În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism

Somnul pentru un Copil cu Autism/ADHD

Paul Boncutiu Season 1 Episode 13

Astazi mi-am propus sa impărtășesc cu voi experiențele pe care le-am avut noi alături de Eli în cee ace privește somnul și cum am abordat situațiile pe măsură ce acestea au apărut. La fel ca multe alte elemente ale vieții lui Eli, și somnul este în continua schimbare și chiar evoluție aș îndrăzni să spun. Știu că mulți dintre voi, părinți de copii cu autism/adhd întâmpinați problema somnului și încercați să îi faceți față cum puteți mai bine. Nu vreau aici să dau sfaturi pentru că știu că la fiecare dintre voi soluția poate să fie alta – dacă există – dar vreau să împărtășesc cum am navigat noi alături de Eli problema somnului. 

Support the show

Mulțumim pentru că ne-ați ascultat. Ne găsiți de asemenea și pe Facebook și pe Instagram, unde vă invităm să ne urmăriți pentru a descoperi mai multe informații despre noi.

Facebook: Autism Eli Explorează
Instagram: Autism_Eli_Explorează

Astazi mi-am propus sa impărtășesc cu voi experiențele pe care le-am avut noi alături de Eli în cee ace privește somnul și cum am abordat situațiile pe măsură ce acestea au apărut. La fel ca multe alte elemente ale vieții lui Eli, și somnul este în continua schimbare și chiar evoluție aș îndrăzni să spun. Știu că mulți dintre voi, părinți de copii cu autism/adhd întâmpinați problema somnului și încercați să îi faceți față cum puteți mai bine. Nu vreau aici să dau sfaturi pentru că știu că la fiecare dintre voi soluția poate să fie alta – dacă există – dar vreau să împărtășesc cum am navigat noi alături de Eli problema somnului. 

Experientele cu Eliza 

Somnul pentru Eli a fost mereu problematic. In momentul de fata nu dormim mai mult de 8 ore pe zi – sunt excepții, zile în care ajungem la 9 sau chiar zece ore, dar după cum ziceam, sunt excepții, dar pana la varsta de 3 ani jumate a dormit si ziua, doar ca am fost nevoiti sa renuntam la somnul de amiaza ca sa doarma mai bine noaptea. Pana la 3 ani jumate reusea sa isi faca durata recomandata de somn, dar numai in forma cumulate si daca adormea prea devreme obinuia sa se trezeasca foarte devreme – 2, 3, 4 dimineata. În general aceste excepții apar după ce câteva nopți la rând a dormit maxim 8 ore pe noapte și oboseala I se acumulează în corp. De asemenea, ea nu doarme niciodată în timpul zilei. Din păcate, faptul că nu doarme orele minime necesare poate sa aiba un efect negative asupra creierului si implicit a dezvoltarii corecte a copilului. 

Un copil are nevoie de o cantitate adecvată de somn pentru a se dezvolta armonios. Durata somnului necesar variază în funcție de vârsta copilului. Potrivit specialiștilor, durata somnului recomandată pentru copii este următoarea:

  • Pentru nou-născuți și bebeluși de până la 12 luni sunt recomandate între 12 și 16 ore de somn pe zi 
  • Pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani, se recomandă un total al orelor de somn, incluzând somnul de după-amiază, între 11 și 14 ore pe zi 
  • Pentru copiii de la 3 la 5 ani, incluzând somnul de după-amiază, durata totală a somnului trebuie să fie între 10 și 13 ore 
  • Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, orele de somn zilnic trebuie să fie cuprinse între 9 și 12 
  • Pentru copiii cu vârste între 12 și 18 ani, se recomandă ca somnul să aibă între 8 și 10 ore.

Pentru un organism în creștere, somnul este la fel de important ca nutriția și exercițiile fizice

Somnul este vital pentru sănătatea, dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Îi ajută să rămână sănătoși, să crească, să învețe și să se descurce bine la școală. Somnul le restabilește fizic corpul, îmbunătățește funcția creierului și sănătatea mintală. 

Copiii de toate vârstele trebuie să doarmă suficient pentru a se putea juca, învăța și concentra în timpul zilei. 

Somnul insuficient poate avea un impact mare asupra copiilor – comportamental, mental și emoțional. 

Atunci când copiii nu dorm suficient pe o perioadă de timp, pot apărea următoarele simptome comportamentale, cognitive (mentale) și emoționale:

Somnolență în timpul zilei // Probleme cu studiul și socializarea // Iritabilitate și stare de spirit // Durată de atenție mai scurtă // Lipsa de concentrare // Creșterea uitării // Performanțe academice reduse // Lipsa de interes și motivație // Dificultate în învățarea de informații noi // Dificultate în reglarea emoțiilor // Probleme emoționale crescute // Sistem imunitar redus // Memorie mai slabă // Impulsivitate crescută // Risc mai mare de accidente // Creșterea stresului // Niveluri mai ridicate de obezitate // Declinul sănătății mintale

Ce nu e boldat ni se aplica noua – de zis de ele. 

 

Fiind un copil hiperactiv, Eli își consumă energia pe parcursul zilei într-un mod foarte asemănător cu graficul bătăilor inimii la EKG. Are recurent salturi în consumul de energie, mai ales atunci când se entuziasmează de ceva anume. Apoi se liniștește, după care iarăși, intră într-o stare de consum de energie, și tot așa. Spre seară, nivelul ei de energie nu se termină treptat, ajungând în final să se liniștească și să se relaxeze pentru a putea să doarmă. Nu. Pentru un copil cu autism și adhd, energia se termină dintr-o dată. La fel cum și în alte ipostaze, creierul ei îi transmite dintr-o dată că are nevoie să mănânce, să bea sau să meargă la baie, așa și cu somnul. Dintr-o dată, îi este somn și în câteva minute ar urma să adoarmă. Acum, evident, sunt zile și zile, dar în general se întâmplă cum am descris mai devreme. Am găsit totuși o metodă prin care să o liniștim cât de cât înainte să adoarmă, respectiv îi administrăm Ansiodep cam cu o oră înainte de somn. Ansiodepul ajută la relaxare și o liniștește. De asemenea, În ultimii ani am încercat să o obișnuim cu un ritm care să îi inducă somnul, respectiv să mergem în pat, stăm puțin pe telefon, apoi îi luăm telefonul și îi recităm câteva poezii – am menționat de acestea în primul nostrum episode – Scrisoarea III integral, Somnoroase Pasarele si apoi un cantecel. În general adoarme la ele, dar în ultima vreme nu a mai fost prea încântată să le audă. Mai nou ii place sa fie mangaiata pe spate pana adoarme.

 

Somnul Iarna 

Orarul de somn iarna este în general între orele 7 – 9 seara și până la 3 – 5 dimineața. 

Problema cu trecerea la ora de iarnă este cu trezitul mai de dimineață. De asemenea, vara este mai multă lumina, este cald și putem să ieșim mai mult afară să își consume energia și să avem mai multe activități. Iarna este mai complicat din acest punct de Vedere. Anii trecuți, când ne întorceam de la terapie, de multe ori adormea pe mașină sau chiar în bus, pentru că era deja seară, întuneric, ea era trezită de dimineață devreme. Anul acesta lucrurile au stat mult mai bine din acest punct de vedere, orele de somn s-au reglat destul de bine pe timpul iernii. 

 

Ce facem daca se trezeste noaptea

Având în Vedere că în ultimele ierni, pitica noastră avea un tipar de trezit super matinal, ore între 1 jumătate și 4 dimineața – a trebuit să ne adaptăm și noi sau să găsim metode de a-I impinge somnul. 

Am avut o perioadă în care dacă nu reușeam să îi împingem somnul până după ora 7, ne puneam și noi la somn foarte devreme, între orele 8 – 9 pentru că și noi aveam nevoie să dormim un minim de 5 – 6 ore pe noapte. În general cam 6 ore reușim să dormim, iar în nopțile bune ajungem la 7. 

Tot în această perioadă, Pitica adormea chiar și pe la ora 5 dupămasa și nu mai puteam să o trezim. Astfel că ora 1 dimineața însemna pentru ea că a dormit cele 8 ore și gata, putem să ne trezim. În timp, am reușit să îi împingem somnul înspre ora 7 – 8 astfel că și ora de trezit se impinge înspre orele 4 – 5 dimineața. 

În cazul în care se trezește noaptea devreme fără să își fi îndeplinit orele de somn, îi dăm un ml de melatonină și ne rugăm să adoarmă la loc. Din păcate, creierul unui copil cu ADHD este foarte diferit de unul al unui copil/om neuronal tipic. Odată trezit, activat, creierul ei își începe activitatea și o activează și pe ea. Începe să se miște, să se foiască, să verbalizeze, să îi țină ochii deschiși, să nu îi mai permit să adoarmă. Ca să adoarmă la loc poate să dureze undeva între 1 – 2 ore în general. Depinde foarte mult de câte ore a dormit până în acel moment. Dacă are doar câteva ore de somn, atunci adoarme mai repede. Dacă a dormit înspre 7 ore și se trezește, atunci e puțin mai dificil, pentru că s-a întâmplat chiar și cu melatonina să nu mai adoarmă. Noi pentru a o ajuta să adoarmă și să își liniștească creierul, o ținem de mânuțe pentru a nu și le putea mișca în voie. Evident, nu o ținem imobilizată, a nu se înțelege greșit. Nu, îi punem mâna pe mânuțele ei suprapuse și încercăm să o ajutăm să nu și le miște, pentru a-I permite creierului să se relaxeze. De asemenea, o întoarcem înspre perete și o cuprindem cu o mână peste mânuțele ei pentru a-I limita iarăși mișcările. Încă o data precizez, pentru a nu se înțelege greșit, nu o imobilizăm și pe de altă parte o astfel de imobilizare ar avea exact efectul opus – i-ar activa creierul extrem de mult, ci încercăm să îi relaxăm corpul și implicit creierul. 

Am avut cazuri în care a dormit 6 ore jumătate, s-a trezit și nu a vrut/nu a mai putut să doarmă chiar și după ce i-am dat melatonină. 

Am avut cazuri în care s-a trezit țipând și plângând, iar pentru că este non-verbală, tot ce puteam să facem era să încercăm să o liniștim, fără să știm care este cauza. Imginați-vă copilul d-voastră să se trezească în miez de noapte țipând și să nu știți ce are și de ce. Poate îl doare ceva, poate a visat ceva și s-a speriat, poate îi este teamă de întuneric, poate îi este prea rece sau prea cald… noi nu știm niciodată de ce plânge sau țipă când se trezește noaptea. Ce putem să facem este să încercăm să ghicim cât mai bine care ar putea să fie cauza. Dar oricum, de multe ori ne simțim neputincioși pentru că nu reușim să ne dăm seama clar care este cauza. 

Am avut cazuri de trezit și din cauza făcutului în pat. În timp am învățat să o ducem obligatoriu la baie înainte să mergem la somn, și totodată să încercăm să nu îi mai dăm să bea cu o oră-o oră jumătate înainte de somn. Astfel, am limitat foarte mult aceste incidente neplăcute, acum se intmpla mai rar de o data pe luna. 

 

Câteva probleme pe care le-am identificat noi de-a lungul timpului

Problema cu lumina – adoarme foarte greu dacă este lumina – i-am pus în camera ei jaluzele blackout ca să nu se trezească noaptea din cauza farurilor de la mașini, luminile de pe stradă sau pur și simplu lumina lunii dacă este lună plină și senin afară – sau dacă se trezeste să poată să adoarmă la loc. Totuși, vara lumina este un ajutor, pentru că fiind lumina afară, adoarme mai târziu – 9- 10 seara și se trezește intre 5 – 7 dimineața.

Problema cu trezitul din cauza unei obsesii pe o jucărie anume – dacă i-am luat o jucărie nouă sau am mai discutat într-unul din episoadele trecute despre obsesiile ei pentru cutiile de ambalare din carton. De multe ori se trezește doar din cauza că vrea să se joace cu o anumită jucărie. Nu prea avem ce face în această situație, decât să o oprim și să încercăm să o punem înapoi la somn. Si din acest motiv evitam sa ii dam jucarii seara, daca primeste ceva interesant mai de dimineata are timp sa isi consume nevoia de a explora noua jucarie/ cutie de carton si implicit si energia pana seara la somn

Problemele care survin atunci când este bolnăvioară – atunci nu mai există nicio regulă – doarme ziua, noaptea – se trezește oricând, dar în general doarme destul de mult și atunci și noaptea e destul de plină de somn. Totuși, se trezește de multe ori și are nevoie să simtă că e unul dintre noi lângă ea. 

 

Cam acestea sunt experiențele noastre cu Eli legate de somnicul ei și modul în care ea abordează somnul și la modul în care noi încercăm să îi facem față. 

Am intenționat initial să dezbat și câteva studii care dezbat legătura dintre somn și autism, dar o să dedic un episod separat strict doar pentru aceste studii. De asemenea, o să mai fie un episod separate despre melatonină și alte medicamente care se pot administra pentru un somn mai odihnitor pentru copiii cu autism. 

People on this episode