
Dressed Not to Kill
Podden undersöker mode och hållbarhet på längden och tvären men bottnar i insikten om att mode är både kultur och industri.
Varje avsnitt kastar ljus över en aspekt av mode och hållbarhet, till exempel modeveckor, omställningen av detaljhandeln, trender, arbetsvillkor, nya material, cirkulära affärsmodeller, logistik, hållbar finans och modellvärlden. Vad säger forskningen? Minst en forskare gästar varje avsnitt och podden innehåller också utblickar mot den globala modevärlden med inslag om spännande hållbarhetsinitiativ och företeelser som bubblar.
Podden leds av Jenny Lantz, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, med inriktning på kulturekonomi, och till sin hjälp har hon forskaren Tina Sendlhofer, från Stockholm Environment Institute, och modejournalisten Sofia Hedström de Leo, baserad i New York. Poddserien är ett projekt vid Center for Arts, Business and Culture vid Handelshögskolan i Stockholm.
Dressed Not to Kill
Mode och konst
I vår tid av överkonsumtion behöver vi hålla kvar blicken på mode som kultur. Hur talar vi om mode? Hur kan man anlägga ett kritiskt perspektiv på mode? Dagens avsnitt kretsar kring relationen mellan mode och konst. Hur förhåller sig mode till konst? Och vice versa, hur förhåller sig konsten till mode? Kan mode vara konst? Kan konstnärer göra mode? Vilka skillnader finns mellan mode och konst? Vilka samarbeten finns? Vem samarbetar? Är det institutioner, enskilda designers eller kommersiella aktörer?
Då Dressed Not to Kill sänds från Center for Arts, Business and Culture vid SSE vill vi inleda med ett nedslag i Handelshögskolans omfattande satsning på konst, som kallas för SSE Art Initiative. Vi träffar Tinni Ernsjöö Rappe som är Executive Director för konstinitiativet och driver det och tillhörande Literary Agenda, som är en lässatsning. Vi pratar också med Adam Ceczy, forskare och lärare vid University of Sydney och konstnär, inriktad på just mode och konst. Sofia Hedström de Leo samtalar med Timur Tugberk från Art Hearts Fashion, en organisation som blandar konst och mode genom att ordna events under stora arrangemang som Art Basel i Miami eller modeveckan i New York.
Programmet leds av Jenny Lantz, docent i företagsekonomi med inriktning på kulturekonomi vid SSE. Bakom podden står också forskaren Tina Sendlhofer, SEI — Stockholm Environment Institute, och modejournalisten Sofia Hedström de Leo.
Tack för att du lyssnar! Följ oss gärna på Instagram.