Sælgerklubben med Nikolaj Dyring: Tips til B2B sælgere og salgschefer, der ønsker udvikling, vækst og øget salg

1: Salg er et ædelt erhverv - Sælgerklubben, derfor giver det mening at gøre karriere indenfor salg, og derfor skal du behandle sælgere ordentligt

Nikolaj Bjerring Dyring Season 1 Episode 1

Send us a text

I den første rigtige episode af Sælgerklubben tager vi fat på det fundamentale spørgsmål: Hvad gør salg til et ædelt erhverv? Nikolaj Dyring deler sine personlige erfaringer som sælger og dykker ned i, hvorfor salg ikke blot handler om produkter, men om at skabe reel værdi for kunderne.

Du får også indsigt i:
✅ Hvorfor al værdi i en virksomhed starter med et salg.
✅ Hvordan salg kræver både mental styrke og en skarp balance mellem empati og drive.
✅ Hvad der gør en sælger til "erhvervslivets elitesportsfolk."

Gå på opdagelse i, hvordan dygtige sælgere skaber store resultater ved at fokusere på deres kunders succes og kontinuerligt udvikle sig selv – både fagligt og personligt.

Lyt med og få inspiration til at gøre en forskel for dine kunder og tage dit salg til nye højder.

Find mere inspiration og kontakt mig her:
🌐 www.talenthuset.com
🔗 Min LinkedIn-profil
📧 info@talenthuset.com

Tak, fordi du lytter til Sælgerklubben – podcasten for dig, der vil mestre det professionelle salg!

Din vært: Nikolaj Dyring
Stifter af Talenthuset - følg med på Talenthuset.com
Skriv direkte på mail til Nikolaj

Speaker1: [00:00:00] Hej og velkommen til Sælgerklubben. Jeg plejer at joke med, at der er to typer af mennesker her i verden, vi stadig gerne vil gøre grin med. Det var veganere og det var sælgere. Men jeg må jo tage fejl. Vi må ikke gøre grin med veganere mere, men sælgere, dem må vi stadig gerne gøre lidt grin med. Jeg snakkede med en telefonsælger den anden dag. Nu skal du høre, hvad jeg sagde til ham. Virkeligheden er jo, at jeg tror på salg af et enormt ædelt erhverv, og jeg har kæmpe, kæmpe respekt for sælgere, og det er det, jeg gerne vil tale med jer om i dag. Velkommen til Seniorklubben. I dag, mens jeg optager det her, så er det præcis 13 år siden, at min sidste arbejdsgiver gik konkurs, og det var faktisk kickstartet til, at jeg startede min egen forretning. Og når man så har været selvstændig i det er jo så knap 13 år, så har man jo mange kasketter på alle sammen. Jeg er bogholder, jeg er leverings ansvarlig, Jeg er udviklingsansvarlig, jeg er stifter, jeg er chef, jeg er har. Sælger jeg det hele? Men den titel jeg er mest stolt af, det er sælger. Jeg er sælger, og det er sjovt, fordi når man kommer fra fra den baggrund jeg har. Jeg har en kant mærker fra Handelshøjskolen i Aarhus. Og derinde hedder det ikke engang salg. Der hedder det Afsætning. Det skulle være meget finere. Det at være sælger har altid været noget, vi har set ned på.

 

Speaker1: [00:01:22] Og hvis jeg ikke kan blive andet, så kan jeg altid blive sælger. Men hvad fanden er det for noget? Grunden til, at jeg er så stolt af at være sælger. Det er dels fordi det er krævende. Jeg synes, det er et enormt ædelt erhverv. Der er rigtig mange finesser i det. Men så er sandheden jo også, at al værdi starter med et salg. Prøv at se der, hvor du arbejder. Alt andet end salg er jo rent faktisk omkostninger. Vi udvikler et nyt produkt. Omkostninger. Vi laver en marketing kampagne. Omkostninger Vi bedriver ledelse. Omkostninger Vi har et lager. Omkostninger. Alt andet end lige præcis der, hvor salget foregår. Det er omkostninger. Det er salget, der skaber fundamentet. Uden salg, så har du ikke en virksomhed. Det kan godt være, at vi har nogle it bobler, der kan boble op med noget og skabe en fantastisk værdi, hvor de en eller anden dag så kan skabe noget salg. Men i normale virksomheder, som vi arbejder med, så starter værdiskabelsen med, at der er et salg til nogen. Det giver en indtægt, som gør, at vi kan udvikle vores virksomheder og vores produkter yderligere. Vores mennesker yderligere og det her med om ikke andet, så kan man jo altid blive sælger. Det er sjovt, fordi der er jo mange sælgere i den her verden, som er blevet set ned på og er blevet kritiseret. Måske har taget det der med salg som et som et fravalg.

 

Speaker1: [00:02:47] Der er også mange, der går og bruger andre titler, fordi jeg er jo ikke. Nej, nej, jeg er account manager. Jeg er customer success. Hvad fanden ved jeg Et eller andet ikke? Der er kommet alle mulige fine titler, fordi det åbenbart ikke er fint nok at være sælger. Men som sagt jeg er stolt af at være sælger, for jeg mener, der er noget helt fantastisk ved det her ædle erhverv, der hedder at være sælger. Og jeg skal være ærlig og sige, at jeg kom ind i det ved et tilfælde. Fuldstændig tilfælde. Handelshøjskolen. Så arbejder jeg i supermarked branchen, og på et eller andet tidspunkt tænker jeg, at nu kunne jeg godt tænke mig at have noget fritid. Jeg arbejder enormt meget op mod 100 timer om ugen og tænker, at nu er jeg blevet far. Jeg kunne godt tænke mig at prøve at se det der barn, jeg har derhjemme. Så jeg søgte noget andet og ved et tilfælde kommer ind i det her firma, der laver salgstræning og ledelses træning. Men der leverer jeg jo bare undervisning. Men, men, på en eller anden måde, så dialogen med de her kunder og gode nye ideer og måder at gøre en forskel på. Det gjorde pludselig, at hov, jeg var jo også sælger, fordi jeg kom jo hele tiden med nye tanker til Hvordan kan vi gøre det? Hvordan kan vi gøre det? Og pludselig så havde jeg så mange projekter i søen, at jeg faktisk ikke kunne administrere flere selv og havde brug for noget hjælp, fordi det lykkedes faktisk at få lavet salg.

 

Speaker1: [00:04:10] Men det var baseret på nogle spændende tanker, nye måder at kombinere ting på, som vi godt kendte i forvejen, ud til nogle kunder, hvor det kunne gøre en forskel. Og det er faktisk der, hvor det ædle kommer ind. Den dygtige sælger brænder for at gøre en forskel for sine kunder. Ganske enkelt. Det er dér, man måler sin succes som sælger. Det er. Hvor mange kunder har jeg gjort en forskel for? Hvor stor en forskel har jeg gjort? Det handler ikke om, hvor mange varer har jeg fået proppet ned i halsen på nogen? Undskyld jeg siger det, så er det ikke det ædle del af erhvervet, der handler om. Hvor stor en forskel har jeg fået gjort for mine kunder? Og der synes jeg, det er rigtig interessant, fordi når jeg kigger. Jeg taler med rigtig mange virksomheder, træner rigtig mange sælgere. Og der bliver jeg tit spurgt Hvad er så den bedste sælger? Vi snakker personprofiler og sådan noget, ik? Hvad er den bedste sælger? Detaljer. Det er sjovt, fordi der er jo en, der er villig til at arbejde med sig selv. Det er en, der har nogenlunde styr på sig selv. Det er også en, der er enormt arbejdsom. Men, men, men. Der er sådan nogle yderpunkter i forhold til personligheden, som vi gerne vil have fat i.

 

Speaker1: [00:05:12] Vi vil gerne have en, der er selvmotiverende, har et drive. Kan sparke døre ind. Kan pushe, kan kan virkelig kan skubbe på og aldrig stopper op. Samtidig helt ovre i den anden ende af skalaen, så vil vi have en, der er empatisk og nærværende og interesseret og en god lytter. Og det er virkelig interessant, for det er faktisk menneskelige modsætninger, det her. Så på den, hvis vi siger det er en skala, der er her. Vi er pushy, og vi er udadvendte, og vi skal bare af sted. Og herovre er vi nærværende og til stede og viser oprigtig omsorg for og interesse i vores kunder. Så uanset hvor du er på den skala, så kan du lykkes med det. Men du skal lære at gøre det, som situationen kræver. Ikke det, der falder dig naturligt. Så man skal kunne switche på den her fine skala. Det er derfor, vi på nogle i nogle senere podcast kommer til at tale om det her med mental styrke. For uanset hvor du er på skalaen, så er der situationer, der kræver noget, der ikke er naturligt. Og så skal du kunne gøre det alligevel. Og essensen i mental styrke er faktisk ikke ikke at blive påvirket selv. Mental styrke er faktisk at sige det her, det er svært for mig, men jeg gør det alligevel, så synes jeg også selv er interessant. Fordi det kræver faktisk rigtig, rigtig meget. Samtidig er det nu, jeg kommer med den her cand.merc.

 

Speaker1: [00:06:26] Baggrund Men salg er jo også et af de områder, hvor du kan komme ind stort set uden en boglig baggrund. Og så kan du knokle dig opad og opad og opad og opad. Jeg har fået lov at møde mange sælgere, der kommer, og faktisk i et callcenter, hvor de kommer ind den første dag, hvor de nogensinde skulle arbejde med salg. Det var dér, de trådte ind ad døren, kommer som måske færdige gymnasieelever og tænker Jeg skal lige have et sabbatår og se, hvor langt de kan rykke sig bare i løbet af et par år. Det er først i et callcenter, så videre til det første måske kørende sælger job og videre til den næste og til den næste se, hvordan de kan udvikle sig helt enormt og skabe sig en temmelig succesfuld og ret profitabel karriere. Faktisk, hvis de gør det godt, og hvis de tager det seriøst, og hvis de øver sig, og hvis de gør sig umage. Fordi salg er jo også benhårdt. Du skal løbe nogle enorme risici hver eneste dag. Jeg driver som sagt min egen virksomhed, og hvis ikke jeg får noget solgt, så er der ingen penge. Ganske enkelt. Og jeg kan køre. Jeg bor i Jylland. Jeg kan køre en tur til København til et vælgermøde, og jeg ved da ikke, om i dag er en bare en dum omkostning. Jeg får ikke solgt noget, eller om det bliver en vildt profitabel dag, fordi jeg lykkes.

 

Speaker1: [00:07:35] Og det er jo nogle af de risici, man løber som sælger. Man skal hele tiden prioritere sin tid og sin dag og sine indsatser. Noget giver nogle giver og giver noget retur, og noget giver ingenting. Hvis du har en vis del provision i din aflønning, så kan du jo godt mærke, hvor ondt det gør nogle gange, når du er kommet til at spilde din tid. Og som sælger er der jo ikke noget, der hedder en sur thing. Du kan ikke vide med sikkerhed. Jeg ved bare, at hvis jeg gør det, så kan du altid bliver der bliver der genereret en indtægt ud af det? Det gør der jo ikke. Nej, jeg ved, at hvis jeg kører til ti forskellige potentielle kunder, så kan det være, at min erfaring siger mig, at de 3 af dem rent faktisk bliver kunder. Men de 7 af dem var spild af tid. Og så vil nogen sige så kan du bare blive hjemme, så har du ikke spildt tid med de 7. Nej, jeg har heller ikke fået de 3, og på den måde, så skal sælgeren faktisk være modig og være villig til at kaste sig ud i det og løbe nogle risici og tage nogle chancer. Og vi skal også helt tilbage for for cirka 100 år siden, der talte man jo om det her med at være. Der var to sælger typer i verden. Der var Honda, der skulle ud og jage de nye kunder, og der var farmeren, der skulle udvide de eksisterende.

 

Speaker1: [00:08:36] Men virkeligheden er bare er rigtig, rigtig mange af os. Vi skal have begge dele. Vi skal sørge for at servicere vores eksisterende kunder, sørge for at der er sat hegn rundt om den omsætning, vi har i dag, og den samhandel vi har i dag. Komme med nogle nye ideer til, hvordan vi kan gøre en endnu større forskel for de eksisterende kunder. Men vi ved også alle sammen, At alle kunder forsvinder en dag. Der er ingen af de kunder, vi har i dag, som er der om 1000 år, og der kan også være nogle af dem, der er væk, når året er gået. Så vi skal også altid være på jagt efter nye. Og den her fokusering og prioritering af tid, de mange bolde i luften, de mange snitflader både eksternt og internt. Det kræver også noget af sælgeren. Jeg har fået lov at lave en del talentprogrammer inden for salg, hvor. Hvor man ser vi siger, at den gode gamle klassiker var. Jeg vil gerne være kørende sælger. De der kørende sælgere ser ud som om de har det helt vildt sjovt. Når de kommer ind på kontoret, så er der altid gode historier, og det spiller bare. Hold kæft de karismatiske og de får lov at tage på skiferie med kunderne eller tage på festival med kunderne eller Le Mans eller hvad det nu er. Det må være det fedeste ved at sælge, og de har firmabil.

 

Speaker1: [00:09:43] Det vil jeg fandme også. Og så er der en del virksomheder, der har opdaget, at hvis man bare tager en internt bare undskyld. Hvis man tager en intern sælger eller en butiks sælger eller hvad man nu har givet dem bilnøgler og siger Værsgo at kør. Nu er du ekstern sælger. Så pludselig opdager de, hvor krævende det er, og der er en meget, meget stor rate, der falder fra. Det er faktisk derfor, vi har lavet nogle talentforløb for sælgere, hvor vi har konverteret dem fra, fra intern eller butik sælgere og B2B og så over til kørende sælgere. Ved at give dem et toårigt træningsprogram, så de kan blive klædt på til de udfordringer, der rent faktisk er som sælgere. For det er ensomt, Det er hårdt, det er fuld af afvisninger. Det er fuld af skuffelser. Altså klassikeren, når man kører til den anden ende af landet, og så pludselig, når mødet bliver aflyst. Jeg havde en for tre uger siden. Jeg mangler 200 meter. Jeg har siddet i bilen i tre en halv time. Jeg mangler 200 meter fra at ankomme til mødet. Så kommer der lige et lille opkald. Jeg er desværre nødt til at aflyse mødet. Yes. Men det er bare en del af det. Så der er også skuffelser. Der er overraskelser, der er afvisninger, og oven i det, så skal man selvfølgelig også levere en masse af det, der er nødvendigt. Det vil sige at følge op på alle de mange ting, der skal følges op på.

 

Speaker1: [00:11:00] Der skal jo laves CRM rapporter, der skal håndteres, reklamationer, der skal håndteres rigtig mange ting. Men en dygtig sælger kan godt håndtere det her og trives i det og elsker de mange snitflader og opdager rent faktisk, at det er okay at jeg ikke. Det er lidt den her gamle Formel 1 citatet, at hvis du har 100 % kontrol over det hele, så kører du ikke hurtigt nok. Og det er jo også det, man oplever som sælger. Og så når man på et eller andet niveau til et niveau som sælger og siger, at nu kan jeg ikke kapere mere, jamen så kræver det næste skridt. Det kræver nye måder at tænke på. Så skal man genopfinde sig selv igen. Se, hvor meget kan jeg automatisere, og hvor meget kan jeg fast udlicitere det arbejde, jeg har lagt over til til nogle andre funktioner? Og hvordan kan jeg optimere de daglige processer mest muligt, så jeg måske lige kan løfte mig 20 procent igen, så man også som sælger konstant nødt til at genopfinde sig selv. Samtidig med at man selv har ansvaret for det hele. At prioritere sin tid og fokusere helt enormt. Og så er det jo rigtig, rigtig interessant. Jeg plejer at sige, at at sælgere de kørende sælgere, det er erhvervslivets elitesportsfolk. Og så er det endda ikke helt rigtigt. Fordi hvis du nu. Hvis du nu er en fodboldspiller.

 

Speaker1: [00:12:15] Dygtig fodboldspiller, så ved du godt, at du skal præstere på onsdag klokken 18, når I skal spille kamp. Men som sælger, så kan det være om 10 sekunder. Så er det hver dag, der er en præstation. Og der er faktisk ikke I modsætning til hvis du spiller fodbold eller dyrker en eller anden anden idræt, så er der nogen der klapper. Hey, du vandt sølv. Hvor er det flot! Det kan du ikke bruge til en skid, når vi sælger, vel? Der er kun en der vinder ordren. Der er en der vinder og resten har tabt. Jeg sidder her og optager, og jeg har her min min telefon. Den kan ringe når som helst med noget vigtigt, hvor det er et præstations øjeblik, hvor jeg bare skal slå til som sælger og lykkes og gør en forskel. Og de er dygtige sælgere. De er klar til at skifte om på den med det samme. For mange år siden mødte jeg ude i Bilka noget familie, og jeg kan huske, hun sagde til mig Ej, Nicolai, nu skal du høre. Der var en, der ringede til mig fra og så en eller anden virksomhed, som jeg havde arbejdet med perifert i den periode. Han var lige så irriterende som dig. Okay, jamen det var også noget med, at ikke rigtig ville bare lade den glide af. At være lidt pågående, være lidt vedholdende, være lidt fastholdende i at prøve at få en samtale i gang. Det var åbenbart sådan jeg blev set, for jeg var jo ham sælgeren der der laver det der forfærdelige noget.

 

Speaker1: [00:13:39] Oven i det skal vi også have smidt i hatten. At sælgere kan man jo ikke stole på, vel? Der er bare nødt til at sige, at sælger du ikke kan stole på, de har en meget, meget kort karriere. Ganske enkelt, hvis man som sælger ikke kan blive stolet på, jamen så får man jo ikke noget gensalg. Og uanset hvad for en branche vi bevæger os rundt i, så er brancherne ret små, og de snakker jo sammen. Så ganske enkelt. Hvis du. Hvis du lyver for en kunde. Snyder en kunde. Ikke leverer det lovede? Ikke gør det. Jamen så skal du godt nok være heldig for at få en chance hos en af konkurrenterne, fordi du ryger ud der hvor du er. Fordi lige pludselig så flygter kunderne, og så flygter arbejdsgiverne. For dig som sælger. Så det kan godt være, vi har et dårligt renommé, men det er faktisk ubegrundet, fordi dem med det dårlige renommé, de forsvinder meget, meget hurtigt. Så jeg er stolt af at være sælger. Det er også lidt fedt og giver et kick. Ikke fordi det er så målbart. Yes, der kom sgu lige en ordrebekræftelse der skulle afsted der, fordi der var lige et et et. Ja ik? Og jeg elsker at tracke i min CRM og se jeg har de her salgsmuligheder. Hov. Den skal lige rykkes fra salgsmuligheder til møde mødet booket.

 

Speaker1: [00:14:50] Hov, den skal lige rykke fra fra mødebooking til mundtlig accept. Hov, den skal lige rykkes fra mundtlig accept til aftale indgået. Yes! Det giver et kick det der og hele tiden prioriteres. Jo, den der, den er ikke rigtig rentabel. Og der er jeg måske ikke den rigtige leverandør. Det er der også noget erkendelse i at sige det der. Der er jeg faktisk ikke den rigtige, men måske den videre til nogle andre. Men det her fokuserer sine indsatser på det rigtige. Jeg synes, at salg er et enormt ædelt erhverv, fordi dygtige sælgere skaber en enorm værdi for sine kunder. Den dygtige sælger ved også godt, at det handler faktisk ikke bare om produkterne, vi sælger. Nej, for vi som sælger er en stor del af produktet. Det er vores rådgivning, vores vejledning, vores hjælp til implementering af løsningerne. Det er jo rent faktisk der, værdien kommer. Det er dér, vi får skabt en rigtig, rigtig fede værdi. Det er der, vi forstår at koble vores produkter ind i værdikæden hos vores kunder og vise, hvor kan vi gøre en forskel. Når I får tilpasset vores. Vores vores EFU. Det udbytte vi nu har. Præcis hvad den virksomhed har brug for. Når vi sætter os ind i kundernes forretning og forstår hvor kan vi gøre en forskel og kommer med de. Jeg har faktisk noget, jeg godt kunne tænke mig at præsentere dig for. Har du tid i næste uge? Er det ikke sjovt som sådan en formulering? Hvis man havde været en seriøs leverandør i fortiden, og man så ringer til en virksomhed og siger jeg har noget, jeg har gået og tænkt over.

 

Speaker1: [00:16:16] Jeg har da en idé i det, jeg godt kunne tænke mig at prøve at vise dig. Det er sjovt, som det åbner døre, og det giver mødet, fordi der er en track record, der viser. Jeg plejer jo at levere. Jeg plejer at være en man kan tage seriøst, og den dygtige sælger går jo altid og tænker på hvordan kan jeg hjælpe denne her virksomhed? Pludselig så en historie i medierne om dem og dem og dem. Jeg kan huske en virksomhed, jeg arbejdede med eller havde arbejdet med. De kom ud med deres årsregnskab og deres CFO. Må det være ham, der står for økonomien og siger nu? Nu vokser markedet ikke mere, så nu skal vi kæmpe om markedsandele og markedsandele. Så tænker jeg salgskompetencer, så må jeg jo tage fat i dem og sige Jeg kan hjælpe jer med at sikre de bedst mulige salgskompetencer. Så der er jo altid nogle åbninger. Det er uanset om man tænder radio, tv, går en tur i skoven, så kommer der ideer og tanker til den engagerede sælger om hvordan kan jeg rent faktisk gøre en forskel for mine kunder? Og så er det bare om at få dem skrevet ned, Lav en plan og få handlet på det. Så næste gang du hører kritik af valg af salgs erhvervet. Ikke bare ignorere.

 

Speaker2: [00:17:22] Det.

 

Speaker1: [00:17:23] Salg er ædelt salg. Gør en forskel. Og alle, der har succes med salg, de er sindssygt dygtige til at gøre en forskel for deres kunder. Det var faktisk, hvad jeg havde at byde på i dag. Tak for din tid. Hav det fantastisk derude.