
Afripod
This is the podcast of Afrika.no. We talk about afro-nordic identity and issues, literature and art, and what its like to navigate a melanin-rich body in Scandinavia today.
Afripod
Må vi snakke om rasisme hele tiden?
En radioepisode i forbindelse med FNs internasjonale tiår for mennesker av afrikansk opprinnelse.
En samtale med tre norskafrikanske scenekunstnere. Hvordan blir de møtt i bransjen? Bør de ta svarte roller, eller insistere på roller som er uavhengige av hudfarge? Og må de egentlig snakke om rasisme hele tiden, kan de ikke bare drive med kunst?
DELTAKERE I STUDIO:
TANI DIBASEY, frilansskuespiller med norsk-gambisk familiebakgrunn - mest kjent for forestillingene «Rasisten» og «Sorte Gutter gråter ikke» fra 2023.. Tani har fått gode anmeldelser, men også skapt debatt med sin konfronterende teaterform og oppgjør med rasisme i norsk film og teater.
SELOME EMNETU har foreldre fra Eritrea og er fast ansatt på Nationaltheatret. Der har hun spilt alt fra Shakespeare og Reisen til Julestjernen, til Camara Lundestad Joofs antirasistiske stykke «De må føde oss eller pule oss for å elske oss». Selome nekter å la seg sette i bås og begrense sitt talent.
THOMAS TALAWA PRESTØ er koreograf og kunstnerisk leder for danseensemblet Tabanka, Norges eneste afro-karibiske dansekompani. Han er også doktorgradsstipendiat og mangfoldsekspert, og bringer både humor og akademiske perspektiver til samtalen.
Alle tre er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Radioepisoden følger opp noe av debatten etter saken om at flere skuespillene mener Teaterhøgskolen i Oslo svikter sine minoritetsstudenter. Dibasey har tidligere uttalt til Aftenposten at kulturbransjen lider av strukturell rasisme, og blant annet kritisert rollen han fikk som Oscar Bjørnholt i Netflix-serien Ragnarok. Skuespilleren mener han ble benyttet som «svart alibi» i serien, da hans karakter har svært få replikker, men likevel ble benyttet til promoplakat på trikken i Oslo. Han utdyper denne kritikken i radioepisoden. Produsent i produksjonsselskapet bak serien, Stine Meldgaard i Sam Productions, har uttalt til Aftenposten at de er lei for at Tani Dibasey har hatt denne opplevelsen. Det var ikke hensikten å bruke ham som alibi, mener hun.
FN har erklært 2015-2024 som tiåret for mennesker av afrikansk opprinnelse. I den anledning utgir Kulturdirektoratet en samling tekster og stemmer for å synliggjøre norskafrikaneres bidrag til kunst - og kulturlivet. Denne radioepisoden er del av denne markeringen. Kulturdirektoratet er oppdragsgiver. Redaktør og journalist er faglig ansvarlig for innholdet.
Idé og innholdsredaktør, Asta Busingye Lydersen.
Programleder, booking, klipp og lyddesign, Gabrielle Solaké Graatrud.
Tekniker i studio og foto, Lucas Wienskol fra Nitro Sound AS