
Klavs Birkholm
Radiomontagen er Klavs Birkholms rette element. For ham er det talte ord altid mere levende end de nedskrevne bogstaver – talen har nemlig tonefald, undertoner, hentydninger o.s.v. Tilsvarende er samtalen, når den udspiller sig i tid og rum, helt anderledes sigende og fuld af betydninger end det nedskrevne referat, som offentliggøres på tryk under navn af et ’interview’.
Og i radioprogrammet kan talen og samtalen væves ind i et univers af lyde, rytmer og musikalske elementer – så at helheden bliver en slags kunstværk, et stykke audiokunst. Radiojournalisten bliver på en måde kunsthåndværker, hvad enten programmet kaldes en montage eller en feature.
Samtalen for åben mikrofon kan enten dreje sig om værdivalg og personlige overbevisninger, om kloge indsigter eller om oplevede historier. For Klavs Birkholm indeholder den gode samtale i reglen alle disse elementer. Og samtalen er kun lykkedes, hvis gæsten er blevet tydelig for lytterne.
Klavs Birkholm
Verdenstænker i Forsamlingshuset
K.E.LØGSTRUP (1905-1981) – en radiofeature i anledning af 100 års-dagen for den store danske teolog, filosof og samfundsdebattør.
Allerede tidligt, i 30’erne, blev K.E. Løgstrup anerkendt som én af Danmarks førende teologer. Men han var gennem hele livet bådeteolog og filosof; og her 25 år efter hans død bliver det mere og mere tydeligt, at som tænker om de elementære forhold i verden – om mennesket, om naturen, om menneskets natur – rangerer Løgstrup blandt det 20.århundredes allerstørste. Det er ikke særlig anerkendt i den offentlige debat, men det er anerkendt i forsamlingshus-Danmark, som denne radioudenselse er på besøg i.
- På Testrup Højskole fortæller sommerkursister, hvorfor de bruger en uge af ferien på at studere Løgstrup og høre en række krævende foredrag omhans tænkning.
- Det samme foregår på Grundtvigs Højskole; her fortæller tidligere forstander Ole Jensen om, hvorfor og hvordan det gennem 18 somre har kunnet lade sig gøre at fylde skolen med Løgstrup-ivrige kursister.
- Adjunkt Peter Aaaboe Sørensen, der er medarrangør af kurset på Testrup, giver sit bud på fænomenet, og fortæller endvidere om sin optagethed af Løgstrups sprogteori.
- I et berømt arkivklip fra 1979 fortæller K.E. Løgstrup om sit syn på fornuften i naturen, og hvorfor mennesket ikke vil anerkende naturens fornuft.