Familieleden, vrienden en buren worden vaak onmisbare schakels in de zorg voor iemand met een ongeneeslijke ziekte. In deze aflevering van Leven tot het Laatst verkennen we de informele en praktische zorg en de samenwerking tussen zorgverleners en naasten. Wat doet het netwerk van een patiënt? Wat zijn ervaringen van mantelzorgen? Hoe kunnen kinderen begeleid worden in deze lastige situatie? En wat is de rol van de huisarts in het ondersteunen van het netwerk?
We gaan opnieuw in gesprek met:
Dominique Prins-König is 56 jaar, voormalig journalist, nu al enige tijd yogajuf en ze leeft met de ziekte van Parkinson. Ze is actief betrokken bij de bewustwording rond leven met deze chronische, progressieve ziekte. Yoga is voor haar een manier om met de uitdagingen van het leven om te gaan, hier heeft ze meerdere boeken over geschreven.
Steven van Os is kaderhuisarts palliatieve zorg binnen zorggroep Gelders Rivierenland. Hij werkt in de eerste lijn en ziet van dichtbij hoe belangrijk het is om samen met patiënten af te stemmen wat nog bijdraagt aan een goed leven.
Nieuw in deze serie is Sascha Groen, auteur van het boek “Papa Draak wordt niet meer beter”, creatief directeur van “LUKi & the lights”, pedagoog en weduwe van Anjo. Vanuit haar ervaring pleit ze voor meer openheid over sterven, afscheid en verlies. Vooral met kinderen.
Leven tot het Laatst is een podcast serie van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II en Carend. We volgen het hele palliatieve zorgpad: van diagnose tot afscheid, rouw en tot slot een bredere kijk op palliatieve zorg en de toekomst hiervan.
Meer weten over palliatieve zorg? Kijk op overpalliatievezorg.nl en carend.nl.