BIM podcasts

Natasha Blommaert: Van BIM4Infra naar digital twin van onze Vlaamse infrastructuur

March 14, 2024 Benjamin Maes/Rombout verwimp Season 2 Episode 2
BIM podcasts
Natasha Blommaert: Van BIM4Infra naar digital twin van onze Vlaamse infrastructuur
Show Notes Transcript

OTL ofwel Object Type Bibliotheek 📢

➤Wat is dat? 
➤Hoe start je daaraan? 
➤Voor wat dient dit? 
➤Voor wie is het?

⁉️En gaat deze standaard verplicht worden⁉️

Ik sprak erover met Natasha Blommaert van Agentschap Wegen en Verkeer ofwel AWV. 
Zij staat mee aan de wieg van de OTL. 

In het kort
Het doel van OTL is het in kaart brengen, definiëren en standaardiseren van informatievereisten over asset-/infrastructuurobjecten op basis van semantische modellen die als open standaarden worden aangeboden.

OTL is een objecttypebibliotheek voor alle infrastructuurobjecten, zoals beschreven in diverse standaardspecificaties. Elk objecttype heeft een duidelijke definitie, veel gedocumenteerde eigenschappen en mogelijke relaties met andere objecttypen.

Door objecten te standaardiseren kunt u de volgende doelen bereiken:

Gegevens kunnen eenvoudig door alle belanghebbenden worden hergebruikt. We willen tenslotte allemaal werken met gegevens die betrouwbaar, consistent, voortdurend bijgewerkt en volledig zijn.
Als aanbestedende dienst geven wij de nodige begeleiding aan de sector zodat ingenieursbureaus, aannemers of andere projectpartners duidelijk zijn over onze verwachtingen ten aanzien van de informatieoverdracht als infrastructuurbeheerders en aanbestedende diensten. Door deze verwachtingen te standaardiseren en gedetailleerd op te nemen in taakbeschrijvingen worden de inspanningen van de projectpartners en de behoeften van de Vlaamse overheid op één lijn gebracht. Niet alleen binnen een specifiek project, maar gedurende de hele levensduur van het asset.

Natasha legt dit op een zeer eenvoudige manier uit.
Veel luisterplezier.

De BIM podcast voor en door bouwprofessionals.

Hallo allemaal en welkom bij de Bim Podcast. Mijn naam is nog altijd Benjamin Maes van BImform en in deze aflevering heb ik Natasha Blommaerts de gast van AWV, oftewel van agentschap wegen en verkeer. Ik heb het met haar over de OTL, de object TYPE library of in het Nederlands objectieve bibliotheek. Wat is dit? Waarom is dit belangrijk en hoe gaan we In de toekomst In de infrastructuursector hiermee omgaan?

00:00:25 Benjamin

Hallo Natasha welkom In de bim podcast een hele trip naar hier gemaakt, maar voor onze luisteraars Misschien eerst wie is Natasha? Want In de sector zijn er heel wat Mensen die nu zeggen, Natascha, nu gaat het interessant worden, maar wie ben jij, wat doe jij

00:00:44 Natasha

Ik ben Natasha Blommaert, Ik ben adviseur, informaticus, innovatie aan data een chique titel om eigenlijk te zeggen dat ik natuurlijk de innovatie en data gerelateerde topics In de bouw en de mobiliteit sector binnen het Agentschap, wegen en verkeer een beetje vorm te geven, mee te structureren en zo en vanuit die hoedanigheid is eigenlijk het bim voor infra verhaal ontstaan, een programma die we enkele jaren geleden hebben opgestart met de bedoeling, hoe gaan we de problematiek rond data uitwisseling eigenlijk gaan oplossen? Maar eigenlijk hadden we zoiets van goh zo bim en infrastructuur geen opportuniteit zijn en na zowat gesprekken ook de markt waar geconstateerd hebben.

En mijn programma opgezet een zeer ambitieus programma opgezet om eigenlijk bim voor infrastructuur uit te gaan rollen.

Op basis van een standaard gelinkt aan de standaard bestekken die binnen de infrastructuursector de houvast was zijn, hè?

00:01:42 Benjamin

Ok ,maar voordat we daar dieper op in gaan, werk je Alleen naar binnen de Vlaamse.

0:01:47 Natasha

Nee, het uiteraar niet, Ik heb een prachtig team.

In de volksmond bIm team met uiteraard zijn er meerdere teams die werken. We hebben ook eigenlijk een asset informatiemanagement team die het eigenlijk net de cirkel daarrond oppikt. Heel boeiend, want We willen eigenlijk Bim gaan inzetten voor de volledige levenscyclus.

En voor ons is bim een hefboom naar een digtal twin voor lifecycle asset management

00:02:12 Benjamin

En wat is de volledige levenscyclus? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

00:02:15 Natasha

Ja, je ontwerper infrastructuur, je bouwt infrastructuur, je beheert het, onderhoudt het en daarna ga je Natuurlijk waarschijnlijk binnen zoveel jaren opnieuw gaan studeren. Of dat die infrastructuur nog aan de mobiliteitsbehoefte natuurlijk voldoet maar eigenlijk ook.

00:02:19

Ja.

00:02:33 Natasha

Ja wat met degradeert iets, moet je het opnieuw gaan ontwerpen en bouwen en die levenscyclus van ja slopen tot opnieuw bouwen tot beheren 100 jaar of langer Misschien? Dat is een heel boeiende wereld, waarbij ja toch wel heel veel klassieke informatie analoog werd uitgewisseld. Maar hoe kunnen we dat toch op een modernere manier gaan doen en eigenlijk ook toekomstgericht gaan doen? Dat is de bedoeling een beetje.

00:02:58 Benjamin

Hoe lang werkt hij momenteel nu al voor is het nu MOW?

00:03:02 Natasha

Nee wel, we doen dit niet Alleen voor het agentschap wegen en verkeer, we doen het voor het volledige beleidsdomein, mobiliteit en openbare werken. Ja, dan denk je goh, wat is dat nu weer een beleidsdomein? We werken voor de Vlaamse overheid, de Vlaamse overheid in verschillende beleidsdomeinen. Denk aan onderwijs bijvoorbeeld ook en mobiliteit en openbare werken. Daar zitten meerdere entiteiten, zoals het Agentschap, wegen en verkeer die uiteraard weg infrastructuur doen. Dan heb je de Vlaamse water waar je niet meer watergebonden infrastructuur doet, dan heb je maritieme toegang, bijvoorbeeld die met de maritieme toegang bezig is. Met andere woorden, de Westerschelde. En, maritieme dienstverlening , de kust verdediging en dergelijke?

Heb je land gezet? uiteraard lantis, die uiteraard 1 grote infrastructuur bouwer is voor het Oosterweel project, de werkvennootschap die de Brusselse ring zal aanpakken. De lijn zit daar ook in en Ik hoop dat ik Niemand vergeten ben. Inderdaad, dat departement is er Natuurlijk ook niet beleid vormgeeft en meest structureert.

00:04:04 Benjamin

Ja hoeveel hoeveel teamleden heb jij momenteel in?d

00:04:06 Natasha

In mijn team leden zitten we op dit moment met een een 43 tal.

00:04:12 Benjamin

43.

00:04:12 Natasha

Dat varieert een beetje in functie van Natuurlijk met hoeveel extra personeel dat we inhuren via consultancy, want We hebben een multidisciplinair team die eigenlijk zich inzet, zowel voor ons als voor het volledige beleidsdomein te ondersteunen. We hebben een bim team die echt zegt Van, We willen het Samen als infrastructuurbeheerders gaan uitrollen. We willen het uniform gaan uitrollen, want zo gaat de marktpartij.

In de ja de studiebureaus en aannemers de Mensen allemaal voor ons op dezelfde manier moeten doen, hè? Hebben zijn we veel slagkrachtige economisch draagvlak is dan ook veel groter en We hebben een BIMteam opgericht die eigenlijk Samen alle entiteiten ontzorgt.

00:04:52 Benjamin

Maar ik stel dan dat jullie de eindklant zijn, de eind eind. Gebruiker?

00:04:57 Natasha

Ik, ik zeg altijd vaak de katalysator, degene die eigenlijk ja, We zijn eindklant op een bepaald moment bij uitvoerings willen we graag die asbuilt wilt, Maar we zijn ook.

00:05:06 Natasha

In het begin persoon om de opdracht te geven en de aanbesteding te doen voor het ontwerp. We zijn de katalysator die het informatie moet uitwisselen. We zijn een persoon of de organisaties die richting heeft moeten zijn, want we geven het eigenlijk de opdrachten In de markt. We besteden dingen uit en Als ik iets uitbesteed, dan moet je ook afspraak gaan maken. Wil je gaan samenwerken met studiebureaus met partners? Mijn leveranciers met aannemers?

00:05:30 Natasha

Om Samen iets te bouwen en en die wisselwerking, dus ik noem het vaak een katalysator en We willen eigenlijk ja dat niet Alleen richtinggevend te zijn, maar ook zorgen dat die informatiedoorstroming dan is in onze verantwoordelijkheid daarin.

00:05:44 Benjamin

Opnemen hoeveel jaren geleden ben je? Want strekt het daarstraks al uit naar standaardisatie toe? Hoeveel jaar geleden ben je daarmee gestart met dat?

00:05:53 Natasha

De visie is ontstaan in 2017. Ja, dat zal Natuurlijk eventjes en toen heel laagdrempelig zijn we zo gaan aftoetsen van. Wat denken jullie aan zo'n koepelorganisaties van de aannemers en de aannemers zelf en de grote studiebeurs? Wat denken jullie van bim?

En ik herinner mij nog heel goed. Dat was soort infosessie en ik zat daar met knik In de knieën, want ik wist niet wat ze gingen vertellen, Maar ik wist wel wat ik ging vertellen als visie en was eigenlijk heel mooi, want ik. Ik zag daar een presentaties van aannemers en ook ik herinner mij de koepel In de sessie. ORI je had een gezamenlijke presentatie vanuit de studie bureaus opgezet en die zeiden van kijk, Dat is een uitdaging. We moeten voor het voor bijvoorbeeld het clip verhaal kabel leiding moeten we daar een informatiemodel hanteren en voor dat willen we dat doen, Maar we zien daar bim alles kan.

Samen brengen we moest, ze moesten te veel at gok informatie delen, veel te veel verspreid het ene nog op pen en papier en tanden in een excelletje kende en en de digitalisatie bron wel een beetje op te komen. Maar er zat geen structuur in en er zat geen methodologie achter en ze zagen ook wel een hefboom in bim. En dan zag ik ook wel presentaties van aannemers die er al verder stonden. Nee, vanuit een gebouw een poot hadden en en die termen kwamen dan terug. Die methodologie kwam terug van oké, daar willen wij ook hè kostenreductie.

faalkosten verminderen, hè die die echte toegevoegde meerwaarde eraan uithalen die bij met zich meebracht en op het moment dat we dan de visie toegelicht hebben van kijk, wij willen bim gaan omarmen. Maar vanuit een win winsituatie, hè? Want onze winst zal zijn dat we heel graag zouden weten wat dat er gebouwd is, zodanig dat we het zo lang durig mogelijk kunnen beheren en onderhouden onze winst situaties dat zich ook In de kennisoverdracht tussen een studie en uitvoering, hoe kunnen we dat gaan optimaliseren?

00:07:41 Natasha

Want er werd veel opnieuw gedaan om snel herkennen. Het is gewoon zo op het moment dat je een studie begint. Ga je bestaande toestand gaan ook meten. Er is een ontwerp en dan werd klassiek dat PDFke over de muur gegooid hè een aanbesteding gedaan en wat deed het aannemer dan? Ja, Ik wil machinebesturing graag doen. Ik zal het opnieuw gaan opmeten, want ik vertrouw het toch niet qua vertrouwen. Ook gaan creëren, we worden delen, wat dat er Was, Misschien was dat nog niet gestandaardiseerd, maar laat ons dat al doen. Laat ons een paar barrières naar beneden halen en laat ons al informatie delen in hergebruik van data instantieren en en dan ook gaan kijken, wat willen wij graag hebben? Wat is onze informatiebehoefte en hoe kunnen we daar gaan ook weer door gaan geven? Zodanig dat het volgende studie binnen zoveel jaar daar iets terug aan geeft en niet opnieuw alles opnieuw moet gewonnen worden.

00:08:31 Benjamin

Dus 2017 de visie en strategie bepaald spoelen voor naar 2020 was dat een eerste grote mijlpaal of 2019.

00:08:39 Natasha

2019 was de eerste grote mijlpaal, want dan hebben we eigenlijk.

Ja in december, toen 2019 de eerste OTL data standaard we ook OTL ja een moeilijk woord of een afkorting Natuurlijk een afkorting. Ja, ja.

00:08:50 Benjamin

Al OTL

00:08:54 Benjamin

Een afkorting zoals we in hè In de BIM wereld zoveel hebben verrast daar oordeel.

00:08:58 Natasha

Ja, Het is van het Engels afkomstig, object TYPE library en het Nederlands zeggen wij objecttypen bibliotheek.

00:09:05 Natasha

Het is een semantische data standaard semantisch wilt eigenlijk zeggen, we leggen alles vast met definities met een omschrijving wat we bedoelen met elk woord.

En het legt eigenlijk of het beschrijft eigenlijk elk infrastructuur, object en de infrastructuur, object en asset lijkt dat we het soms ook noemen. Dat staat daar buiten In de wereld. Denk maar aan de verhardingen. Een bitumineuze laag, hè, is dat dan? Als het asfalt is een cement betonverharding Als het Natuurlijk van beton is. En ja, wat is dat dan precies? Je gaat dan gaan beschrijven, zodanig Als je in ons werk zegt, oké, Ik ga nu die verharding en eigenlijk gaan gaan uittekenen, want Dat is dan mijn.

Weg bijvoorbeeld, dan ga je ook zeggen, oké, ja, wat wil ik daar dan over weten? Dat zijn dan attributen of eigenschappen, noemen ze ook wel en.

00:09:54 Benjamin

Dus de weg is het hoofd object dan?

00:09:56 Natasha

Ja, Dat is het object dat je altijd geometrisch vroeger ook een plan had staan en nu ga je harder zeggen, oké, en welke informatie wil ik daarvan weten? Want ja, Als je de I van bim wilt gaan omarmen, moet je zeggen, Ik wil meer dan enkel die geometrie. Ik wil eigenlijk ook informatie hebben en daar wordt eigenlijk exact beschreven in het OTL. We leggen in het object vast, we zeggen, oké, Dit is het object en zo omschrijven het object, dus zo zou het. Het moet Iedereen in duidelijk weet wat dat we bedoelen met dat object.

En dan gaan We gaan zeggen, oké, welke attributen willen we nu eigenlijk allemaal? Welke informatie willen we nu allemaal? Alles worden eigenlijk heel graag weten we de datum van dat het aangelegd is of Dat is een attribuut, bijvoorbeeld een heel basic attribute. Elk asset TYPE voorkomt op elke object dat beschreven is in het l voorkomt. We zullen heel graag weten welke catalogus prostaat daaraan aan het voor kostencalculatie. We zouden eigenlijk heel graag weten van welk materiaal dat Dat is, wat mengsel TYPE is dat?

00:10:35 Benjamin

Een attribuut dan oké.

00:10:53 Natasha

We zouden heel graag weten welke samenstelling dat heeft, welke dikte dat dat dat we zouden.

Graag weten in het geval, bijvoorbeeld bij een afschermende constructie is daar een certificaat aan. Is er een technische fiche is daar een normeert op, wat is welke kracht? Is dat berekend geweest? Dat is allemaal informatie dat je aan een object gaat gaan hangen en dan ga je er ook nog eens de relaties tussen gaan leggen.

00:11:15 Benjamin

Maar 2019, Ik kan me voorstellen als dan de eerste lancering is gebeurd, dat je toch wel een aantal hordes hebt moeten nemen aan het gesprek over objecttypes en al hetgeen dat er aanhangt, Dat is toch, hoe begin je nou zoiets?

00:11:31 Natasha

We zijn eigenlijk, We hebben een mogen meelopen bij een opportuniteit dat zoals we waren. We waren eigenlijk van plan om de objecttypes eerst te gaan benoemen voor elektromechanica gerelateerde assets en we waren net begonnen begin januari dan 2018 daaraan, nadat de visie eind 2017 was afgeklopt en toen was er een opportuniteit. Het Standaardbestek 250 die ging herschreven worden.

Het standaard bestek 250 wat is dat? Ik noem het altijd den bijbel die beschrijft wat daarbuiten mag gebouwd worden. In ensentaal eten ze een bijbeltje begint op pagina, één zet ooit iemand tegen mij eindigt op paal nou 2000 en zoveel, Maar het is eigenlijk een bijbel die beschrijft, OK, hoe moet ik een riolering aanleggen, wat is dat welke diameters en normen moet dan voldoen, ook kunnen dat gaan aanleggen, hoe moeten dat afbreken, moet dan goed. Het beschrijft eigenlijk al die types, maar moesten een tekst gaan lezen, we moesten een boek gaan lezen om dat te.

00:12:21 Natasha

Doen, Maar dat bewijs gedaan. Op dat moment waren er heel veel werkgroepen die samenkwamen en die zeiden is dan nog van deze tijd. We gaan dan een keer rechts schrijven om de zoveel jaar worden herschreven. As i speak op dit moment weer erg geschreven op dit moment dus om de 5 jaar ongeveer worden die er geschreven een keer opnieuw verfrist, hè? Ook een nieuwe materialen zijn, daar kunnen nieuwe technieken zijn die het mogelijk maakt om die Evers structuur te bouwen en.

goed.

00:12:46 Natasha

We hebben die een bijbel vastgepakt. Zij hebben geen kijken. Welke objecten worden daarin beschreven en We zijn Samen met die werkgroepen van experten van die assets gaan kijken vanuit het levenscyclus denken. Welke informatie hebben we nodig, hè? Als je nu eens begint te ontwerpen, wat verzamelde dan was? Was dat je op een plan vroeger en welke informatie wilde dan hebben? Want Als we van een plan naar een bim model willen gaan, dan wil je die i weer gaan invullen.

Een echt heel concreet die vraag en daar neergelegd. Oké en dan bij uitvoering welke informatie capteer je dan en dan oké een technische fiche is blijkbaar belangrijk oké, want die willen ze weten. We hebben hier en onder het aftoetsen bij die Mensen van beheer en onderhoud van die zitten ook aan tafel en die zeggen, maar waarvoor beheer en onderhoud wil ik eigenlijk ook wel een paar typische andere dingen weten en en al die informatie.

Ja hebben we eigenlijk definieert dan In de OTL.

00:13:37 Benjamin

Waar staat de OTL nu?

00:13:40 Natasha

De OTL wat bedoel je dan qua inhoud wat dat allemaal beschreven is op een website, zou ik zeggen.

00:13:43 Benjamin

Nee, nee, ja, want nee, nee, uiteindelijk is het.

00:13:47 Natasha

Ja ja, Misschien was het. Ja, ja, ja, elke dag elke dag. Ondertussen zijn we Natuurlijk een van die eerste werkgroepen zijn we helemaal gegroeid naar een eerste versie. We gaan we proberen een bepaald proces te hanteren, een proces dat eigenlijk gelijk loopt voor andere standaarden die.

Binnen Vlaanderen worden gemaakt in het Oslo traject en oslo straat voor open standaard voor linken de organisaties Vlaamse overheid probeert eigenlijk te stimuleren dat er data standaarden komen en die data standaarden kan over van alles zijn. Dat kan gaan over meldingen van burgers dat kan gaan over perceeltje gegevens dat kan gaan over het adres van iemand gaan bijhouden, dus dat gaat heel uiteenlopend. Ook de OTL is eigenlijk zo een Oslo standaard en we proberen dat proces te volgen, dus We gaan werkgroepen gaan samenbrengen.

We hebben dan een publieke review periode Als we het publiceren op een Mensen leesbare taal, een HTML, paginas, maar ook op machine leesbare taal publiceren we

En, we geven inzicht aan de sector en die publieke review periode vind ik heel belangrijk, want je kan het mij nog zoveel experten Samen in een hokje gaan steken en zeggen, denk eens goed na. Het zijn dan die partners die die data daartegenover moeten gaan zetten en die data daar tegenover zetten dat in praktijk gaan implementeren, stelt eigenlijk ons in staat om de keer goed achteruit te stappen en te zeggen, is dat nu toepasbaar is? Het kan enkel die informatie aanleveren heb, heb ik dat eigenlijk wel en kan ik dat wel zeggen of moet daar meer in detail leert of niet meer gedetailleerd zijn?

En dan gaan we het eigenlijk gaan publiceren als een erkende standaard, Maar dat wil niet zeggen dat hij dan in steen gebeiteld is. Dus Als we dat de standaard backwards compatible is, dus dan wordt zeggen we ooit ja iets gedefinieerd en achteraf hebben we het herzien, dan kun je nog altijd daartegenaan leveren. Maar eigenlijk proberen we het zoveel mogelijk te vragen aan elke partij om Natuurlijk tegen de laatste versie aan te leveren.

00:15:43 Benjamin

Ja die standaard, want we spreken over een standaard.

Gaat daar ergens een verplichting worden?

00:15:47 Natasha

eigenlijk is het al een beetje een verplichting.

00:15:50

Dus.

Dat dat nu nu nu nu ben ik? Ja, nu ben ik niet. Een verplichting wilt zeggen, dus Je moet iets aanleveren volgens de standaard in opgelegd is.

00:15:53 Natasha

Benieuwd.

00:15:56

Een verplichting.

00:16:03 Natasha

Ons dan als opdrachtgever ja op ons In de zin van agentschappen en verkeren maar even boeiende zin de Vlaamse Vlaamse overheid en de andere infrastructuur.

00:16:12 Natasha

Beheerders, Maar het is een interbestuurlijke standaard. Dus met andere woorden, wilt een stad of gemeente ook gaan? Bimmen willen zij ook infrastructuur gaan bouwen. Ook informatie uniform gaan uitwisselen. Iedereen kan dezelfde standaard gaan gebruiken. Ja, dus Iedereen mag hem gebruiken, staat op het wereldwijde web. Het is een open standaard die eigenlijk beschrijft wat de informatiebehoefte moet zijn. Goed en hoe gaan we dat dan gaan verplichten?

Denk je dan? Ja, het draagt er opdracht te gaan In de markt staat dan hè, want het moment dat we een infrastructuurproject willen gaan bestuderen en of ontwerpen of gaan uitvoeren? Ja, vraag je aan aan de markt, studiebureau of aannemer om dat te ontwerpen of te bouwen en in die bestekken in die opdrachten vragen we dan eigenlijk om een bim model te gaan maken en de OTL te gaan volgen en OTL conform dan de data uit te wisselen met ons.

En op die manier verplichten we, dus Het is niet zoals een wettekst of zo. Nee, Het is een gezamenlijk commitment dat we nemen. Ga je deze opdracht aan? Zou je dat deze opdracht met bim willen gaan doen? OTL conforme data willen gaan uitwisselen en uiteraard staat daar het een en het ander tegenover, hè? Dat is niet voor niets, Dat is niet gratis. Vroeger was dat ook niet gratis om als plan aan te leveren, maar manier van spreken. Het is een samenwerkingsverband dat je aangaat, dus verplichting is Misschien een groot woord. Ik noem het vaak ook gewoon, We gaan samenwerken en Samen onze data doorstroming gaan faciliteren.

Het duurde het project.

00:17:36 Benjamin

Oke, Ik kan me voorstellen Omdat er vanuit de markt zo een aantal.

Ja vragen naar boven komen moeten, hoe beginnen we eraan? We zijn nog niet op voorzien. Hoe gaan jullie daarmee om?

00:17:47 Natasha

Om verschillende dingen dat we eigenlijk doen, hè? We zijn begonnen met uiteraard heel veel aan change management en het staat heel veel toelichtingen te gaan geven. Nu ja, Ik denk dat dat vooral het ook in het bad durven springen en Ik vind dat we het gewoon gezamenlijk moeten uitzoeken. Dus Waarom hebben we dan een bim team opgericht om te gaan ontzorgen. We zetten de opdracht In de markt, We gaan Samen een project gaan bestuderen.Of gaan uitvoeren

En, we schrijven hem daarin voor en We gaan Samen gaan kijken, hoe kunnen we dan nu gaan implementeren? Dat is één ding, dus Er is een projectondersteuner die altijd het project gaat gaan opvolgen en die eigenlijk Samen met onze kant. Onze projectpartners zijn er onder leidend ambtenaren, ingenieur die het project begeleidt, de werfleider dit project begeleidt alsook met de tegen Partij met manier van spreken, het studiebureau of de aannermer aan tafel gaan zitten en Samen.OK. Eigenlijk dat project, mijn vorm heeft digitaal digitaal gaat bouwen, ja.

00:18:41 Benjamin

Dus of technici techniciteit, kunnen jullie zeggen van kijk, We gaan het zo en zo kunnen aanpakken om ergens even het zelf te ontzorgen. Dat is wel. Hoe wordt dat ervaren in, want ik neem aan dat er.

00:18:52 Natasha

Heel laagdrempelig wordt dat enorm ervaren. We hebben er ook doelbewust voor gekozen. Nog niet teveel gunningscriteria die opdracht te schrijven dat Iedereen kan instappen. Iedereen moet al doende leren en we.

En dan hebben we wel al doende ook gemaakt, hè? Oke, We hebben wel wat extra instructies nodig, dus Er is een instructie bundel die zegt, hoe kan je dat dan aan doen in bepaalde software en in bepaalde bestandsformaten die data conform die standaard gaan gaan aanmaken, hè? We ondersteunen x aantal dataformaten. We vragen ook elke keer aan de markten en de sector van. Ik ja zijn er nog andere softwarepakketten die jullie gebruiken? Wil je nog op een andere manier die data gaan uitwisselen, dan kijken we of we dat al mogelijk is om dat in dat formaat ook te gaan zien. Dus dan instructie bundel die echt de hoe uitlegt, hoe gaan we dat doen? Hoe kan je dat?

Hoe doe je dat in civil3 d hoe kan je dat doen In de strijd? Ja soort stappenplan is het niet. Het ligt vooral de specificaties vast, hè? Want We willen eigenlijk het stappenplan willen we toelaten dat Iedereen op zijn eigen ja interne gebeurd. De markt ja, snap je. Het is eerder een leidraad om te 

00:19:51 Benjamin

Het is een leidraad om uw software.

00:19:59 Natasha

En dan wil verwachten we die DWG met propertysets, Maar het moet geen DWG met propertysets zijn, Maar het kan en die weg zijn waarin je propertyset enkel de idee is en dat UTL data in een Excel zit. Of het kan een JSON zijn of Je kunt met een API werken, of Je kunt in IFC aanleveren of kunt de revit bestand aanleveren. Dus ik verschillende implementaties staan erin uitgelegd en de specificaties hoe je dat kan doen. En dan zijn we nog verder gegaan, want al doende met die ontzorging leer je.

En ja vaak liepen ze aan tegen kleine softwarematige relaties die er nog niet waren tussen software. Hé, zo zijn we starters pakket beginnen maken die we eigenlijk ja op basis van de ervaringen In de praktijk en met bepaalde studiebureaus of aannemers Samen te werken gaan kijken. Oh oke, ze lopen aan tegen in Civil 3 d al die propertie setss invullen goh, Dat is eigenlijk echt wel een gigantisch husaren werkje.

00:20:58 Natasha

Stukje kunnen we geen Dynamo scripts gaan maken, oké, dan zijn we dat gaan maken. Bestellen dat beschikbaar. We doen dat op een project. We kijken dan het volgende project, een vraag, nog iets erbij. Oké, kom, We gaan dan Samen met hun gaan vorm geven. We hebben een Python libraries gemaakt, Er is Python, is een ja een scripting taal die vaak In de gis wereld heel bekend is om eigenlijk data typisch die geometrische data en een attribuut data met elkaar eigenlijk te koppelen scriptjes te gaan maken. We hebben er een live brief van gemaakt, zodanig dat al die objecten.

Want niet dat hij altijd bestaat?

00:21:36 Natasha

Of het pakket bijvoorbeeld de data analyseren, dan kan dat even goed. Het moet Daarom geen ja typische multinational producten. Alle kat producten zijn het kan even hun huis pakket zijn, Maar het kan evengoed ook in een database zijn en dat je met scripting taal de ene tussen het andere uitwissen. Of zoals ik daarnet zei, Er zijn er die gewoon in Excel. Ik is data leveren en Dat is ook oké.

00:21:59 Benjamin

Ja, dus je je fixt niet echt een input file input.

00:22:06 Natasha

We willen een breed spectrum hanteren en het breed spectrum is er vandaag gebaseerd op waar we dat meest zien voorkomen van uitwisselings formaat en dat eigenlijk gebeuren.

00:22:19 Benjamin

Alle efkes een resume mee Het gaat vanuit de Vlaamse overheid voor de nieuwe projecten.

Echt worden jullie ondersteunen. Momenteel gaat dat lang duren, dat weet ik niet. Die ondersteuning fase of gaat dat blijven?

00:22:31 Natasha

Of, We hebben nog niet ambitie om het af te bouwen, dus ja, Het is echt te lange termijn commitment totality tegen echt haan. We willen die projecten ondersteunen, We gaan er ook wel van uit dat op een bepaald moment Misschien ondersteuning anders zal evolueren, hè? Dat het op een andere niveau zal zijn, maar vandaag zetten we vol echt wel vol tijds in om die ondersteuning.

00:22:52 Benjamin

Ja, en dan heb je jullie online platform waar dat er heel veel informatie op staat, webinars Presentaties Als ik het goed voor heb, er staat een stappenplan in een hoe dat je een OTL kunt gaan ja omschakelen als bedrijfscijfers.

00:23:06 Natasha

Ja intern implementeren ja.

00:23:08 Benjamin

Ik kwam er altijd iets tegen. Davy, wie is een davy?

00:23:13 Natasha

Davy is een dataportaal. We hebben het genoemd davy en het staat voor data, acceptatie en informatie extractie.

00:23:20 Benjamin

Ja, waar moeten we dat zien in heel?

00:23:23 Natasha

Ja, Het is ons eigenlijk onze data uitwisselings kwartaal, dus op het moment dat je OTL data en eigenlijk bij modellen of allerhande OTL conforme data wil gaan uitwisselen dan het eerste wat je kan doen is informatie komen extraheren, je kan uit onze databank die OTL conform is en al de data die van alle projecten verzameld is. Maar we hebben ook onze oude data en We zijn nog volop bezig onze oude data te migreren naar het OTL kan hij eigenlijk al komen downloaden. Je hebt een project, je start als partner bij ons en je zegt.

Wat is er al voor handen van? Informatie, je kan eigenlijk een pakketje komen downloaden, je krijgt dan die data en daarmee ga je aan de slag als studiebureau of aannemer specifiek op dat project. Je gaat zelf een nieuw ontwerp gaan maken, een nieuw bestaande toestand, eventueel nog actualiseren. Je gaat er uiteindelijk een bouwwerk gaan maken, je wilt en als Asbuilt gaan aanleveren en dan ga je daar inderdaad in dat dataportaal gaan aanleveren is nu een ontwerp of is het nu een als beeldverhaal maakt niet uit, je had het gaan aanleveren en het wordt automatisch gevalideerd tegen.

De semantische data standaard zijnde de OTL, dus waar kijken we nu?

00:24:32 Natasha

Er worden de keuzelijsten gerespecteerd zijnde datatypes juist ingevuld? Echt die technische validatie van? Ja, dit zou moeten ja correct zijn, want dan wordt je bestaat niet In de keuzelijst. Ja, dan kan je dit materiaaltype bijvoorbeeld niet aanleveren. Dan krijg je een fout rapportje moest het fout zijn en Als het allemaal correcte is  gevuld volgens de conventies die eigenlijk beschreven sta.

Dan stroomt de data automatisch door naar onze infra DB databank noem ik het dan altijd, maar eigenlijk is dat onze digital twin

00:25:04 Natasha

Wordt, ja, Het is gewoon een databank waar dat alles in staat hè? En hele grote databank die we opgezet hebben die OTL conform is en alle data die In de of objecten die beschreven staan In de OTLL. Kunnen we daarin dan aanvaarden?

00:25:09 Benjamin

Ja dank je.

00:25:16 Benjamin

En Misschien, wat is nu Alleen. Misschien zijn er luisteraars die doet hem helemaal kijken. Als we nu allemaal doen, of wat is dan nu? De meerwaarde van.

00:25:26 Natasha

Enerzijds het vraagt voor onszelf als infrastructuurbeheerder is de grootste meer.

Dat we weten wat dat daar geboud is en daar staat in Vlaamse landschap. Onze droom is effectief. Alle objecten die daar staan indien dit tot winning die databank te krijgen en digitale representatie te hebben van de fysieke infrastructuur die daarbuiten staat. Hoe dat die werkt, hoe dat die communiceert met elkaar. Want sommige dingen zoals elektromechanisch assets. Ja, die hebben sturing, die hebben impact op elkaar. Wat dat er relaties zijn tussen, ja zit, wat als er iets kapot gaat, wat dat voor impact heeft dat op iets ander?

00:26:01 Natasha

We willen echt gaan groeien naar ook dynamische data daarop gaan zetten. We doen er vandaag al ons inspecties op. Dan weten we bijvoorbeeld wat dat er fout is. Is er een putje In de weg? Is er iets daar een defect dat eraan in elektromechanisch asset is, afstands bewakingssystemen koppelen we eraan mij antwoorden, sensoren koppelen eraan. We proberen daar echt dynamisch en live te gaan houden en heel belangrijk daarbij was vroeger hadden.

00:26:19

Ja.

00:26:27 Natasha

Niet alles exact in kaart, en Als je niet alles exact in kaart hebt, dan kan je eigenlijk ook niet echt aan descission making gaan doen. Wanneer moet ik nu wat gaan onderhouden? Heb ik al mijn informatie om het goed te onderhouden als goede huisvader van de infrastructuur en hoe kan ik evolueren naar preventief? Een investeringsplan en hoe kan ik evalueren naar predictief onderhoud? Levensverlengend onderhoud daarvoor willen we die digital twin gaan opmaken.

Maar we willen hem ook ter beschikking terugstellen aan onze partners.

00:26:57 Benjamin

Ja ja, maak ik eens een vergelijking maken. OL is hetzelfde als Asset Management of de asset breakdown structure is het of is er een nuance?

00:27:05 Natasha

En voor mij is de OTL de grootste bouwsteen die de asset informatie beschrijft die we nodig hebben om aan Asset Management te doen.

00:27:14 Benjamin

Aha en.

00:27:16 Benjamin

Die is volledig nu asset comform of asset beheer en onderhoud conform. Ik spreek daar straks over, hè? Het team ook nog voor me even onderhoud hoe dat zit bij dan In de structuur neem ik aan?

00:27:25 Natasha

Ja.

00:27:29 Natasha

Ja.

00:27:31 Benjamin

Oké, Dat is wel interessant, want ik krijg nog wel eens vaak de vraag, ja, hoe gaan we nu? Ben je dan onderhoud kunnen gaan regelen in onze structuur? We hebben geen asset breakdown structure of We moeten.

00:27:33

Ja.

00:27:44 Benjamin

Nog gaan starten?

00:27:45 Benjamin

Mag ik stellen dat ze ook geheel conform werkt, dat je al de nodige.

00:27:51 Natasha

Informatie zou het moeten gecapteerd hebben. Ja.

00:27:52 Benjamin

Formaties ook moeten gecapteerd worden.

00:27:54 Natasha

En Als je ze nog niet gecapteerd hebt, dan moet je je afvragen, zou ik dat niet nodig hebben, dan zou ik niet moeten weten dat dat onderdeel een onderdeel is en en daar effectief buiten staat. En en zou ik dat dan niet beter gaan bij komend inventariseren, want op een bepaald moment zal ik dat onderdeel wel eens moeten vervangen.

Voor de luisteraars wat zijn asset, Dat is een.

Object, een in.

00:28:16 Natasha

Infrastructuur object ja.

00:28:17 Benjamin

Infrastructuur object wat is een infrastructuur object?

00:28:21 Natasha

Je kunt heel grote objecten hebben en heel of een tunnel, een maar uiteraard Als het er veel onderdelen eenheid van handen van een camera tot de slagboom voor de tunnel, de asfalt en de beton zeg ik altijd in mensentaal afschermende constructies, al aan vangrails of New Jersey is een in onze.

00:28:39 Natasha

Ja, Maar de straatkolken en een rioolputje lijkt dat mijn bomma noemt hè een rioolputten verla alles zit erin beschreven. De dynamische rijstrook signalisatie is de Seine bruggen vlak voerde tunnel de de pictogrammen, de brandblussers. Alles is een onderdeel en al die onderdelen Samen met mijn relatie met elkaar en die vormen Samen het systeem en dat zorgt er Samen voor dat de handelswegen netwerk is of die we eigenlijk elke dag gebruiken.

Riool putteke.

00:29:06 Benjamin

Jullie denken meer in systemen?

00:29:08 Benjamin

Of jij bent meer dan eens, ja.

00:29:09 Natasha

Alles hangt vast aan een systeem van, maar eigenlijk de relaties zorgen ervoor dat je zelf uiteraard de correlaties tussen die objecten kan gaan leggen en dat je op op systeemniveau kan gaan bekijken en vaak vanuit beheer en onderhoud of vanuit ja ontwerpen. Business team engineering kijk je vanuit het systeemniveau. Het hoeft niet vanuit dat bekeken te worden, want als jij toevallig een een onderhouds aannemer bent en er wordt daar nu.

Vraagt om om de zoveel tijd te zorgen dat er wegverlichting wordt gecontroleerd en dat alle lampjes blijven werken met manier van spreken. Ja, dan gaat hij een onderhouds aannemer een planning opstellen. Dan gaat hij zorgen dat effectief men bepaalde frequentie die lampen worden geïnspecteerd, dat die blijven. Volgens de juiste lumen werkend en dat die in stand wordt gehouden en en dergelijke contracten zijn er ook dergelijke data of bijvoorbeeld softwarecomponenten lijken IP en, switches en en glasvezelkabel netwerk.

00:30:03 Natasha

Wekelijks komt er als beelddata binnen bij ons. Wekelijks komen er wijzigingen binnen en Het is niet altijd als beeld een zin van. Ze hebben soms gewoon een onderdeel.

Verandert en die elektromechanica aannemers delen daar gewoon via een PI minder eigen systemen, zei zij gaan op terrein, zij wisselen niet up, de data komt automatisch binnen.

Asbuilt een scan is dat al voldoende?

00:30:24 Natasha

Nee, Dat is niet voldoende. We willen echte informatie hebben. Je mag gerust een laserscan technologie gebruiken of een leider gaan maken. Je mag Mobile mapping beelden gebruiken, uiteraard om die geometrie te hangen capteren, Maar het is wel het en en verhaal. We willen eindig geometrie.

00:30:39

Ja.

00:30:41 Natasha

En informatie, want dan spreken we echt over het binden.

00:30:44 Benjamin

Ja ja ja, heel interessant. Uw functie binnen de organisatie is ook recent gewijzigd, hè? Dat had ik gelezen. Wat zijn nu nog de grootste uitdaging In de komende jaren voor jou en je team en heel het.

00:30:52 Natasha

Ja.

00:30:58 Natasha

Mijn functie is puur gewijzigd Omdat ik ook innovatief veel meer breed ging gaan werken.

00:31:06 Natasha

Er zijn Natuurlijk heel veel uitdagingen als grootste uitdaging is echt gaan groeien In de maturiteit, gaan krijgen In de asset, Mensen hun verhaal en en we gebruiken daarvoor innovatie. Ik denk dat bim een van de innovaties was dat Als de eerste die we eigenlijk heel erg hardop hebben ingezet. We beginnen ook alsmaar meer op andere innovaties in te zetten gaan kijken. Kan i ons helpen om.

00:31:28 Natasha

Die infrastructuur die die we met terugwerkende kracht heen kaart willen gaan krijgen ons helpen om die DigiD tot levend te houden en alsmaar meer dien inventaris op punten krijgen lijkt dat we het noemen, kan data analytics ons helpen om uit andere databronnen data te gaan capteren dat we nog niet hadden op dat detaillistisch niveau? Bijvoorbeeld een heel, heel simpel voorbeeld dat Er is. Je hebt het GRB het grootschalig referentiebestand. Daar zit de weg helemaal topografisch in opgemeten.

00:31:58 Natasha

Vroeger in onze oude databank en koppelden wij alles aan de as van de weg. We hadden de echte grootschalig geometry.

00:32:04 Natasha

Niets We zijn nu weer aan data analytics gewoon aan het kijken. Hoe kunnen we maximaal mogelijk al die data eruit halen om een volledige netwerk in polygonen te hebben? Vond ze met betonverharding klasse In de auto l beschreven en de bitumineuze verharding en dat allemaal in kaart gaan brengen. En en dan denk je ja, Waarom doe je dat? Ja, Je kunt toch ook wachten? Hebben we al vaak tegen Mensen tegen mij gezegd totdat elk infrastructuurproject je in een keer gepimpt hebt? Ja, tegen dan ben ik dood, want ja, dat dat zal Misschien nog 100 jaar duren tegen nou weer heel.

00:32:11 Benjamin

Draagt.

00:32:11

M ja.

00:32:35 Natasha

Vlaanderen heraangelegd hebben en alles gepimpt hebben. Nee, We willen Mensen slimme methodieken.

00:32:41 Natasha

Innovatieve methodiek.

00:32:43 Natasha

Eigenlijk proberen die data zo volledig mogelijk te krijgen. We zijn daar heel doelbewust mee dat niet alle details die In de hotel beschreven staan onmiddellijk moeten gecapteerd worden. We gaan kijken met terugwerkende kracht wat We kunnen capteren en wat dan nodig is voor vandaag al de Verstappen vooruit te zet, nieuwe moeten doen en mijn functie is gewoon verbreed Omdat ik ook verder kijk, dan stel dat we dan die hebben die dit stond win.

00:33:07

Ja.

00:33:09 Natasha

Ja, wat willen we daar allemaal mee aan doen? Zoals ik daarnet al zei, heel graag zouden we onze onze inspecties koppelen er al aan conditiemeting koppelen daaraan. We willen de automatische toestands beoordeling daaruit gaan afleiden. Wel een soort held index gaan berekenen van onze assets willen evolueren naar preventieve planningen van assets. We doen dat al voor bepaalde assets, maar nog niet voor alles. Hoe zou het dan leuk zijn dat we dat voor alles kunnen gaan doen? Dat we.

00:33:32 Natasha

Eigenlijk echt naar levensverlengend, duurzaam onderhoud gaan dat we juist manier juiste moment gaan onderhouden dat dat infrastructuur nog langer meegaat. Dat is voor maatschappelijke redenen veel kostenefficiënter, maar eigenlijk vooral voor de kinderen voor de burger te verminderen en de de impact op de maatschappij zal veel rond onze ecologische voetafdruk is dan veel minder groot. En dan Als we die dus tot we dan hebben, kunnen we naar predictief gaan, hè? Dat is ook tof, maar er zit nog een meerwaarde in, we zouden het ook kunnen gaan gebruiken.

00:34:03 Natasha

Voor de geconnecteerde en autonome.

00:34:05 Natasha

Hart toe, want die wilt ook data heel granulaire detaillistisch data realtime binnenkrijgen in die auto's. En hoe kunnen we daar ja secties noemen we dat dan coöperatieve intelligente transportsystemen mee gaan ondersteunen, bijvoorbeeld de verkeersborden die voor jou Wim gericht en OTL conform binnenkomen stromen automatisch door naar een message die vandaag in heel veel van u navigatie apps binnenkomt en die u zegt hoe snel je mag rijden of niet. Heel die data doorstroming hebben we eigenlijk gerealiseerd al hè? Dat is eigenlijk twee innovatieve programma's die dan samenkomen.

00:34:33 Benjamin

Heel veel deed.

00:34:39 Natasha

Een programma en het mobiele data programma die mirjana de mobiliteit kijkt en eigenlijk zorgt dat.

00:34:44 Natasha

We.

00:34:44 Benjamin

Daarom we.

00:34:44 Natasha

Daar verder staan.

00:34:46 Benjamin

Voor op andere landen of zijn er andere landen die.

00:34:48 Benjamin

Aan het.

00:34:49 Natasha

Kijken zijn, ja ik, Ik denk dat we accenten anders leggen binnen een andere landen. Ik denk dat we wel een gigantisch inhaalbeweging hebben gemaakt en dat er enorm naar Vlaanderen nu wordt gekeken. Zowel op het binnen verhaal Omdat we een van de.

00:34:49 Benjamin

Ga naar.

00:35:03 Natasha

Ja regio's zijn die bim geïntroduceerd hebben echt vanuit building information management definitie en niet vanuit building information modelling definitie een heel grote hefboom naar Asset Management en daar hebben we zeker en vast. Nu zijn we nu voorloper in wat we daar doen. Ik denk dat we op vlak van andere dingen als ja ja zo nog wat minder ver staan, maar Als ik dan kijk naar het CIS verhaal en naar hoe kunnen we ook die informatie gaan capteren richting?

00:35:34 Natasha

Geconnecteerd en autonome mobiliteit. Ze hebben toch ook wel hele grote stappen aan het zetten en en lopen we ook wel een beetje voor. We zijn echt met die deploy mee bezig was TS, terwijl er andere regels vaak met proefprojecten bezig zijn. Dus Dat is ook wel leuk.

00:35:39

OK.

00:35:46 Benjamin

Ja ja, Het is nog een hele uitdaging om alles innovatieve zaken. Goed, ik zou Alleen. Het zou de Bim podcast niet zijn Als ik niet aan mijn gast gasten vraag om een ultieme tip mee te geven van onze luisteraars ultiem. Dat klinkt nogal zwaar, maar wat zou ik nog willen meegeven?

00:36:02

Ja.

00:36:08 Natasha

Mijn tip is altijd keek niet naar de technologie, maar investeer in Mensen.

00:36:13 Benjamin

En raakt mee de.

00:36:14 Benjamin

Achter de software, ik blijf het rietje en.

00:36:16 Natasha

Ja ja, echt waar, want Het is eigenlijk de Mensen die het doen. Moest er geen team zijn die allemaal even gedreven was en die zei, dit moeten we doen. Dit is gewoon met schappelijke relevant. Daarover gaan we en We zijn allemaal begonnen van een blanco blad, allemaal van nul en het eerste wat ik Iedereen zou willen aanraden In de sector is investeer in uw Mensen geef ze de ruimte en de kans om te leren, al doende leren we het best.

00:36:16 Benjamin

Dat is mooi.

00:36:43 Natasha

Het gaat niet opgelost geraken door een software pakketje te kopen of dergelijke. Het gaat Alleen opgelost krijgen door ons koppen bijl kaart steken Samen te werken, investeren in Mensen de mens centraal te zetten. Want zijn zij, die een change omarmen en een change eigenlijk echt gaan implementeren? Het is door aldoende de projecten te doen. Schrijf in op bestekken zeg ik. Vaak wisten er ondertussen zoveel In de markt. We hebben op dit moment onder 52 projecten lopende. Er worden er alsmaar meer bijgezet, de Vlaamse Waterweg 6 projecten In de markt lantis.

00:37:15 Natasha

Heeft een heleboel projecten lopende. We zijn zo intensief aan het inzetten infrastructuursector om zoveel mogelijk echt.

00:37:22 Natasha

Die verandering te doen, wel nog met met een toegevoegde waarde. We doen niet alles en daar heb je ook moet je ook geen schrik voor hebben, want Mensen vragen mij altijd gehad op een bepaald moment naar 100% gaan en Wij zijn er nog niet klaar voor. Nee, Dit is hun moment om in te stappen en het enige dat Je moet doen is investeren in uw Mensen.

00:37:38 Benjamin

Een heel mooie boodschap om mee af te sluiten. Natasha, dank u wel voor het gesprek. Ik vond.

00:37:44 Benjamin

Wat zeer aangenaam en interessant ook dus ja, Dat is geen probleem en Er is nu ook wel weer wat helderheid over. Alleen die helderheid was er al, maar Mensen kunnen ook meer over de OTLW te komen. In deze aflevering ben altijd wel positief is, dus dank u wel bij deze en tot een volgende keer.

00:37:47 Natasha

Dankjewel red nodiging.

00:38:00 Natasha

Ik weet dat er volgende keer weer merci.

00:38:05 Benjamin

Wil je zelf eens te gast zijn op de Bim Podcast? Contacteer ons dan via info at binnenvorm.be via de website ww.inform.be.

00:38:16 Natasha

Jullie?