Pot k ravnovesju z Uršo

#12 Žiga Valetič: POMEN KNJIG, BRANJA TER PISANJA ZA NAŠO RAST

April 05, 2023 Urša Milavec
Pot k ravnovesju z Uršo
#12 Žiga Valetič: POMEN KNJIG, BRANJA TER PISANJA ZA NAŠO RAST
Show Notes

Gost tokratnega podkasta je Žiga Valetič, pisatelj, prevajalec, scenarist in oblikovalec ter moj bratranec. Med letoma 1998 in 2006 je prevedel več knjig mistične poezije, pozneje pa napisal nekaj knjig s tematiko samomora. Leta 2013 je bil z romanom Optimisti v nebesih nominiran za nagrado Mladinske knjige Modra ptica. Je soavtor nekaj dokumentarnih filmov in scenarist. Piše publicistične tekste s področja popularne kulture in umetnosti (glasba, strip, literatura, kultura okoljevarstva). Je športnik po duši, kritičen opazovalec družbe in posameznika v njej, predan oče in mož. 

Žiga je zelo plodovit pisec in se skozi različne žanre izraža ter dotika tem, ki so nekatere tudi zelo zahtevne in stigmatizirane, kot na primer samomor. Na podkastu iz različnih zornih kotov osvetliva pomen pisane besede, pisanja ter branja za naše življenje ter rast, še posebej v današnji dobi, ko so digitalne platforme ter kratka komunikacija preko telefonov in e pošte, začele izrivati knjige ter branje daljših tekstov. Žiga razkrije tudi kateri pisec mistične poezije se ga je še posebej dotaknil ter zakaj.

Zelo prijeten, srčen in iskriv podkast, ki ga priporočam v poslušanje tudi mlajši populaciji, da bo našla več smisla, zakaj je vredno večkrat poseči po knjigah.

Vse Podkaste si lahko pogledate tudi v VIDEO različici TUKAJ