
Vakgenoten
De podcast over digitaal en innovatie.
Marc en Gijsbert gaan in gesprek met verschillende gasten, op zoek naar inspiratie en de mens achter het verhaal.
Marc van Venrooij en Gijsbert van der Sleen hebben beide meer dan 20 jaar ervaring in het e-commerce, digital innovatie en digital marketing vak. Ze delen graag hun kennis over digital en innovatie met "Vakgenoten". Interessante sprekers, artikelen, boeken, cases maar vooral waardevolle inzichten om te delen. Voor en door "Vakgenoten".
De Vakgenoten podcast wordt 12 keer per jaar met een gast opgenomen. Dit als onderdeel van de expert en netwerk groep "Vakgenoten" (voorheen e-business managers platform EBMP).
Tijdens "Vakgenoten Live" bijeenkomsten is er altijd een kennisspreker over een relevant digital business topic. Waarna de groep met de nieuwe inzichten in een workshop de kennis gelijk gaat uitwerken in een concrete aanpak. Zo kan de opgedane kennis gelijk in de organisatie van de betreffende leden worden toegepast.
Daarnaast is er ook nog "Vakgenoten on tour" voor jaarlijkse (internationale) retail inspiratie tours met focus op digitalisering van de klantreis.
Wil je meer weten over het Vakgenoten platform? Kijk dan op: https://vakgenoten.com
Ps: De podcast is op persoonlijke titel.
Vakgenoten
#17 - Omnichannel marketing & retail media: In gesprek met Bas Komen van Albert Heijn
We gaan in gesprek met Bas Komen, verantwoordelijk voor de retail media activiteiten bij Albert Heijn, over zijn carrière in digitale marketing en de ontwikkelingen binnen retail media. Bas deelt zijn ervaringen bij TomTom, Cloetta en Albert Heijn, en legt uit hoe retail media evolueert van een puur conversiegericht kanaal naar een volwaardige speler in de mediamix.
• Bas' carrière begon bij TomTom waar hij in een internationale omgeving werkte en alle kneepjes van e-commerce leerde
• Bij Cloetta werd hij verantwoordelijk voor de digitale transformatie van een traditioneel FMCG-bedrijf
• Nu leidt Bas bij Albert Heijn teams gericht op media voor adverteerders via een mediabureau, self-service platform en marketing
• Albert Heijn profileert zich als een volwaardige publisher met NMO-certificering en validatie via brancheorganisaties
• Met ROPO (Research Online, Purchase Offline) kan Albert Heijn meten als klanten online oriënteren en offline kopen
• Ook niet-endemische adverteerders (merken die niet in de supermarkt verkocht worden) krijgen steeds meer ruimte
• Albert Heijn focust sterk op het meten van incrementele effecten van media door controlemetingen in winkels
• Bas geeft als belangrijkste advies: wees nieuwsgierig en durf in het diepe te springen
Blijf op de hoogte door naar vakgenoten.com te gaan.
Welkom bij Vakgenoten de podcast over digital en innovatie.
Gijsbert:Mark en Gijsbert.
Marc:Hey Marc, daar zijn we weer, jazeker, en vandaag zijn we in Zaandam Schitterende locatie Bij de Blauwe Reus, we zijn bij Albert Heijn, en we zijn op bezoek bij Bas Komen. En Bas Komen gaat zich zo meteen uitgebreid voorstellen Gijsbert, we krijgen veel reacties ook op onze vorige uitzendingen. Dit nu alweer op de 17e. Nou, bas, we willen jou graag vandaag natuurlijk welkom heten. Wij kennen elkaar ook al een tijdje, want jij bent al langere tijd ook onderdeel geweest van het EBNP, het voortloper van vakgenoten, En je zit alweer een tijdje bij Albert Heijn.
Marc:Maar waar kom je eigenlijk vandaan?
Bas Komen:Opgegroeid in Zwaag, horen, noord-holland, door heel Nederland wel gewoond en gestudeerd Groningen, nijmegen, in het buitenland En via omzwerving woon ik nu in Beverwijk Met mijn vrouw, drie kinderen En zo ja, dat is ongeveer wat, ja, hoe ik hier ben beland.
Marc:Wat ik fascinerend vind, is, als je ook naar jouw LinkedIn profiel kijkt. Wat wil je vaak? Maar vooral we kennen jou natuurlijk al heel erg lang, want jij bent bijna een soort van dinosaurus binnen de e-commerce. Dat zit er ook voor te laten. Volgens mij zitten er meerdere dinosaurussen hier aan de afval, dus je bent als eerste via KPM begonnen. Toen ben je bij TomTom gekomen, welk jaartal spreek?
Marc:ik dan.
Bas Komen:Tomtom is van 2008. Inderdaad ben ik daar gestart.
Marc:En hoe belangrijk was e-commerce daar al voor hun.
Bas Komen:Ik ben daar gestart in het e-commerce team. Ik denk, dat we met een man of vijftien zaten. Tomtom was wel echt een offline retailbedrijf. Wereldwijd verkocht de TomTom kastjes, die iedereen toen de tijd kende. Mijn kinderen kennen dat eigenlijk niet meer, dus die ja ingebouwd in de auto, de navigatie Of op de mobiele telefoon natuurlijk. Overigens zitten op die kaarten van Apple nog steeds op de achtergrond TomTom kaarten, maar dat weet bijna niemand. Dan moet je goed kijken naar de source code. Maar e-commerce was daar toen nog klein. Toen ik begon, ik denk, vijf jaar heb ik daar gewerkt, en toen werd het wel een substantieel onderdeel van de totale business. Toen zaten we met een man of vijftig Met ook een stukje eigen development in het team. Zelf heb ik daar een e-mailmarketing, social media team en een analytics team opgebouwd En werd dat steeds groter En ook al een bijzondere tijd meegemaakt. E-commerce groeide jaar op jaar double digit, echt extreem hard. Maar ook na een paar jaar kwamen de gratis kaarten Van bijvoorbeeld Google Maps. Dat deed wel wat met het bedrijf. Dus de retail werd wat lastiger.
Marc:Maar e-commerce bleef maar hard groeien, wereldwijd ook, want volgens mij zat u natuurlijk niet alleen in Nederland.
Bas Komen:Ja, we zaten in zo'n veertig landen Over de hele wereld. Dus ik heb daar echt Ik kwam toen bij KPN vandaan, oer-hollands bedrijf, grote corporate Kom je bij TomTom. Ik werd voor het eerst manager. Ik gaf leiding aan het team. Ik was de enige Nederlander. Ik had mensen uit China, swaziland, frankrijk, oost-europa in mijn team. Dat is echt geweldig. Ik zeg altijd je koopt geen brood extra door, maar het geeft wel iets extra's aan je baan. Hoe dat zoveel culturen op kantoren komen. Je had van die typische dingen De Fransen en de Spanjaarden kwamen en te laat binnen, volgens ons Nederlanders. En daarna begonnen ze ook nog met socializen. We noemden het ook altijd met de Fransen, als we een meeting hadden, kwamen ze te laat binnen, het Frans kwartiertje, en maar goed. Dus dat was een heel internationaal bedrijf, wat heel hard is gegroeid, en we deden dat in zo'n veertig markten, ja heel digitaal, minded, alle kneepjes van het vak, van online marketing en e-commerce daar geleerd, en ik kon toen nog niet beseffen, hoe leuk ik dat eigenlijk vond. Nou, als je eigenlijk terugkijkt, naar waar ik ooit ben, begonnen Op de middelbare school, had ik het toen misschien wel kunnen weten. Ik had een beta pakket Scheikunde, biologie, wiskunde B, natuurkunde, best een beetje cijfermatig, en toen in mijn allereerste baan maakte ik sms spelletjes voor televisie.
Bas Komen:Misschien weet u het nog wel de tijd. Dan keek je Formule 1 of een quiz op televisie, en dan sms auto na 4-1-4-1, en dan kon je iets moois winnen. En wat ik zo leuk vond aan die baan is je maakt iets, je kan het testen En je hebt real-time resultaten. Dus ik weet nog, dat ik dan ging naar huis toen Er was s'avonds een quiz op tv, en dan had ik zo'n dikke desktop computer nog thuis, zo'n hele dik met zo'n dikke monitor, en daar kwamen de resultaten letterlijk binnen, en ik merkte, dat ik dat heel erg leuk vond. En nu zou je dat misschien Nou, ja, ik vond dat toen heel leuk, het meetbaar, ik kon het ook nog aanpassen, en nu zou je dat online marketing of e-commerce of optimaliseren noemen. Maar ik wist gewoon niet, wat er was. En daar is wel een zaadje geplant, wat ik tot op de dag van vandaag heel erg leuk vind. Je maakt iets, je kunt iets meten, optimaliseren, en of je dat nou digitale marketing noemt of e-commerce of straks retail media, dat maakt eigenlijk niet uit, en toen was je in E-Tronica.
Marc:Daarna ben je naar Cloetta gegaan, eigenlijk de eerste stap in de FMCG.
Gijsbert:Ja, Misschien wel goed, om Cloetta nog even uit te leggen Ik noem dat wel eens aan mensen, en die hebben dan zo'n mooie bekend. Tenminste, het is achter bekende merken bekend. Ja, klopt.
Bas Komen:Hier bij Albert Heijn hoef ik dat niet uit te leggen, eigenlijk voor het eerst Sinds 25 jaar werk. Maar Cloetta is ik zeg altijd, het is een snoepbedrijf. Dus het maakt snoep, kauwgom, chocola, toentertijd ook nog nootjes Van, in Nederland bijvoorbeeld bekende merken als Sportlife, red Band, vencom, maar in heel Europa eigenlijk over de hele wereld bekende lokale, sterke merken. Dus alles, wat lekker is, nootjes, en dan wat gezonder, werd daar gemaakt. Ik weet ook, dat de eerste werkdag kwam ik in Oostroud, we hadden ook een afdeling, zaten we met internationaal, en In Oostroud hadden we ook een afdeling met internationaal, en dan had je in de ontvangst al een tapmachine.
Bas Komen:Het was voor mij best.
Gijsbert:De kinderen waren heel blij, dat ik daar zat, en ik ben, ik geloof, in een maand twee kilo aangekomen, want elke keer in de auto zo'n beker mee. De Oostroud naar Rijswijk was best een tripje.
Bas Komen:Ja, dat herkende ik ook. Na een week dacht ik, hoe ga ik dat doen? Elke keer, als ik de auto instap, ik tap even die beker vol, en dan ga ik na een paar jaar toch anders uitzien. Het blijft wel erg lekker. Sport blijft ook belangrijk. Maar gelukkig namelijk toen ook een nootjesbedrijf over. Maar ja, erg lekker, ja Ook, als je rondreist. Ik moest naar heel, en Ik zeg maar wat bedoel je, heb je geen NOGA mee? Oh, dus, als je naar het land gaat, kun je allemaal lekkere dingen meenemen. Dus, dat was een mooie ervaring. Totaal andere wereld overigens dan TomTom.
Gijsbert:Maar het verschil is, dat je van het aansturen van een internationaal lokaal team ging, je naar het aansturen van een internationaal lokaal team, ging je naar het aansturen van een internationaal decentraal team, want je moest er landen in.
Bas Komen:Het verschil was heel groot. Bij TomTom was alles online, digitaal E-commerce, wereldwijd En heel internationaal, en bij Cloette was eigenlijk de opdracht Bas, we zijn een FMSG bedrijf. Over het algemeen zijn die wat traditioneler in de marketing Ik praat over 2012. Dus we gaan wel even terug, en ik zeg altijd Als ze in Noorwegen bijvoorbeeld een snoepje hadden, om te introduceren naar de markt, en er was veel budget, dan zetten ze in op televisie, om promoties te maken. Was er wat minder budget, werd er bijvoorbeeld op de lokale print advertentie ingezet, en hoe heet het. Maar digitaal was eigenlijk geen onderwerp, wat daar speelde. Dus, het was geen onderwerp, wat daar speelde. Dus, bas, help ons, om marketing, uiteindelijk ook sales meer effectief en efficiënt te maken met behulp van digitaal. Het was eigenlijk echt een veranderd traject, heel erg leuk. Verandering kost overigens ook heel veel tijd. Gelijk hebben, gelijk krijgen, op de zeepkist staan, mensen meenemen, pilots draaien met digitale marketing en dan hopen en kijken, of het goed gaat werken. Het was een heel mooi traject daar?
Gijsbert:Hoe heb je dat geleerd? dan Want, je komt uiteindelijk van KPN naar TomTom, naar Cloetta, investeer dan in jezelf. Of is is dat gewoon natuurlijk iets, dat je hebt?
Bas Komen:Ik denk, dat de kern is nieuwsgierigheid. Dus bij KPN heb ik veel direct marketing gedaan, dus daar leer je al, en daar werkte ik eigenlijk als marketeer altijd al in de basis met een analist, een campagne manager en ik als marketeer. Dus dat hele datagedreven zat er al vanaf het begin af aan in. Bij Aandreven zat er al vanaf het begin af aan in, met de bij KPN ook echt wel ingeramd positief gezien. Tomtom was natuurlijk digitaal Analytics-update, die ik ook leidde. Dus dat neem je dan mee, en wat je dan leert, is, je komt weer in een nieuwe omgeving, dus van TomTom naar Cloetta, een FMCG omgeving Ook vaak wel een omgeving, waar veel mensen, die al lang in de FMCG werken, daar werkzaam blijven. En ik kwam als een soort van vreemde eend in de buit van buiten, maar dat kwam ook, omdat ik die digitale e-commerce kennis had. Die had men daar juist net nodig. Maar dan is het ook mensen meenemen. En dat houdt niet op bij een CEO, die zegt Top, mooi plan, je krijgt akkoord, ga maar een team bouwen, Ga maar veranderingen doorvoeren. Je moet mensen echt meenemen, overtuigen, dat dingen anders doen, dan dat ze altijd hebben gedaan, beter zijn, effectiever, efficiënter, en verandering kost best wel veel tijd. Moet je mensen helpen, op de zeepjes staan. Maar je probeert ook, die nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Jongens, zullen we iets nieuws gaan doen? Ik heb bijvoorbeeld heel veel mensen meegenomen naar bedrijven als toen de tijd Facebook of Snapchat of Google, om te inspireren, dat verandering niet alleen spannend is, maar ook leuk is En ook leuk kan zijn.
Bas Komen:In je werk Wist ik het allemaal van tevoren? eigenlijk, terugkomend op je vraag Nee, maar het is ook wel nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid in het vak Wat kunnen we daar met social media, wat kunnen we met digitale marketing? Maar ook goed begrijpen, hoe werken ze nu? Of hoe werkte ze toen de tijd bij Cloetta. Want het is heel makkelijk, om te zeggen, we gaan het allemaal anders doen. Maar als je vergeet, waar iemand vandaan komt, een Finse marketing directrice, die al twintig jaar zit, haar werk prima doet, zomaar gaat vertellen, we gaan het anders doen, is niet altijd het meest succesvolle. Dus je moet iemand wel mee kunnen nemen en laten zien hé, we kunnen het ook anders doen, wellicht werkt het nog wel beter, en dan testen opzetten. Maar nieuwsgierigheid in het nieuwe is, denk ik, wat mij drijft in mijn werk, of dat nou digitale marketing is, e-commerce of retail media. Ik ben nooit in een baan gestapt, dat ik altijd alles al wist, en ik denk, dat nieuwsgierigheid dan wel een hele belangrijke factor is.
Marc:Toen je bij Clouetta zat, toen kwam je hier ook in Zaandam Dit is ook e-commerce, hè. Je had ook de digital shelven, dat natuurlijk Albert Heijnnl. Toen stond je nog een beetje aan de andere kant van het verhaal Had je heel erg het gevoel, dat je daar ook heel snel stappen mee kon maken met Albert Heijn. In mijn ervaring was het Albert Heijn, die was altijd een verre stap. Voor de rest zeg maar Retail Media, waar we het zo meteen over gaan hebben, was toen nog niet Zoom vragen natuurlijk, was het natuurlijk wel. Je kon wel gewoon banners kopen, misschien, en je kon vloersdikkers kopen. Dat was de fysieke wereld. Dus het was natuurlijk wel een vorm van retail media. Toen je uiteindelijk bij Albert Heijn bent gekomen, was het een hele andere cultuur of manier van werken. Of zeg je, nee, die FMCG, die ik kende vanuit Cloetta, daar kwam ik best wel overheen in manier van werken En misschien ook qua mensen.
Bas Komen:Ik denk uiteindelijk, dat retail misschien nog wel wat sneller is. Retail is detail. Het heeft ook heel veel overeenkomsten. Je maakt producten Of je verkoopt producten, dus het gaat uiteindelijk over hele tastbare dingen, die je in het dagelijks leven ziet, gebruikt en koopt. En natuurlijk aan de kant van producenten zoals een Cloetta is dat weer anders. Dan gaat het meer over de innovatie van een product, de product roadmap. Hoe kun je dat verkopen in de verschillende kanalen, die er zijn? Een supermarkt is dan één van de kanalen. Je zou het ook online kunnen verkopen. Bij Cloetta heb ik ook eerst stappen gezet op het gebied van Amazon. Ik heb in China op Tmall een snoepwinkel gebouwd. Het zijn weer hele andere ervaringen, de ervaring, die ik toen had bij Cloetta, maar ook in de samenwerking met Albert Heijn. Ik heb toen met Tesco gewerkt of Ica in Zweden. Zeker, albert Heijn liep toen ook al wel voor, als ik toen ook al wel voor, als ik kijk, toen ook in Europa. Ik werkte dan met de laatste paar jaren.
Bas Komen:Bij Cloette zat ik meer op het gebied van e-commerce of e-retail. Dat was ook heel nieuw voor onze sales teams in de verschillende landen, en dan ging je samen met een accountmanagenaar naar bijvoorbeeld Albert Heijn of de IKA toe. Maar dan merk je wel bij een Albert Heijn, dat ze wel ver waren op het gebied van e-commerce, toen de tijd al, en daar kon je zeker wat toevoegen. Maar het was ook wel heel veel overbrengen en leren aan de verschillende sales teams in de verschillende landen, hoe je nou moet omgaan met zo'n online team. En dat was echt wel anders dan de traditionele teams, waar de sales teams van de Cloettes van deze wereld al jarenlang mee samenwerkte.
Bas Komen:En ook bij Albert Heijn zijn dat twee verschillende teams. Dat is het winkelteam offline, en je hebt echt een e-shop online team, waar ook echt wel weer andere kennis zit. En dat was toen de tijd ook zeker het geval. Het was gescheiden georganiseerd. Dus als je in de tijd bij Cloetta iemand op het e-shop team afstuurde, zonder online, zonder e-commerce kennis, dan kwamen er eigenlijk twee werelden bij elkaar De fysieke schappen in de winkel versus de eindeloze schappen van e-commerce Of de schappen, die je kunt optimaliseren Of waarop je kunt AB testen. Dat waren eigenlijk twee werelden, twee talen, die niet met elkaar praten.
Marc:En dan snij je me ook maar gelijk door naar het hoofdonderwerp, ook de digital media, waar je nu natuurlijk werkzaam bent. Misschien, dat je eerst even kort een stukje kan vertellen Over wat je rol exact is, voordat we daarop doorgaan. Wanne, voordat we daarop doorgaan Je bent hier. Wanneer ben je hier?
Bas Komen:gekomen. Ja, het is al zes jaar geleden Ben ik hier begonnen, Verantwoordelijk voor een aantal teams binnen het Reto Media team van Albert Heijn, waarbij we overigens ook Reto Media doen voor Ethos en Gal Gal. Ik heb een mediabureau team opgericht, dus Albert Heijn werkt heel veel direct met adverteerders Bij sommige mensen in dit pand noemen we het ook leveranciers, maar vanuit Reto Media noemen we het adverteerders De Coca-Cola's en de Unilevers van deze wereld. Ik heb een mediabureau team opgericht, om onze producten via mediabureaus en adverteerders te verkopen. Ik heb een self-service team. Die moet je eigenlijk zien als een soort van e-commerce winkel, waarin je onze media kunt inkopen, net zoals vaak het media inkopen, dat gewend is bij Meta of bij Google Of misschien bij Amazon. Gewoon een online omgeving, waarin je de media kunt inkopen en optimaliseren.
Marc:En ik leid een marketing team, dus, om ons als publisher in de markt te promoten En binnen Albert Heijn Je hebt natuurlijk Albert Heijn to go, je hebt de Excel En je hebt ook albertheijnnl. Zou je nog een specifieke aparte aanpak Per noem je het, noem je het format.
Bas Komen:Nou, qua aanpak, wat wij altijd zeggen Wij helpen, merken sterker maken, of we helpen merken, conversie te drijven, producten beter te verkopen. Dat is niet anders Zo'n doelstelling, bij welk format je het ook pakt, of dat nou een to-go is of online of de winkel. De middelen, de advertentie posities, die zijn wel anders. Online hebben we natuurlijk display, we hebben sponsor products, video, en in de winkel hebben we hele andere advertentiemogelijkheden Een vloersticker, een wobbler, een demonstratie of out-of-home schermen. Dus daar zit in eigenlijk het verschil per format, per winkel online versus offline.
Marc:En dan heb je natuurlijk die verschillende soorten touchpoints, die je dan op jullie kan inkopen, heel plat gezien. Als het online is, zou je zeggen, dat is allemaal lekker meetbaar. Je kunt precies zien, hoeveel mensen kijken en wennen of komen er op de Appie-app En wanneer is de conversie. Hoe doe je dat met een vloersdekker?
Bas Komen:Nou, dat is helemaal niet zo moeilijk. Hoe doe je dat met een vloerstekker? Nou, dat is helemaal niet zo moeilijk. Het voordeel van Albert Heijn is, we hebben heel veel winkels, we hebben schaal, we hebben heel veel bereik, en als we het bij Albert Heijn doen, willen we het ook goed doen. Dus, als je bij ons bijvoorbeeld een hele grote campagne doet, om een nieuwe chips smaak te promoten, kun je bijvoorbeeld vloerstekkers inzetten. Maar hoe meten we dat dan? Eigenlijk gewoon heel simpel en heel statistisch. We hebben een aantal controlewinkels, waarin we de campagne niet activeren, en we hebben winkels, waar we het wel in activeren, en zo kun je heel goed like for like vergelijken, of het incrementeel sales effect heeft Of een bepaald merkeffect. Dus het is, wat ik zei bij Alperen en Willem, dat we dat wel goed en juist doen En statistisch gezien ook. We hebben ook van ons team zo'n 100 man vrouw groot Er zijn zo'n 30 man vrouw betrokken bij analytics en eigenlijk media performance, het doormeten van het effect van de campagnes, die adverteerders bij ons inzetten.
Bas Komen:Dus daar kan ik wel mijn hand voor in het vuur steken, dat dat goed zit.
Gijsbert:Je gaf aan, dat nieuwsgierigheid een van je drijfveren is. Toen je hier kwam, wat viel je het meest op? van Albert Heijn Op zich? iedereen heeft een beeld van deze organisatie, maar ik kan me voorstellen, als je hier rondloopt, dat je dan iets meemaakt, wat anderen niet zien. Eigenlijk is dit Albert Heijn. Dit is eigenlijk, hoe het echt is. Heb je zoiets ontdekt?
Bas Komen:Er werken heel veel andere nieuwsgierige, slimme mensen. Veel mensen weten veel van hun vak. Dat viel me op, toen ik hier binnen kwam. Een ander ding, wat me is opgevallen, echt heel positief is ik kwam hier binnen, door een kopje koffie met iemand te drinken, en dat kopje koffie eindigde uiteindelijk in een baan. En gedurende dat gesprek werden we enthousiast. Maar Paap dacht ja, maar wacht even, albert Heijn, ik wilde niet voor Albert Heijn werken. Dat lijkt me echt zo traag Toen, zei die persoon. Nee joh, we worden wel als ministerie van retail genoemd, maar dat is echt niet zo. En dat bleek ook absoluut helemaal waar te zijn.
Bas Komen:Albert Heijn is eigenlijk, hoe ik het heb ervaren, een heel ondernemend bedrijf, en met een goed idee kun je echt heel snel heel ver komen. En misschien heb ik ook wel het geluk, dat we bij als Reto Media afdeling was nog relatief klein, toen ik kwam, dat het is heel hard gegroeid. De directie ziet, dat het werkt, adverteerders zien, dat het werkt, versterkt hun merken. Er worden meer producten verkocht, als ze de advertenties in de winkel of online of op onze onze audiofoom schermen tonen. En als het werkt, dan gaat het goed lopen. Maar dat ondernemerschap en snel kunnen doorpakken had ik niet verwacht, dat beeld had ik niet van Albert Heijn, voordat ik er kwam werken.
Gijsbert:Oké, nice. En als je dan Eigenlijk wel benieuwd dat weet ik niet, Hoeveel van wat jij doet is internationaal Of hoeveel wordt internationaal gespiegeld?
Bas Komen:Het werk is heel gefocust op Nederland. Albert Heijn, ethos, gal, onze collega's van Pol doen het ook in Nederland, maar dan ook nog in België. We spiegelen, we hebben wel binnen de A-hold groepen, dat zit in heel Europa, amerika, indonesgië. We spiegelen, we hebben wel binnen de A-Hot groep, dat zit in heel Europa, amerika, indonesië. Overal ter wereld doen wij retail media, en je hebt regelmatig meetings met collega's uit andere landen, om kennis te delen, en je ziet ook wel echt verschillen over de hele wereld. Albert Heijn, moet ik wel zeggen, is op veel vlakken voorloper binnen de groep, maar zeker niet op alle vlakken. Bijvoorbeeld wij zijn heel sterk in het out-of-home gedeelte. Dus al die schermen, die in de winkel hangen, je kent ze misschien van de bushokjes van JSTECO of Global, maar wij hebben ook heel veel schermen in de winkel. Dat is een hele sterke propositie voor Albert Heijn.
Bas Komen:In Amerika bijvoorbeeld mijn collega's daar Heel veel lokale winkelformules Hebben dat nog veel beperkter. Waar zij bijvoorbeeld veel sterker in zijn, is de propositie, die noem je off-site. Dus wij kennen onze klant heel erg goed Met bijvoorbeeld de loyalty cards. Dat hebben ze in Amerika ook. Daar delen ze dan of daar kennen ze de klanten, daar kunnen ze heel goed retarcten buiten het domein van de eigen winkelketen om, bijvoorbeeld op de lokale nieuws site, gevoed met de data van de collega's van het US team. Daar zijn ze bijvoorbeeld veel groter in. Dus er zijn wel verschillen over de hele wereld, en zo proberen we ook van elkaar te leren. Of bijvoorbeeld Connect TV We kijken allemaal nog wel tv. Goed, linea Bereik loopt al een beetje terug, maar we kijken allemaal nog best wel veel tv. Maar op basis van misschien, als jij in Amerika zou wonen, gijsbert, we kennen jou goed, dan zouden we zomaar jou kunnen retargeten, terwijl je tv zit te kijken. Dat is bijvoorbeeld al een stuk groter in Amerika, dan dat het nu nog hier is. Wellicht gaat het komen. Daar kunnen we dan goed van leren.
Marc:Onderling Ben je natuurlijk in gesprek met al die merken. Wat we ook met Sarah Reintjes besproken hebben Die heeft hier ook gewerkt, en daar hebben we in de eerdere podcast ook met haar overgesproken over Retail Media, wat we de laatste jaren eigenlijk steeds vaker zien, is, dat de relatie tussen de retailer en het merk natuurlijk ook aan het veranderen is, en het heeft heel erg mee te maken, dat je aan de ene kant heb je bijvoorbeeld zo'n jaardeal met Albert Heijn. Dus bijvoorbeeld vanuit je sales heb je als merk zijnde een deal met Albert Heijn. Dan heb je daarnaast heb je natuurlijk te maken met een trademarketeer of een shoppermarketeer. Die maakt zijn salesbudget, en dan heb je ook nog een brandmanager, en die zit over hele andere potten te praten, die zit veelmaak vaker in het ATL above the line.
Marc:We denken aan tv. Jullie willen toch heel graag ook die bestedingen jullie toehalen Met de argumentatie wij zitten heel dicht bij de shop, bij de klant en de conversie. Maar je bouwt niet de merk alleen maar op conversie. Zijn jullie heel erg bezig, om steeds meer een publisher te worden, of zeg je van nee, wij blijven heel duidelijk die retailer, en wij bieden gewoon media plekken aan.
Bas Komen:Eigenlijk kan ik daarin geen keuze maken. We zijn wel een publisher binnen Albert Heijn. Je kunt ons vergelijken met de DPG's, de headlines. Eigenlijk kan ik daarin geen keuze maken. We zijn wel een publisher binnen Albert Heijn. Dus we zijn Je kunt ons vergelijken met de DPG's, de headlines.
Bas Komen:Bij ons kun je media in kopen. Alleen retail media is same same but different. Dus je, we hebben ook ons eigen merk, de winkel Albert Heijn, waarin heel veel mag qua adverteren. Soms heb je ook wel regels, waarin je zegt, dit doen we niet. Je hebt ook een dubbele relatie met je adverteerders. Net wat je zegt een Coca-Cola komt bij ons op het schap, dan maak je een afspraak met de inkoopafdeling van Albert Heijn, en daarnaast kun je met ons vanuit het Reto Media Team je merk helpen versterken Of je conversie probeert te stimuleren. Dat zijn, wij houden die werelden wel uit, elkaar, wij vermengen dat niet. En ja, je kunt ons wel zien als een publisher, maar daarnaast zijn we ook gewoon retailer En verkopen we boodschappen, en dat maakt het heel erg uniek.
Bas Komen:Maar ja, wat is een publisher? Een publisher maakt content. Nou, onze content zijn de winkels met onze producten, waar je naartoe wil, op nunl, ga je naar nunl, om nieuws te consumeren, en zie je advertenties Bij ons kom je, om je te oriënteren, op Wat eten we vandaag, gooi je je boodschap een mandje vol online, of ga je de winkel in, om je te laten inspireren, koop je je boodschappen En kunnen we ook een advertentie laten zien. Dat is feitelijk vrijwel hetzelfde. Dus ja, we zijn een publisher binnen een retailer, en ik denk ook wel, die stappen hebben we ook wel de laatste jaren gezet.
Bas Komen:We zitten bijvoorbeeld, we zijn onderdeel van Outreach, dat is een branch organisatie voor out of home. We zijn onlangs toegetreden tot het NMO, nationaal Media Onderzoek, voor ons online bereik. Dus dat, als je bij ons een banner inkoopt en wij zeggen tegen jou, nou, dit is, honderdduizend mensen hebben die banner gezien, die displaybanner, dan klopt dat ook. Of, net als bij Outreach, zoveel bereik heb je op de out-of-home schermen. Dat is gevalideerd door Outreach, door het BRO-bereik, outreach, en we zijn onlangs ook geaccrediteerd door het IRB. Dus dat zijn allerlei voorwaarden voor volwassenheid van een publisher, allemaal zaken, die we ondernemen, om onze media, producten, media en middelen ook vergelijkbaar te maken met andere middelen. Want uiteindelijk wil je een CMO of een trademarketeer of een e-commerce manager. Die moet wel appels met appels kunnen vergelijken, en ik denk dat dat. Zes jaar geleden waren wij daar nog niet, maar zetten wij wel steeds meer van dat soort stappen om te komen tot elementen, zoals je dat van een volwassen publisher mag verwachten.
Marc:En waar zie je dan de groei? Kijk, we hebben met Sarah ook over gehad dat non-endemming stuk. Dus even kort wat het eigenlijk inhoudt, is, dat je dus uiteindelijk binnen je Albert Heijn omgeving ook met advertenties zou kunnen gaan starten van producten, die niet worden verkocht binnen de Albert Heijn omgeving. Dan kun je denken aan een zekheidsmaatschappij, dat soort varianten. Daarnaast wil je ook heel graag, dat dingen heel erg dichtbij de look en feel van Albert Heijn passen. Dus je wil voorkomen, dat het een of andere klikbeetachtige plek gaat worden. Hoe pakken jullie dat eigenlijk aan? Hoe zorgen we ervoor, dat die uniformiteit blijft bestaan en dat het niet alleen maar is, van zoveel mogelijk advertenties wegdouwen?
Bas Komen:Kijk zes jaar geleden deden we het helemaal niet. Non-endemic blijft overigens een lelijk woord, maar goed ter zake endemic, non-endemic. Zes jaar geleden deden we het helemaal niet. Een paar jaar geleden zijn we ermee gestart, maar wel voorzichtig. Dus we laten niet elk merk, wat niet op het schap ligt, bij ons op het schap ligt bij ons, wat je zei, een automerk of een reismerk laten we niet zomaar toe. De ideale samenwerking is, dat het goed past bij de missie en de formule van Albert Heijn. Dus we hebben een aantal campagnes gedaan met duurzame energieaanbieders. Telecom kan bijvoorbeeld ook heel goed. We hebben met een heel bekend Telecom-merk hebben we samen een hele grote campagne opgezet En kreeg je bij de afname van een abonnement ook een voucher voor Albert Heijn Boodschappen. Dat gaat heel mooi hand in hand, en we zijn iets strenger met wat wel en niet mag. Maar we geven inmiddels echt ruimte aan heel veel adverteerders Non-endemic adverteerders Om binnen onze winkelomgeving, onze online omgeving, om te adverteren, simpelweg, omdat het ook voorziet in een behoefte. We hebben heel veel bereik, we bereiken gewoon heel veel mensen. Dat is één op de zeven bordjes eten in Nederland Elke dag weer komt vanuit boodschappen vanuit Albert Heijn. Dus je kunt je voorstellen, er komen heel veel mensen in de winkel en online.
Bas Komen:Een adverteerder wil het dan ook bereiken met een bepaalde frequentie In een bepaalde doelgroep, en we kennen ook onze klanten ook heel erg goed. Dus daarom laten we het ook steeds meer toe, en het werkt ook heel erg goed. Het zijn wel ander soort campagnes. Het zit veel meer op merk branding en dat soort KPIs, dan dat het alleen maar op conversie zou zitten. Natuurlijk, als je een Coca-Cola advertentie laat zien, is het logisch, dan kun je hem ook snel kopen. Inderdaad, non-endemic is een hele nieuwe markt voor ons. Daar zit groei net als off-site proposities, waarbij je advertenties dus buiten ons domein laat zien en weer terugleidt naar bijvoorbeeld albertheinnl of in de winkel.
Marc:Dat is misschien wel interessant, ook voor vakgenoten. Kun je daar iets meer over vertellen? Interessant ook voor vakgenoten. Kun je daar iets meer over vertellen? Ik weet zelf wel iets meer daarachter, maar ik denk, dat het ook voor vakgenoten super interessant is, dat jullie daar ook op datacleanrooms Misschien een beetje te veel in details, maar hoe pak je zoiets aan?
Bas Komen:Kijk, het start altijd bij wat is de behoefte van je klant, de adverteerder? Dus ze kennen ons Zito Media. Al zou je een bijgangen vragen wat is e-to-media? Dat is iets met advertenties in winkels en iets met conversie. Maar een adverteerder wil naast conversie ook een merk bouwen. Nou, daar zou je traditioneel voor televisie kunnen inzetten of social of video. Dus wij luisteren naar, en wij proberen ook, proposities aan te bieden, die daaraan voldoen. Dus we hebben heel erg sterk geïnvesteerd in ons out-of-home netwerk. Veel meer bewegend beeld. We investeren ook in video, bewegend beeld in de app op albertheinnl. Maar een merk bouw je niet alleen, maar binnen een Albert Heijn omgeving. Ik zou dat natuurlijk graag willen, maar de wereld is breder dan dat.
Bas Komen:De media bestaat altijd uit een mix van mediamiddelen. Dus wij zoeken ook nauw de samenwerking op met andere publishers. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube of een dbgnunl, waarbij je dan advertenties kunt inzetten. Wij weten bijvoorbeeld, dat jij alcoholvrij bieren koopt. Zo zouden we ook een advertentie op YouTube kunnen laten zien Of een video op YouTube laten zien Binnen de doelgroep, die je zou willen bereiken, en die leid je dan weer terug naar albertheimnl of de app, om bijvoorbeeld dat product te kopen. Maar dat zit dus buiten de supermarkt, buiten ons online domein, om merken ook te helpen, merken te bouwen, eigenlijk upper funnel, dus boven in die funnel en wel weer terug te leiden naar ons als retailer.
Marc:En dan komen we natuurlijk terug bij data. Dat kan je natuurlijk alleen maar, als je die data hebt. Die halen jullie voor een groot deel natuurlijk uit het bonenkaartprogramma. Zijn er nog andere bronnen, die je daar nog aan toevoegen?
Bas Komen:Nee, daar kan ik heel kort over zijn. Daar zijn we ook heel voorzichtig mee. We hebben ons bonuscard programma, waar de consument netjes een opt-in voor geeft, en dat is het, en dat wordt gewoon gebruikt voor persoonlijke aanbiedingen. Als je de app opent, is die persoonlijk gemaakt voor jou. We kennen je goed en proberen, daar ook zo relevant als mogelijk voor te zijn. Dus ook de aanbiedingen, die passen bij het kopen, gedrag, wat je hebt, en zo kennen we onze klanten heel erg goed. We gaan zeker niet met derde partij in zee.
Gijsbert:En als je kijkt naar je gaf aan, ik ben nieuwsgierig Als je kijkt naar veranderend klantgedrag en bijvoorbeeld ook technologische veranderingen.
Bas Komen:Wat is voor jullie de volgende grote uitdaging? Mag ik daar even over nadenken? De grote volgende uitdaging? Het zit wel op het vlak van we zijn heel comfortabel, dat wij in ieder geval aan een endemic partij, die bij ons op de schappen ligt, heel goed kunnen bijdragen, aan sales, gewoon, verkoop van producten, dat stimuleren. Waar de uitdaging ligt, is tweeledig Upper funnel, dus die video out of home of site proposities bieden, maar nog belangrijker, echt laten zien, dat het effect heeft. Dus als je kijkt, waar zou je willen staan binnen 1, 2, 3, 4 jaar is, dat retail media echt een volwaardig onderdeel is van de mediamix En dat een gemiddelde marketeer of CMO dat in zijn top 3 heeft staan als retail media.
Bas Komen:Natuurlijk zet ik dat in, om getarget een goed bereik per funnel in te zetten. Dat is iets, waar we naar streven, om een grotere publisher, die eigenlijk de hele funnel kan bedienen. Want als je nu naar buiten zou gaan en je vraagt iemand, wat er ziet in de media, dan zit er nog best wel veel conversie, terwijl we echt al heel veel studies hebben afgelopen jaar 120 studies gedaan Naar het merkeffect van Albert Henry, de media, en dan zie je gewoon substantieel, dat we uniek en additioneel bereik toevoegen Aan traditionele middelen zoals televisie of social, en dan kun je zeggen ja, je hebt gelijk, want je hebt 120 studies gedaan. Maar ja, er zijn natuurlijk ook wel Teruggaand naar dat verhaal, wat ik vertelde bij Cloëtta.
Bas Komen:Dan vlieg je naar Finland, om die marketingdirectrice te gaan overhalen, om iets anders te gaan doen, digitaal in te gaan zetten, terwijl zij al twintig jaar bijvoorbeeld televisie in zet. Ja, dat doe je niet in één keer met een verhaal, en iemand is gelijk helemaal om. Dat kost heel veel tijd, om mensen te overtuigen, wat het is, het effect in te laten zien, te inspireren. Dus dat is bijna een monnikenwerk. Het kost heel veel tijd, om de boeren op te gaan, de buren op te gaan En ook gewoon met klanten samen te werken, te testen. We hebben ook vaak test en leerplannen, test en learnplannen met klanten, om hier in te overtuigen. Dus we hebben nog een hele rit te gaan, boven in de funnel met video, merken bouwen, merken sterker maken.
Marc:En die merken, die komen ook natuurlijk steeds met meer eisen. Je bent zelf natuurlijk bij Cleverta gezeten, aan de andere kant van het verhaal, en wat ik ook vanuit mijn achtergrond ken, is, dat je eigenlijk twee metrics, die je eigenlijk heel graag zou willen weten. De eerste metrics, die is op korte termijn al interessant, dat is dan de IROAS, de Incremental Return on Ad Spend. Dus niet, dat je, als je een advertentie doet, dan ga je sowieso wel drankjes van verkopen of producten van verkopen, maar wat heeft nou die investeringen in die media voor extra omzet verzorgd? is het iets, wat jullie dat dan kunnen, of zijn jullie daar heel dicht in de buurt, of hoe moet ik dat zien?
Bas Komen:wij volgen eigenlijk gewoon IRB Europa, dus elke metric, die daarin staat en wij werken ook heel nauw met ze samen misschien van online, maar ook offline in store. Dat is nog iets, wat in ontwikkeling is, om metrics te definiëren of over te nemen van wat er al is een display banner in de app hoeven wij niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat een CPM is opgebouwd uit een bedrag en een bepaald bereik. Daar adapteren wij gewoon de markt standaard, en eigenlijk in de kern volgen wij IRB Europa. Nogmaals, we zijn ook met ze in gesprek, om daarin en we zijn ook geaccrediteerd om daarin gewoon te volgen, wat de standaard is. Iroa staat nog niet in IEB Europa, maar wij kunnen natuurlijk heel goed doormeten, wat het sales effect is, merkeffect is of incrementele effect van de verschillende campagnes op de verschillende middelen of tussen de verschillende middelen. Want soms verliezen we ons ook wel eens een beetje In metrics, als bijvoorbeeld een iRow, dat je je helemaal kapot rekent Op één display banner. Het gaat natuurlijk wel om een verhaal Van een hele funnel.
Bas Komen:Dus wat ik net zei Je komt op nunl of YouTube, daar zie je een advertentie, die wij kunnen tonen. Daarna kom je bijvoorbeeld in de app, op de homepage, daarna klik je een paar pagina's verder zit je in de categorie en besluit je, het in je winkelmandje te gooien, maar reken je niet af in de app, maar ga je naar de winkel. Dan gaat de journey weer verder, en daar zie je een out of home scherm in de pui van de winkel. Daarna loop je naar het klaphekje En dan zie je weer een scherm. Ga je naar binnen, zie je een vloersticker. Al die touchpoints hebben een bepaalde frequentie, al die touchpoints hebben een bepaald effect, en dat totale effect dat is, waar het uiteindelijk om gaat, of het nou incrementeel is of een bepaald merkeffect heeft. Dat is, waar het om gaat, en wij proberen, dat inzicht heel helder te brengen naar adverteerders Het effect van die verschillende middelen op sales en op merk.
Marc:Ja, want dan kom je eigenlijk op met de twee, die je eigenlijk al wel benoemd hebt. Vanuit de merk kant is er eigenlijk één droom. Dat is letterlijk, dat je weet, ik stop deze euro eruit en dit haal ik eruit op de langere termijn, en dat noemen we de Customer Lifetime Value. Het droom is natuurlijk, zeg maar, dat je uiteindelijk een keer een AI-modelletje hebt. Je zegt, oké, ik kan dit allemaal bij Albert Heijn inkopen, ik kan dit in de buitenwereld inkopen, misschien ook bij andere retailers, andere publishers En als merk ben ik verantwoordelijk voor de introductie van een nieuw product, npd of NPI Dat ik eigenlijk kan zeggen Ik heb dit bedrag, ik wil uiteindelijk over twee jaar, dat die consument dat met frequentie koopt, niet één keer, maar met frequentie.
Bas Komen:Denk je, dat het daar naartoe gaat? Uiteindelijk wel. Bij Customer Lifetime Value Ga ik zelf ook weer terug Naar een van mijn eerste banen bij KPN. Daar was dat gewoon een target. Customer lifetime value Is ook iets makkelijker Met een abonnementsmodel. Dus je neemt een data abonnement En daar klik je wat voice bij Of wat sms, de early days Dat zouden mijn kinderen niet meer geloven, sms. Maar daar kon je heel goed zien, wat is de customer lifetime value Over 1, 2, 3, 4 jaar, en gebaseerd op dat kon je je acquisitiebudget bepalen of je retentiebudget. Hoe maak je de klanten loyaler? Binnen retail, binnen retail media is dat nog nog niet bestaand. Laat ik het zo zeggen, wij denken er wel over na. Dus dat, het is geen eenvoudig matrix over naam, het is geen eenvoudige metrics, omdat boodschappen koop je met een hele hoge frequentie. Bij het voorbeeld KPM, waar ik dan heb gewerkt je sluit een keer een zakelijke of consument, een mobiel abonnement bijvoorbeeld af, en dat heb je voor één, twee of drie jaar. Nou, dat probeer je dan wel te cross-sellen of te up-sellen, maar het is niet zo, dat je elke week in de KPM-billkoop komt Of elke week online, om weer iets te kopen. Dus qua metric is hij wel wat complexer. Om binnen retail en retail media op te zetten. Maar ik denk uiteindelijk wel, dat het daar naartoe gaat Uiteindelijk. Als je ook met veel adverteerders praat, hebben ze vaak over media mix modeling. Dus wat is het effect van al mijn verschillende media Inzet Op sales en op marketing? Wat doet een specifiek middel Display of een popler Of tv of social daarin?
Bas Komen:Dus iedereen zoekt wel naar een soort van heilige graal, dat je heel holistisch Over alle Mediamiddelen heen Goed kunt attribueren en in kunt zien, wat het effect is van die verschillende middelen op merk en sales. En je kunt natuurlijk ook nog een eindeloze discussie hebben over attributie, want dat is ook weer arbitrair. Want ik weet nog, dat ik in de tijd, dat ik het marketingteam van Body Fit leidde en dat ik een heel inhoudsteam Dat kocht flink in op Google. Mijn affiliate marketeer zette in op affiliate sites. Ik had een display marketeer, die kocht helemaal zoveel op display. Ik had een paar social marketeers, ik had een e-mail marketeer, en als ik naar iedereen in mijn team zou luisteren, wat die zou bijdragen, dan had ik elk jaar vijf keer mijn tanden binnen, want iedereen zegt ja, nee, maar ik draag dit bij.
Bas Komen:En mijn performance marketeer zegt ja, maar ik reken op last click. Ja, maar wacht even, last click, maar die social marketeer, die we in het team hebben, die heeft ervoor gezorgd, dat hij op de site komt. Dus het is allemaal best wel een. Het is Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is uiteindelijk wel, waar je met z'n allen naartoe wil streven. Die euro moet randeren, en dat wil je op een of andere manier zo goed als mogelijk in kunnen zien, en daar helpen onze adverteerders mee. Gaat het ooit naar een model toe, dat je over alle publishers heen alle walled gardens overboord gooit? Nee, dat zal wel heel lastig zijn. Wij proberen natuurlijk wel vanuit ons, vanuit Retail Media, met adverteerders samen te werken. Wat is nou de beste mix, die je kunt inzetten? En daar hebben we wel heel veel ervaring mee? Zet je alleen een display banner in, of combineer je dat met sponsored products, combineer je dat met een vloersticker? We waren bijvoorbeeld de eerste in Europa, als we het toch over metrics hebben, met ROPO.
Bas Komen:Dus Research Online, purchase Offline. Je kijkt in de app, daarna gaan we naar de winkel, je pakt de handscanner. Daarvoor moet je eerst even je bonuskaart scannen. Dus Bas heeft zijn app gecheckt. Bas loopt de winkel in, en we herkennen Bas in de winkel, dus we weten exact. Bas heeft die banner gezien op de homepage of de categoriepagina of de sponsored products advertentie. Hij heeft het niet gekocht in de app, maar hij heeft er wel op geklikt. Hij is daarna naar de Albert Heijn in Beverwijk gegaan en heeft daar het product gekocht. Op individueel niveau rapporteren we dat niet, mag ook niet, maar geaggregeerd kun je er zeker iets over zeggen. Ik vind dat wel het mooie Dat komt helemaal terug op die eerste baan met sms spelletjes Dat je dat kunt meten, optimaliseren en dat effect kan inzien, leuk.
Gijsbert:Voor de kijkers thuis is het lastig, dat je het niet ziet.
Marc:Want.
Gijsbert:Bas gaat helemaal stralen. Dus volgens mij vindt hij dit, dat had je al aangegeven. Dus volgens mij vindt hij dit, dat had je al aangegeven, dat je dit leuk vindt. Ik ben wel benieuwd, want je hebt een hele mooie reis gemaakt. Daar zitten dan twee vragen in Zijn er nu dingen, die je uit je reis meegenomen hebt, waarbij je zegt, van Dat wil ik meegeven aan anderen, want dat maakt het voor jou makkelijk, om ook stappen te maken? En ik ben wel benieuwd, van ja, wat staat op jouw bucketlist, wat wordt jouw volgende stap? Waar ga jij nog nieuwsgierig zijn en groeien?
Bas Komen:Waar ga je heen? Nou, wat ik altijd mee wil geven. Dus ik heb zelf drie kinderen Twaalf, veertien en zeventien Middelbare schoolleeftijd, en dan zitten ze op school en zeggen pap, ik vind dit vak niet interessant. Dat vroeg ik natuurlijk ook wel eens. Vond ik wiskunde B nou interessant? Ik wist eigenlijk niet, wat ik ermee moest, totdat ik ging studeren, en ik had dus, wat ik zei, dat hele exacte pakket. Toen ging ik een commerciële vervolgstudie doen. Toen moest ik in de zomer een, zdat ik net een andere studie ben gaan doen. Dat leek kinderlijk eenvoudig. Ik had natuurkunde gehad, wiskunde B, ik snapte alles van formules, dus het bleek voor mij heel eenvoudig. Toen dacht ik oh ja, het heeft toch wel zin gehad. Wat zou ik willen meegeven? Dus, nieuwsgierigheid is heel erg belangrijk, belangrijk. En het tweede, wat ik zou willen meegeven, is voor mij een hele belangrijke les Wees niet bang, om in het diepe te stappen. Wees gewoon niet bang, toen. Ik werd aangenomen bij TomTom door. Oscar. Diele was een van de teams, die ik moest gaan leiden, een e-mail marketing team, en ik had met veel bravoure verteld Bij KPN werkte ik ook wel met e-mail marketing, we bouwden customer life cycles, maar om me nou zelf een specialist te noemen, nee, maar ja, dat vertel je met veel bravoure Tijdens een sollicitatie. Nou, aangenomen, nou succes. Dan ga je dan. Leid dat team maar En ga het maar insourcen. Niet bang zijn, om iets te stappen, waar je het nog niet helemaal weet, dat maakt het heel leuk, doet soms ook wel een beetje pijn. Groeien is met vallen opstaan, dat doet pijn, maar door dat te doen, door nieuwe dingen te ervaren, en dat doet dan wel even pijn. Maar dan, daaruit komen die dingen. I got it. Yes, dat is heel erg leuk.
Bas Komen:Dezelfde stap heb ik gemaakt Van TomTom naar Cloetta. Ik zat heerlijk in Amsterdam bij TomTom Wereldwijd E-commerce, echt een hele leuke baan. Ik werd benaderd door iemand Voor Cloetta Andere baan, ik zou veel meer van huis zijn, veel meer gaan vliegen En ook wel onbekend. Of die transformatie opdracht wel zou lukken. Nou, dan kun je denken, ik doe het maar niet. Of je kunt denken, ik stap erin, en hoe erg is het nou, als je na een jaar denkt, het is toch eigenlijk niet gelukt, ik zoek wat anders. Het bleek de meest geweldige stap te zijn, die ik toen ooit had gemaakt. Ik vond het hartstikke leuk.
Bas Komen:Een nieuwe wereld van consumenten, elektronica en e-commerce wereldwijd naar de snoepjes wereld, waar ik een nieuw verhaal kon bouwen, met alle marketeers in de verschillende landen En heel veel heb mogen leren, heel veel mensen heb kunnen inspireren, veel veranderingen heb kunnen doorvoeren. Dat wist ik ook al niet van tevoren. Als je denkt ja, ik weet het niet zeker, laat ik het maar niet doen, oh, alsjeblieft, doe het wel. En dat heeft mij steeds wel verder gebracht. Misschien is dat ooit wel tijdens de studie begonnen, want, als je het erover zo hebt, ik ben ooit begonnen met in Amsterdam met studeren, ooit begonnen met in Amsterdam met studeren, en daar moest ik toen in het derde jaar stage lopen in een ziekenhuis. Ik wist het wel. Ik weet niet, of ik dat wel wil. Uiteindelijk ben ik toen naar Groningen gegaan in het tweede jaar, en al mijn studiegenoten in het eerste jaar zeiden Bas, ga niet weg, joh, je zit hier toch lekker, je woont hier vlakbij.
Bas Komen:En dan ga je naar, jij gaat niet. Dan dacht ik, waarom zou ik niet gaan? Ik ben gegaan En ook dat was een hele fijne stap Naar het buitenland gegaan. Dat was een hele leuke ervaring. Dus volg niet altijd, wat anderen zeggen, wat je moet doen, wat de geëikte stap is, stap erin, heb lef En gooi jezelf ook wel eens in het diepe.
Bas Komen:Daar leer je het het meeste van, en dat is eigenlijk het leukste Met name. Niet per se de rit daarin, want dat vallen en opstaan doet letterlijk wel eens pijn, en dan weet je het ook niet altijd helemaal zeker. Maar ga het maar gewoon aan, en als je het dan redt, dat is dan wel heel erg leuk. Mooi, bas, en blijf nieuwsgierig, blijf leren, dan groei je dus ik nou ja dan toch weer de analogie van thuis en zie mijn kinderen een van de influencers of blogger. Ja, ik wil ook rijk worden, papa. Ik zeg nou hoe zo rijk worden? wat vind je leuk? soms ook nog best wel een moeilijke vraag voor een kind van 12 of 14,.
Bas Komen:Maar focus niet op dat salaris, focus niet per se op die volgende stap van een schaal erbij Of een volgende rol. Focus op wat je leuk vindt. Wees nieuwsgierig, leer erin. Dat succes komt dan vanzelf wel, want als je doet, wat je leuk vindt, ben je er enthousiast over. Vind je het niet erg, om s'avonds die extra uurtjes te maken, om wat extra te lezen, of wat extra tijd stoppen in dingen? Dan word je er vanzelf goed in. En wat goed is, dat groeit vanzelf, denk ik ja.
Marc:Gijs, bent jij toch een uitbrander met een vraag.
Gijsbert:Nou ja, wat is je bucketlist? Dus, wat wordt jouw volgende stap, waar jij zelf nog blijft groeien en het diepe ingaat?
Bas Komen:Ja, dat zit dan. Kijk, als ik kijk naar de afgelopen 20 jaar, heb ik gewerkt op het vlak van vermarkting, digitale marketing, e-commerce, nationaal, internationaal, data en technologie. Ik kom daar vaak bij kijken, als je in digitale marketing en e-commerce werkt. Wat mij ook wel fascineert, is waar staan we over vijf jaar met AI? Kunnen we nog een uur over vullen? Hoe kunnen we dat toepassen, bijvoorbeeld binnen retail, media of marketing? Dus mijn volgende rol zal toch wel te maken hebben met marketing, e-commerce, media. Dat is toch wel het snijvlak, waar ik de afgelopen 20, 25 jaar heb begeven. Daar komt vaak dus technologie bekijken. Ik denk, dat er de komende vijf jaar heel veel AI bij komt kijken.
Bas Komen:Dat maakt me ook wel heel erg nieuwsgierig. Wat gaat dat ons vakgebied disrupten? E-commerce, marketing, gaat het ons leven gewoon veel makkelijker maken? Ik kan me dat zomaar voorstellen. Daar zie ik wel iets in in marketing, e-commerce en AI. Daar zit wel iets in. Over vijf jaar zal de baan, die ik nu heb, of de mensen in ons team of een gemiddelde marketing of e-commerce baan, die zal, denk ik, wel wezenlijk anders zijn. Ik sta dat op mijn bucketlist. Het maakt mij wel nieuwsgierig. Ja, ik denk velend met jou.
Gijsbert:Ik ben heel benieuwd, waar het heen gaat. List, het maakt mij wel nieuwsgierig. Mooi, ik denk, vervelend met jou. Dus ik ben heel benieuwd, waar het heen gaat. Laten we over 4,5 jaar weer bij elkaar zitten kijken, wat we met AI doen. Sterker nog, daar hoeven we niet eens in zitten. We zitten hier gewoon drie ijs met elkaar te lullen, dan zitten wij in de park.
Bas Komen:We zijn met drie avatar Oh ja, dat zei je voor.
Marc:Ja, goed, dan hebben we onze gastenlijst ook weer gevuld. We moeten wel automatisch blijven.
Bas Komen:Dat is wel belangrijk, bas. Dank je Bas.
Gijsbert:Leuk.
Marc:En voor de luisteraars Kijk even op vakgenoten. com. En tot de volgende.