Afripod

Samtale over Sandmur

May 20, 2021 Celina Jerman Bright-Taylor / Hanan Benammar Season 3 Episode 3
Afripod
Samtale over Sandmur
Show Notes

Marokko anerkjenner ikke Vest Sahara som en selvstendig nasjon.  Man mener landområde hører til Marokko, og at folkegruppen "Saharawiene" ikke eksisterer.

Hanan Benammar sitt kunstprosjekt fra 2015 handler om samtaler mellom henne selv og to mennesker. En befinner seg i byen Boujdour i Vest Sahara, og en i en flyktningleir i Algerie med samme navn. Kunstverket er satt sammen av samtalene hun har med disse mellom to mennesker som kommer utenfra og som opplever virkeligheten der de er, uten at de vet eller blir fortalt så mye om konteksten. 

Tankene til lytteren oppstår i alt det som ikke blir sagt, avbrutte setninger og underdrivelser brukt for å ufarliggjøre hendelser. Vi samtaler også med Inez Schjolberg Marques fra EITI, Extractive Industries Transparancy Initiative om hvordan man sikrer at alle stemmer blir hørt når man utvinner naturressurser. 

Gjesteserie: «Kunsten, mennesket og makten. Historier om mennesket og et ansvarlig næringsliv»:
 
Denne gjesteserien er produsert av Fellesrådet for Afrikas utvalg for anstendig arbeid og publiseres av Nettmagasinet Afrika.no i forbindelse med Fellesrådet for Afrikas kampanje for en ny menneskerettighetslov for næringslivet. Programleder er Celina Jerman Bright-Taylor. Hver episode vil starte med et kunstverk som forteller om menneskers følelser og med det som utgangspunkt lar vi samtalen få utvikle seg.

Kan kunsten åpne opp for et annet utgangspunkt for samtale? Kan det hjelpe oss å starte samtalen fra et sted hvor mennesket og menneskelige opplevelser står i sentrum? Gjennom denne podkastserien skal vi lytte til kunstverk og snakke med mennesker som jobber i, eller tett på, næringslivet, og forstå hvordan de mener næringslivet påvirker eller bør påvirke menneskers emosjonelle tilknytning til samfunnet de lever i. Vi skal forsøke å ikke kritisere, men utfordre samtalepartnerne våre til å tenke videre og jobbe med sin egen forståelse av påvirkningen næringslivet har på menneskers liv.