, end de forventede.
Kaare Larsen, mælkeproducent og formand for Søborg Landindvindingslav, fortæller om, hvordan man kan undgå problemer, og hvor vigtigt det er at være med, når samfundet kalder.