
PreventiePraat
PreventiePraat is een podcast vol inspiratie en inzichten voor een gezonder, veiliger en gelukkiger werkleven.
We gaan in gesprek met de knapste koppen en warmste harten, zowel binnen als buiten Groep IDEWE.
Met praktische inzichten en verhelderende gesprekken over onderwerpen zoals re-integratie, ziekteverzuim, retentie, deconnectie, hybride werken of de impact van AI op de bedrijfscultuur.
Ontdek perspectieven met de podcast PreventiePraat, waar welzijn centraal staat, want voorkomen is beter dan genezen. Laten we daarom praten.
PreventiePraat
Waar welzijn begint
Productie: groep IDEWE
Host: Dimitri Stuer
PreventiePraat
#16 - Typisch anders: (hoe) neurodiversiteit werkt
"Reageer gerust met een tekstboodschap"
De standaard werkvloer is grijs, een plek waar ‘gemiddelde koppen’ goed tot hun recht komen. Terwijl net de anders bedrade breinen voor kleur zorgen met hun creativiteit, visueel denken en probleemoplossend vermogen. Een pleidooi voor neurodiversiteit door Saskia Schepers, auteur van Als alle breinen werken, en Daphné De Troch van het Gentse Bjièn dat bedrijven ondersteunt met neuro-inclusieve strategieën.
Spectrum van talent
Saskia werd geprezen voor haar creativiteit, maar ook aangespoord om het keurslijf van de verwachtingen aan te trekken. En daar wringt het schoentje: als neurodivergente mensen zich moeten schikken naar de norm, gaat hun unieke talent verloren. Daarom helpt Bjièn bedrijven om neurodiversiteit te omarmen zodat ieder z’n volle potentieel kan benutten. Hoe?
- Zie neurodiversiteit niet als beperking maar als verrijking: inclusieve teams zijn tot 30 procent productiever dan homogene.
- Plak geen labels op mensen en bevorder openheid: psychologische veiligheid is dé voorwaarde om diversiteit goed te laten gedijen.
- Pas de werkvloer aan: zorg voor stilteplekken en alternatieven voor de kantoorjungle met z’n storende prikkels.
Ook voor de school is een rol weggelegd om neurodivergente jongeren hun zelfvertrouwen op te krikken en klaar te stomen voor een polychrome werkvloer. Laten we van ‘think different’ de norm maken. Steve Jobs zou in de wolken zijn.
Check ook: https://www.idewe.be/podcast