
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Viața alături de o minunată fetiță cu Autism grav și ADHD este o provocare continuă. Vrem să împărtășim cu voi experiențele noastre și să avem discuții interesante despre Autism.
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Beneficiile Financiare la care au Dreptul Persoanele cu Dizabilități
În episodul de astăzi o să discutăm despre un subiect de mare interes pentru noi, părinții unor copii cu dizabilități, dar totodată de interes și pentru adulții încadrați cu grad de handicap. Inițial am vrut să mă limitez la a discuta doar despre partea de autism, dar în timp ce răsfoiam cadrul legislativ mi-am dat seama că nevoia de informare transcende o singură categorie de persoane cu dizabilități. Vom discuta despre beneficiile pe care Statul Roman le acordă persoanelor cu handicap, beneficii pe care le-am împărțit în patru categorii mari: beneficii financiare, beneficii legate de muncă, de educație și de locuință.
Astăzi o să discutăm despre beneficiile financiare pe care persoanele cu dizabilități le primesc conform Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Mulțumim pentru că ne-ați ascultat. Ne găsiți de asemenea și pe Facebook și pe Instagram, unde vă invităm să ne urmăriți pentru a descoperi mai multe informații despre noi.
Facebook: Autism Eli Explorează
Instagram: Autism_Eli_Explorează
În următoarele două episoade o să discutăm despre un subiect de mare interes pentru noi, părinții unor copii cu dizabilități, dar totodată de interes și pentru adulții încadrați cu grad de handicap. Inițial am vrut să mă limitez la a discuta doar despre partea de autism, dar în timp ce răsfoiam cadrul legislativ mi-am dat seama că nevoia de informare transcende o singură categorie de persoane cu dizabilități. Vom discuta despre beneficiile pe care Statul Roman le acordă persoanelor cu handicap, beneficii pe care le-am împărțit în patru categorii mari: beneficii financiare, beneficii legate de muncă, de educație și de locuință.
Astăzi o să discutăm despre beneficiile financiare pe care persoanele cu dizabilități le primesc conform Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Înainte de a începe să prezentăm beneficiile, aș vrea să trec în revistă drepturile de care beneficiază persoanele cu dizabilități, precum și principiile care stau la baza protecției și promovării acestor drepturi pe care persoanele cu dizabilități le au.
Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.
Dizabilitate - termenul generic pentru afectări/deficiențe, limitări de activitate și restricții de participare, definite conform Clasificării internaționale a funcționării, dizabilității și sănătății, adoptată și aprobată de Organizația Mondială a Sănătății, și care relevă aspectul negativ al interacțiunii individ-context;
Astfel, conform WHO, Dizabilitatea face parte din a fi om. Aproape toată lumea va experimenta temporar sau permanent dizabilități la un moment dat în viața lor. Se estimează că 1,3 miliarde de persoane – aproximativ 16% din populația globală – suferă în prezent de dizabilități semnificative. Acest număr este în creștere, în parte din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii prevalenței bolilor netransmisibile. Dizabilitatea rezultă din interacțiunea dintre persoanele cu o afecțiune de sănătate, cum ar fi paralizia cerebrală, sindromul Down și depresia, cu factori personali și de mediu, inclusiv atitudini negative, transport inaccesibil și clădiri publice și sprijin social limitat. Mediul unei persoane are un efect enorm asupra experienței și amplorii dizabilității. Mediile inaccesibile creează bariere care împiedică adesea participarea deplină și efectivă a persoanelor cu handicap. Progress on improving social participation can be made by addressing these barriers and facilitating persons with disabilities in their day to day lives.
Persoanele cu dizabilități beneficiază prin lege de următoarele drepturi:
- Dreptul la ocrotirea sănătății: Acesta include prevenirea, tratamentul și recuperarea.
- Dreptul la educație și formare profesională: Persoanele cu dizabilități au dreptul la acces la educație și la programe de formare profesională.
- Dreptul la ocuparea și adaptarea locului de muncă: Aceasta implică facilitarea angajării și adaptarea locului de muncă pentru a se potrivi nevoilor persoanelor cu dizabilități.
- Dreptul la asistență socială: Acesta include servicii sociale și prestații sociale.
- Dreptul la locuință: Persoanele cu dizabilități au dreptul la un mediu de viață adecvat, inclusiv acces la locuință.
- Dreptul la petrecerea timpului liber: Accesul la cultură, sport și turism este garantat.
- Dreptul la asistență juridică: Persoanele cu dizabilități au dreptul la sprijin legal.
- Dreptul la facilități fiscale: Aceasta se referă la beneficiile fiscale acordate persoanelor cu dizabilități.
- Dreptul la evaluare și reevaluare: Persoanele nedeplasabile beneficiază de examinări la domiciliu la intervale de 2 ani pentru evaluare complexă1.
Este important ca aceste drepturi și facilități să fie respectate și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități.
Protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap au la bază următoarele principii:
a) respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului;
b) prevenirea și combaterea discriminării;
c) egalizarea șanselor;
d) egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă;
e) solidaritatea socială;
f) responsabilizarea comunității;
g) subsidiaritatea;
h) adaptarea societății la persoana cu handicap
;i) interesul persoanei cu handicap;
j) abordarea integrată;
k) parteneriatul;
l) libertatea opțiunii, a controlului sau/și a deciziei asupra propriei vieți, a serviciilor și formelor de sprijin de care beneficiază
m) abordarea centrată pe persoană în furnizarea de servicii;
n) protecție împotriva neglijării și abuzului;
o) alegerea alternativei celei mai puțin restrictive în determinarea sprijinului și asistenței necesare;
p) integrarea și incluziunea socială a persoanelor cu handicap, cu drepturi și obligații egale cu ale tuturor celorlalți membri ai societății, cu respectarea nevoilor specifice persoanelor cu handicap.
1. un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare și integrare socială și a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist.
2. În termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentației de către persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia, casele de asigurări de sănătate au obligația să emită decizia ori aprobarea de plată pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor cu handicap.
3. (1) În vederea asigurării asistenței de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate, după cum urmează:a) 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav;b) 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.
Tichetele prevăzute la alin. (1) se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a programului individual de reabilitare și integrare socială a persoanei adulte cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare și decontare a tichetelor, aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului muncii și solidarității sociale.
4. Elevii cu handicap și/sau cerințe educative speciale beneficiază gratuit de masă și cazare în internatele școlare și alte drepturi materiale prevăzute de legislația în domeniu.(8) Studenții cu handicap beneficiază, la cerere, de reducere cu 50% a taxelor pentru cazare și masă la cantinele și căminele studențești.
5. Preșcolarii, elevii și studenții cu handicap, împreună cu asistenții personali și asistenții personali profesioniști, după caz, au dreptul la locuri gratuite în tabere de odihnă, o dată pe an, indiferent de forma de învățământ.
6. scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale ale acestuia și care sunt în folosința acestor persoane.
7. Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu pot primi un beneficiu pentru locuire, în condițiile legii.
8. Persoanele cu handicap care părăsesc centrele rezidențiale publice și beneficiază de măsuri de dezinstituționalizare și de integrare în comunitate pot primi un beneficiu de tranziție, în condițiile legii.
9. Copilul cu handicap, precum și persoana care îl însoțește beneficiază de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive.
10. Adulții cu handicap beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive, astfel:a) adultul cu handicap grav sau accentuat, precum și persoana care îl însoțește beneficiază de gratuitate;b) adultul cu handicap mediu și ușor beneficiază de bilete de intrare în aceleași condiții ca pentru elevi și studenți.
11. Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul. De asemenea beneficiaza de gratuitate si asistentii sau insotitorii doar in prezenta persoanelor cu handicap
12. Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic. Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de 12 calatorii pe an. De asemenea beneficiaza de gratuitate si asistentii sau insotitorii doar in prezenta persoanelor cu handicap. Dreptul acesta se asigură în baza biletelor de călătorie gratuită care se tipăresc de către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București, costul tipăririi fiind suportat din bugetele acestora.
13. Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care nu depășesc suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat. În situația în care persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de una dintre modalitățile de acordare a gratuității prevăzută în prezentul alineat, insotitorii nu mai pot sa aiba gratuitate pe transportul in comun. (Art 24)
14. Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități la bugetele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziționarea unui singur autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe conform nevoilor individuale de acces, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului, dar și cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani. În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani. Aici problema cu bancile – nu dau toate aceste credite – mai mult, nu accepta pe perioada de 10 ani, ci doar pe 5 (CEC Bank)
15. Persoanele adulte cu dizabilitate gravă sau accentuată, reprezentanții legali ai acestora, precum și reprezentanții legali ai copiilor cu dizabilitate gravă sau accentuată beneficiază de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități la bugetele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru tehnologii asistive și de acces, cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.
16. Persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale, prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.(2) Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deținut de fiecare din persoanele îndreptățite potrivit prevederilor alin. (1).
17. Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.(2) Copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal.
18. Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.(2) Copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal. Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:a) are vârsta minimă de 18 ani împliniți;b) nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;c) are capacitate deplină de exercițiu;d) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;e) a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz; în situații excepționale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana care urmează să îndeplinească funcția de asistent personal, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități poate aproba derogarea de la îndeplinirea condițiilor de studii și în cazul altor persoane (2) Nu pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.Articolul 37(1) Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:a) salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publiceb) program de lucru care să nu depășească în medie 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;c) concediu anual de odihnă, potrivit dispozițiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituții publice;d) transport urban gratuit, în condițiile prevăzute la art. 23;e) transport interurban, în condițiile prevăzute la art. 24.(2) Pe perioada absenței temporare a asistentului personal, angajatorul are obligația de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal (3) În situația în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizația prevăzută la art. 43 alin. (1) sau găzduirea într-un centru de tip respiro.
19. Pentru fiecare adult cu handicap aflat în îngrijirea și protecția asistentului personal profesionist se acordă o alocație lunară de îngrijire reprezentând cheltuieli lunare de locuit, hrană și echipament, astfel:a) 1,2 din indicatorul social de referință, pentru persoana adultă cu handicap accentuat;b) 1,5 din indicatorul social de referință, pentru persoana adultă cu handicap grav. Valoarea indicatorului social de referință este de 500 lei. Asta inseamna 600 lei pentru adultul cu handicap accentuat si 750 lei pentru adultul cu handicap grav.
20. Pe perioada îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat, asistentul personal profesionist beneficiază de următoarele drepturi:a) salariul de bază stabilit potrivit dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (aprox 4000 lei) b) un spor de 15% calculat la salariul de bază, pentru suprasolicitare neuropsihică și condiții de muncă deosebite în care își desfășoară activitatea;c) un spor de 15% calculat la salariul de bază, pe perioada în care are în îngrijire și protecție cel puțin două persoane adulte cu handicap grav sau accentuat;d) un spor de 25% calculat la salariul de bază, pe perioada în care are în îngrijire și protecție o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat, infectat cu HIV ori bolnav de SIDA.
21. Persoana cu handicap poate beneficia de următoarele servicii sociale: asistent personal, asistent personal profesionist, servicii de îngrijire la domiciliu, echipă mobilă, servicii de asistență și suport, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, centre de zi și/sau centre rezidențiale. În sensul prezentei legi, tipurile de centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap sunt:a) locuințe protejate;b) centre pentru viață independentă;c) centre de abilitare și reabilitare;d) centre de îngrijire și asistență;e) centre respiro/centre de criză.(4) Capacitatea centrelor rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap nu poate fi mai mare de 50 de locuri.
22. (1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocație de stat în condițiile și în cuantumul prevăzut de lege. (2) Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiază de o alocație lunară de hrană, calculată pe baza alocației zilnice de hrană stabilite pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.(3) Adultul cu handicap vizual grav primește pentru plata însoțitorului o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradația 0, (4) Adultul cu handicap beneficiază, în condițiile prezentei legi, de următoarele prestații sociale:
a) indemnizație lunară, indiferent de venituri:(i) 70% din indicatorul social de referință, pentru adultul cu handicap grav;(ii) 53% din indicatorul social de referință, pentru adultul cu handicap accentuat ;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:(i) 30% din indicatorul social de referință, pentru adultul cu handicap grav;(ii) 22% din indicatorul social de referință, pentru adultul cu handicap accentuat;(iii) 12% din indicatorul social de referință, pentru adultul cu handicap mediu.
În final, asta inseamnă că Adultul cu Handicap Grav primește în total 500 lei, Adultul cu handicap Accentuat primește 375 lei și Adultul cu Handicap Mediu primește 60 lei. În condițiile actuale de trai în România, când valoarea coșului de cumpărături pentru o persoană depășeste 3000 de lei, aceste sume sunt din păcate derizorii și cumva rupte de Realitatea în care trăim.
23. (1) Prin excepție de la prevederile art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în luna ianuarie 2022 persoanele cu dizabilități beneficiază în mod excepțional de o indemnizație compensatorie.
(2) Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.
(3) Pentru copilul cu handicap indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.
Această compensație s-a oferit doar pentru Ianuarie 2022, nu și mai departe – am menționat-o pentru că există oricând posibilitatea să se ofere punctual alte astfel de ajutoare financiare.
24. (5) Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție special (e.g. orfani), stabilită în condițiile legii, beneficiază de prestații sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere, astfel:a) 60% din indicatorul social de referință, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap grav;b) 35% din indicatorul social de referință, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap accentuat;c) 12% din indicatorul social de referință, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în cazul copilului cu handicap mediu.
Tichetele sociale pentru produse alimentare si mese calde, oferite pe suport electronic prin programul “Sprijin pentru Romania”, sunt destinate categoriilor sociale vulnerabile – acel Card Alb Up Social.
Sprijinul material este finantat din bugetul de stat si din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS) si prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
Beneficiarii pot folosi cardurile Up Social oferite in cadrul programului, la magazinele partenere, numai pentru achizitia de produse alimentare si de mese calde.
Valoare nominala - 250 de lei
o data la doua luni – pentru Anul 2023 au fost virați în Octombrie pe cardurile sociale, și există promisiuni de continuare și în anul 2024.
Cam acestea sunt beneficiile pe care le-am identificat conform legislației în vigoare. Dacă aveți cumva cunoștință sau ați primit alte beneficii pe care nu le-am discutat azi, vă rugăm să ne contactați pentru a putea actualiza și completa lista de astăzi.