Tillfälligt ur funktion - Jane med vänner

57. Jan-Eric Lundberg: Livsöden genom linsen

Jane Jonasson Episode 57

Tryck här, för att skicka oss ett meddelande!

Du tror att du ser hela bilden. Men allt är vinklat – frågan är bara hur, och om du märker det.

I det här avsnittet får du en inblick i spelet bakom journalistiken, dokumentärfilmen och berättandet. Jan-Eric, fotograf och dokumentärfilmare, avslöjar hur du får människor att berätta mer än de tänkt, varför objektivitet är en illusion och hur historier kan styras utan att någon ens märker det.

Du kommer att förstå:

  1. Hur du ställer frågor som får folk att öppna sig – även när de inte vill
  2. Varför du aldrig ska lita blint på en berättelse (inte ens din egen)
  3. Hur du själv kan använda storytelling för att påverka andra

Ser du vad som händer, eller låter du någon annan styra din uppfattning? Lyssna nu.

Låt oss bli vänner på:
Facebook
Instagram

Tack för att du lyssnade. Följ oss på Facebook och Instagram för att få de senaste uppdateringar, exklusivt innehåll och en inblick bakom kulisserna. Där kan du också ställa frågor, dela dina tankar och vara med och påverka framtida avsnitt. Vi älskar att höra från våra lyssnare och genom att följa oss på sociala medier blir du en del av vårt community. Missa inte chansen att få ännu mer av podden - vi ses där!

Programledare: Jane Jonasson

Hälsningar
Jane med vänner

Jane  

Hur svårt är det att vara objektiv? 

Jan-Eric 

Allt är vinklat. 

Jane  

Välkommen till tillfälligt ur funktion podden där samtal som ska få ta plats. Jag är din värd jane och här handlar det om att ifrågasätta kan reflektera och kanske till och med hitta nya sätt att tänka. 

Talare 

Ja. 

Jane  

Här har jag äntligen en gäst som har kört närmare över tre timmar tur och retur för att vara med på podden varmt välkommen jan erik. 

Jan-Eric 

Tack. 

Jane  

Så jättemycket ja och det du gör om vardagarna är ju att du är ju fotograf, journalist och dokumentärfilm. 

Jan-Eric 

Och lite till. 

Jane  

Och det ska vi ju dyka lite mer in i avsnittet. 

Jan-Eric 

Jättespännande. 

Jane  

Jaha, och jag tänkte om vi börjar med det här med journalistiken yrket, journalistyrket, vad fick dig att dras till det? 

Jan-Eric 

Ja, jag har ju alltid varit intresserad av människor och berätta människans historia. Jag kommer ihåg när jag var 14 år var på språkresa England. Av någon anledning så blev jag kallad för TT. 

Jane  

Tidningarnas telegrambyrå kommer ni ihåg vad det grundar sig på? 

Jan-Eric 

Alla håll alla informerade om exempelvis när flyget skulle gå och som händer där utanför och så. 

Jane  

Ja. 

Jan-Eric 

Ja, jag har alltid varit intresserad av att. Uttrycka mig i tal och skrift och speciellt foto. Med första kameran fick jag när jag var. Fick och fick jag snodde den av min bror när jag var nio år. Då tog jag hans kamera och sen så fotograferade jag en fågel upp i träd med en kodak instamatic kamera på 20 meters avstånd. Fågeln syntes inte så mycket, men det har varit i alla fall 15 bilder på ett träd. 

Jane  

Och otroligt. Det är tanken när det. Ta upp det här med kamera på den tiden så var det väl filmrulle i dem? 

Jan-Eric 

Analog film. 

Jane  

Ja. Men, är du en person som trivs bättre framför eller bakom kameran? 

Jan-Eric 

Ja, om jag ska vara riktigt, riktigt ärlig så vill jag nog vara framför kameran och se att någon annan sköter kameran. 

Jane  

Hur då? 

Jan-Eric 

Så att när jag står bakom kameran så är jag ju väldigt koncentrerad på. Ljuset och ljudet och det ska flyta. Men när jag står framför kameran så kopplar jag helt och hållet bort det där. Jag bryr mig inte alls om fotografer utan jag litar till 100 % på den personen. Det måste jag göra. 

Jane  

Och är det då du kan vara journalist då? Om någon annan sköter kamera fotograferingen? 

Jan-Eric 

I mitt tidigare jobb innan jag startade mitt företag så jobbade jag ju på Sveriges Television som reporter och. Genom att ekonomer som. Ja har bestämt hur du ska vara i idag i i dagens Media, TV och radio så bestämde de att först så tar man bort skripta. 

Jane  

Och det är. 

Jan-Eric 

Det är den som sen som som som hon ordning på morgonen sätter man ut och filmar ha och sedan tyckte man att ja, men det gick ju bra att ta bort skripten, då kan man ta bort. Då kan man ta bort sen då. Jo, man kan väl ta bort ljudteknikern, för det funkar ju bra för att det kan ju fotografen göra alldeles själv. OK, så gick det några år då med ett ganska dåligt ljud. Man glömmer bort saker och ting till sprakar och det man kanske kommer hem helt utan ljud vissa gånger. Och sen så. Tog man bort journalisten? Och det skulle fotograferna lära sig och skriva och göra göra intervjuer. Det gick ju bra. 

Jane  

Och hur kändes och hur kändes där när du som journalist blev block bortplockat i ekvationen? 

Talare 

Ibland. 

Jan-Eric 

För man tar för sig och så. Får. Man ju börja fotografera och redigera och liksom bli bäst på det. 

Jane  

Men om vi backar bandet lite grann för det så att det börjar på SVTS Sveriges Television. Hur hamnade du där? 

Jan-Eric 

Ja, jag gick en medieutbildning utanför Stockholm på kaggeholms folkhögskola, en TV utbildning. Och på den vägen? 

Jane  

Är det, men vad det fjortonåriga du som bestämde dig redan då att journalist där vad jag skulle bli när jag blir stor. 

Jan-Eric 

Nej, jag skulle bli sjöman. Skeppare, men jag hade ingen båt och liksom bodde inte vid kusten och så utan det var liksom det var med min första tanke där, men sen så köpte jag min första filmkamera när jag var 14 år. Och då gick det mycket sådana här superlätta filmrullar genom den kameran i en lär dem hur man skulle göra, men det har jag kommit på nu att det det var absolut bästa så. Öland. Då har man liksom lärde sig. Hur ska du placera kameran? Hur ska du klippa? Och sen kommer ljudet in i. Det här också. Och så blev jag också med i en filmklubb där vi gjorde film. Jag var yngst av de här gubbarna som var i kanske 55 60 årsåldern och hade mycket stora fina dyra, dyra kameror och. Vad lillgrabben jag? 

Jane  

Och det blir det låter ju som att är du en liten grav i den här filmklubben? Att de här gubbarna tog det lite under sina vingar. 

Jan-Eric 

Nja ibland, men jag fick inte göra allt. Jag fick inte sköta kameran när man gjorde filminspelningar därför att det var jag inte mogen för. Ja, men däremot var jag med lite filmer och så. 

Jane  

Och när spelar du in din absolut största film för SVT? 

Jan-Eric 

Det var nog 2000. Sex. Då? Jag fick göra en film om en man som hade förlorat minnet. Lennart Lindqvist. Han hade ramlat ihop i sitt hem. Och när han vaknade upp på sjukhuset så kände han inte igen. Sin hustru kände inte igen sin sin dotter. Kunde inte sätta på sig strumporna kunde ingenting av det han hade lärt sig så han har fått helt och hållet på minnet. Men det här vänder ledsen då så att han började måla och rita. 

Jane  

Men hur pass mycket glömde han bort? 

Jan-Eric 

Ale. 

Jane  

Ut. Knyta skorna klockan. 

Jan-Eric 

Ja att han hade en hustru och vad han hade bott, det var helt utraderat. 

Jane  

Men as tider och känslan av snö. 

Jan-Eric 

Ja filmen heter ju mannen som aldrig hade sett snö o och filmen börjar ju med att han går och känner på på snön och. Och är det här snö ja då säger att det är snö och då kan man skotta snö på vintern när det kommer mycket snö på vintern. Stora liv var jag liksom den första scenen på filmen män som alla männen som alla hade sett snö. 

Jane  

Men du måste träffat otroliga många olika personer som dokumentärfilm. Det handen som är jätte gjort starkast tryck. 

Jan-Eric 

Jag vet inte. Alla personer har i sin sin så här särart. Jag har gjort några filmer om konstnärer och de har ju sin särart. Mm och det är mycket färg och form. Som 1 1 1 1 konstnär och det gillar jag. Också. Och sen även sen sen alla alla människor har en historia liksom och då gäller det liksom att. Tråckla fram den historia nu ur någon människa som sitter och och och och inte vet vad han ska säga. 

Jane  

Ha, det är några om ni fick dela med dig ett knep. Och tråckla fram en historia är ju någon som inte vill berätta. Vad hade det varit? 

Jan-Eric 

Skapa ett förtroende? Och våga visa att du är människa våga våga liksom våga göra fel. Våga tappa något i golvet eller något sånt där som gör att man liksom lättar upp situationen. Jag kommer ihåg en gång jag, hm träffade en. En polis är rätt högt upp i arkin från Malmö och innan intervjuen så pratade vi igenom då vad vi skulle prata om och han sa att det här de här grejerna, det vill jag absolut inte att du pratar om. Du frågar inte med det, för det kommer jag inte svara på. OK och sen så drog ju intervjuen igång. Åh, han svarade ju precis på det som han sa att han inte. Kunde svara på. Därför att han hade ingen aning vad han sa ofta, så försvinner det i huvudet. Vad mamma vad man svarar på för det går för fort oftast och sen så påminner jag honom om det här efteråt att du är de här frågorna som du sa att du inte ville svara på, svarar du på? Va så här. Då kommer jag inte ta bort dom kommer att ta bort så jag och tack du har ett. Du har ett stort förtroende hos mig, så om man vill träffa en person en gång till, då ska man vara ärlig. 

Jane  

För det är väl där som journalist och dokumentärfilmare att man kanske vill göra uppföljningar? 

Jan-Eric 

Ja just det nu har du fått en tagg i någon människa som du har intervjuat. Det kan vara en polischef eller. Det kan vara någon annan skolledare och sånt så så de gör sig ofta väldigt omöjliga om man ska intervjua dem andra gången om de tycker att de har blivit dåligt behandlade av Media. 

Jane  

Vad tycker de vad heter det? Uppdrag granskning? 

Jan-Eric 

Om jag ska va riktigt ärlig så har jag sett väldigt få avsnitt av uppdrag granskning. 

Jane  

För där är ju väldigt aggressiv journalistik ibland. 

Jan-Eric 

Är det då? 

Jane  

Och det är inget du ställer dig bakom. 

Jan-Eric 

Alltså mycket som som som hette skjutjärnsjournalist stik. Och det är ju inga öppna frågor, utan då lägger det ju frågorna i munnen på en människa. Och man vill gärna göra bort den som sitter framför kameran, men allt är ju inte. Svart och vitt. 

Jane  

Vilken nyanser finns det? 

Jan-Eric 

Jag fanns en egentligen inga gränser alls. Det beror på vem du vem? Du pratar med. Eller som får fram den människans historia sen så ska det ju inte. Det får inte kränka någon. Får inte baktala någon, du får ju inte gå. Ut med en. 

Talare 

U. 

Jan-Eric 

Du får inte säga att ja, Pelle Persson i knäckebröd hult. Han har slarvat när han bygg. Då mitt hus sa att det brann upp. OK, så går man ut med den nyheten men Pelle Persson, knäckebröd hult ja får se det här först i. I i TV eller höra i radio och då har man ju förstört hans karriär. En person som du intervjuar och som du säger någonting om. Han måste alltid få ett genmäle. Han måste att få möjligheten att uttala sig. Så att det är det kan ofta låta så att vi har sökt Persson, men vi har inte fått tag i honom. Vi fortsätter att söka honom under kvällen. Det är så man gör med en god journalist. Du måste alltid ha två parter inblandade. 

Jane  

Och menar, jag har förmånen och har journalist framför mig. Jag kan ställa de här frågorna, vad räknas som källkritik? 

Jan-Eric 

Det som är. Det som ofta låter. Bra för att vara sant. Det är. Ofta för bra också. 

Jane  

För om man tänker på dagens samhälle och sättet som personer konsumerar nyheter. Hur kan man vara mer kritisk i sitt tänkande? 

Jan-Eric 

Om man säger på på på Facebook så kommer det ut väldigt mycket nyheter. Och om man ska vara väldigt. Noga innan man skickar delar där man måste vara kollat. Stämmer det här verkligen? Man kan exempelvis googla på ett namn. Finns det den här människan? 

Jane  

Och kan man lita på Google? 

Jan-Eric 

Ja, du måste alltid göra din egen sökning. Du kan liksom aldrig gå på på Google och vad det står där för att man vet ju inte vem som har skrivit in det och vad det har kommit från ett fake news. Så alltid alltid dubbelkolla tills man är 100 % säker, liksom det är därför som de här programmen är exempelvis öppna gränsen som nu så tar så lång tid att göra därför att man kanske har. Ett en källa som man måste verkligen kolla att det verkligen stämmer och kan ta ett halvår kan ta ett år och få få rätt information. Så du måste liksom kunna som journalist vet att du har rätten på din sida. Annars är det ju kokt? 

Jane  

Och vi kan ju lyssna håller nog med om att du är ju en journalist, men som det så journalist har ju massa olika nyanser. Hur kommer det sig att du valde just dokumentär film? 

Jan-Eric 

Jag var nog inne lite på det förut att det här är min min läggning åt att. Vilja prata med människor, berätta människans historia och jag känner att jag får. Jag får ett förtroende också när jag pratar med människor. Och jag. Ska. Tycker att det är roligt att intervjua och är en bra intervjuare. Det är många som har sagt det och det som det. Jag tycker det att man måste säga att det här är duktig på. Och och jag vill liksom klä mina intervjuer och och det är i bilder. Film eller eller foto? Film är ju film är ju väldigt, väldigt, väldigt starkt, berättarmässigt. En stillbild kan också vara det om man gör. Den på rätt sätt. Speciellt dokumentär foto som. Jag tycker väldigt bra om alltså? 

Jane  

Vad är detta sätt att? 

Jan-Eric 

Det är liksom att vara med var en frimärke på vägen. Du ska inte synas när du fotograf nu filmar. Jag blir som att exempel när man är ute på 1 1 1 1 match en en. Ishockeymatcher på fotbollsmatch att inte stå där de andra står utan stå vid sidan om. För det är där som det händer saker. Det är där som spelarna springer ut eller det händer saker, liksom ni som har liksom har ögonen öppna hela tiden, liksom vad som vad som hände skanna läget lite. 

Jane  

Man har ju backat tillbaka till dina dokumentärfilmare. Lite yrke som dokumentärfilmare hur balanserar du objektivitet med det personliga engagemanget som kan uppstå när du arbetar med vissa historier? 

Jan-Eric 

Var svår fråga, men alltså det får ju växa fram under under under själva processen. Dokumentärfilm kan ju ta flera år att göra. Och det är ju liksom i redigeringen som som det växer fram som du berättar nu. Du frågar mig. 

Jane  

Och dom här filmerna du gjorde var det personer som du valde ut själv eller var det eller redaktion som gjorde valet åt dig? 

Jan-Eric 

Nej, det kommer inifrån mig. Det är ingen som kan välja ut vad jag ska göra. Det är svårt. Det är svårt att motivera en annan människa att göra något som som som de säger de ska göra. 

Jane  

Såhär ta mig igenom processen att jobba på SVT och sen så bestämmer som då gjort och bestämt dig för att bli dokumentärfilmare. Blir man anställd eller man måste pitcha in sin fel. 

Jan-Eric 

Först gör man så att man är väldigt envis och sen tar man fram sin kamera och sen så sticker man ut och sen så börjar man att. Göra där film. Och sen när man gått halvvägs nånstans så säger Matilda företaget att du, jag håller på att göra en dokumentärfilm om Björn lidestam. Han är målare. Jaha. 

Talare 

Då? 

Jan-Eric 

Är det alldeles tyst, kanske ett halvår ett år. Så fortsätter man filma och redigera och sen så känner man att ja, men då är det färdigt. Då presenterar man filmen en gång till för cheferna och sen tar han filmen en runda i korridorerna i Stockholm innan det godkänns. För jag, det är så jag jobbat. Det kommer alltid inte från. Och då finns ju ofta filmen färdig innan någon annan liksom har sagt att jag har du ska. Göra den här filmen. Det är så, det är det som blir bästa, för det finns ju ofta ingen beställning då. 

Jane  

Så di kan filma utan att få betalt då för det är inte säkert på att de köper produkten. 

Jan-Eric 

Ja om ni är för en målare, exempelvis. 

Jane  

Ja. 

Jan-Eric 

Hon eller, han kan ju måla ett konstverk och jobba med det i ett halvår kanske? Det inte tar lång tid tar det exakt, men men eller den författare som skriver en? Bok. Han vet ju inte att den här är boken kommer ut på diskarna utan det kan ju bara vara en ren förlustaffär kostar flera hundratusen och printa en bok. Så att det är ju alltid en chans till i dom här som jag kallar konstnärliga yrkena. 

Jane  

Vad hittar du personerna? 

Jan-Eric 

Via via kontakter, någon pratar om någon och som kanske man läser i tidningen om någon när vi kan se liten liten artikel. Mm så det gäller liksom att att vara med att som man säger kräva där du står. Att alla människorna har ju en historia och ber. Och att det blev de här konstnärerna Björn Lidström som jag säger att det har. Gjort. En dokumentärfilm och Emilia linderholm sorten där film om det var ju människor som som fanns i i i Småland, där bor utanför Växjö. 

Jane  

Om, det skulle vara någon lyssnare som lyssnar på din avsnitt just nu och känner sig lite sugen på att. Cha. Sin film idé till dig? Att nej, men jag vill att Jan erik gör en dokumentärfilm om mig, för jag har varit med om det här och det här och det här. Hur säljer man in det bäst till dig? 

Jan-Eric 

Det är ju inte så det. Går till nej. Man säljer ju inte in filmen och om sig själv. Det. 

Jane  

Utveckla gör man. 

Jan-Eric 

Det är ju, det är ju. De som har försökt. Kan du göra en dokumentärfilm om min dotter som har en en diagnos? Eller min son som rider häst? Mm. Ofta så är det ju inget jag tänder på så direkt utan det måste komma inifrån mig. Så det blir oftast blankt? Nej. 

Jane  

Och finns i någonting. Någon kan göra för att öka sina chanser. 

Jan-Eric 

Svårt. Det måste alltså det som jag säger att det här måste liksom växa. Växa växa i mig liksom som filmare då. Därför att film som man gör om en människa när man börjar den här filmen så säger man att. Nu kan det inte påverka ett dugg. Vad var det var slutresultatet vissa saker kan man ju säga att nej, men ta bort den här meningen när jag säger det gäller det men. Dom lägger alltså ansvaret helt och hållet hos mig då som filmare. Och att jag hanterar dom intervjuerna enligt de journalistiska reglerna för Maria journalist så har jag skrivit under på på det här med med med med hur man ska göra. Man ska hantera människa. Det går inte det som lägger ut. Vad som helst. 

Jane  

Hej, svårt är det att vara objektiv? 

Jan-Eric 

Allt är ju vinklat. 

Jane  

För det finns ingenting som är helt överklädd. 

Jan-Eric 

Nej. Då, då är det ingen nervig, liksom i. 

Jane  

Nej det det slår hål på många myter med det gastar, men om man säger lokal tidningarna som man har runt omkring, för vi har det här. Sist till minnets och fin när han var liksom första i rampljuset så att man har skapat någonting och sen så ringer man en journalist bara men kom. Jag har den här väntandet. Jag har det här och det här kommer och bjuder in tidningen och sen kommer ingen. 

Jan-Eric 

Idag är Media. Så ligger. Kulturen väldigt. 

Talare 

Lågt. 

Jan-Eric 

Vilken kultur är det som dessa. Det som du frågar mig alltså det hamnar väldigt långt ner på dagen listan det om man inte har någonting annat att göra, så det ja. Men åkte den här utställningen i den här. 

Jane  

Jaha. 

Jan-Eric 

Julmarknaden tar lite bilder, men det är som är ingenting man satsa på idag. Tyvärr tycker jag. Jag tycker det är tråkigt. Kulturen får ett mindre och mindre fönster i Media idag. Det är sport, det är krig, det är. Annat. 

Jane  

Så förutom sport och krig finns det något annat man kan fokusera på. Sjukvård. 

Jan-Eric 

Det är ju en sån sak som som är väldigt intressant. Jag ska allmänintresse. En barn. Skola. Miljö miljöförstöring klimat klimatfrågan är ju jättestor idag. Det är väl en kallelse nästan säga den den den största grejen. 

Jane  

Jan erik, vet du vad jag hittat på? Läskigt, men jag är faktiskt rätt så snälla om mig. Jag hoppar varit inne och snokat lite på din hemsida. Hej då för det var en liten fågel som viskade i mitt öra research. Ni sacha inte personer som ska gästa podden och det har jag faktiskt tagit tillfället i. Akt och gjort nu. Och där berättar du om din ok krångliga arbetssätt och snabba leveranser, så min fråga här kan du ge exempel på hur du hanterar snabba filmprojekt från idé till färdig produkt? Och vilka utmaningar de här medför. 

Jan-Eric 

Många sätt är ju det här med film idag på pidestal. Det är ju så jättemycket man ska göra. Och en tröskel ska man över, men jag har ju liksom med min kompetens kaj som hjälp hjälpa människor med deras idén. Så att det det det flyter liksom. Så att det liksom inte blir så krångligt och inte då blanda in den som man gör filmen att liksom nej, men nu ska jag fixa det här med ljudet. Nu ska vi ha musik, nu ska vi klippa så och så utan ta bort det här så som som som stör liksom. Ja, jag, jag gör en färdig film och sen så presenterar den för min kund. 

Jane  

Och hur anpassar du dina filmprojekt för att säkerställa att ditt företag är lika varumärke och byggskräp framhävs i slutprodukten? 

Jan-Eric 

Vi kan se bra ut. Allt annat det är. Finns inte i mitt i mitt huvud en hög kvalitet på ljud bild, det det är ju som du har sålt. Man förutsätter idag bara och sen att den en berättartekniskt och rätt. 

Jane  

Så att. 

Jan-Eric 

Det tar ju, det tar ju tid. Det tar ju energi och och speciellt tar det väldigt lång tid att lära sig att hantera alla de här verktygen som man som man måste kunna när man man är filmfotograf som gör. 

Jane  

Och så filmfotograf så är väl kreativitet också genom dina grundpelare. 

Jan-Eric 

Ja. 

Jane  

Så hur balanserar du din kreativa frihet och kundens input under processen? 

Jan-Eric 

Ja, det är ju lite från från kund till kund. Jag har ju oftast. Ganska mycket idéer. Och sen ska man ju liksom då få med kunden på det då? Att man fick kundens varumärke. Det är det ju absolut viktigaste och det det hjälper jag kunder med att få fram det så att det. Det håller i både korta och det långa perspektivet och den korta, långa filmen. 

Jane  

Och om du fick välja kortfilm eller långfilm? 

Jan-Eric 

Jag säger både och. Det är ju en väldig utmaning att göra en. Kortfilm på en minut och 15 sekunder. Och att göra det bra och och en berättelse. Men med det här vill jag inte säga att det är speciellt lätt att göra en lång film heller, men alltså du har ju mer tid. Du har ju mer tid att bli ut det berätta en större, mer lägga musik och låta berättelsen liksom sjunka in. Det gör du inte på de här korta filmerna på en minut och 15 sekunder som många företag idag. Lägger ut på sina sociala medier. 

Jane  

Om det facket tipsar de här som skapar de här Reals och korta filmer för att. Algoritm gula man ska bli nöjda, vad skulle det vara? 

Jan-Eric 

Lära sig berätta. Det är inte bara att filma upp och ner och lägga på musik där någon dansar. Utan, det är så mycket mer som är film. Jag kallar inte de här. Ja, det finns ju vissa regler som sticker ut naturligtvis, men många rörelsen är ju. Har ju väldigt mycket att önska när det gäller rent berättartekniskt att orka fungera. 

Jane  

Så där du är inne på är mer storytelling. 

Jan-Eric 

Lite åt det hållet? Ja. 

Jane  

Och vad borde finnas med då? För att jag ska bli en bra berättelse? 

Jan-Eric 

Man bygger upp en film på många olika sätt, men men jag tycker att det ska vara mera ljummen touch mera människor som berättar något liksom. Det är det som det är det som man gör. Man bygger upp någonting vad man bygger upp en känsla hela tiden. 

Jane  

Sen någonting som har skett nu i den här nya digitala utvecklingen som håller på att trenda otroligt mycket. Är a i. 

Jan-Eric 

Men jag såg det på det att det tog sats där. Ja, vad ska man säga? Det är liksom. Det är bara tacka ta emot. Alltså, det är ju en. Det är ju en. Det kommer ju förändra hela världen. 

Jane  

Nej. 

Jan-Eric 

Lika mycket som som elen kom alltså a i alltså, det är ju. Jag tycker att man man man ska lära sig så mycket som möjligt om a i och vad det kan göra. Alltså är det blir man ju bara rädd. 

Jane  

Ja, för annars blir man ju lämnat. Ja, om man inte ger sig in i den. Ja, det finns inget val. Nej, men kan a i. Just nu härmar det här som det kallar för Human touch. Det kan. 

Jan-Eric 

Det är ju exempelvis väldigt svårt att. Att lyssna på musik och säga att den här musiken är gjort av a eller. Den har han gjort av en riktig kompositör. Det finns dom här som har gått bet på det åtskilliga gånger. 

Jane  

Men om man tänker på en dokumentärfilm nu till exempel en kortfilm ska vi säga fem minuter räknas det som en kortfilm. 

Jan-Eric 

Och reportage kortfilm ja. 

Jane  

Kan man skapa en a i film på fem minuter med. Som känns som en extra person har skapat detta. 

Jan-Eric 

Kanske inte riktigt, men det är på. Gång ja. Mm och då kan man ju ifrågasätta, är det vi vill? Vid varje match med A i att den dator som har gjort det som. Som ska beröra någon människa? Jag vet inte. Jag är lite splittrat det själv, men alltså det finns ju inga färdiga svar. Men jag tror att. Man kan använda a i i vissa delar, men sen. Eller någon bra om en människa så att säga en riktig människa plockade plockade ihop de där bitarna liksom och tar hjälp av a i a i kan ju vara jättebra, liksom att när man gör research eller man man plockar fram så mycket information på kort tid och sådär då är det oslagbart. Men att göra en film det ligger en liten bit fram. Tror jag. 

Jane  

Har du sett hur mina lite filmerna? 

Jan-Eric 

Alla tre eller fyra. 

Jane  

Alla tre. Ha inte så stor koll, men. 

Jan-Eric 

Nej, jag gillar dem. 

Jane  

Men om vi tänker ettan? Har någon Switch ***** och han eller om det är tvåan jag kanske blommig. Upp det, men den senen där den här pojken får han att stå på ett ben, för han är ju en terminator. Han är ju en maskin så han förklarar ju att jag är ju här för att skydda dig. Förlåt, du som lyssnar jag inte bra på att har man tycks direkt. Och definitivt inte Arnold Schwarzenegger, men allefall. Då står han där på ett ben och pojken ger honom massa instruktioner och det bara slog mig inte. Det är lite den nivån a i ligger på idag att. Ger det några oaser kommer det precis som terminator att utvecklas. 

Jan-Eric 

För att det man får ju tycka värt det? Ja, i det är ju datakällor. Det är vi människor som har programmerat dator. Det är händer ju liksom, inte bara utan det är ju. 

Jane  

Ja för att precis som Alice Watson ligger som terminator som gör exakt vad han blir tillsagd så är det väl med AA ja, exakt vad du skriver in att jag ska göra. Så dyr som var dokumentärfilm eller och skulle använda a i. Du har ju erfarenhet att jobba som dokumentärfilmare, vilket gör att du skriver in a i instruktionerna på ett sätt. Jag som inte har en aning om vad jag sysslar med kommer ju inte få fram samma fantastiska resultat som du. 

Jan-Eric 

Men, man måste ju liksom veta grunderna. Patriarkerna går ifrån dem, liksom det är som du du tar, du tar en bild. Du måste ju veta hur du gör för att liksom kunna bryta mot reglerna finns så mycket regler inom fotografi som man kan som fotograf. 

Jane  

Vad är? Finns det någon regel du har brytit mot som du? Ja. 

Jan-Eric 

Ja ja det finns ju outtalade regler om att. En filmkamera ska stå på stativ och det ska röra och det ska röra sig där fram med liksom och det är väldigt snyggt. Många filmer förr i tiden på svartvita tiden. Det var ju väldigt snygga scener uppbyggda med ljus och och väldigt fina scener men. Jag var ju gärna runt med kameran, liksom att skapa lite mer liv på det sättet sätter på en mikrofon på en människa och sen så börjar liksom berättande med att den människan får kanske visa saker ett i ett hus eller konsthall eller och däröver. 

Jane  

Utom ditt yrke kan du fortfarande känna passion för filmkameran och foto kameran och bara gå ut och få umgås med de här sakerna och fånga det du ser. 

Jan-Eric 

Det blir mycket mobilen idag. Mm. Mobilkameran har ju utvecklats enormt sista åren, så. Det är, det är ju liksom bara den som som är kreatör, som som. Väljer att det här ser väldigt. Väldigt bra ut, men du kommer inte ut till din kund som betalar för en produkt med en Iphone och så att jag ska filma. Det känns inte riktigt bra, men men ja. 

Jane  

Ja ni erik. Vi har ju varit och snuddat lite på det här med socialmedier världen och vi har pratat om reels de här korta filmerna. Men, vi har inte pratat om Youtube. 

Jan-Eric 

Youtube. Det är ju en av. Det är väl nästan världens största tv kanal, va? 

Jane  

Och även rankad som den nya sak motorn. Jämställt med Google. Inte så konstigt i och med att Google äger Youtube, men många går ju faktiskt in och söka saker på Youtube. Men om man skulle slå igenom på Youtube och göra en egen kanal med filmer. 

Jan-Eric 

När han genren är? Dokumentärfilm det är ju väldigt mycket jobb med det. Och jag har en film på. På Youtube som jag gjorde för några år sedan som handlar om. Vincent en. Lamm som föddes. Artistisk och med hjärnskada. Som har har en i alla fall trettiofemtusen tittare. Så att. Gäller liksom och och ha intressanta ämnen så så tittar folk på det. Men om du har jobbat med en film kanske i ett år och sen så. Nu har lagt ut ute på Youtube så kanske du har 270 tittare efter två år. Det är inget roligt. 

Jane  

Så hellre typ snabba filmer då? Med bra storytelling. 

Jan-Eric 

Ja, men det finns ju inte. Det är ju väldigt få som. Kan berätta. Man lägger ut långa filmer, korta filmer med det är folk som bygger hus, det är folk som. Visar att maskiner fungerar så han maskiner och och men det är oftast. Det saknas väldigt mycket i de filmerna för att det ska bli en bra film, så det är bara. Pratande bruksanvisningar. 

Jane  

För att man har glömt bort känslan. Sverige om det skulle kolla på en film som du skulle uppskatta och gilla. Vilket slags känslor skulle den behöva väcka hos dig? 

Jan-Eric 

Ja, vi är ju lära mig något. Och det är ju rätt, men har de här tre år? Det är fascination. Wow liksom wow känsla. Och sen är det då? Vad var den tredje var fascination. Identifikation alltså du deltar i större hur hur berör det här mig liksom att det berör mig och sen information informationen är det som man lägger sist. För att det är fascinationen och och identifikationen som som som bygger filmen är ju det som är det viktigaste. 

Jane  

Är det där? 

Jan-Eric 

Att, ja, men det här kan du inte binda en människa med med med med ett snyggt anslag eller väckarklockor i filmen då efter hand va, så då då tappar man ju över tar ju väldigt. Svårt. Jag tröttnar väldigt fort på en film som inte ger mig något tre minuter kanske? 

Jane  

Ger det ändå hela tre minuter. 

Jan-Eric 

Ja. Det känns ju lite otålig sen, men, men jag pallar inte med en film som inte som inte inte tar tag i med direkt. 

Jane  

Har du någon favoritfilm? 

Jan-Eric 

Men de sprayet med snowman. Var en väldigt bra film som jag tycker man kan titta på om man vill som. Se hur man hur man gör gör film. Jag kommer inte på nån direkt så här. Nej mycket relativt filmer från från. Från krig när man något som med har förändrat världshistorien. Mycket dokumentärer finns ju mycket sånt titta på. 

Jane  

Nu tänker jag bryta mot alla dina regler. 

Jan-Eric 

Det känns ju tryggt. 

Jane  

Jajamen jag är väldigt spontan av mig sen så bara fick jag en filling. Jag har lyssnat på ditt avsnitt. Jag har haft förmaning till buade i. Jag tror mig veta lite grann i hur du tänker. Och vad är ju att medvetet val att bryta mot alla dina regler? 20, 20. Om det skulle skapa en film kring de här tre orden som väcker känslor och engagemang. Hur skulle det göra så? Ni kommer de här tre orden? Tillfälligt ur funktion. 

Jan-Eric 

En dörr framför dig? Med en skylt. Som blinkar. Där det står tillfälligt ur funktion. Det ganska enkelt. 

Jane  

Tack så mycket för den jag bara känner att jag ska prata in det här i a i nej skulle jag göra någon film om min podcast resa så kommer jag. 

Jan-Eric 

Det är. 

Jane  

Bra. Försöka hitta ett sätt att fånga din intresse så att den kommer inifrån som en känsla från dig. Men om du skulle glömma allting, det glömde du kan om journalistik och dokumentärfilm och fotografi som är liksom du. Och effekt kommer ihåg en enda sak, vad skulle det vara? 

Jan-Eric 

Ja, det är att gestalta en bild. Ute och fotografera. Det är ju där det började liksom. De här var gröna tyckte att man var väldigt duktig på det mesta, men ja. Det är väl det, kameran är ju liksom ledordet. 

Jane  

Tack så jättemycket Janerik för att du kommer gästa det tillfälligt du funktion. 

Jan-Eric 

Jag tackar att jag fick komma. 

Jane  

I och jag hoppas att du vill komma tillbaka. Ja. 

Jan-Eric 

Gärna. 

Jane  

Låt samtalen fortsätta, följ och prenumerera för att inte missa nästa avsnitt. När orden tar slut, tar tankarna vid. 

 

People on this episode