Afripod

Avkolonialisering: Koloniarven i klasserommet

July 22, 2019 Marta Tveit / Jonas Gamlem Njau Season 1 Episode 3
Afripod
Avkolonialisering: Koloniarven i klasserommet
Show Notes

På skolen lærer vi mer enn å lese, skrive og regne. Vi lærer normer og verdier, relasjonsbygging, og ikke minst hva slags kunnskap som er verdt å ta vare på. Hva slags kunnskap er det egentlig som teller? Hvorfor er bestemors snart-utdøde språk fra landsbygda liksom bare å glemme så fort som mulig, mens høy-tysk fortsatt undervises i den tanzanianske skolen?

I andre episode av serien om avkolonialisering snakker vi om skolen i Afrika, både grunnskolen og høyere utdanning. "“The colonized is elevated above his jungle status in proportion to his adoption of the mother country's cultural standards.” skrev Frantz Fanon en gang. Med fossile institusjoner og læremåter, er det dette som fortsatt implisitt blir banket inn i skoleelever den dag i dag? 

"Afrika står overfor en ungdomsbølge som vil få store konsekvenser de neste årene. Og blant ungdommene jeg har møtt er styrken nok til å skape en tsunami." skrev NRK-korrespondent Ida Titlestad Dahlback nylig. Dette gjør avkolonialiseringen av skolen desto viktigere. Kanskje skolen nå har en ekstra stor rolle å spille, - den er med på å avgjøre om den massive ungdomsbølgen i Afrika blir til en skapende eller en farlig destruktiv kraft.