
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Viața alături de o minunată fetiță cu Autism grav și ADHD este o provocare continuă. Vrem să împărtășim cu voi experiențele noastre și să avem discuții interesante despre Autism.
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Tipurile de Autism
Astăzi o să abordăm un subiect de interes pentru noi, toți părinții care avem copii cu autism. Vom discuta despre tipurile de autism existente și vom intra în detalii cu privire la ce înseamnă, cum se manifestă și care sunt principalele caracteristici.
Tipurile de autism pe care le vom aborda sunt:
Autism Clasic, Sindromul Asperger, Sindromul Rett, Tulburarea dezintegrativă a copilăriei și Tulburare pervazivă de dezvoltare - nespecificată altfel (PDD-NOS).
De asemenea, vom discuta pe scurt si despre Diagnosticarea Autismului si a ADHD, dar si opțiunile de tratament disponibile
Mulțumim pentru că ne-ați ascultat. Ne găsiți de asemenea și pe Facebook și pe Instagram, unde vă invităm să ne urmăriți pentru a descoperi mai multe informații despre noi.
Facebook: Autism Eli Explorează
Instagram: Autism_Eli_Explorează
Tipurile de autism
Astăzi o să abordăm un subiect de interes pentru noi, toți părinții care avem copii cu autism. Este un subiect care ne poate aduce unele clarificări, dar posibil va și ridica unele semne de întrebare. Vom discuta despre fiecare tip în parte, ce înseamnă, cum se manifestă și care sunt principalele caracteristici.
Tulburările din spectrul autismului (ASD) reprezintă un grup divers de afecțiuni. Acestea se caracterizează printr-un anumit grad de dificultate în interacțiunea socială și comunicare. Alte caracteristici sunt modele atipice de activități și comportamente, cum ar fi dificultatea tranziției de la o activitate la alta, concentrarea asupra detaliilor și reacțiile neobișnuite la senzații. Persoanele cu autism au adesea condiții concomitente, inclusiv epilepsie, depresie, anxietate și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), precum și comportamente provocatoare, cum ar fi dificultăți de somn și auto-vătămare. Nivelul de funcționare intelectuală în rândul persoanelor cu autism variază foarte mult, extinzându-se de la afectare profundă la niveluri superioare.
Conform WHO, cauzele care stau la baza apariției autismului sunt Dovezile științifice disponibile sugerează că există probabil mulți factori care fac ca un copil să aibă mai multe șanse de a avea autism, inclusiv factorii de mediu și genetici. Datele epidemiologice disponibile concluzionează că nu există dovezi ale unei asocieri cauzale între vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei și autism. Studiile anterioare care sugerează o legătură cauzală s-au dovedit a fi umplute cu defecte metodologice (2,3) ([Wakefield's affair: 12 years of uncertainty whereas no link between autism and MMR vaccine has been proved] - PubMed (nih.gov) / Lancet retracts Wakefield's MMR paper - PubMed (nih.gov) . De asemenea, nu există dovezi care să sugereze că orice alt vaccin din copilărie poate crește riscul de autism. Analizele dovezilor privind asocierea potențială dintre conservantul tiomersal și adjuvanții de aluminiu conținute în vaccinurile inactivate și riscul de autism au concluzionat cu tărie că vaccinurile nu cresc riscul de autism.
1. Sindromul Asperger:
Sindromul Asperger a fost termenul folosit înainte de 2013, dar acum a fost reclasificat ca ASD (Tulburare de spectru autist) de nivel I de către Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, ediția a cincea.
Tinerii cu sindrom Asperger pot comunica cu ceilalti si pot avea rezultate bune la scoala, dar au dificultati in conectarea sociala cu ceilalti. Comportamentul și modelele lor de gândire pot fi inflexibile și repetitive.
o Simptomele sindromului Asperger pot include:
Poate petrece mult timp gândindu-se și vorbind despre un subiect sau o pasiune sau poate dori să desfășoare doar un număr limitat de activități
Dificultatea de a înțelege mediile sociale în termeni de comunicare, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale, gesturile, umorul și sarcasmul
Au mai puține expresii faciale decât altele
Hobby-urile pot deveni obsesive și pot interfera cu viața lor de zi cu zi
Devin iritați chiar și de mici variații în rutina lor
Amintiți-vă cu ușurință informațiile și faptele alese
Dificultate în controlul emoțiilor, care poate duce la izbucniri verbale sau comportamentale, acțiuni auto-vătămătoare sau tantrumuri
- Rett syndrome:
o Sindromul Rett este un tip de ASD care afectează 1 din fiecare 10.000 de femei și rareori afectează bărbații. Este adesea diagnosticată la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 18 luni, când încep să nu reușească etapele de dezvoltare sau să-și piardă abilitățile dobândite anterior.
Mulți experți cred acum că sindromul Rett face parte dintr-un spectru de boli cauzate de mutații ale genei MECP2, în care există duplicarea genei MECP2 pe cromozomul X.
Sindromul Rett cauzeaza deficite grave in aproape fiecare element al vietii copilului.
o Simptomele sindromului Rett pot include:
Pierderea mobilității sau anomalii de mers
Reducerea tonusului muscular
Microcefalie (dimensiune mai mică a capului)
Tulburări de vorbire
Mâinile își pierd funcționalitatea
Mișcări involuntare ale mâinilor
Convulsii
Dificultăți de respirație
Probleme cu somnul
Scolioză (curbură anormală a coloanei vertebrale)
- Childhood disintegrative disorder (CDD): 2. Tulburarea dezintegrativă a copilăriei
CDD este o afecțiune rară care a fost fuzionată în ASD în Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, ediția a cincea.
Debutul CDD diferă de la persoană la persoană, dar mai ales, se observă după vârsta de trei ani. Datorită debutului său tardiv, va exista o pierdere a abilităților dobândite anterior în funcționarea socială, verbală și motorie (legată de mișcare) la copil.
Deși cauza exactă a debutului este necunoscută, unii cred că afecțiunea este un tip de demență din copilărie cauzată de acumularea de amiloid (un tip de proteină) în creier. Cu toate acestea, nu există dovezi care să dovedească argumentul.
După ce prezintă o dezvoltare normală timp de doi ani, copilul poate progresa în CDD. Acest lucru se întâmplă mai ales între trei și patru ani, dar poate apărea oricând înainte de vârsta de 10 ani.
- Debutul CDD poate fi brusc sau treptat.
- Copiii pot fi conștienți de această afecțiune și pot întreba ce este în neregulă cu ei.
- Este posibil ca părinții sau profesioniștii să nu observe schimbări de dezvoltare, cum ar fi limbajul, comunicarea, interacțiunile sociale și dezvoltarea emoțională.
- Copiii pot raporta halucinații (văzând, auzind sau mirosind ceea ce nu este prezent).
- Un copil care ar putea comunica în două-trei propoziții poate înceta să vorbească treptat.
- Un copil căruia îi place să se îmbrățișeze se poate opune complet contactului fizic.
Copilul poate pierde cel puțin două dintre următoarele abilități dobândite:
Abilități motorii
Abilități de joc
Abilități sociale și de auto-îngrijire
Competențe lingvistice expresive
Competențe lingvistice receptive
Controlul intestinelor sau vezicii urinare
o Copilul poate avea o funcție anormală în cel puțin două dintre următoarele:
Comunicarea
Interacțiunea socială
Interese sau comportamente repetitive
- Kanner’s syndrome:
- Sindromul Kanner este, de asemenea, menționată ca tulburare clasică de autism.
-
- Copiii cu sindrom Kanner vor parea inteligenti, atenti si inteligenti, cu trasaturile care stau la baza tulburarii, cum ar fi:
-
- Incapacitatea de a forma atașamente emoționale cu oamenii
-
- Vorbire incontrolabilă
-
- Obsesia manipulării obiectelor
-
- Dificultăți de comunicare și interpersonale
-
- Un nivel ridicat de memorie mecanică și abilități vizuospațiale cu probleme semnificative de învățare în alte domenii
- Pervasive developmental disorder-not otherwise specified (PDD-NOS):
Pervaziv - Adjectiv care prezintă calitatea sau tendința de a se împrăștia, de a pătrunde peste tot.
- Atunci când un copil cu dificultăți de învățare și comportament nu îndeplinește toate criteriile de diagnostic pentru o anumită categorie de autism, atunci diagnosticul pus va fi PDD-NOS.
- PDD-NOS a fost diagnosticul dat persoanelor care se încadrează în acest grup și se credea că au simptome mai ușoare decât cele cu TSA.
- Comportament social neobișnuit
- Dezvoltarea necorespunzătoare a abilităților motorii, senzoriale, vizual-spațiale organizaționale, cognitive, sociale, academice și comportamentale
- Probleme de comunicare
- Competențe de vorbire și lingvistice subdezvoltate
- Acțiuni persistente și repetitive, cum ar fi deschiderea și închiderea ușilor în mod repetat
- Sensibilitate anormală la gust, vedere, sunet, miros și/sau atingere
Autismul, denumit și tulburare de spectru autist (ASD), este o afecțiune neurologică complexă care afectează dezvoltarea creierului.
ASD nu este o singură condiție, ci un grup de tulburări care sunt toate conectate.
• Este cel mai frecvent legată de dificultăți în relațiile sociale, comunicare verbală sau nonverbală ineficientă și probleme comportamentale.
• Unele dintre aceste probleme includ acțiuni repetate și interese restrânse.
• Copiii cu TSA pot prezenta o gamă largă de simptome la începutul dezvoltării și pot afecta funcționarea de zi cu zi.
TSA este întâlnită la toate etniile, indiferent de statutul socio-economic. Este observată predominant la bărbați, care sunt afectați de patru ori mai mult decât femeile. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că 1 din fiecare 59 de copii din Statele Unite îndeplinește criteriile pentru TSA.
Tulburarea de spectru autist (ASD) poate fi dificil de diagnosticat, deoarece nu există un test medical, cum ar fi un test de sânge, pentru a face acest lucru. Pentru a determina un diagnostic, medicii examinează istoricul dezvoltării și comportamentul copilului.
ASD poate fi ocazional recunoscut la copii încă de la 18 luni. Cu toate acestea, la mulți copii, diagnosticul nu poate fi făcut până când nu ajung la vârsta adultă. Din cauza acestei întârzieri, copiii cu TSA nu pot primi intervenția timpurie necesară.
Signs of ASD include:
• Evitați contactul vizual direct
• Au cuvinte limitate sau dificultăți de comunicare cu cuvintele
• Deveniți agitați de ușoare schimbări în rutină
• Foarte puțină compasiune față de alți copii sau îngrijitori
• Dificultate în a-ți face prieteni
• Au tulburări concomitente, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție / hiperactivitate, tulburarea obsesiv-compulsivă, anxietatea sau depresia sau tulburarea de conduită
Părinții, bătrânii și îngrijitorii din jurul copiilor ar trebui să monitorizeze dezvoltarea lor și să vadă dacă ating etapele obișnuite de dezvoltare în joc, învățare, vorbire, actorie și mobilitate. Căutați ajutorul unui profesionist dacă observați orice semn al unei probleme sau ratați o piatră de hotar.
Profesioniștii vă examinează copilul folosind un chestionar formal pentru a verifica evoluțiile precum limbajul, mișcarea, gândirea, comportamentul și emoțiile. Screening-ul de dezvoltare poate fi efectuat de un medic sau o asistentă medicală, dar poate fi efectuat și de alți lucrători din domeniul sănătății, comunității sau școlilor.
Tulburarea de spectru autist (TSA) nu are nici un tratament și nu există un tratament clar pentru aceasta. Tratamentul ASD depinde de simptomele unui individ.
Opțiunile de tratament pentru ASD pot include:
- • Terapia comportamentală și de comunicare: Aceste programe educă copiii cu privire la modul de a se comporta și de a îmbunătăți abilitățile de comunicare. Un sistem de stimulente bazat pe recompense (analiza comportamentală aplicată) poate îmbunătăți abilitățile de învățare și poate aplica aceste abilități în diferite setări.
- • Terapia educațională: Programele educaționale foarte organizate pot îmbunătăți abilitățile sociale, comunicarea și comportamentul. Copiii care au primit astfel de programe în grădiniță au arătat rezultate bune.
- • Terapia familială: Membrii familiei sunt sfătuiți să ia inițiativa de a interacționa cu copiii și de a-i învăța abilități sociale, disciplină, viață zilnică și comunicare.
- • Alte terapii: Un psiholog vă poate sfătui cu privire la modul de abordare a comportamentului problematic. Logopedia și terapia fizică pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și pot îmbunătăți mobilitatea care ajută la viața de zi cu zi.
- • Medicamente: Nu există nici un medicament pentru a vindeca ASD. Cu toate acestea, copilului i se pot administra anumite medicamente, cum ar fi medicamente antipsihotice și antidepresive, în funcție de simptomele lor.