
Klavs Birkholm
Radiomontagen er Klavs Birkholms rette element. For ham er det talte ord altid mere levende end de nedskrevne bogstaver – talen har nemlig tonefald, undertoner, hentydninger o.s.v. Tilsvarende er samtalen, når den udspiller sig i tid og rum, helt anderledes sigende og fuld af betydninger end det nedskrevne referat, som offentliggøres på tryk under navn af et ’interview’.
Og i radioprogrammet kan talen og samtalen væves ind i et univers af lyde, rytmer og musikalske elementer – så at helheden bliver en slags kunstværk, et stykke audiokunst. Radiojournalisten bliver på en måde kunsthåndværker, hvad enten programmet kaldes en montage eller en feature.
Samtalen for åben mikrofon kan enten dreje sig om værdivalg og personlige overbevisninger, om kloge indsigter eller om oplevede historier. For Klavs Birkholm indeholder den gode samtale i reglen alle disse elementer. Og samtalen er kun lykkedes, hvis gæsten er blevet tydelig for lytterne.
Klavs Birkholm
Korsika – en historie om to byer
Den lille by Cargèse på Korsikas vestkyst blev grundlagt af græske indvandrere – omtrent på det samme sted som bjergbønderne fra Rennu, 25 km længere inde i landet benyttede til vintergræsning for deres hjorder. Endnu idag bærer begge byer præg af mødet og konflikten mellem de to kulturer. Den anden af to rejsemontager af Klavs Birkholm fra Skønhedens Ø.