
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Viața alături de o minunată fetiță cu Autism grav și ADHD este o provocare continuă. Vrem să împărtășim cu voi experiențele noastre și să avem discuții interesante despre Autism.
În Drum spre Terapie - Un Podcast despre Autism
Cum Afecteaza Schimbarile Copilul cu Autism
Vreau in acest episod sa impartasesc cu voi o experienta recenta din viata lui Eli, o experienta care ne-a pus un pic pe ganduri si ne-a facut sa intelegem mai bine prin ce trece pitica noastra.
Mulțumim pentru că ne-ați ascultat. Ne găsiți de asemenea și pe Facebook și pe Instagram, unde vă invităm să ne urmăriți pentru a descoperi mai multe informații despre noi.
Facebook: Autism Eli Explorează
Instagram: Autism_Eli_Explorează
Vreau in acest episod sa impartasesc cu voi o experienta recenta din viata lui Eli, o experienta care ne-a pus un pic pe ganduri si ne-a facut sa intelegem mai bine prin ce trece pitica noastra.
CU cateva saptamani in urma am inceput niste lucrari de constructii in casa, cu idea de a modifica chiar camera lui Eli. Fiind o camera mare, ne-am gandit sa o impartim in doua, pentru a crea astfel camere separate pentru ambele fete. O alta motivatie a fost faptul ca pentru surioara lui Eli nu prea ar putea sa doarma in aceeasi camera pentru ca Eli se trezeste noaptea, face galagie, mai plange sau rade zgomotos. Se trezeste dimineata devreme si aprinde lumina sau incepe sa se joace cu jucariile ei si iarasi ajunge sa faca galagie. Astfel ca pentru pitica cealalta, dormitul in aceeasi camera cu Eliza ar insemna sa oglindeasca programul ei de somn si nu ne dorim acest lucru.
Acestea fiind spuse, revin la experienta noastra cu constructiile.
Timp de mai bine de trei zile, i-am invadat spatiul. A trebuit sa ii mutam jucariile, sa ii limitam miscarile pentru ca accesul in camera ei si in mediul care ii era atat de cunoscut i-a fost extrem de alterat. Mai mult, in toata aceasta perioada, s-au mai schimbat cateva lucruri, respective nu am mai putut sa merg eu cu ea afara, sau sa o duc la terapie. Acestea sunt tiparele pe care le-am format de-a lungul timpului si cu care ea este foarte obisnuita. In momentul in care tiparele nu s-au mai respectat, atunci si starea ei de spirit a inceput sa se degradeze.
A mai fost un element care a influentat mult comportamentul despre care o sa vb, un element care a coincis cu aceasta lucrare in casa dar care nu tinea de lucrare. A vazut la un mom dat un alt copil care musca si a inceput sa ii imite comportamentul. A inceput sa muste, sa se muste pe ea si sa muste adultii din jur. Nu a incercat sa muste alti copii, nu a incercat sa o muste pe surioara ei. Doar pe adulti si doar pe ea.
Revenim din nou la zilele cu lucrari de construcii, zile care si-au pus amprenta pe pitica noastra. Incet incet, comportamentele ei au inceput sa se degradeze, a devenit tot mai nelinistita si agitata pe masura ce zilele treceau. Inspre finalul lucrarii a devenit foarte greu sa te mai intelegi cu ea, am inceput sa facem niste concesii pe care altfel nu le-am fi facut, de exemplu sa ii dam acces la dulciuri sau sa o lasam mai mult la telefon. Comportamentele auto-agresive au inceput sa devina si ele tot mai dese si frustrarile tot mai mari. Sambata dimineata am ajuns in situatia in care am lasat totul deoparte si am iesit cu ea la plimbarea noastra obisnuita de sambata dimineata, respective la o tura cu bicicletele. A fost foarte happy, era atat de incantata cand am revenit acasa. Dar dupa nici o ora, au revenit comportamentele pentru ca in continuare camera ei nu era accesibila si implicit jucariile si spatiul ei.
Noroc ca duminica am terminat si camerele fetelor au fost rearanjate si pregatite sa le primeasca pe fete.
Cateva zile bune a trebuit sa incercam sa ne ocupam maim ult de ea, sa reintram in rutinele ei obisnuite, la terapie sa lucreze special pe descresterea comportamentelor si mai putin pe obiectivele normale. Discutasem in prealabil si cu coordonatoarea noastra despre toate aceste schimbari si cum au afectat-o si atunci au stiut si ele sa abordeze terapia intr-un alt mod.
Dupa o saptamana de la modificarile din casa, Eli este foarte incantata, ii place noua ei camera, a rezultat in proces si o camera de joaca pentru ca surioara ei inca doarme cu noi, astfel ca toata lumea este fericita. Daca pana acum statea mai mult acolo unde eram si noi si se juca mai mult in camera in care eram si noi, acum isi petrece mult maim ult timp in noua ei camera, in camera de joaca si e super incantata.
Comportamentele i-au scazut treptat si a revenit la copilul frumos si scump si relativ cuminte care era inainte.
Ce am vrut sa spun cu toata aceasta poveste: copiii cu autism accepta cu greu schimbarile fundamentale, au nevoie de rutinele lor si dezvolta comportamente de frustrare si auto – agresivitate daca aceste lucruri se intampla. De asemenea, revenirea la starea initiala inseamna multa munca, rabdare, reintrare in rutine si chiar interventii pe comportamente prin Terapia ABA.