
Fanget på Flue
Er du fluefisker på jagt efter den store havørred? Så lyt med her, hvis du høre de bedste tips, tricks og røverhistorier fra Kysten. I hvert afsnit møder du Danmarks mest inspirerende kystfluefiskere, som deler ud af deres viden om fisketeknik, grej, og fluebinding. Vil du nørde med?
Fanget på Flue
#1: Mytiske Møn - Mikael Tange
Møn danner rammen om lystfiskerens hedeste drømme med sine imponerende hvide klinter og store sølvblanke havørreder. Denne episode tager os med på en guidet tur rundt om den fantastiske ø i selskab med fiskeguide Mikael Tange, der efter en karriere i politiet nu hjælper andre med at finde fiskene på Møn.
Vi får en rundvisning til øens bedste fiskepladser og får lov til at kigge i Mikaels flueboks, som afslører hemmeligheden bag succesfuldt Møn-fiskeri: simple, mørke fluer med fluorescerende øjne, som står i skarp kontrast til det kalkede vand. Denne enkle tilpasning af fluemønstret transformerede Mikaels fangstrater i vande, som mange anser for umulige at fiske i.
Hør også om:
• Michaels rejse fra politibetjent til professionel fiskeguide på Møn
• Møns alsidige kyster tilbyder alt fra dybe revfiskerier til fjordlignende bugte
• Skarvkolonier skræmmer mange fiskere væk, men de store havørreder er ligeglade med fuglene
• Tips til grej: klasse 6-stænger, WF-flueliner og full-frame fluehjul fungerer optimalt på Møn
SHOWNOTES
https://www.instagram.com/troutpointer/
Skilterevet
54°56'49.1"N 12°32'22.9"E
Nyord
55.043482, 12.183230
Pomleerende, bugten til venstre
55°00'42.2"N 12°30'24.3"E
Halfmoon Bay, Jydelejet
54°58'59.4"N 12°32'42.9"E
Gulvtæppet
54°58'48.5"N 12°32'50.9"E
Skansevej
54°56'38.3"N 12°30'51.5"E
The Outpost Camping
https://www.instagram.com/liselund.outpost
Trutta Conventus Fly Fishing Festival
https://www.instagram.com/truttaconventus/
Vært: Troels Matz
Kontakt: troels.matz@gmail.com/ 31 24 07 87
Artwork: Jonas Nørregaard
Er du klar til Møn? For mig, der har Møn fået mytisk status.
Speaker 2:Og jeg kan ikke tænke på den ø uden at drømme om de store, smukke havøreder, der svømmer rundt langs den hvide ø Samtidig, der danner Møns natur, fuldstændig gule, smukke rammer. Omdder, der svømmer rundt langs den hvide ø Samtidig, der danner Møns natur, fuldstændig gule, smukke rammer om en hver fisketur. I mine øjne, der blinker, alle lamper, lysende rødt og den værste fiskefeber raser bare ved tanken om Møns kyster. Derfor har jeg allieret mig med fiskeguide Michael Tange, som bor og arbejder på Møn.
Speaker 2:Michael har lært Møn at kende på den hårde måde, og for eksempel fandt han hurtigt ud af, at den traditionelle flueboks ikke altid var god nok til Møns kredsende havøreder.
Speaker 2:Så selvfølgelig skal vi høre, hvad der skal til for at overliste en af de store. Men Møn er også en stor ø med utallige pladser og nogle gange fiskevand som mest af alt minder om skummemælk, når klinten endnu engang har blandet sig i din fisketur Og kan man fange havøjder i den slags vand. Ofte er en man tror, siger Michael, og derfor skal der snakkes, pladser, fiskestrategi og grej, så du bliver fedt for fejk til en omgang møg med flugestangen i hånden. Rigtig god lytter, Michael. tak, fordi jeg måtte kigge forbi og sikke en mancave vi sidder i.
Speaker 3:Jamen selv tak Godt at have dig.
Speaker 2:Vi sidder her i dit grejrum ved gasovnen. Det er en kold februardag, iskoldt derude. Hvad sidder vi her? under 8-9 flue stænger, og der er billeder fra kysten og fangster og havrede plakater og det hele. Hvad er?
Speaker 3:det egentlig for et rum vi sidder i, vi sidder i mit frirum. Det er vigtigt for mig at have overblik over alle de ting jeg har. Man samler jo rigtig mange ting, når man især er løsfisker. Og det der med at have det stående inde i et skab eller nede i nogle kasser ude i garagen, det dur bare ikke for mig. Jeg skal kunne se hvad jeg har, fordi det er nemmere at gå hen og tage det på en hylde end at skulle finde det i en kasse, hvis der lige pludselig er gode forhold på sydkysten.
Speaker 2:Det er jo nok en værd at løse fiskerstrøm, sådan et rum her, der kan tørres vader, så linekåen ligger klar, og man Præcis, Det gad jeg godt selv at have det her. Men inden vi sådan rigtig går i gang, Michael, kan du så ikke bare lige sætte et par ord på hvordan er fiskeriet her på Møn Sådan lige for tiden? Vi er jo røget ind i noget værre vinter nu, med lidt småis på vandet i Vigene og sådan noget Hvordan har det været de sidste par uger.
Speaker 3:Det har været svæ. Vi har haft en del vind fra øst, og når der kommer vind fra øst så har det tendens til at plumre noget af alt det her sediment, altså kalk og krite, op som er ude langs klinten, og så bliver det skøjtet ind langs bredden, ind langs stranden, faktisk hele vejen rundt om øen. Så det er svært at finde noget godt fiskevand. Udover det, så har det været lidt sværere end sidste februar at finde fiskene. Det er som om at de går lidt mere i stimer nu her, når vandet er så koldt som det er. Så du skal bruge nogle rigtig gode vaders og gode vaderstøvler og varme sokker hvis du skal ud og gå alle de kilometer. Det kræver lige pt for at finde de fisk der er.
Speaker 2:Der skal tages nogle kilometer igennem.
Speaker 3:Ja, man skal være mobil i sit fiskeri og ikke bare køre ned ved parkeringspladsen og så kaste ud og stå der en times tid og så køre igen, uden at fange noget.
Speaker 2:Men nu spørger jeg, måske det dagens dummeste mødespørgsmål. Du nævnte sedimentet før, ja. Er det overhovedet til at fange en havred af det, når det er, det der kakaofarvede vand?
Speaker 3:Ja, det er det helt sikkert, og der er rigtig mange der tror, at når de ikke kan se noget, så kan havreden heller ikke se noget. Men sådan er det jo ikke. Havet af en jæger om natten Den jæger og ser skyggen af fluen, og den har føleorganer ned ad lidt lang siden, så den kan føle små vibrationer og bevægelser i vandet. Så det er det Hovedreglen. Det er hvis du kan se dine egne vadestøvler når du står i vand til knæene, så skal du fiske, så skal du simpelthen bare stille dig ud, og så skal du.
Speaker 3:Fiskeløse Fisken er mindre sky når vandet er lidt plummet, den er ikke så bange for de her fare, der kommer op for oven, altså ting af skarv, og så har den sværere ved at se dig. Nogle gange så hugger de jo helt lille med stangspidsen. Når det er, at man står i det her sedimentholdt i vand, det lyder fedt, det er fantastisk. Jeg ved ikke, om jeg skyder mig selv i foden ved at sige det her, men når folk kommer frem til en fiskeplads og ser at vandet er plummeret, så kører de igen. Men jeg fisker der, så jeg regner lidt med, hvis der er nogen der lytter med her, så næste gang de kommer frem til noget sedimenthold i vand. Så går de lige ud og tjekker om de kan se deres vadestøvler når de står i vand til knæene, og hvis de kan det, så skal de bare fiske.
Speaker 2:Så er det bare fluen i vandet. Ja, vi skal rundt om en hel masse emner. Vi skal på guidede tur rundt om møgen. Vi skal have en masse tips til fluer, til grej. Vi skal også høre lidt omkring møgen som fiskedestination, måske lidt omkring, hvad fremtiden bringer. Men du er jo fiskeguide her på møgen. Ja, inden vi sådan rigtig går i gang, kan du ikke sætte lidt ord på dig selv, og hvordan er du endt som fiskeguide på Møn?
Speaker 3:og er det noget du lever af? fuldtids? Ja og nej for at svare på dit sidste spørgsmål, men det kommer nu. Jeg har i rigtig mange år været ansat i Nordsjællands politi, og oppe i Nordsjællands politi og op i Nordsjællands politi, der havde de en fiskeklub i politiet, og dem begyndte jeg så at være mere og mere sammen med, fordi jeg kommer fra en baggrund med en far, der havde en sportsforretning, der solgte fiskegrej, og jeg har fanget en masse fisk her rundt omkring. Men da jeg liges for 20 år siden, så begyndte jeg så at genfinde fiskeriet ude på Øresund og fange torsk, og til sidst endte jeg på kysten efter havadet med en flugestang. Og jeg har så gennem politiet haft mulighed for at komme en tur til Grønland i to år og være politimand deroppe og hvor jeg har haft held med at fange en masse smukke, flotte og store fjeller på flue og på spind. Og da jeg så kom hjem derfra og fandt ud af, okay, der er måske mere i livet end bare politiet, så jeg begyndte at søge rundt omkring, hvad er egentlig et godt fiskevand? Og der er Møn jo bare exceptionelt. Plus er jeg mere eller mindre lokal.
Speaker 3:Jeg er født inde i Stege, men har boet det meste af mit liv, hvor de bor. Så selvfølgelig har turen gået herned til mange gange, også for at fiske. Og af en eller anden mærkelig årsag der fik jeg et opkald fra projektlederen fra Fishing Zealand en aften. Han spurgt, om det ikke kunne være noget for mig at være ungekoordinator, som det hed på det tidspunkt, altså simpelthen have jobbet i politiet, men også være ungekoordinator i Fishing Zealand og tage med ud og fiske med en masse børn og unge mennesker som måske ikke har prøvet at fiske før. Og det sagde jeg ja til.
Speaker 3:Når man er fiskeungeguide, så skal man også være uddannet og certificeret fiskeguide. Så det blev jeg. Solet i snibbolden, blev større og større, jeg havde mindre og mindre tid til politiet, og til sidst tog jeg den beslutning, at jeg satte sig på Fishing Zealand og så selvstændig guide ved siden af Fishing Zealand og så selvstændig guide ved siden af. Som selvstændig guide vil jeg ikke kunne leve det liv jeg gør nu. Men suppleret med den indkomst jeg har fra Fishing Zealand og alle de events og fiskeoplevelser vi laver via Fishing Zealand, der har jeg mulighed for at opretholde et fint liv.
Speaker 2:Det lyder ikke som nogen tosset cocktail.
Speaker 3:Det er jo en drengedrøm der er gået i opfyldelse, fordi hvem har ikke lyst til at leve af sin hobby? Jeg føler mig rigtig privilegeret over at jeg har fået den mulighed at have tid til at tage ud og fiske med mennesker som måske ikke har prøvet det før for. Og den glæde ved at kunne give andre en oplevelse, at se et barn måske fange sin allerførste fisk, om det så er en lille skal i en sø eller om det er en stor og flot havade, det er sådan set for mig ligegyldigt. Det handler om oplevelsen for den her person. Det er det, der er fedt for mig at se. Kommer jeg også fra et job hvor det måske ikke altid var rosenrødt i politiet, men simpelthen at kunne tage det positive i ens job og så simpelthen gøre det til noget, der driver en fremad, det er jeg rigtig glad for, at jeg kan.
Speaker 2:Men nu sidder vi jo omgivet. Jeg kan se, at der også er gemt et par spinnestænger her i din grejsamling, og du kommer lidt rundt i spin og i flue. Men nu er det her jo en fluepodcast, og kan du ikke prøve at fortælle lidt omkring, hvad fluefiskeriet giver dig? Jeg kan jo sådan se på din Instagram, at fluefiskeriet fylder en hel del.
Speaker 3:Hvad kan fluefiskeriet for dig? Ja, det er hukket. Det er, når man får hukket, når man får hugget, når den simpelthen man har direkte kontakt til fisken. Man holder flugelinjen i hånden ved at trække den ind, holder en lille pause, trækker igen og så bliver den stram, så er der stram linje. Det er det lige præcis jeg lever for i flugfiskeri, det er det der tug.
Speaker 2:The tug is the drug tror jeg, man siger jeg kan bare simpelthen ikke være mere enige. Det hug, der man mærker i hånden, det kan bare noget. Men inden vi sådan rigtig begynder på guide-delen og går ned i materien, på selve møn, så prøv lige, har du sådan et møn-moment du måske kunne dele? Sådan der, hvor møn og fluefiskeriet og Michael Tange, det gik op i en højere enhed, og du tænkte, nu er den der, det her, det er en af de store øjeblikke, det vil jeg sige hele januar 2024,.
Speaker 3:det var en af de øjeblikke Jeg ved godt, det er jo ikke et enkelt øjeblik, men det er faktisk en hel måned hvor alt det bare klappede. Jeg havde boet her i et års tid på det tidspunkt og havde fanget en masse fine fisk osv og var lidt sur på det her sediment som gør at vandet er uklart. Men så fik jeg nogle tips fra nogle af de her rigtig gavede gamle fiskere der bor hernede prøv at fiske med noget mørkt i stedet for. og det giver jo rigtig god mening, fordi når vandet det er lyst og der kommer noget mørkt igennem, så er du nemmere ved at se det end hvis du, for eksempel, trækker en helt hvid rejeflu igennem sedimentet. og dag til den anden der blev mit fiskeri ændret 100% Og kunne fange fisk steder hvor man måske troede det var umuligt. men fordi at du havde drivet, fordi du netop havde den her fornyede energi og håb i form af nye fluge mønstre osv.
Speaker 3:jamen, så var det bare lige pludselig. jeg vil ikke sige nemt, men det var dejligt roligt at vide at jeg fangede måske i gennemsnit et par tur, to-tre fisk eller noget i den retning. Men når man tænker på at det var i januar, så synes jeg, at det var en god statistik. Ja, for fanden, da Jamen, det kan bare noget. Og lige pludselig have den der tro på det også, at det du gør, det virker. Fordi så bliver du også mere afslappet i måden du kaster på, i måden du trækker ind på, og du bliver mere rolig i hvordan du udvælger dine pladser eller hvordan du går til pladsen, i stedet for bare at skynde ud og maskinefiske og så bare vade ud i en fisk, som selvfølgelig forsvinder under benene på dig. Men simpelthen bare være mere rolig i det fiskeri. Det var hele januar 2024.
Speaker 2:Vi skal nok vende tilbage til flueboksen. Den ligger ved siden af dig. Vi har lige snigekigget lidt i den, og det kommer vi meget mere ind på. Men kan du ikke, michael, prøve at tage os lidt rundt om det ø vi er på nu, sådan Møn som fiskeplads, og måske prøve at komme ind på et par gode pladser på Møn, sådan set med dine øjne? Nu har du en del års erfaring. du har været ude med mange gæster. Hvis man ikke er super kendt på Møn det er jeg ikke selv jeg har selv fisket mest op på den nordlige del, men er lidt blank på mange af de andre pladser.
Speaker 3:hvis du sådan skulle komme med et par tips til nogle pladser, der sådan overall fungerer godt, sådan lidt rundt på øen, ja, Møn er en ø, og vi er så privilegerede af stort set lige meget hvilken vej vinden blæser, så kan du finde en fiskeplads, der passer til det. Vi er jo ret udsat for vind og vejr hernede, så vi er nødt til også at køre derefter. Selvom der måske ligger i kortene, at der er gode forhold på sydkysten, så kan det godt være, at stort set alle de underlag som du kan finde rundt omkring i Danmark Altså vi har fjordbund, vi har sand med meget lidt bevoksning, vi har store muslingebanker, vi har masser af rev, vi har tangskoge og der er leopardbund rundt omkring. Så der er det hele her, hvis jeg skal nævne nogle enkelte pladser.
Speaker 2:Du kunne prøve sådan at nævne nogle pladser af hver type.
Speaker 3:Hvis man vil have det vilde revfiskeri, hvor du kan gå langt ud og du fisker ud over dybt vand, så vil jeg klart søge længere ud østpå, altså ud mod Klimten. Der ligger en masse rev for enden af noget der hedder Fyrvej, hvor Møns Fyr ligger. Der ligger blandt andet Skilderevet, og Skilderevet er selvfølgelig et rev. Du kan komme langt ud, og du kan fiske ud over rigtig, rigtig dybt vand. Der er store sten, der er masser af ulegræs, og så er der muslinger. Det er et sted, der bliver taget rigtig, rigtig store fisk. Når de kommer ind, når sillene kommer ind og bliver jagtet af de her store havrede Og hvornår er det typisk, michael, når sildene kommer ind, ja, det er jo gerne marts-april Der begynder i hvert fald nogle sild at blive skyllet op i stormene. Så kan vi se at når de begynder at ligge på stranden, så er det nu vi skal ud, så er det bare ud med en stor tobisfluge. Der findes ikke en sillefluge, det ville nok være for stor at kaste, men tag en lidt større fluge og så bare træk den hurtigt ind.
Speaker 2:Det er en god turbisimitation Ja.
Speaker 3:Det kan ikke gå galt.
Speaker 3:Nej, og så er der en overset plads over på Nyår, som er den her lille ø der ligger i forlængelse af møgen, nyor. Der er fjordbund, der er meget fjordbund deromkring, og det er jo en god vinterplads. Hvis man kører til Nyor og bare fortsætter lige ud indtil man overhovedet kan komme længere, så kommer man til en lille parkeringsplads, og det er også med skranter. Man skal lige være lidt forsigtig, når man går ned ad dem. Men det er med leopardbund og med fjordbund og den her lidt mudrede bund man vader rundt i dernede. Den kan også noget, og der er rigtig mange mennesker der vælger ikke at tage derovre og fiske, fordi nu er de på møen, så skal over til nyårsfisk. Men det er et rigtig godt sted at fiske når vinden kommer fra øst. Så er der en af mine egne personlige favoritter, det er Pomlerand.
Speaker 3:Pomlerand, det er også en masse små rev og større rev der går ud inden for kysten af. Der er kæmpestore sten, det kan være svært at vade der, men det er også et sted der trækker rigtig mange store fisk forbi. Pomleranden har bare noget Når de kommer til Pomleranden, så plejer det at gå længere øst over, altså mod højre. men hvad de ikke ser, det er, at hvis man går lidt til venstre, så kommer der en lille bugt ind, hvor der også er rigtig, rigtig gode forhold at fiske i. Så hvis fisken ikke bider derude til højre, når du kommer ned, går til venstre i bugten Lille flue Langsomt ind.
Speaker 2:Så nogle gange kan man se trykbølgen efter havreden, efter Howard. Det kan heller ikke helt komme ud udenom selve Clinton. Jeg havde besøg af Andreas Mørk i et tidligere afsnit, der også var rigtig, rigtig glad for Møn. Jeg ved, i kender hinanden lidt, men han sagde det der, at han på en eller anden måde var hans bil altid på magisk vis styret udenom Klinten. Men det er jo måske sådan den mest ikoniske plads på Møn, sådan set med fremmede øjne. Det er i hvert fald nok noget, der skulle prøves.
Speaker 3:Hvad kan du sætte ord på den. Jeg har fisket alle pladserne på Klinten, helt fra Mønsfyr og så hele vejen over til Pomlerandet, taget dem alle sammen. Fælles for alle pladser, det er, at du skal mere eller mindre arbejde hårdt, dels for at komme dig hen, men også for at komme op igen. Nogle mennesker vil helst parkere bilen, så vil de gå lige ned og fiske, men sådan er det desværre ikke ude på Klinten. Hvis du holder i Klinteskoven, så skal du finde igennem skoven og gå ned ad nogle trapper. Hvis du tager nogle af de mest kendte pladser derude eller mest ukendte pladser vil jeg kalde dem, men for mig er det nok de mest kendte pladser Det er en kæmpe plads, jo, det er det, men der er pladser på pladsen. Hvis du går igennem Jydelaeret det er sådan en en kilometer lang nederagående bakke kommer du til en trappe, går ned ad den, og så ser du bare klinten. Så er der hvide sk til både højre og venstre, og nogle gange helt hvidt vand, andre gange helt krystaltflat vand. Der er nogle pladser der, som folk fravælger, fordi du skal faktisk kæmpe for at komme derhen.
Speaker 3:Dels skal du gå kilometer og så vade ned ad de her trapper. Men når du kommer ned, så er der også store sten du skal gå på, du skal forbi et lille skræde og der er væltede træer, men der kan du komme hen til noget der hedder Thyrens Røvehul, hvor der er et rev der hedder Harfugl Bæge, der starter Harfugl Bæge. Det kan man faktisk se på Google. Så hvis man sidder med telefonen mens man hører det her, så prøv en gang at google jydelejre og så zoom ind og ud, indtil du finder en hesteskosformet rev, en af de rev. Det er simpelthen sublimt.
Speaker 2:Vi sørger selvfølgelig lige for at linke til alle de her ting i show notes, så man lige hurtigt kan gå ind og kigge på det her.
Speaker 3:Og ved siden af det rev, der har haft nogle bæter, ligger noget der hedder guldt tæppet. Der er ikke så mange der fisker der. Det er lige under en af de her skarvrestepladser, og en af årsagerne til at folk ikke rigtig gider at fiske der det er fordi de tænker, okay, det er tæt på en skarvresteplads, der stinker af fiskekutter på grund af afføring og opkast, fordi der er skarv. Så jeg går bare videre og find for skav hvad hedder det? kolonien Skav? de tager masser af havreder, det gør de ja. Men de har også en begrænsning. Hvor vi gerne vil fange havreder over 50 cm, så vil skaven helst ikke fange dem over 50 cm, fordi der kan de ikke. Ja, det er en god pointe, det der.
Speaker 3:Så der kan du fange store fisk. Der sker et eller andet med fisken, Når den bliver stor nok. så bliver den mere eller mindre ligeglad med de her fugle.
Speaker 2:Ja, der er vel også en grænse på hvor store havreder en skav kan tage 51 centimeter.
Speaker 3:Man har lavet nogle forsøg med mærkninger af fisk med pitmærker og også simpelthen se deres opkasse og deres gylb, fordi skaven spiser så mange fisk, at den slet ikke kan nå at fordøje dem, så den gylber noget af dem op på den her rest af pladsen eller på selve kolonien, hvis der er Så den største opgylbet fisk der er blevet målt, det er 51 centimeter.
Speaker 2:51 centimeter.
Speaker 3:Det er også en okay fisk.
Speaker 2:jo, Det er en Michael der er jo lidt sådan, at det her afsnit kommer jo til at hedde mytiske møn, og for mig er der bare et eller andet omkring den her ø der gør, at man drømmer om de her havadere, som lige er lidt større end dem vi måske fanger andre steder i Danmark. Er der noget om snakken ud fra din erfaring og mavefornemmelse? Hvorfor tror du, at der måske bliver fanget lidt større fisk hernede end der gør så mange andre steder i Danmark?
Speaker 3:Jeg tror der er noget om snakken. Det gør jeg helt sikkert. Nu har jeg selv boet her nogle år og fanget nogle ret store havreder, helt op til 6 kilo. Jeg ved godt, at for 30 år siden var det måske ikke en stor fisk, men det er det efterhånden blevet til.
Speaker 2:Jeg tror at de fleste vil være tilfredse med en 6 kilosøjre.
Speaker 3:Ja, men jeg tror simpelthen, at det er fordi vi har skranterne, klinterne og det dybe vand så tæt på, så de her fisk også kommer ret kystnært, fordi der er stadigvæk ret dybt der. Vi har også en stor koncentration af havøjrens byttedyr hernede sildt, tobis. de kommer også ret tæt på kysten, og det gør simpelthen, at der er masser af spis på havrederen og at når den er kystnær, så har vi en chance for at fange den. Kan der også være noget med saltholdigheden, synes jeg? der er stort set ikke noget salt hernede. Der er en meget lav koncentration af det. Det er også derfor vi kan have både brakvandsgider og brakvandsarbor gående ude sammen med havøderne derude. Så det kan sagtens spille en rolle i det puslespil der Ja.
Speaker 2:Nu har du allerede guidet os godt rundt. Der er kommet mange. Jeg har du allerede guidet os godt rundt. Jeg har i hvert fald meget at gå i gang med rent pladsmæssigt. Men er der måske et sted på Møn der er lidt overset som fiskeplads, Den, der folk altid drøner forbi, men som fiskeguiden kender til, som burde fiskes noget mere?
Speaker 3:Ja, jeg møder dog ofte nogen derude, men det er som regel altid de samme personer jeg møder der, og det er. Ja, nu skal jeg passe lidt på her, fordi hvis de lytter med, så kan det godt være at de bliver lidt sure på mig Men et sted som Skansevej Skansevej ligger på sydkysten, og Skansevej har tre rigtig gode rev lige inden for, nærmest kastafstand fra bilen af. Og hvor er vi henne? Vi er på Sydkysten, vi er mellem Klindholm Havn og Busen Have. Men Busen Have, det er lidt hypet også, fordi der er mange rev der går ud, og du kan komme langt ud At folk, de egentlig bare kører forbi Skansevej og så direkte ud til Busen Have eller F fyret. Men Skancevej, det er et fantastisk sted, og skulle du have soveposen med, så er der faktisk et shelter for enden af vejen som er offentligst tilgængeligt, så man kan egentlig holde en fiskeweekend der og så fiske alle de her rev. Du kan også sagtens gå hen til busen have, var det det?
Speaker 3:shelter. Der fikjede at stå to shelters, men nu er der kun et tilbage. Det var så til gengæld fyldt med håndboldstørrelses store sten efter den her storm her. Så hårdt var det gået ud over stedet. Så det ene shelter, det er simpelthen skyllet væk, og det andet, det var fyldt med kæmpe store sten. Så der var man lave nyt gulv i den her shelter.
Speaker 2:Altså ude fra sådan et rent naturmæssigt perspektiv, så kan jeg kun anbefale den plads. Jeg har ikke prøvet at fiske der, men overnatningsværdien, den fejler ikke noget derude. Det er et sindssygt flot område. Vi skal jo selvfølgelig også snakke grej. Vi sidder omgivet af det. nu, det er jo fantastisk. Der er været også linekurve, stænger og liner. Prøv at fortæl om noget af det grej du bruger og det du måske vil anbefale til en god møgentur.
Speaker 3:Jeg er glad for klasse 6 flue stænger. Det er sådan en allround stang, den kan fiskes i relativt hårdt vært, men du kan også sagtens tage den ud en dag, hvor det er stille. Så en god klasse 6'er. Jeg bruger gerne lidt hurtigere stænger Orvis, helios, winston, airsword, sage, igniter og så videre. Dem kan jeg godt lide at bruge. Og så bruger jeg som en af de få hele ligner. Jeg kan godt lide en hele ligner at gå med, fordi den forretter sig selv ud i kastet. Det vil sige, du får en pænere præsentation af fluen end hvis jeg brugte en skydeline, og det siger måske noget om min kasteevne. Men i stedet for at stikke stangspidsen i vandet, så lader jeg bare vægten af runningdelen på en VF-line klare det for mig. Og så fisker jeg stort set kun med fluehjul, der er full frame, kun med fluehjul, der er full frame. Skulle man engang imellem få taget en monofil skydeline på et skydehoved, så er der ikke noget værre, end hvis skydelinen bliver skudt ud af festningen, hvor hjulet kører i sådan en spor.
Speaker 2:Ligesom at den hopper ud af spolen så skal man stå og hive den ind igen.
Speaker 3:Det er grænseløst irriterende, ja, det er det, men det møde kommer du med full-frame hjul.
Speaker 2:Hvad er det for nogle ligner der sidder på dine hjul?
Speaker 3:Jeg kan godt lide at prøve lidt af hvert. Jeg bruger både den lidt kortklumpede fra Arctic Silver Jeg tror den hedder MD Compact Den kan jeg godt lide at bruge ved klinterne, hvor du måske ikke har så langt i bagkastet. Så er jeg også en rigtig stor fan af de der Seatrout fra Rio Jamen. Altså Guideline kan jeg også lide at bruge. Og Troels, ham der har Seatrout Flyfish, han har udviklet sit eget grej og også nogle ligner der, hvor at du egentlig præsenterer fluen for fisken nede der hvor fisken er, i stedet for at fisken måske skal svømme op i overfladen eller gøre noget andet for at få den.
Speaker 3:Hans ligner kan jeg rigtig godt lide at bruge. Det er sådan noget synke halvanden. Det vil sige, at den synker lige lidt hurtigere end en hoverline, og det for mig det giver bare flere fisk. Det giver også god mening, at du lige kommer lidt ned, også når man tænker på, at nogle af de steder jeg fisker det kan være ude over fire meter vand. Så det er godt at komme lidt ned i bunden. Og hvis man er ude i flydering eller noget i den retning, så bruger jeg at synke 3, simpelthen. Altså, den skal med raketfart nedad.
Speaker 2:Nu nævnte du lige tidligere at det her med de mørke fluer, at de ret hurtigt gjorde en kæmpe forskel, og jeg har lige fået lov at sneak-kigge lidt ned i flueboksen, og den er helt sort, helt mørk. Det skal vi høre noget mere om. Jeg tror selv meget på det der med de der mørke fluer, men det har mest været i forbindelse med sådan aften og natfiskeri på den klassiske måde med en flue, der skal lave en silhouette op mod nattehimlen og alle de her ting, Men jeg vil rigtig gerne høre mere om de fluer der.
Speaker 2:Prøv at fortæl lidt om den udvikling. din flueboks har været igennem.
Speaker 3:Altså, i starten der bandt jeg alle de her klassiske fluer, altså klassiske kystfluer, fiskede også meget med belastede fluer som polar marmus, og jeg har også været igennem med noget paddegris og you name it og you name it. Men hurtigt fandt jeg ud af, fordi jeg snakkede med nogle af de her gavede gamle fiskere her som bare har recepten. De sagde prøv at binde noget mørkt, prøv at binde noget mørkt i stedet for. Og så prøvede jeg mig frem og bandt nogle STF-rejer, det der synthetic translucent fiber som ser egentlig lidt gennemsigtet ud når det bliver vodt, men som også har lidt en hård struktur. Jeg bandt så nogle af de her fluer med det, og så prøvede jeg at sætte nogle øjne på som stak væk fra fluen, men som var måske fra Easy Swim, faktisk de her, der er fluiserende, og jamen, altså, det har egentlig givet flere fisk, når der er den her fluiserende rejeøje på og så med den her mørk flue, end hvis jeg havde sat helt sorte øjne på.
Speaker 3:Så har jeg sådan på stadigvæk bare et lille bytte, altså en lille baitfish eller noget af den retning. Men jeg har så eksperimenteret med flere forskellige farvekombinationer og mønstre og kommet frem til at rent sort, jamen, det virker, men skal der lidt spil i en gang imellem, hvis vandet ikke er helt ukl. Jamen, så kan jeg godt lide lidt røde nuancer og lidt mørkegrønne. Det vil sige, at jeg laver sådan en som den her, som er lidt meget mørkegrøn, og så har den sådan lidt rødligt skær ude for enden, lidt ligesom sådan en gammeldags red tag, hvor den har lige et hugpunkt, den har lige noget der springer ud fra fluen.
Speaker 3:Ellers, og dem kan jeg godt lide, Så binder jeg dem på Gamakatsu-krog. Dem er jeg rigtig glad for. Er det den der F314? Lige præcis, Den kender du, jeg kender den. Og størrelse 10, 8, 6 og 4. Det er dem jeg kører. Jeg kører ikke kæmpestort, jeg kan godt lide noget lidt mindre, så jeg også kan gå ned i for eksempel en klasse 4. Jeg tror alle har prøvet at stå med let grej og en tung flue og fundet ud af, at det virker faktisk ikke. Så jeg binder de fluer så, lige meget hvilken stang jeg tager med, så kan jeg til de her fluer mere benytte dig.
Speaker 2:Og det er jo overvejende relativt simple, helt enkle rejeflure Ja, og så er der lidt baitfish, så er der lidt baitfish.
Speaker 3:Så er der cutthroat kutling. Den kan jeg godt lide at bruge, hvis vandet er klart, for eksempel, og så binder jeg også de her lidt belastede baitfish-imitationer her, hvor det er samme princip som med regnen. Der er lige et rødt hukpunkt, det sidder bare op foran der, hvor baitfishens hoved er, der ved de her kuglekædeøjne, og så er det ellers bare STF stadigvæk. Det er jeg blevet rigtig, rigtig glad for, og det bliver man, hvis ikke man selv synes, man er en dygtig fluebinder. Så det her er et rigtig, rigtig godt, godt redskab, fordi der er ikke noget værre end at sidde og så spæfjerne de vil lægge som du vil, og der er alle mulige ting, som mange andre er bedre til.
Speaker 3:Så hvis jeg skulle have sådan nogle fluer, så havde jeg nok valgt at købe dem, for jeg synes ikke, at mit eget mønster eller min egen bindemetodik er god nok til det, og det ved jeg jo faktisk ikke noget som helst om. Jeg har jo ikke spurgt fisken. Altså, der findes jo nogen over på Bornholm, de klipper et lille stykke af en kul nettopose og binder det på en krog, og så fluefisker de og fanger også med det. Altså, så nogle gange skal vi lade være med at putte så mange menneskelige følelser ind i det. Men bare kom nu Så længe kroner i vandet, så er der en chance, jamen jeg er også selv stor tilhænger af simple fluer.
Speaker 2:Selvom jeg også godt kan lide at prøve at binde de andre, så ved jeg fra mine egne ture, at når jeg er ude med andre, der kommer med de meget simple fluer og jeg måske selv har siddet og brugt en time på at binde en flue, der fanger lige så mange fisk, ja. Så jeg tror også meget på det simple, og så er det jo meget billigere, det er jo meget billige materialer.
Speaker 3:Ja altså det der så er med det, hvis du mister fluen derude, hvis den sidder i en sten eller et eller andet, så i og med det er syntetisk materiale, så har du også lige gjort noget dårligt for planeten. Det er det, der er negativt ved det for mig. Så hvis den sidder i en sten, så prøver jeg at komme ud og se, om jeg kan redde den. Og det tror jeg måske ikke. Jeg havde gjort på samme måde, hvis jeg bandt med fuldstændig naturlige materialer Fireflies in tango fireflies.
Speaker 2:Jeg kunne også godt tænke mig, michael, at snakke lidt omkring møn generelt udefra det lidt større perspektiv. Hvordan har møn det egentlig som fiskevand?
Speaker 3:Det går op og ned i takt med hvad hedder det? hvor meget sediment der er. Som jeg sagde i starten, med at det kan godt sige rigtig mange fra så vil de hellere køre til Stævns eller køre til Morfals i stedet for at køre helt herud og så konstatere at der er farvet vand. Der er også perioder hvor du simpelthen ikke kan komme til på kysten for mennesker. Altså vi kender alle sammen de her weekendkriger som kommer ud, fordi de har et 8-4 job i hverdagen, og så nu her skal der fiskesløs i weekenden. Så jeg fisker stort set ikke weekend. Så jeg ved ikke rigtig, hvordan det hænger sammen, altså fiskeriet her i weekenden. Men jeg synes da, at jeg ser, at vi bor relativt tæt på indfaldsvejen og kan godt se, at der kører en del biler med stænger på taget frem og tilbage i weekenden. Men vi har det godt hernede rent fiskemæssigt, for du kan finde fiske. Det er jo nød. De kan jo ikke bare lige pludselig forsvinde fra den ene dag til den anden, så du skal bare rundt om den og prøve dig frem på et tidspunkt.
Speaker 2:Men hvad med de havrede og så videre? der er hernede.
Speaker 3:Vi har. Der er en fredning nede ved noget der hedder Koppegårdsvej. Det er en helårsfredning. Det er fordi udmålningen er bred, men den flytter sig. Så er det en udmålning hele tiden, fordi der er meget sand Og der er faktisk ikke så stor opgang i den som der kunne være. Altså, det er ikke så tit man hører om det. Bliver der lavet noget vandpleje i den?
Speaker 2:Det er på tapetet, men der er andre åer rundt omkring i Voldenborg Kommune som trænger mere vil jeg sige, inden vi gik i gang med at optage der vendte vi også lige det her omkring at du også har nogle holdninger omkring hvordan vi forvalter vores havredor og plejer dem. Det kunne jeg også godt tænke mig lige at få nogle ord på.
Speaker 3:Altså med det ene ben i Fishing Sealand, så vil jeg slå et slag for at i stedet for at man laver en masse mundingsudsætninger eller kystudsætninger, så vi simpelthen går sammen som folk og siger så laver vi havderens hjemmebane flottere. Det vil sige, vi skal være bedre til som mennesker rent faktisk at hjælpe havøren der, hvor den har brug for det, og det er i ordene, det er der, hvor den skal gyde, det er der, hvor den skal videreføre arden. Så hvis vi kan være frivillige i gydegrusprojekt, udlæggelse af dødt ved skjulestenen, sandfang, alle de her ting, så vil det være klart bedre end at bare klikke en masse fisk og bare smide dem ud og så vente på, at skaven får sig et festmåltid i udmålingen.
Speaker 2:Noget vi også skal ind på i dag, det er hele det her med at fiske på guidede ture. Du har jo selv, som vi var inde på tidligere, et deltidsjob som fiskeguide, men hvorfor skal man egentlig bruge en guide i Danmark?
Speaker 3:Som dansker skal du bruge en fiskeguide.
Speaker 3:Hvis du som dansker kommer herned og fisker, så har du stort set allerede en fiskeguide i lommen, bestående af din mobiltelefon.
Speaker 3:Den indeholder data om en masse pladser hvor du kan parkere, vindforhold og hvad du skal være opmærksom på, men det generelt. Den kan ikke fortælle dig at der er kommet sediment ind eller at der er store dødninger hernede. Den kan ikke fortælle dig lige præcis den retning eller den sten derude der står titlenhavet om bagved. Det kan en fiskeguide Og en fiskeguide har mulighed for, at du faktisk kan tage på fisketur uden rigtig at have forberedt dig, nemlig bare slappe fuldstændig af og lade fiskeguiden gå bagved dig og assistere dig med hvor du skal gøre fluen og så samtidig nette din fisk for dig. Jeg har også gjort det, at jeg tager en drone med. Så når jeg har kunder med ude omkring Clinton, så siger jeg til dem hvis det ikke er inden for vandrefaltens yndelig periode, skal jeg tage noget dronefilm af dig hvor du fisker her, så du har lidt at se tilbage på. Ja, det vil de rigtig gerne have.
Speaker 3:Så kan man lave et lille USB-stik med en film og nogle billeder, og så kan de få det med hjem i stedet for at de er kommet, og så har de fisket og måske ikke fanget noget eller fanget noget og så taget hjem igen. Så det her, det er mere sådan en hel oplevelse. Jeg plejer også gerne at lave kaffe til dem på stranden, så når, og så kan de komme op og varme sig på en varm kop bådekaffe. Og så er det også bare noget, det der med at man som guide altså jeg har jo et kæmpe hjælpergen, så jeg vil jo rigtig gerne hjælpe folk til at fange en fisk Og når man så ser nogle gange folk, der tager ud på egen hånd og simpelthen får 10 nulleture i streg og så bare kaster fiskegrad ind i skabet, det vil jeg jo ikke have. Jeg vil have, at de skal blive ved Find en guide, spørg til råds, jamen altså det koster ikke noget at spørge Michael hvordan ser du på fremtiden for Møn som fiskefestination?
Speaker 3:Den ser jeg gå frem af. Der bliver aldrig produceret så mange havadere i årene som der gør i øjeblikket. Det er tal fra DTU Agfa, som jeg sidder og ligesom refererer til De her havadere som bliver produceret. Nu jamen, de kommer jo ud i havet og vokser så store og kan blive fanget også. Og det arbejde, der har været gjort for at sikre havredderens fremtid op i jorden, det er den der bærer muligheden for at møen kan gå fremad som havredderfiskedestination. Godt være, at der ikke er særlig mange havredderproducerende åer på møen, men fisk de svømmer rundt, altså på Møn og på Sjælland. Der fanger vi rigtig mange havøder, som kommer fra de jyske åer, og det har man undersøgt og fundet ud af via mærkningsforsøg, at de havøder vandrer langt.
Speaker 2:Jeg synes jeg har hørt en gang, at en havred kan flytte sig op til 60 km om dagen. Det kan den.
Speaker 3:Der er rigtig mange dage på i løbet af et år, så de her havreder kan komme rigtig langt rundt. Men der kommer også til at ske nogle ting for dem, der ønsker at være i et med naturen, som ikke kun ser fiskeoplevelsen som værende helheden, men det er folk, de kan komme og benytte sig af naturen, nemlig ved at overnatte her. Der kommer en ny campingplads her ude på møgen, hvor der hed til, at det har bare været en bunke træer og der måtte du parkere din campingvogn. Men nu bliver der lagt vand og strøm ind og der bliver også lavet multoiletter, og det er lige ved en af de bedste havrede pladser. Og hvad hedder det?
Speaker 3:Det er Kammlerane, og campingpladsen kommer til at hedde The Outpost, og det vil simpelthen henvende sig til de her mennesker der elsker at være i naturen og bruge naturen. Det, det bliver rigtig godt. og ham, der er ophavsmand til det projekt, han har nogle store visioner for fremtiden, nemlig også med flere fiskeoplevelser, nemlig med, at man kan booke en guide og man kan købe fisketure hvorhen du vil på møen. det kommer til at blive rigtig godt.
Speaker 2:det lyder super spændende det glæder jeg mig selv til at komme til at opleve.
Speaker 3:Og det tror jeg, også vil gøre noget for den del af befolkningen som kører langt for at komme til Møn. Altså, det der med at stå op klokken fire om natten op fra Helsingør og så køre hele vejen og fiske på Møn og så køre hjem samme dag, jamen, det kan jo godt være, at man så vil tage en overnatning her, enten i bil eller telt, og så simpelthen bare mødes med nogle andre der har ligesindede og så fiske to dage i stedet for kun én dag.
Speaker 2:Det vil jo også i sidste ende give flere fisk.
Speaker 3:Ja, det er dejligt, fordi der er rigtig mange ildsjæle som vil det bedste for naturen, og når de bliver samlet, så baner de vejen frem og de gør andre også forhånden op for det.
Speaker 2:Vi skal lige høre dit absolut bedste fisketip.
Speaker 3:Før en dagbog. Ja, skriv ned. Hvis du har haft en god eller dårlig fiskedag, så noter lige i en noticeblok hvad, hvordan var vejret, hvad var din sindstemning. Du skal jo også have hjernen med når du fisker. Hvad fangede du, hvad brugte du. Efter et år der kan du faktisk have dig sådan en journal du kan slå op i og kigge og tænke tilbage på og se okay, den her dag, den minder lidt om de her forhold her, hvad var gode ting og hvad var dårlige ting. Og så vil jeg også sige brug funktionalen, fordi de data du ligger ind i funktionalen, dem er der forskere der kan bruge til at videreudvikle på alle de her tiltag som skal til for at få et bedre fiskehavn. Bruger du selv sådan en dagbog? Ja, det gør jeg.
Speaker 3:Jeg bruger både fangjournalen, og så har jeg en lille dagbog hvor jeg skriver tingene ind, hvor jeg skriver at jeg brugte en mørk flue fordi der var sediment i vandet, eller jeg brugte cutthroat, kuttling fra. Det var lige da solen den gik bag skyen og huggede faldt. Altså, de her sådan ting der kan gøre. Hvad hedder det? at det enten bliver en god eller en dårlig fisketur? Alle de her ting skriver jeg ned.
Speaker 2:Michael, jeg ved, at du også er ildsjæl, primus motor i en fluefiskefestival som kommer til at rulle her på Møn. Var det september her i år, det er rigtigt.
Speaker 3:Anden weekend i september. Der har vi samlet resterne af det gamle Session op og har dannet en ny fluefiskerfestival. Så det er gammel vin på nye flasker. Fishing Zealand, og en af ophavsmændene til Session, har simpelthen ikke kunne lade være med at lade det her koncept køre videre, med at man mødes for alle samfundslag og har én ting til fælles kærligheden ved fluefiskeri. Vi mødes torsdag eller fredag, afhængigt af hvornår folk kan få fri. Op på campingpladsen, op på Kamp Møn campingplads, der har vi hele telteområdet bukket, og der slår vi simpelthen alle de her telte op. Der kommer jo folk der sover i hængenkøjer, der er nogen, der ligger der nærmest bygger, graver et hul i jorden, og så er folk der sover i deres biler. Det er simpelthen det fedeste deroppe, og alt det her skræg man også ser, som folk kommer rullende med. Det synes jeg er helt fantastisk. Og så laver vi et kæmpe bål, og vi får en kok til at lave en masse god mad.
Speaker 3:På bålet Spiser vi sammen, deler nogle røvehistorier og får drukket nogle øl. Og så skal vi ellers ud og fiske dagen efter, og der fisker vi møn. Det er det det handler om. Det er simpelthen det det handler om. Vi skal fiske møn, vi skal blive bedre til møn, så bliver der frokost, og så har kokken Sørme lavet noget mad til os igen. Der Mødes vi et sted på kysten og holder frokost i vaders fisker videre til aften, så kommer der måske et band, der spiller. De holder nogle konkurrencer med Lasse Karlsson. Han har en selvlysende line, så når det er blevet kulsort, som det jo er derude- fordi det er dark sky område.
Speaker 3:Så står vi der og svinger en selvlysende flue line og ser, hvordan vi kan kaste længst. Jamen, altså, det er indbegrebet af nørderi, men det er på den gode måde. Det er simpelthen så hyggeligt, og jeg elsker at deltage, og jeg elsker også at arrangere det nu her, hvor jeg har fået muligheden for det. Og hvad hedder den festival? øret, conventus? jamen, det er jo også latin og en forsamling altså betyder en anden form for forsamling. Da vi skulle finde på navnet, der foregik det. Vi skulle bare finde på et eller andet. Vi havde et møde hjemme ved mig, og så tænkte vi hvad skal vi gøre? Jamen, vi kan ikke rigtig kalde det havø eller festival eller et eller andet. Så, hvad kan man lege med? Man kan lege med latinen. Så blev det til Trutakonventus Jeg kommer. Det lyder fedt, det, og du skal være velkommen til at lave podcast derfra.
Speaker 1:Det vil vi faktisk satse på du gør, Skal vi ikke gøre det. Det synes jeg Nu er det afgjort.
Speaker 2:Jeg har slet ikke fisket nok på møn, og Michael har kun gjort fiskefeberen værre. Møn kalder, og man kan tydeligt høre at Michael har styr på sine pladser. Jeg glæder mig til at fiske dem alle sammen. Men mest af alt, så kommer min fremtidige mønsur til at handle om at jeg skal opsnuse mine egne kystpladser og på den måde komme helt ind under huden på øen. Men inden da, så kommer jeg til at booke Michael som guide, for hvorfor ikke drage fordel af hans viden og det kæmpe forspring han har lokalt? Det skulle du måske overveje næste gang du sætter kursen sydpå. Og mens du har lyttet til det her afsnit, ja, så har jeg siddet ved fluestikket med nyindkøbt STF-dubbing og fluserende rejeøjne.
Speaker 2:For Michaels filosofi med de simple fluer i mørke farver, den køber jeg 100% ind på. Og når vandet er mælkevidt, ja, så husk på Michaels gode råd om at hvis du kan se dine vadestøvler, så skal fluen i vandet med det samme. Tak for nu. I show notes, der finder du link til Michael's Instagram koordinater på de pladser du lige har hørt om, samt alt det andet vi havde op at vende i dagens afsnit. Og husk, hvis du kan lide hvad du har hørt, så del, fange på fluen med din fiskemarker og smid en anmeldelse der hvor, hvor du lytter podcast. Det betyder alt at gøre, at flere flue nørder kan lytte med næste gang, for sammen lærer vi mere.
Speaker 1:Stram lignen og vi ses derude. Danske tekster af Jesper Buhl Scandinavian Text Service 2018.