
Podcast for Talent
Welkom bij The Podcast for Talent!
Deze podcast biedt studenten en jonge professionals met een economische achtergrond een unieke kijk op hun carrièreopties via inspirerende verhalen van TEW/HI-alumni en experts. Ontdek diverse sectoren en krijg praktische tips om jouw carrière succesvol te starten.
4o
Podcast for Talent
Kick-Off / Seizoen 2 - Live-Podcast in jouw favoriete koffiezaak!
We gaan van start met een nieuw concept: live-podcast in jouw favoriete koffiezaken! In deze podcast leg ik uit wie ik ben, wat de bedoeling is van de Podcast for Talent, waarom ik dit doe en hoe het nieuwe concept in elkaar zit.
Ook de meest gestelde vragen van onze luisteraars worden besproken in deze podcast.
Wilt uw bedrijf ook deelnemen aan de Podcast? Neem dan contact op via lorenz@tahu.be of volg ons op Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van volgende afleveringen.
Welkom bij de Podcast for Talent, waar wij op zoek gaan naar de antwoorden op jouw vragen. Vandaag ben ik je host Miller, En de rollen zijn vandaag iets of wat omgedraaid. We hebben namelijk de gast, de voice of the student Loren Streffer. Jullie kennen hem als de gewone host van Podcast for Talent, Ik ken hem als een top ondernemer en een heel goede vriend. Loren, dit is de kans, om eens aan jou luisteraars te vertellen, wie jij bent en hoe je hier geraakt bent. Welkom, en vertel eens, lorenz, wie ben jij nu eigenlijk?
Speaker 2:Dankjewel, melle, voor deze mooie intro.
Speaker 1:Het is graag gedaan.
Speaker 2:Voordat ik mezelf ga voorstellen, ga ik kort aan de luisteraars uitleggen, wat de bedoeling is vandaag. We hebben tot nu toe al de podcast opgenomen op kantoor bij de bedrijven, die we interviewden. Maar dat was op zich wel leuk. We hadden wel een leuk bereik online en de mensen kregen een blik achter de schermen. Maar omdat er daardoor heel weinig interactie was en ook een meetingroom niet echt aantrekkelijk is, om naar te kijken of in te zitten? dachten we, dat het interessanter of leuker zou zijn, om de podcast te veranderen?
Speaker 1:en de podcast naar de koffiezaken te brengen.
Speaker 2:Om aan studenten te beginnen, uit in koffiezaken te zitten. Daarom hebben we dus een nieuw concept en dachten we dat het wel interessant zou zijn, om dat nieuwe seizoen eigenlijk in te leiden, met een solo podcast.
Speaker 1:Die podcast was ik thuis aan het opnemen in mijn kamer, maar hij was te gênant om tegen jezelf te praten.
Speaker 2:Dus dacht ik, het zou leuker zijn als ik jou zou uitnodigen en dat in de koffiezaak zou doen. Dus bij deze is Mulle vandaag de host van de podcast Voor één aflevering. Misschien later nog eens.
Speaker 1:Wie weet?
Speaker 2:Ik ga kort, maar omverweken, want ik zit hier al heel de tijd.
Speaker 1:Je bent goed Ja nu wel, ik ga dat direct op inpikken, ik ga dat zo meteen op inpikken. Ja, top Als de koffiemachine klaar is.
Speaker 2:Maar die koffiemachine hoort je zelfs niet. Kijk, hè, ah, zeker, hoort dat niet. Oké, top Dus. En om terug te komen op je vraag, wie ik ben Ik ben dus Lorenz, ik ben geboren in Duitsland, ik heb de Duit, maar woont sinds mijn 7e jaar in Antwerpen en heb hier ook tb gestuurd aan de UA En heb tijdens die jaren aan de UA het geluk gehad, om eigenlijk 3 jaar lang alle jobbeurzen te mogen organiseren, samen met mijn lieve vriend Arthur en ook deels met mijn lieve vriend Mathias hier.
Speaker 1:Lorenz refereert naar zo'n kleine publiek, dat we hier vandaag hebben verzameld in Cuperus.
Speaker 2:Yes, yes, om het nog spontaner te maken, hebben we een klein publiek erbij gezet. Ik heb dan drie jaar lang die jobbeurs georganiseerd en eigenlijk geluk gehad, dat ik al een heel goed overzicht had, van welke bedrijven er allemaal zijn en waar ik overal kan gaan werken, en ook een inzicht had, hoe anderen hun carrière vorm gaven, maar dan ook snel beseft, toen ik zelf begon te solliciteren en op zoek was naar stages, dat het toch niet zo gemakkelijk is, om de juiste keuze te maken voor je eerste job of stage. En dan dacht ik, daar wil ik wel iets aan veranderen, want er zijn genoeg andere studenten en young professionals, die daar problemen mee hebben. Dus er moet daar een betere oplossing voor zijn.
Speaker 1:Ik vind het heel interessant, dat je het eigenlijk hebt gestart vanuit een eigen struggle, die je zelf hebt ontdekt. Misschien weten de luisteraars niet echt, hoe dat ooit ontstaan is. Kan je vertellen over die eigen pijn, die je toen hebt ervaren, hoe dat dat juist?
Speaker 2:gebeurde. In mijn laatste jaar had ik mezelf voorgenomen, om stages te gaan doen, omdat ik sowieso iets van praktijkervaring wou hebben gedaan En ook omdat ik zeker een stage heb gedaan, om niet per se te weten, wat ik wel wil gaan doen maar om zeker te weten, wat ik niet wil gaan doen.
Speaker 2:Dus ik heb ook zaken gekozen, die niet per se in mijn interesse lagen. Het ene was een stage als strategy consultant voor zes maanden en het andere was een stage als brand manager voor zes maanden. En ik moet wel heel eerlijk zijn, ik was niet enkel bezig met die stages, dus ik deed nog veel te veel dingen daarnaast.
Speaker 2:Maar toch in die stages had ik vaak het gevoel, dat ik zeker en vast niet op mijn plek was, ook omdat door tal van omstandigheden De workload was vaak heel groot. Daar kon ik niet goed mee omtoon. Misschien lag het ook aan mijn managers, maar ook vooral aan mezelf. Die klik zat er gewoon niet, en dat is ook wel heel belangrijk, om een goede klik te hebben met je manager. Maar waar ik vooral moeite mee had, was, ik had nooit het gevoel, dat ik echt een impact maakte, want ik was wel heel veel aan het doen, maar als ik zou stoppen, zouden ze binnen één maand toch iemand anders hebben, die exact dezelfde job aan het doen was als ik. Dus mijn rol in het grote geheel was dan eigenlijk niet heel.
Speaker 2:En de ondernemer in mij was dan echt aan het roepen en zei ja, we gaan het toch iets anders proberen. En dan ben ik maar gewoon een jaartje na mijn studies begonnen met ondernemen, en zo zijn we eindigd bij Podcast for Talent. Ja, oké.
Speaker 2:Dus het kwam eigenlijk vanuit een intrinsiek gevoel van iets anders te willen doen, iets anders willen doen, vooral ook, omdat ik zelf niet van België ben Heb ik hier zelf ook geen familie of vrienden van mijn ouders in mijn netwerk, die dezelfde studie als ik hadden gedaan, dus die me ook niet konden zeggen, wat je allemaal kan gaan doen of hoe je het beste aan je carrière begint. Dus ik was wel maar zelf beginnen uitzoeken. Maar daardoor, omdat ik niemand had, die mij zou begeleiden in mijn carrière, heb ik volgens mij wel een paar misstappen gemaakt, en eigenlijk is het niet zo moeilijk, om die misstappen te vermijden, als je maar iemand hebt, die u drie, vier jaar vooruit is en die u kan zeggen, waar je op moet letten, welke uitdagingen of welke problemen je tegenaan gaat lopen. En daarom, waar ik eigenlijk gewoon vooral op zoek ga naar een manier, om dat voor iedereen ter beschikking te stellen, een manier, om op gemakkelijke basis heel vlot die ervaringen en uitdagingen van anderen te zien en eigenlijk van hun te leren, om hun carrière pas te kunnen volgen.
Speaker 1:En dat brengt ons bij de podcast voor talent.
Speaker 2:Ja, dat brengt ons inderdaad bij de podcast voor talent.
Speaker 1:Ik vind het interessant, dat je het ook hebt over ondernemen. Ik vind het ook een heel sterke ondernemer. Ik vind, dat gezegd mag worden. Wij hebben ook af en toe in deze k om te sparren en in andere. Dat zie je natuurlijk. Dat is fijn. Je hebt nu iets opgestart. Hoe ben je op dit specifieke idee gekomen? Het is interessant, om je eens te vertellen, hoe dat gelukt is, om die venture, om het zo te noemen, op te starten.
Speaker 2:Ja, toen wij die jobbursen organiseerden, kregen we heel vaak de feedback van bedrijven, dat het voor hun steeds minder rendeerde, omdat een jobbeurs best wel duur is, om aan deel te nemen. Dat eist van een bedrijf ook extra tijd en moeite, om daarin te steken, en het rendement, dat ze eruit halen, wordt steeds minder. En wij zagen ook, dat studenten, zeker na corona, steeds slechter waren, in het contact aan te gaan met bedrijven op jobbeurzen. Die gingen steeds minder vragen stellen.
Speaker 2:Die gesprekken werden oppervlakkiger, wat er ook voor zorgde, dat studenten, als ze beginnen aan hun carrière, gewoon niet wisten, waar ze aan toe waren En dan ook sneller hun job gingen, veranderen Of gewoon de start van hun carrière een beetje gingen missen En dachten, oké, zou een goed alternatief zijn voor een jobbeurs Ik had eerst een taal van andere ideeën, die ik allemaal niet hoef te vermelden, want de ene was al beter dan de andere.
Speaker 1:Je hebt veel geprobeerd, hè.
Speaker 2:Ja ik had eerst het idee van business games te starten. Dan had ik ook eens een idee met golfkarretjes en speed dates, ook iets van een reuzenrat ooit. Maar dat heb ik ook al laten liggen.
Speaker 2:Het kwam me gewoon steeds op neer hoe ken ik iemand, een student of een young professional, linken aan iemand, die iets meer ervaring heeft op eenzelfde carrièrepad? En daar had ik toch wel van ideeën. maar ik dacht ook oké, hoe dan ook, als ik een idee heb, moet ik wel een groot bereik hebben bij bedrijven en bij studenten. En dan kwam het idee voor die podcast. Die podcast was eigenlijk nooit het business of plan, maar omdat ik daarmee ben begonnen, om mij maar gewoon in de markt te zetten als in. Ik zie het probleem.
Speaker 2:Ik wil het oplossen Als expert Als expert als Ja, als expert eigenlijk is. En dan is het idee van die podcast gekomen, en uiteindelijk heb je dan ook gemerkt, dat ik met die podcast ook wel veel meer kan doen dan enkel een podcast. en ja, waar vooral het idee kwam ik zag ook heel veel andere initiatieven als recruitment platformen of, ja, recruiters, die oplossingen proberen te bieden. maar ik was er vaak een wrang gevoel bij, omdat een recruiter vaak gewoon zo snel mogelijk een student probeert te bieden. maar ik was er vaak een vreemd gevoel bij, omdat een recruiter vaak gewoon zo snel mogelijk een student probeert te proppen bij een bedrijf of in een beroep en daar nooit echt naar het persoonlijke kijkt. En zeker, ja, recruitment platformen zijn nooit gebouwd op basis van waar een student nodig heeft. Ze zijn gewoon vooral gebouwd op hoe kan ik een bedrijf zo goed mogelijk helpen, zoveel mogelijk starters te bereiken en te recruteren?
Speaker 2:Maar er is geen enkel platform, dat gaat kijken. Hoe kunnen wij een student af en dag één misschien helpen, met zijn carrière voor te bereiden en te begeleiden? En zo was ik aan het denken. Die podcast is misschien het meest simpel, om mee te beginnen. En dat is steeds meer uitgegroeid tot wat het vandaag is. Er staat ook nog veel aan te komen.
Speaker 1:Ik voel wel aan, dat er een soort visie is in de toekomst, die nog iets breder zal zijn dan enkel de podcast.
Speaker 2:Ja, dus het initiële idee, dat ik had, was, om een career guidance platform uit te bouwen, een platform, waarbij elke student of elke young professional de kans krijgt, om op basis van zijn interesses, studie, passies, ervaring te zien, op welk punt hij staat in zijn carrière en waar de anderen ook hebben gestaan op dat punt en waar die naartoe zijn gegaan.
Speaker 2:Dat je eigenlijk de carrièrepaden, die vanaf je punt waar je nu staat in je carrière, dat die gevisualiseerd worden En dat je dan met die persoon ook in contact kan komen en daar dan ook aan hun kan vragen oké, hoe heb je dat ervaren? Hoe heb jij het gedaan? Maar die eigenlijk als student of young professional niet wordt gematcht met een beroep of een bedrijf, maar met een andere persoon, Omdat uiteindelijk als ik kijk naar mijn peers, mijn vrienden. Medestudenten zijn er heel veel, die puur op persoonlijke ervaring afgaan van iemand anders.
Speaker 2:Ik heb gehoord, dat je daar veel ervaring op kan doen. Ik heb daar een leuke stage gehad. Ik heb daar een goede manager tegen gekomen. En dan gaan ze dan denken, is dat misschien ook iets voor mij? En dan dacht ik hoe kunnen we zo'n platform in elkaar steken? En dat platform zijn we nu nog aan het bouwen maar het moet eerlijk zijn iets moeilijker dan gedacht, En dan kwam ik ook weer op het idee hoe kan je dat platform als de allerkleinste vorm al naar buiten brengen?
Speaker 1:En dat is de podcast voor talent. Oké, ja, is de podcast voor talent.
Speaker 2:Oké, ik hoop, dat dat concreet genoeg was.
Speaker 1:Ja, absoluut Wat ik me ook nog afvroeg, stel ik ben geen student meer, maar ik ben het ook ooit geweest. Als ik nu wel al weet, wat ik wil doen, in hoeverre is de podcast voor talent voor mij ook iets, dat ik toch wel als interessant kan ervaren?
Speaker 2:Dat is een heel goede vraag, en ik heb er ook al vaak bij stilgestaan. Ik dacht initieel, dat de podcast enkel interessant zou zijn voor studenten. Dan kreeg ik opeens heel veel feedback van niet-studenten.
Speaker 1:Ik vond deze vraag wel interessant, of ik vond het bedrijf wel interessant.
Speaker 2:Ik had daar nog nooit over nagedacht. En wat?
Speaker 1:voor mensen waren dat of profielen.
Speaker 2:Dat waren vaak mensen, die al aan het werken waren en die op zoek waren naar een tweede job, een nieuwe winning in hun carrière. Dat zijn een aantal mensen, die nog niet hun pad hebben gevonden. Maar ik denk vooral ook, wat ik daar heb gezien, is dat iemand, die wel al zijn pad heeft gevonden of die wel precies weet, waar hij naartoe wil, die gaat je des te meer uit kunnen halen, omdat, als student ben je vooral nog bezig met hoe zitten bedrijven in elkaar, hoe zitten beroepen in elkaar?
Speaker 1:Wat is überhaupt accountmanagement?
Speaker 2:Ja, volgens mij loop je ook nog tegen heel simpele uitdagingen tegenaan. Hoe communiceer ik met mijn manager?
Speaker 1:hoe communiceer ik met mijn team? hoe?
Speaker 2:breng ik mijn meetings voor? wanneer ga ik wel iets zeggen in een meeting, wanneer niet? Ik zit nu op de bench. Ik heb nu momenteel geen project. Hoe kom ik aan nieuwe projecten?
Speaker 1:Dat zijn allemaal zaken waar je, als je later in je carrière, zit iets minder, tegenaan gaat lopen.
Speaker 2:Waar je wel weet hoe je daarmee om kan gaan, maar de dingen, die je dan uit de verhalen, van die meer ervaren personen des te meer je uit gaat kunnen halen, omdat je je beter kan herkennen in die verhalen, i guess, En ja, ik moet wel eerlijk zijn, dat is wel ook wel iets wat we zelf nog moeten ontdekken, hoe we voor mensen met meer ervaring ook een aanbod kunnen bieden, maar momenteel de focus wel gewoon ligt op starters en studenten.
Speaker 1:Ja, oké meer ervaring ook een aanbod kunnen bieden, maar momenteel de focus wel gewoon ligt op starters en studenten. Ja, oké, en ja, die studenten, die hebben natuurlijk als een chance hebben al iets van professionele ervaring. Misschien hebben ze een stage gedaan, misschien hebben ze een interessante gastprof gehad, maar ik denk wel, af en toe in de podcast gaat het over technische dingen, complexe dingen of complexe jobs.
Speaker 2:Stel, dat ik als student laten we even inbeelden, dat ik een student ben dat ik eigenlijk niet goed begrijp, wat er gezegd wordt. We proberen wel, op te letten. We brieven onze bedrijven op voorhand, onze sprekers, dat ze eigenlijk zich moeten inbeelden, dat ik als host hun tienjarig neefje ben, en dat zij moeten aan mij proberen uit te leggen.
Speaker 2:Ben jij, de Aan mij proberen, uit te leggen, twee de beste hosts van de podcast? laat ons eerlijk zijn Ja, ik of jij, jij. Jij bent inderdaad wel de beste host, dank je, maar zij moeten zich inbeelden, dat ik een tienjarig neefje ben, en dat ze aan mij moeten uitleggen, wat zij doen in hun job.
Speaker 1:Nog eenvoudiger.
Speaker 2:Dat ze eigenlijk proberen, hun vakjargon zo veel mogelijk te vermijden, en het op een heel simpele manier gaan uitleggen. Nu als ik merk, dat er toch een technische term in wordt gebruikt dan ga ik natuurlijk wel voor een verduidelijking vragen. En daar dient ook de podcast voor, om juist die termen of die concepten al wel eens te hebben besproken, voor ze echt in hun job starten of beginnen?
Speaker 1:Dat vind ik wel interessant. In hoeverre sturen eigenlijk de studenten met hun vragen die podcast aan?
Speaker 2:Dat was dus initieel de bedoeling, en ik had ook gedacht, als ik een podcast maak, gaan er meteen honderden studenten reageren. Absoluut niet.
Speaker 1:Oké.
Speaker 2:Omdat de reden daarvoor weet ik niet, maar als ik zou moeten gokken, denk ik, dat veel studenten gewoon denken, dat hun feedback nog niet waardevol genoeg is. Omdat ze nog niet zoveel weten of durven te zeggen.
Speaker 2:Dus daarom is het ook de bedoeling, om met die live podcast in Koffiezaken iets meer interactie te hebben met ons publiek En ook ter plekke, om meteen te kunnen vragen aan studenten, wat ze nog zouden willen horen, wat ze nog zouden willen weten. Maar nu moet je nog wel veel bij hun gaan achtervragen. Dan ga ik wel afspreken met studenten, om te vragen wat vond je van die podcast, wat?
Speaker 2:wilde je nog meer horen. Wat vond je duidelijk, wat vond je niet duidelijk? Dus nu wordt dat heel intensief Veel tijd, ook veel moeite insteken, en we hopen eigenlijk, dat we met die podcast in koffiezaken dat dus kunnen vermijden Of dat we daar juist meer feedback krijgen van studenten.
Speaker 1:Dus het nieuwe concept gaat meer interactief zijn.
Speaker 2:Ja, dus we hebben nu altijd podcasts opgenomen op kantoor. We gaan nu dus de podcast brengen naar koffiezaken. Concreet een bedrijf komt naar een koffiezaak, we hebben een half uur podcast. Ondertussen kunnen een twintigtal studenten live meevolgen krijgen zij van ons een gratis koffie, een gratis brownie, en kunnen zij ook achteraf met dat bedrijf nog bijpraten.
Speaker 2:En kunnen zij nog een half uur, een uur vragen stellen. Waarom doen we dat? Op een jobbeurs ga je als student naartoe, en je gaat eigenlijk met twintig, dertig bedrijven praten, telkens vijf à tien minuten, maar je wordt volledig overladen met informatie, en elk gesprek apart is het ook vrij oppervlakkig. En vaak gaat een student er ook naartoe en zegt gewoon ja wie zijn jullie? Wat doen jullie? Zaken, die je ook gewoon vanop de website kan halen.
Speaker 2:De bedoeling van die podcast is, dat we eigenlijk een halve uur hun eigenlijk al heel wat vragen stellen, waar ze misschien zelf niet echt opkomen, maar die wel belangrijk zijn voor hun, om te weten, als ze een keuze maken voor hun eerste job of stage, en dat ze na die podcast de kans hebben, om vragen te stellen over, hoe ze hun eerste gesprek inplannen, hoeveel op sollicitatie gesprek, wanneer ze kunnen starten of hun stage doen, hoe ze zijn bij vakantiedagen.
Speaker 2:Dat je al die basisvragen voor hen stelt en zij die gesprek ook nog eens moeten aangaan.
Speaker 1:Wat is ook voor de bedrijven, wat ze normaal uit die jobbeursen zouden halen, zeg maar converteren van die contacten, kunnen ze hier ook wel gaan doen, zeg maar, de juiste mensen vinden kunnen ze eigenlijk ook fysiek dan gaan doen.
Speaker 2:Wat ik van veel bedrijven hoor, is, dat ze eigenlijk op jobbeursen helemaal niet meer naartoe gaan, om iemand te recruteren. Dat is vroeger wel gedaan. Vroeger g Ja, natuurlijk geïnteresseerd zijn.
Speaker 2:En dan zou je ook niet je moeite doen, om helemaal naar de koffiezaak te komen en half uur of een uur een podcast te volgen, en hopen ook, dat we die studenten, als die al geïnteresseerd zijn, door die podcast genoeg hebben geïnformeerd, dat ze daarna ook meteen kunnen overgaan tot de belangrijke vragen En dan meteen die stap kunnen z eerste gesprek of een eerste stage job, dus dat we eigenlijk Je hebt minder studenten, die je spreekt- maar de studenten, die je spreekt, daarvan weet je wel, die zijn geïnteresseerd.
Speaker 1:Het is kwalitatiever, authentieker, misschien de interactie.
Speaker 2:Ja, authentieker sowieso want je zit er niet strak in pak zoals op een job, Je zit er gewoon in de zetel met een koffie.
Speaker 1:Veel gezelliger.
Speaker 2:Absoluut. Dat lijkt me toch gezelliger. Ah, leuk, wat zou jij liever doen?
Speaker 1:Ik vind dit veel fijner dan een officecontext Absoluut. Het is ook gewoon leuker, om zo'n babbel te hebben. Dus ik zie het wel Super, zet het nog wel vast. Ja, sowieso Is er in de buurt en misschien een babbelshow doen straks.
Speaker 2:Binnenkort binnenkort.
Speaker 1:Uiteindelijk een podcast is een kanaal, een kanaal, dat wel blijkt te werken. Is dat misschien ook toeval of voor u juist een? slimme zet geweest, omdat dat een kanaal is, waar studenten juist meer gebruiken. Als we kijken naar bijvoorbeeld verkiezingen van de US, podcast werden bijna meer gebruikt dan een nieuws outlet. Hoe komt dat dat kanaal zo relevant is? Is dat de doelgroep? Is dat toeval Of did you strike gold?
Speaker 2:Om te zeggen strike gold. Daar zijn we nog wel ver vanaf. Initieel had ik gedacht, ik lanceer een podcast en ik heb meteen duizenden luisteraars. Dat is absoluut niet zo. Als je vandaag de dag een podcast online zet, en je hebt binnen de eerste zeven dagen meer dan honderd luisteraars. Dan zit je bij de top vijf procent van alle podcasts ter wereld.
Speaker 1:Wat.
Speaker 2:Ja, dus, dat heb ik zelf ook onderschat.
Speaker 1:Maar podcast wordt helemaal niet zoveel geluisterd.
Speaker 2:Maar ja, het is, waar je normaal gezien een reclamespot hebt online, die twintig seconden kijkt. natuurlijk kun je wel duizenden mensen in die 20 seconden een reclamespot hebben kijken, maar als je 200 luisteraars waar ons gemiddeld is momenteel hebt, die een half uur luisteren, dan is dat een volledige aula vol, die een half uur of een uur luistert naar jou.
Speaker 1:Als je het zo in vergelijking stelt, is het wel weer veel. En ook van dat reclamespotje hoeveel van die duizenden, dat er bereikt zijn, gaan uiteindelijk iets doen met het verhaal, dat daar gebracht is, tegenover bij u. Het is een kleinere pool, maar het zijn wel mensen, die echt gericht willen luisteren naar wat er verteld wordt.
Speaker 2:Dat is waar. Nu wil ik absoluut niet de vergelijking makeneling, een reclamespot van te maken. Maar om op je vraag terug te komen, het is natuurlijk gold. Het is gewoon een gemakkelijke manier, om die conversatie, die ik heb, met bedrijven, te delen, met andere studenten, omdat uiteindelijk, hoe je het draait of keert, elke marketing probeert, eigenlijk mond-aan-mond reclame te maken.
Speaker 2:Jij verkoopt bijvoorbeeld een product, laten we zeggen chips en jij probeert, via een reclame tegen zoveel mogelijk mensen te zeggen ik heb lekkere chips, koop ze alsjeblieft. Dat is, waar je eigenlijk waar Google voor internet en digitale media werkt. Peter Hoon mondeling gezegd elke marketingstudio is gewoon toch een nabootsing van dat persoonlijke gesprek, van die mond-aan-mond reclame, van uw marktverkoopspraatje. Nu, een podcast is gewoon gemakkelijk, omdat je een volledig gesprek kan delen met anderen.
Speaker 2:En mensen beginnen ook gewoon meer en meer podcasts te luisteren, zeker als ze dan op weg zijn naar werk of naar school, op de fiets, op de trein, in de bus, in de auto. Dus ja, en zelf luister ik ook gewoon heel graag podcasts. Dus het was een beetje die combinatie.
Speaker 1:Ja, en met het nieuwe concept, waar er ook fysiek wordt. gekeken of geluisterd naar de podcast. Stel, ik ben een student, en ik ken daar niemand. Wat doe ik dan? Moet ik nog steeds komen? We?
Speaker 2:hebben hier verschillende tafeljes opgezet. Je kan hier per twee zitten, per drie zitten, je kan hier ook alleen zitten, en je bent ook zeker niet verplicht, om hier met anderen te gaan spreken. Maar waar je tegenwoordig ook een grote vraag naar is, zijn runningclubs. Je hebt mensen, die allemaal trainen voor een halve marathon of een marathon, maar om heel eerlijk te zijn, zijn er maar weinig mensen, die echt graag lopen. Maar ze vinden het wel tof, om te gaan lopen in groep of met hun vrienden. Dus we proberen, dat na te boten.
Speaker 1:Gaan die mensen echt voor het lopen, of gaan ze voor het sociale, misschien zelfs romantisch zijn?
Speaker 2:Dat is het tweede punt. Ik denk, dat, als je ook naar een koffiezaak kijkt, de ene dag zijn er ook heel veel mensen, die hier alleen zitten, omdat een koffiezaak wel een gezellige omgeving is, dan is het ook wel gezelliger dan alleen op je kot te zitten of alleen thuis. Dus denk het er ook. als je alleen naar een podcast wilt komen luisteren, be my guest, absoluut En probeer misschien, hier iemand te vinden, die vrienden of vriendinnen, die een soortgelijke interesse hebben of een soortgelijke carrière willen volgen.
Speaker 1:Dat zou fantastisch zijn, dat zou fantastisch zijn. En als ik niet echt in de doelgroep pas van de topic, die besproken wordt, Stel, we hebben nu een podcast enkel voor economie-studenten.
Speaker 2:We hebben nu een podcast enkel voor economie-studenten, en we gaan verschillende bedrijven uitnodigen, consultants, iemand uit de FMCG's, uit de industrie, een havenbedrijf. Maar dit podcast vertellen is ook voor jou bedoeling, dat je gewoon een overzicht krijgt en ook een beetje geïnspireerd geraakt. Dus, ook al vind je het nu niet per se interessant of je valt niet meteen in de doosje op, ja, ik zou gewoon zeggen, je hebt niks te verliezen met hier een podcast mee te volgen, en je krijgt nog eens gratis koffie.
Speaker 1:Het is superlekker koffie.
Speaker 2:Ja, voilà En doodroep. dat kunt je wel heel breed pakken. Ik denk, een economiestudent, dat is alles van TW tot handelswetenschappen, maar ook KMO-management internationale ondernemen Dat valt er op zich allemaal onder Goeie richting, lekker gedaan. Absoluut, en ook bedrijven pakken het steeds breder. Waar vroeger echt enkel een TW of enkel een handelsingenieur werd gevraagd voor een vacature. gaan ze nu ook al kijken naar een industrieel ingenieur of een rechte student voor dezelfde vacature? Nu het?
Speaker 1:zonnetje schijnt. Het is een mooie dag.
Speaker 2:Ik denk, dat veel studenten nu buiten zitten, misschien op hun terrasje zitten.
Speaker 1:En er zijn misschien wel studenten, die denken zeg Lorenz, al die praten over carrière en over job, ik wil eigenlijk gewoon chillen, nu wil ik eigenlijk niet meer bezig zijn, maar die missen misschien het belang van die eerste stap. Dus een vraag, die ik eigenlijk al lang heb voor u Waarom zou een student hier tijd voor moeten maken?
Speaker 2:De studenten, die echt geïnteresseerd zijn en al beter zijn, die gaan waarschijnlijk live komen kijken. Iemand, die niet geïnteresseerd is, die gaat waarschijnlijk niet live komen kijken, maar voor die zijn er ook altijd achteraf nog de online versie nog de online versie. Als je nu het gevoel hebt, dat het allemaal nog te vroeg is voor je of dat je er geen zin in hebt, om er nu al mee bezig te zijn, dan ga ik je ook niet achtervolgen of pushen.
Speaker 1:Maar ik denk, dat er geen laagdrempeliger alternatief bestaat dan dit.
Speaker 2:Hiervoor moet je niet uit je kot gaan, je moet niet naar een jobbeurs gaan, je moet niemand contacteren. Je moet ook niks opzoeken over een bedrijf, over de website helemaal uitpluizen. Er zit gewoon een podcast op, en je hoort al van anderen, hoe zij het hebben gevaren. Dus als je dit al niet wil doen, ja, veel succes dan.
Speaker 1:Ja, ik had onlangs nog een goede vriend van mij, die ook op zoek was naar zijn volgende uitdaging, net afgestudeerd, en die had een gelijkaardig probleem. Die kwam naar mij en die vroeg Mille, wat is dit bedrijf? Wat is dit bedrijf? Ik krijg hier allemaal jobtitles op tafel liggen. Linkedin zegt, mijn skills matchen hiermee, en ik heb hem toen aanbevolen om ik denk je podcast van ASV te bekijken, en hij zei direct van dat is, wat zo'n consultant doet.
Speaker 2:Oké, om die menselijk te horen.
Speaker 1:Ik zou het zelfs soms durven vergelijken met op café iemand te leren kennen En gevraagd zoals je doet, wat doe je eigenlijk? Dat je gewoon een heel menselijke babbel daarover doet, dat je achteraf denkt van dat is eigenlijk wel een job, dat ik zou kunnen doen.
Speaker 2:Ja, het is wel heel interessant, dat je dat aanhaalt, want als ik soms een podcast maak met bedrijven, denk ik ook is dit wel echt, echt interessant.
Speaker 1:Met hoe je het ook draait of keert.
Speaker 2:Het is ook maar gewoon een gesprek, waarbij ze vertellen, wat ze doen en hoe hun projecten eruit of keert. Het is ook maar gewoon een gesprek, waarbij ze vertellen, wat ze doen en hoe hun projecten eruit zien, wat hun voordelen en nadelen zijn, hoe ze doodgroeien. Maar voor veel mensen is dat al verhelderend genoeg. Maar het is ook zo. Wij bereiden die podcast ook wel voor met die bedrijven, dus we gaan ook wel echt proberen met die bedrijven een compleet mogelijk beeld te geven van dat bedrijf En van hun beroep et cetera.
Speaker 2:Dus in een spontaan gesprek zou het misschien ook niet zo duidelijk overkomen Dus we bereiden dat wel voor. Wat ook belangrijk is we gaan daarbij ook wel, we pushen, we dwingen bedrijven eigenlijk, om ook de nadelen of de mindere leuke aspecten van hun beroep of bedrijf in kaart te brengen, omdat ja, dat is hetgeen, wat je ook op café wel hoort van iemand anders In een informele context heb ik dat ook wel eens zeggen. Ja, dat valt me tegen.
Speaker 1:De politiek de hiërarchie, de manager, dat kan af toe. hè Ja die zaken.
Speaker 2:Maar dus dat is hetgeen, waar we ook met die bedrijven Dus de good en de bad, dat ze echt een eerlijk beeld krijgen. Ja, er zijn ook al podcasts opgenomen, waarbij het bedrijf achteraf zei ja, we willen dat aspect of dat puntje er toch uit willen halen En die en die podcast zijn dan ook niet online gekomen die kan misschien nog later online komen als ze bijdraaien, maar tot nu toe zijn die niet online gekomen.
Speaker 2:Het is ook niet de bedoeling, om een hallelujah show te maken of een reclamespotje te worden. Het is de bedoeling, om een volledig en transparant beeld te geven. Eigenlijk de café praat, waar je zonder filter alles hoort over een bedrijf, over een beroep, die café praat misschien iets concreter, compacter iets formeler te maken. Dat is misschien wel de beste omschrijving van een podcast.
Speaker 1:Yes.
Speaker 2:Ja, Mulle, ik vind het wel echt een super goede host, Wint Dank je wel Maar maar we zitten al bijna aan een hal half podcast. Dus ik ga je wel, we gaan je laatst wel moeten afronden, dus als jij nog een vraag hebt.
Speaker 1:Ik heb een laatste vraag nog Ja Voor jou, oké, en die gaat over de toekomst, lorenz. Wat kunnen studenten, en misschien ondernemers, maar in eerste plaats studenten van jou nog verwachten in de toekomst.
Speaker 2:Het doel is sowieso, om het aanbod breder te trekken. Dus we hebben nu een podcast voor enkel economie-studenten. Vanaf september komt er ook een podcast voor industrieel en burgerlijk ingenieurs En komt er ook een podcast voor studenten productontwikkeling. Ah, top En daarna komt er ook vrij snel een podcast voor studenten in IT en data, en daarna gaan we nog verder uitbreiden. Ik denk aan studentenrechten, of er zijn nog tal van andere, of bijvoorbeeld mensen met een interesse in sales of mensen met een interesse in marketing.
Speaker 2:Dus we gaan wel meerdere podcasts maken, en we gaan die ook niet enkel in Antwerpen opnemen. We gaan ze ook uitbreiden naar Gent, leuven, brussel En hopelijk in de toekomst ook naar andere landen. Ik denk aan Nederland, duitsland, frankrijk zullen we wel zien. Mijn bedoeling is wel ook, om met die live podcast in Koffiezaken inderdaad wel de social running club te worden voor je carrière. Om daar rond wel een community te bouwen. Dus ja hoop ik, dat we ook gewoon wekelijks voldoende studenten hier kunnen verzamelen.
Speaker 1:Ja, fantastisch Sky is the limit, beetje hè.
Speaker 2:Ja, hoe verder je ook kunt raken met een podcast.
Speaker 1:Klein zweefvliegtuigje, ja Ik raak mijn podcast.
Speaker 2:Een klein zweefvliegtuigje, dat is de skydive, die ik zo net ga maken, maar oké, ja, ik vind het een mooie visie.
Speaker 1:Wat je doet voor studenten nu is mooi, het helpt. Het heeft mij al mensen in mijn kringen geholpen. Ze kunnen heel veel succes. Ik hoop, dat we dit binnenkort nog eens kunnen doen. Je weet, met mij als host of naar mij op de bank gewoon als host.
Speaker 2:Ja, wie weet, Je hebt dat heel goed gedaan.
Speaker 1:Ik ga je zeker vast nog eens vragen. Dank je wel.
Speaker 2:We gaan elkaar heel binnenkort wel nog eens kunnen zien, want op 29 april om twee uur gaat er hier in de Kupferhus op de Parijsmarkt nog een podcast worden opgenomen, en samen met KPMG Dat is de eerste voor de tijd. All right, ja Dus aan alle luisteraars en studenten Hou je socials goed in je gaten, want daar komt binnenkort alle informatie over En dan zie ik jullie hier gewoon Voor een gezellige koffie in de Cuperus.
Speaker 1:Heerlijk, i'll be there.