
Dressed Not to Kill
Podden undersöker mode och hållbarhet på längden och tvären men bottnar i insikten om att mode är både kultur och industri.
Varje avsnitt kastar ljus över en aspekt av mode och hållbarhet, till exempel modeveckor, omställningen av detaljhandeln, trender, arbetsvillkor, nya material, cirkulära affärsmodeller, logistik, hållbar finans och modellvärlden. Vad säger forskningen? Minst en forskare gästar varje avsnitt och podden innehåller också utblickar mot den globala modevärlden med inslag om spännande hållbarhetsinitiativ och företeelser som bubblar.
Podden leds av Jenny Lantz, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, med inriktning på kulturekonomi, och till sin hjälp har hon forskaren Tina Sendlhofer, från Stockholm Environment Institute, och modejournalisten Sofia Hedström de Leo, baserad i New York. Poddserien är ett projekt vid Center for Arts, Business and Culture vid Handelshögskolan i Stockholm.
Dressed Not to Kill
Modeindustrin och D&I – en fråga om innovation
Det råder inget tvivel om att modevärldens creative directors ofta är stöpta i en och samma form: vita män. Kanske blir det aldrig så uppenbart som i kristider som dessa. Ser man till de stora modehusen är bristen på mångfald bakom kulisserna – på huvudkontoren – ofta slående. Detta är förstås ett problem ur en mängd perspektiv: Vem får göra avtryck? Vem har karriärmöjligheter? Men också ur affärssynpunkt. Det rör sig trots allt om en industri som är oerhört global både i produktion och konsumtion.
Ett av de främsta affärsskälen för att bedriva arbete kring mångfald och inkludering är att öka graden av kreativitet och innovation. Något som nog står högt upp på många modeföretags agendor just nu. Samtidigt är modevärlden en sluten värld. Det är svårt att röra sig från, säg, byggbranschen till modebranschen. Precis som på alla kulturproduktionsfält är det viktigt att kunna läsa fältet, förstå dess inneboende mekanismer i värdeskapandet.
Men det finns initiativ som överbryggar dessa problem. I dagens avsnitt träffar vi Jamie Gill, tidigare vd på brittiska modehuset Roksanda, styrelsemedlem i British Fashion Council och också grundare och vd för The Outsiders Perspective, en organisation som syftar till att hjälpa lyx-, mode-, skönhets- och mediaindustrierna att förändras och bli mer innovativa med hjälp av ytterst skickliga yrkespersoner från andra industrier och som dessutom tillhör etniska minoriteter och just nu är underrepresenterade i modeindustrin. Vi gör också ett besök på Latin American Fashion Summit, som också är ett initiativ för att bredda modeindustrin och skapa nya kontaktytor.
Programmet leds av Jenny Lantz, docent i företagsekonomi med inriktning mot kulturekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Intervjuerna från Latin American Fashion Summit görs av modejournalisten Sofia Hedström de Leo. Bakom podden står också Tina Sendlhofer, Stockholm Environment Institute.
Tack för att du lyssnar! Följ oss gärna på Instagram.