
Ammehjerne Podcast
Vi er mange, der har prøvet at slå os på forældreskabet. Hvor krop og sjæl har fået blå mærker og ar, der ikke var der før.
Men der er ingen grund til, at vi alle løber panden mod den samme mur. Slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring.
Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet.
Ammehjerne Podcast
#28 Ammehjerne Brevkasse: Fødevareintolerancer og at lande i forældreskabet
NY EPISODE HVER TIRSDAG: Velkommen til Ammehjerne Brevkasse. I dette nye koncept åbner vi mail-postkassen og besvarer nogle af jeres spørgsmål.
I denne første brevkasse er det jeres vært, Hanna Andersson, der deler ud af sin erfaring på to områder, som hun har haft helt tæt på.
Først om fødevareintolerance hos ammede babyer - en rejse der lærte mig, at selv små mængder mælkeprotein i min kost kunne udløse betydelige reaktioner hos min søn. Gennem trial-and-error og konstant læring opdagede jeg, hvordan eliminering af bestemte fødevarer gik ind og transformerede min søns generelle trivsel - og fjernede hans børneeksem.
Derefter dykker vi ned i den ofte oversete kamp med identitet efter at være blevet mor. Den følelse af at savne sit tidligere selv, skyldfølelsen over at føle sig utilstrækkelig, og presset om at falde naturligt ind i moderrollen. Det kan være en kunst at finde harmonien mellem at omfavne den nye rolle og samtidig bevare kernen af hvem du var, før moderskabet ændrede alt.
Hent din MÆLKEFRI (OG ÆGGE- OG SOJAFRI) KOSTPLAN - den koster 0 kr.
HAR DU SPØRGSMÅL?
I brevkasserne fremadrettet, er det planen, at vi har en fagperson med ved mikrofonen, der kan besvare jeres spørgsmål.
Har du et spørgsmål til brevkassen? ingen spørgsmål er for store eller små. Send det til hej@ammehjerne-podcast.dk, så plukker vi nogle af spørgsmålene ud og laver et brevkasse-afsnit engang imellem.
Støt podcasten:
Brug koden "AMMEHJERNE15" og få 15 procent i rabat, når du køber Green Goddess' produkter hos Green Goddess.
Rabatten gælder på instantjuice, collagen, blends OG (og det her er vi meget glade for og stolte af at kunne give jer) også 15 procent på Daysy cykluscomputer. Det er en genial opfindelse, der hjælper dig til at tracke dine fertile perioder. Det er en genial måde at lære sin cyklus at kende - og dermed kunne bruge den til at undgå eller opnå graviditet. Læs mere om Daysy her.
Nogle gange taler jeg med nogen der siger, at jeg faktisk har stroppet alt.
Speaker 1:Jeg spiser faktisk kun smør på brødet. Nu Med min søn var det i hvert fald mere end rigeligt til at fremprovokere en reaktion. Moder urkvinder, har jeg lyst til at sige hvor de har vidst altid at de skulle være mødre. Pludselig går det op for dig, at der ikke er en brugsanvisning, en tjekliste, en how-to, bare et eller andet der kan hjælpe til at stå mere solidt på fødderne, fra du står med en positiv graviditetstest i hænderne og i årene frem. Vi er mange der har prøvet at slå os på forældreskabet, hvor krop og sjæl har fået både blå mærker og art der ikke var der før. Jeg hedder Hannah Andersen. Det er mig der giver jeg ordet til forældre og fagpersoner der på den ene eller anden måde ved en hel masse om at få et barn. Der er nemlig ingen grund til at vi alle løber panden mod den samme mur Slet, ikke, når der findes så meget viden og erfaring derude. Det her er stedet hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet. Tak, fordi du lytter mod.
Speaker 1:Noget af det allerbedste ved at have sin egen podcast, det er, at man jo bare sådan kan justere lidt til så det passer, og det er dagens episode, et vaskeægte eksempel på Fordi. Vi har lige været ramt af lidt afbud og så videre, og Mie kunne heller ikke lige komme alligevel i dag. Så nu har vi simpelthen, eller jeg har besluttet at lave en lidt anderledes episode i dag. Det har været et koncept som Mie og jeg har talt om flere gange at vi skal have i luften, og det er vores armegjernebrevkasse. I er jo virkelig mange der er gode til at skrive til os med jeres spørgsmål osv. Vi har faktisk ikke rigtig fundet et format hvor vi kan finde ud af at få konkret hjælp frem til jer Eller vejledning eller bare vores gode råd på det.
Speaker 1:Så jeg tænker at det gør vi simpelthen i dag for første gang, og normalt vil det jo være sådan, når der er brevkasse, at der vil være flere i studiet end bare mig. Men ved I, hvad venner I dag er det simpelthen mig I får, og jeg kan også lidt omkring moderskabet i hvert fald og forældreskabet, og jeg tænker at I må simpelthen leve med mit take på det. Så tænker jeg, at det fremadrettet bliver sådan at når I sender en mail til os, i kan se mailen hernede i episodebeskrivelsen med jeres gode spørgsmål. Så vil jeg måske prøve at justere lidt til alt efter hvad for en fagperson jeg har i studiet, om det er Mie, der er her inde sammen med mig, eller hvis jeg har netop en, så kan det være at jeg tager de spørgsmål der peger i den retning med til den person. Men for ligesom at det skal give mening også at jeg svarer på nogle af jeres lytters spørgsmål, så har jeg valgt to spørgsmål i dag som er noget jeg har personlig erfaring med og hvor jeg tænker at jeg vil kunne bidrage med noget.
Speaker 1:Forleden var jeg til et event og det er et lidt andet sted. Jeg starter Vi må se hvordan det går det her med at jeg selv sidder ved mikrofonen. Jeg har jo lidt en popcornhjerne, så det plejer at være godt for mig at have en interviewperson. Jeg skal guide igennem, men nu prøver vi. Det var forleden var jeg til et event hvor jeg mødre, som vi har hjulpet i eShow Baby med vores online-kurser, og hun sagde at hun føler at de to er hendes mødre på en eller anden måde. Nu har hun fået sin lille datter her for nogle måneder siden og hun har følt sig guidet og vejledt. Det var lidt svetsud, kan man sige, fordi jeg er ikke vant til at voksne mennesker siger det til mig.
Speaker 1:Jeg har jo selv små børn, en på fire og en på syv, men jeg kunne stadig virkelig godt lide det, fordi jeg tror, at når hun siger det til mig, så er det lykkedes mig og jeg, at skabe det, som jeg i hvert fald som mor har haft brug for da jeg stod med en baby, og jeg tænker for, at I synes, at det giver mening på nogen måde at høre på hvad jeg har at sige til de her to brevkassespørgsmål jeg har udvalgt i dag. Så er det også vigtigt, at I kender lidt om min historie, fordi normalt sidder jeg jo som hovedinterviewer bag mikrofonen og ligesom spørger gæsterne om alle mulige ting der er relevante for mange, mulige ting, der er relevante for mange. Men jeg må også bare sige, at jeg også bare er selv oplevet på rigtig mange forskellige områder, fordi at mine børn har haft diverse udfordringer og har det stadig den dag i dag. Men hvis vi skal kigge lidt på min faglighed for hvad jeg har at komme med, så er jeg jo egentlig. Jeg er uddannet journalist og har arbejdet med formidling og kommunikation i mange år.
Speaker 1:Men som mor er jeg mor til to, en pige på syv og en dreng på fire. Med dem har jeg haft diverse udfordringer. Jeg har haft manglende søvn, mellemmørsbetændelse, fødevareallergi, og det døjer vi stadig med Børneeksem. Diverse bogstavdiagnoser er vi også ude i.
Speaker 1:Ja, vi har lidt af det hele, egentlig vil jeg sige Stærksansende overstimulering, mislykkedes armeforsøg nogenlunde armeforsøg brystbetændelse, forstoppelse, fordøjelsesproblemer, alt muligt forskelligt. Så jeg tænker at jeg har i hvert fald været på en masse forskellige skolebænke i livets skole, der har jeg brugt rigtig mange, livets morskole, der har jeg brugt rigtig mange timer. Og så derudover har jeg jo bare bygget på i forhold til at jeg har både min virksomhed E-Show Baby og Armehjerne podcast her sammen med Mi, som er en af de min optikdygtigste behandlere der findes i hele landet, og hendes viden har virkelig gjort, at jeg har speedet mit moderskab op, i forhold til hvilken indsigt jeg har fået i min børns trivsel og hvad jeg har kunnet gøre for at bedre den. Og det er jo noget jeg har været enormt taknemmelig for, at jeg har haft hende så tæt i mit liv som sparringspartner. Og jeg kan jo også mærke nu at det, at jeg har arbejdet med det her felt de sidste tre år og bare også professionelt, men også har været mor i fire og syv år henholdsvis, har udviklet mig enormt meget, udviklet mig enormt meget og gør, at jeg bare også allerede nu som mange andre.
Speaker 1:Altså, vi har jo bare noget erfaring, og selvom det er så dejligt, når vores mor eller svigermor eller svigervar kommer og fortæller, hvordan det hele fungerede for 30 år siden, da vi selv var små, så er det også bare virkelig dejligt at få vil tage godt imod det og se på det med milde øjne. Hvis jeg siger noget I synes er fuldstændig åndssvagt, så er det jo fordi at det her er mit tag på gerne vil prøve af. Så synes jeg da også, at I er så mange der har siddet til at skrive til os, så får vi da prøvet det af nu i det her format. Og I må virkelig endelig sende mails med flere, for så tænker jeg, at vi prøver at gøre det på et andet tidspunkt også, et andet tidspunkt også. Men nu vil jeg starte med at læse den første mail op, og så vil jeg prøve at komme med en form for svar til det eller hvad jeg selv tænker om den her problematik. Hej armegjerne damer. Først og fremmest tusind tak for en virkelig rar og ærlig podcast.
Speaker 1:Jeg har lyttet trofast under hele min barsel, og jeres amikursus hjalp mig så meget i starten. Det var helt klart en af grundene til at jeg overhovedet kom i gang med amningen. Så tak for det Har man velbekomme. Jeg skriver fordi jeg går rundt med en masse bekymringer omkring fødevareinsolvenancer. Det er jo noget I har nævnt flere gange, men som I ikke rigtig har dykket helt ned i endnu. Min søn er fire måneder, og jeg synes bare det virker som om at noget ikke er som det skal være. Han er motorisk urolig og han har noget eksemlignende udslæt, dog uden at det er sådan helt galt.
Speaker 1:Jeg armer ham fu. Jeg har begyndt at tænke på om det kan være noget jeg spiser han ikke tåler, men lægen har umiddelbart afvist det, og jeg føler mig efterhånden meget usikker på det hele. Jeg synes det føles som en djungle, og jeg vil egentlig bare gerne gøre det rigtige for ham. Håber I kan hjælpe. Og tak igen for at skabe et trygt sted at stille et spørgsmål som det her.
Speaker 1:Kærlighed Camilla, mor til en og stadig helt ny i det hele. Jamen, camilla, tak fordi du skriver. Lige præcis det her spørgsmål tog jeg med, fordi jeg føler mig som en form for fødevare intolerance queen efterhånden. Så jeg tror egentlig at det jeg vil gøre, det er at komme med den viden jeg selv har tilegnet mig gennem de sidste syv år efterhånden og prøve på en eller anden måde at hjælpe dig til en form for retning. Nu er Mia jo desværre ikke i studiet med mig i dag til at komme med de helt konkrete anbefalinger, men jeg har nu alligevel en ret god fornemmelse af hvad hun vil sige hvis hun mødte dig, camilla, i sin klinik, hvor hun ville rådgive dig. Så jeg vil starte med at sige en af de ting som Det faktisk overraskede mit værende jeg det var, at jeg havde en ret stor mistro til at det jeg spiste rent faktisk gik i mælken.
Speaker 1:Og det er jo ikke sådan 100% korrekt, for jeg vidste jo godt at jeg ikke skulle drikke kaffe, jeg vidste godt, at jeg ikke skulle drikke alkohol, jeg vidste godt, at de her der var, sådan at man har spist stærk mad osv. Men alligevel sådan helt og konkret forstå og tro på at hvis jeg spiste, i vores tilfælde, mælkeprodukter, at der så ville komme mælkeprotein ud i min mælk og ned i min babys mave, og at det var nok til at lave lort i den, for at sige det som det var. Det havde jeg varet svært ved at tro på, og det var faktisk først, da jeg så det med egne øjne, hvor jeg vidste, at jeg havde været mælkefri en periode, hvor jeg så får lavet en fejl og spist noget med en lille bitte smule mælk i, hvorefter reaktionen bare kommer ved min søn, der er den, der er mest allergisk. Mange forskellige niveauer af det her, og man kan være som jeg var med. Altså man kan starte med at overhovedet have en mistillid til om, altså hvor stor rivage kan det overhovedet lave det her, til at være der hvor jeg er nu, hvor jeg ved, at vi er så helt ude i, at centium skulle skiftes ud, fordi der er mælkeprotein i tandpastaen, og hvor at få slugt overhovedet når jeg bruger centium-tandpasta.
Speaker 1:Så det vil jeg bare lige sige, det er en rigtig ting, og det kan du også lige så godt bare sige til dine svigerforældre og dine mor og far og alle omkring vuggestuepædagoger med det samme. Hvis det er, det var lige sådan et måske lidt personligt element, men det er jo faktisk en rejæl udfordring. Hvis du er i tvivl. Så det jeg har oplevet og det man også generelt siger, det er jo hvis det er med babyer, så vil jeg sige, at de største risikofaktorer formentlig er højallergener det er komældsproteinet, det er sojaproteinet og det er noget med, at det i opbygningen minder meget mælkeprotein. så derfor tror kroppen at det er mælk, selvom det er soja, så det er soja, og så er det ofte. Hvis det ikke er det, så er det æg, ved jeg. Det er noget af det, som jeg ved, at der ofte er nogen der har gavn af at fjerne, og jeg ved også, at det er hovedsageligt det visse mælkeprotein. Der ligger mest forskning på. Men der er jo faktisk, fx hvis det handler om reflux, er der lavet noget forskning der peger i retning af, at 40% af babyer med reflux de bliver enten lindret eller helt fjernet får fjernet deres reflux hvis mor går på en komældsproteinfri kost.
Speaker 1:Simpelthen, og det er altså et tal der er til at tage og mærke på, vil jeg sige. Men i hvert fald fødevareinsolerancer, det er de tre fødevare, som jeg vil sige, at det giver bedst mening at kigge på først, og hvis man selvfølgelig ikke har overskskue det, så er det bare ud med det hele, både soja og mælk og æg, og hvis man ikke kan overskue det, så start med i hvert fald mælken. Jeg tror Mia plejer at sige, at mellem to til fire uger Jeg ved, hun kigger også lidt på, hvor træt ser forældrene ud, for at være ærlig Men to til fire uger hvor du er mælkefri, og det kan du altså ikke bruge til en fis. Der siger Mie helt sikkert, at jeg skal være mere stille og rolig med hvad jeg siger. Men du kan ikke rigtig bruge det til noget. Hvis du ligesom ikke er 100% mæælk, så endelig bare fortsæt. Du gør det så godt du kan. Det er bare for at sige, at nogle gange taler jeg om nogen, der siger, at jeg faktisk har stroppet alt, jeg spiser faktisk kun smør på brødet. Nu, og i min optik altså med min søn var det i hvert fald mere end rigeligt til at fremprovokere en reaktion.
Speaker 1:Det han har ikke fået. Sådan en en-til-en-reaktion. Jo altså, han kunne godt. Da jeg gav ham noget direkte, da han begyndte at spise, så kastede han op eller gulvede, men når det kom gennem mig, så var det sådan en mere subtile tegn. Altså, ej, jeg siger lige noget andet.
Speaker 1:Først, fordi det der med to til fire uger prøv at se, om du ser en bedring, hvis du var 100% mælkefri, for der er også nogen der siger, at jeg har været nogenlunde mælkefri og det virkede ikke. Nej, men altså prøv at se, om du kan skære det helt væk. Og så skal du altså også have en god fornemmelse af din baby, fordi, som sagt med min søn det var meget sådan. Han er mere motorisk, urolig. Han sover lidt dårligere. Han er sådan mere, han skriger sådan mere, han har en højere lyde når han har fået mælk. Så det er ikke sådan, at en til en jeg bare kan se okay, så har han bare mega-diarré. Han har faktisk nærmere tendens til forstoppelse, fordi man kan både få enten forstoppelse eller diarré når du reagerer, når din tarm reagerer, noget du ikke kan tåle. Så derfor er det også ligesom for det første har jeg først rigtigt kunne se hvad det var mælk gjorde ved ham, da jeg havde prøvet at fjerne det helt og så kom til at give ham det igen.
Speaker 1:Det behøver ikke at være sådan en instant kæmpe forbedring, men det kan det godt være, at der er mange der oplever, at få en ny baby som vil ølet slag. Men der er altså også mange der oplever, at det stille og roligt bliver bedre, og på den måde ligesom tager det, som I snakker om, tit det er det her lille fine løg, vi piller lag af, og så prøver vi sådan at se okay, gjorde det noget. Men i hvert fald så ved jeg, at der er mange der på en eller anden måde har sådan en. Hvis det så lykkes at være mælkefri, og du ser lidt bedring osv, det kan jo godt være at du har set bedring, fordi det faktisk virker, men at du bare ikke har fanget det hele endnu. Det kan være at din baby også skal være søjrefri altså du skal, hvis du ammer og æggefri, for at du ser den fulde effekt.
Speaker 1:Sådan var det med min søn. Han fik det bedre motorisk og en lille smule bedre søvnmæssigt da vi fjernede mælken. Men det var først. Hans børneeksem forsvandt først, da vi fjernede æg også. Og ja, nu er han fire og jeg har lige givet ham en bolle med noget bagte æg, iri og sojafri i hvert fald. Men det vil jeg nok starte med at sige hvis du er i tvivl, camilla, så sørg for at tage den der kolde tyrker.
Speaker 1:Simpelthen drop mælkeprodukter. Og det lyder altså. Jeg ved godt, det kan føles som en sindssygt stor udfordring, fordi jeg var selv sådan en der spiste ost tre gange om dagen, skyr til morgenmad og bare hvad man ellers kunne finde af gode mælkeprodukter. Så hvis du er sådan en som mig, så kan det godt være lidt hårdt. Men det jeg gjorde for at kunne være i det, det var, at jeg fandt min go-to-mad, og det var for eksempel robrød med spejrepølser, avokado, og så var det bare sådan. Hvis jeg ikke lige syntes der var andet, så måtte jeg bare lave mig sådan en. Så prøv virkelig at finde noget du godt kan lide, og så også, ja, ligesom have den som go-to eller have nogle stykker, ikke også?
Speaker 1:Og så har vi også lavet, netop fordi den savnede jeg selv. Vi har lavet en mælkefri kostplan. Den kan jeg også lige linke til hernede. Den er både mælkeægge og sojafri. Den kostplan, den kan man så skrive sig op til på vores hjemmeside, og man må ikke sige, at den er gratis, fordi du skal selvfølgelig give os din mail, for ellers kan vi ikke sende den til dig.
Speaker 1:Men det er bare sådan nogle retter vi har sammensat, fordi Mi har også prøvet at være mælkefri. Så vi har begge to prøvet at stå i den der situation, hvor man har en lille baby og så skal du også lave din kost om, og det kan bare føles sindssygt overvældende. Men ja, start med at gå udelukte, 100%, vil jeg sige. Og så, hvis du er i tvivl, så begynd at indføre en lille smule igen. Jeg er jo, det er jo også det man siger. Så kan man begynde at provokere eller sådan spise noget igen.
Speaker 1:Jeg har stoppet ret hurtigt med at prøve at reintroducere, som det hedder. Der er jo også nogle måder at gøre det. På Bagt mælk reagerer man ikke lige så meget på som mælk, der ikke er bagt osv. Så der er noget mælkestigen, det kan vi også kigge ind i i et senere episode, men der skal vi helt sikkert have en fagperson med. Men jeg stoppede simpelthen med at prøve at reintroducere, fordi når jeg havde så indtaget noget mælk, så tog det altså det tog. For det første tog det et halvt til et helt døgn, for han reagerede på det, og så kunne der gå halvanden uge, to uger, før han var okay igen.
Speaker 1:Så jeg stoppede simpelthen med at reintroducere. Og nu er han fire år, og nu sker der jo en eller anden fejl cirka en gang hver halve år eller år, hvor han får det. Så kan jeg lige sådan blive understreget i, at han stadig ikke kan tåle det. Men det er altså noget med atfor, er det altså ikke fordi, at det nødvendigvis er noget man har med sig for altid, men hellere lykke med at prøve det af.
Speaker 1:I hvert fald, det kan jo tit godt være, det her med, at man ser et sammensat symptombillede, det her, med, at du siger, at han har også eksimlignende udslæt, det er jo i hvert fald i min forståelse så er det jo tit, at når der er eksem involveret. Det er tit tarmens tegn på, at der er noget, altså huden der viser hvordan tarmen har det, og kan tit godt være et tegn på, at der kan være noget som tarmen reagerer på, som tarmen ikke kan tåle. Så det kunne nok give god mening at kigge i den retning. Og hvis du har lidt svært ved at få dem omkring dig med på vognen, så er jeg kan jo kun sige hvad jeg gjorde i mit eget tilfælde. Men prøv at se, om du om ikke andet kan sige, at du godt kan gøre det på en let måde, fordi på en eller anden måde så er det altså værd at teste af, fordi når du først er inde i det, og hvis det viser sig, at det er det, der kan skabe trivsel i jeres situation, så er det altså noget der, når du først er inde i det, så er det altså nemt.
Speaker 1:Jeg lever selv stadig 100% mælkefrit, og det er ikke noget jeg tænker over i dag. Det redder mig for at spise en ekstra kage en gang imellem, men så kan man jo tit lige tåle en hinbas snitte. Eller også vil jeg lige sige vinerbrød er der faktisk rigtig mange af de lidt billigere bærer. De laver vin og brød på plantemarkerien. Så skal du bare lige være opspurgt om der er æg i. Hvis du også er æggefri, så er kagen også reddet. Ja, jeg tror, jeg vil gå videre til den næste. Nu, så, fordi vi kan lige nå en til i dag, og der skal vi ind på. Hvad kan man sige? det er noget omkring identitet, og det var også noget af det. Som jeg havde en samtale med, melanie Grunheit Uh, hendes efternavn var lidt svært at sige, noget i den dur, melanie.
Speaker 1:Det er en episode fra ikke så langt tilbage. Det her med at blive mor handler det her så om. Men i det hele taget, at blive forældre, det er jo en kæmpe identitetsforandring Og det var i hvert fald en som det har taget mig en del over landen i, og jeg tænker, at der er rigtig mange der står med den samme følelse, men en følelse af, for det første hvad i alverden er det lige der skete her? Hvem er jeg, hvad er jeg? Og jeg har glædet mig til det her, og nogen har måske ikke engang glædet sig så meget til det, men gør det for den anden skyld, i forholdet eller hvad det nu kan være Og hvor der kan være så mange følelser og tanker og identitetsting forbundet med at blive mor. Så det har jeg taget et spørgsmål med om, fordi det har virkelig været noget, som jeg også har været lang tid om at land. Hej med jer.
Speaker 1:Jeg havde ikke regnet med at jeg ville have så svært ved at lande i det. Jeg savner bare at være mig, at kunne gå en tur uden at planlægge alt i detaljer, at kunne sove, at kunne tænke en tanke til ende. Jeg føler mig konstant på og det føles som at jeg aldrig rigtig får pusen igen. Jeg føler mig utaknemmelig når jeg siger det højt, for jeg har jo det jeg har ønsket mig og som mange andre ønsker sig Hvilke tanker gør I jer omkring at finde sig selv i moderskabet? Hilsener fra Sofie. Og her skal jeg nok trække lidt mere på min erfaring fra den anden podcast.
Speaker 1:Jeg er fast gæstet med at være de lovende om tiltrækning podcast. Men det her med at lande i moderskabet, det tror jeg, at man simpelthen gør i forskellig tempe. Jeg håber for alle at de lander i det på et tidspunkt, men det bliver jo på deres egen måde. Og det tror jeg, først og fremmest er noget man skal acceptere. Man skal acceptere, at den måde din veninde er mor på og den måde du er mor på og den måde din mor var mor på og den måde du er mor på.
Speaker 1:Nødvendigvis Du bliver simpelthen nødt til at have en accept og en forståelse af Det. At blive mor er noget forskelligt for alle. Jeg har mødt flere også her gennem mit virke, som er sådan nogle moder-urkvinder har jeg lyst til at sige hvor de har vidst altid, at de skulle være mødre, og det er noget der i den grad mere indtjekker deres liste af, når de så bliver mødre mere end tjekker deres liste af, når de så bliver mødre. Og det kan selvfølgelig også være hårdt, fordi så kan det være at hvis du har vidst altid, at du bare skulle være mor osv, så kan du også have nået at danne dig en masse forestillinger om hvordan det så skulle være og hvordan det vil blive når du lander i det. Og det er jo ikke sikkert.
Speaker 1:Hvert fald var mere noget jeg vidste var en del af processen. Det lyder jo lidt mærkeligt at sige, men jeg har altid vidst at jeg har glædet mig sindssygt meget til at blive mormor, altid. Nu har jeg faktisk fået en pige og en dreng, så jeg kan også få lov til at være farmor, heldigvis. Men for mig har det været sådan en Jamen. Altså, selvfølgelig skal jeg have børn, men jeg har aldrig rigtig vidst hvornår eller om jeg vil blive klar, og tror også, jeg havde sådan en følelse af, at det bliver man nok aldrig klar til, så nu må jeg bare kaste mig ud i det.
Speaker 1:Jeg har været sådan, vil jeg nok sige. Kan man sige dårligt til at lande i det? Det kan man jo ikke nødvendigvis sige, men jeg har haft meget sådan en følelse af så nu er det det jeg gør, så gør vi det, og så ser vi lige, hvordan det går. Og så har det været svært for mig at lande i Det, har været svært for mig at forstå omfanget af I forhold til sociale relationer, i forhold til mig-tid og alle de her ting som der går fra til fordel for at blive vi-tid, Dig og mig og vi tre-fire stykker Der har jo været et.
Speaker 1:Når du får et barn, så synes jeg, der bliver en enormt stor hjemmetid på en eller anden måde. Nogle gange kan det føles som om du har virkelig lidt tid, men samtidig også bare som om du har altid i verden, fordi du er meget hjemme. Lige pludselig, og jeg vil sige det sådan jo større mine børn er, jo mere er hjemme Uden. Det skal lyde forkert, men for mig ja, jeg har langt hen ad vejen blevet ved med at gøre de ting altså i forhold til mit arbejde osv, som jeg egentlig har haft lyst til at gøre, hvor min mand og jeg er, vi meget ligeværdige i vores forældreskab. Men jeg har sådan skammet mig lidt over det moderskab. Men jeg har sådan skammet mig lidt over det Også fordi, at i min optik er det nok lidt de her urmødre, der har fat i den lange ende, og det er det også i praksis, synes jeg, mere og mere i takt med at jeg udvikler mig i mit moderskab, og det kan også være, det har også noget at gøre med måske, hvor godt behandler moderskabet dig, altså, hvor nemt er det.
Speaker 1:Har du børn som græder meget, som jeg ikke sov altså med min datter. Jeg sov ikke stort set i otte måneder, før, at jeg prøvede at sove en hel nat, fordi hun var så ked af det om natten og sov så timer på et døgn, så hun fordelt over døgnet Og så på en eller anden måde. Så er det jo også som altså hvor, daniel Verden, skal du kunne lande godt i de her situationer, hvor du får et kollegbarn eller får et barn, der på en eller anden måde ikke trives eller har andre udfordringer, eller som egentlig også bare er et helt almindeligt, velfungerende barn, men hvor du bare får din identitet revet op med roden, fordi nu er du pludselig to eller tre og alting har ændret sig. Og i hvert fald, så lige meget hvor meget man bøjer og strækker sig, så vil du ikke kunne helt præcis det samme som du kunne før. Og det er jo ikke fordi jeg er sådan en alvis moder her Jeg har jo ingen gang 40 endnu Men jeg må bare sige, for mig har det været meget vigtigt, to ting For det første, at jeg accepterer igen det her med det her.
Speaker 1:Det er en periode Og nu er det altså. Hvor vil det dog være dumt hvis jeg ikke sørger for at nyde det, altså hvis jeg ikke sørger for altså det handler jo for Guds skyld om at leve i nuet, og det er ikke noget der nødvendigvis bliver nemmere når vi får en baby. Men hvor vil det dog være spild af tid og energi hvis jeg nu går hele tiden og kigger på alle de ting jeg ikke når, alle de ting jeg ikke kan, og så går jeg og glipper alt. Det har været en meget vigtig, da jeg først fik det mantra ind at nu er nu og nu er det det jeg så gør. Det har virkelig hjulpet mig meget til at finde glæderne i alle de små ting og virkelig værdsætte alt det Samtidig med at. Der er lige en vigtig opser der, og det er jo lige at huske at sige ud, at det er jo lige at huske at sige ud, at det er det du gør.
Speaker 1:Nu Sige til dem, hvis du er som jeg, der har et ret stort netværk og elsker at være social, så bare lige husk at fortælle dem at nu er jeg faktisk lige landet i mit moderskab, så nu har jeg ikke det store behov for at flygte ud af hjemmet mere, men nu er jeg lige lidt sværere at få fat i de kommende par år, og så glæder man sig sindssygt meget til at tjekke ind igen. Altså på en eller anden måde. Det lyder helt åndssvagt, men hvis du også husker at tage dem omkring dig med i, hvad det er for nogle beslutninger du går med inden i eller hvad for nogle følelser du går med inden i, så ved du også, ligesom at du har meldt ud og dem omkring dig fordi så er det ikke nødvendigvis et stort tab, at du melder dig ud af nogle flere ting, og måske du har stadig FOMO, men Fear of Missing Out, hvis der er andre der er samme generation som mig, det her med at på en eller anden måde bare være ærlig i det? Ja, fordi det er anderledes, selvfølgelig, at lande i moderskabet. Jeg skal lige se her hvad Sofie helt konkret spørger mig om, så jeg ikke padler derudad.
Speaker 1:Ja, altså, den her følelse af også at være utaknemmelig når man er landet i det, det er der så bare ikke noget der hedder fordi ved du hvad? det er ikke noget som helst med at være, tager tid, og at det føles også i perioder som om at det kræver mange offrer i en, og det gør det også. Så det er ikke noget med at være utaknemmelig. Til gengæld, så handler det selvfølgelig om at finde den taknemmelighed som du kan finde frem i de elementer som du har overskud på et tidspunkt.
Speaker 1:Hvad gør dig så glad? Og her tænker jeg altså ikke at man skal ud og finde sig en eller anden ny hobby, eller nu er det også. Nu jeg skal blive bedre til yoga end jeg nogensinde før har været, nu skal jeg til reformer, og så skal jeg det. Nej, nej, nej. Altså, hvilke små elementer kan du genoptage? Noget du er tryg ved, noget du ved der giver dig energi.
Speaker 1:Hvad kan du gøre som gør dig glad? Er det dit daglige bad? Er det at gå to runder rundt om huset når baby sover? Altså, fordi du egentlig bare har brug for noget bevægelse, men det er bare heller ikke lige nu du skal begynde at løbe. Prøv at se, hvad er det du kan finde noget glæde i. Ofte vil det. Nemlig.
Speaker 1:Hvis du ikke har lagt den her strategi for hvad det er der gør dig glad, så kan du ret nemt, når du faktisk har mulighed for at gøre noget der gør dig glad, kan du ret nemt falde ned i scrollingfælden eller telefonfælden, et eller andet, der ikke på den måde er uhensigtsmæssigt Chokol. Men på en eller anden måde altså tage ansvar for at du på en eller anden måde skal tage den situation som du står i med lige præcis dit moderskab og dit forældreskab og din baby, altså hvordan den baby så end har det, og så finde dig dine små lyspunkter, som du kan fodre, og så også fortæl din partner om at det her er vigtigt for dig at få gjort hver dag, og det er også fair nok. Hvis det ikke gør dig glad mere, så find et andet lyspunkt, men sørg for at lave de her lyspunkter, fordi det vil føles. Jeg ved godt at man stadig er revet rundt og man føler, at det er svært at lande i det stadigvæk, men find de små elementer af steder, hvor du stadig kan være dig.
Speaker 1:Fordi så vil min tese i hvert fald være, at du også har lettere ved at udvikle dig i dit moderskab, til at vokse ind i den form for mor som du skal være Og som er helt okay. Jeg tror, at jeg med de ord vil sige, at det var denne episode, og så vil jeg opfordre jer alle sammen til at skrive til os igen hvis I har nogle spørgsmål I gerne vil have. Vi tager under kærlig behandling. Det er ikke min tanke at det kun skal være mig der sidder og svarer på dem, men som en lille form for nødløsning, så håber jeg at det også i hvert fald er landet godt i jer for jeg, at det også i hvert fald er landet godt i jer hvor der var brug for at det landede.
Speaker 1:Men med de ord, så vil jeg bare ønske jer alle sammen en dejlig dag, og jeg håber at I vil være søde at give den her podcast nogle stjerner. Det betyder virkelig meget for os når I anmelder den. Måske ikke lige den bedste dag at sige det, når jeg lige har afprøvet et nyt format her, optaget i 11. Time. Men here we go. I må have en rigtig dejlig dag alle sammen.